شناسهٔ خبر: 109264 - سرویس تاریخ
نسخه قابل چاپ

بحران کردستان از آغاز تا فرجام – ۲۰

راهپیمایی در خیابان های کردستان به دلیل پخش نشدن خبر یک دیدار ! / بازی « فشار از پائین و چانه زنی از بالا » چگونه به در بسته خورد ؟!

کردستان

«نماینده» تلاش دارد که تحولات پس از انقلاب شکوهمند اسلامی را در حوزه های گوناگون سیاسی و امنیتی به بحث بنشیند . در اولین گام می کوشیم تا رخداد ها و تحولات کردستان پس از انقلاب اسلامی را به صورت روزانه و از روزی که این بحران آغاز شد ، ادامه یافت و به پایان رسید بررسی کنیم .

امیدواریم بتوانیم گامی هر چند کوچک در بازخوانی تاریخ انقلاب و اثبات مظلومیت انقلاب شکوهمند اسلامی که از اولین روز پیروزی گرفتار جدایی طلبان و حمایت های بین المللی ابرقدرت ها از آنان شد برداشته باشیم .

شاید برای تعدادی از دوستان و مخاطبان بزرگوار این نوشتار سوال باشد که در شرایط کنونی چه الزام ونیازی به پرداختن به تاریخ کردستان احساس می شود ؟ که این سوال را می توان از منظرهای مختلفی به بررسی نشست و به آن پاسخ گفت .

آن چه که در این مجال ضروری است بدان پرداخته شود ضرورت بازخوانی تاریخ انقلاب اسلامی است . رهبر معظم انقلاب ۶ خرداد ماه سال گذشته طی سخنانی در دانشگاه امام حسین (ع) اظهار داشتند : تاریخ انقلاب را بدانید. این انقلاب مثل خیلی از حرفهای دیگری که در دنیا معمول است، صِرف ادعا نیست؛ یک دامنه‌ی وسیعی از تجربه و عمل در مقابل آن است. این انقلاب آزموده است، تجربه‌شده است. این حرفها، حرفهائی است که در میدان عمل، صدق خود را ثابت کرده است. اگر امام عزیز ما به ما یاد میداد که به خدا توکل کنیم، اعتماد کنیم، حسن ظن داشته باشیم، تلاش کنیم، و میگفت اگر این کار را بکنید، پیروز خواهید شد، این اتفاق افتاد؛ همچنان که در صدر اسلام اتفاق افتاد؛ که امیرالمؤمنین (علیه الصّلاة و السّلام) در نهج‌البلاغه فرمود: «فلمّا رأی اللّه صدقنا انزل بعدوّنا الکبت و انزل علینا النّصر». این ملت صدق خود را نشان داد، راستگوئی خود را نشان داد؛ وارد میدان شد و در میدان عمل، این فکر و این اندیشه و این مبانی نظری تجربه شد. این را باید شما در تاریخ انقلاب ببینید.

آن چه از فرمایشات آیت الله خامنه ای می توان استنباط کرد این واقعیت بسیار مهم است که باید برای فهم داشته ها به تاریخ انقلاب مراجعه کرد تاریخی که پر است از نشانه ها ؛ از نشانه های مظلومیت تا نمادهای اقتدار و عظمت یک ملت در برابر دشمنان .

کردستان را شاید بتوان نقطه عزیمتی دانست برای دو مقوله ای که ذکر آن رفت . جمهوری اسلامی هم در کردستان مظلوم واقع شد و هم اقتدار و قدرت خود را به جهانیان نشان داد. امروز با گذشت بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب تاریخ کردستان پس از انقلاب مرور نشده است . کسی نمی داند که در آن برهه تاریخی و در آن خطه از سرزمین کهن ایران چه گذشت و این ندانستن زمینه ساز آن شده که دشمنان انقلاب و ایران برای ما تاریخ سازی کنند ...روزی به بهانه قومیت ها و روزی دیگر به بهانه مذاهب و ...

اگر ما تاریخ مظلومیت و اقتدار خود را در کردستان سرافراز مرور نکنیم و نگوئیم که فرزندان معنوی حضرت روح الله برای آزادی و سرافرازی این خطه چه ها که نکشیدند فردا روزی شرمنده تاریخ خواهیم شد ...شرمنده از آن روی که قلم به دستان مزدور اجانب تاریخ را خواهند نوشت و به دربار افاعنه تقدیم خواهند نمود و بسیار سخت است تاریخی که نوشته شده است را تغییر داد مگر آن که واقعیت ها و حقیقت ها را آن گونه که هست مرور و به مردم ارائه کرد تا کسی را یارای تحریف نباشد ...

از این رو است که ما ضرورت مرور تاریخ انقلاب به صورت عام و تاریخ کردستان پس از انقلاب به صورت خاص را احساس کرده و بر آن استمرار داریم و امیدواریم که این تلاش مختصر مورد رضایت حضرت حق قرار گرفته و روح ملکوتی امام خمینی را شاد نماید ...انشاء الله

۲۷  اردیبهشت ۱۳۵۸

بازرگان : خودمختاری با حق تعیین سرنوشت فرق دارد

مهندس بازرگان نخست وزیر دولت موقت در بخشنامه ای در توضیح اصطلاح خودمختاری و حق تعیین سرنوشت تاکید کرد : با توجه به این که دو عبارت حق تعیین سرنوشت و خودمختاری دارای مفاهیم متفاوتی از نظر حقوقی هستند باید هنگام به کارگیری آنها توجه بیشتری شود .

بازرگان با بیان این که حق تعیین سرنوشت به معنای اعطای استقلال و حاکمیت کامل است که برای ملل تحت استعمار خارجی به کار گرفته می شود افزود : اما اصطلاح خودمختاری به معنای حق محدودی است که به مردم داده می شود تا بدون گسستن پیوندهای خود از سرزمین اصلی که در آن هستند از برخی اختیارات مالی – اداری و ...برخوردار شوند . (۱)

۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۸

تظاهرات ۴ ساعته به دلیل عدم پخش یک خبر !

همزمان با چند شهر کردنشین ، شهر بانه به خاطر اعتراض به عدم پخش اخبار مربوط به ملاقات عزالدین حسینی با امام خمینی از صدا و سیمای جمهوری اسلامی به صورت تعطیل درآمد و گروهی از هواداران وی به مدت ۴ ساعت در شهر تظاهرات کردند . (۲)

شواهد امر حاکیست هواداران عزالدین حسینی به دنبال پیاده سازی سیاست مذاکره در سطح بالا و نیز درگیری در خیابان ها برای فشار به حکومت مرکزی هستند تا از طریق حضور مردم در خیابان ها و نیز ناامن سازی منطقه رهبر انقلاب را مجبور به پذیرش خواسته های خود کنند !

این بازی از آن رو که امام خمینی با اصول پذیرفته شده ضد انقلاب وارد تعاملات سیاسی نشده و قصد آن نداشتند که مشکلات را با معاملات پشت پرده حل کنند به در بسته خورده و ضد انقلاب ناکام می ماند.

۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۸

عزالدین حسینی : کردستان جزء جدا نشدنی ایران است

عزالدین حسینی با بیان اینکه کردستان جزء جدا نشدنی ایران است گفت : ما دنبال خودمختاری هستیم !

وی اظهار داشت : آن چه ما می خواهیم حق مشروع و طبیعی ما است و خواهد بود ، ما نمی خواهیم از ایران جدا بشویم ما اگر چیزی زیاد یا کم داشتیم از مرکز می خواهیم ، ارتش همیشه در اختیار مرکز خواهد بود و مسائل مرزی و خارجی همیشه با دولت مرکزی خواهد بود و ملت هر تصمیمی بگیرد ما در کنارشان خواهیم بود.

عزالدین حسینی که به دعوت وزیر کشور به تهران آمده است در یک مصاحبه مطبوعاتی به دیدار خود با امام اشاره کرده و گفت : امام در این دیدار به من گفتند امنیت کردستان را از شما می خواهم و من هم گفتم حقوق ملت کرد [خودمختاری] را از شما می خواهم ! (۳)

نکته

عزالدین حسینی بنا به اظهارات خود در گفت و گو با امام خمینی امنیت کردستان را در قبال خودمختاری این منطقه و یا به عبارت صحیح تر جدایی کردستان از ایران تضمین کرده است ! وی می گوید کردستان جزء جدا نشدنی ایران است ولی باید خودمختار شویم ، ارتش باید از کردستان خارج شود ، نیروهای نظامی و انتظامی از این منطقه خارج شوند و ما هر چه کم داریم از مرکز می گیریم ولی در باقی مسائل خودمختار و مستقل هستیم ! عزالدین حسینی و قاسملو چند ماه بعد زمانی که دیدند نظام اسلامی حاضر به پذیرش جدایی کردستان از ایران نیست منطقه را نا امن کردند به خیال خام این که نظام نوپای اسلامی از در صلح و آشتی درآمده و کردستان را معامله کند ولی با مقاومت سخت حضرت روح الله به عنوان فرمانده کل قوا روبرو شده و در خواسته خود ناکام ماندند .

۱ خرداد ۱۳۵۸

طرفداران عزالدین حسینی و مفتی زاده رو به روی هم قرار گرفتند

عزالدین حسینی امام جمعه مهاباد در سر راه خود از تهران به مهاباد وارد سنندج شد و طی سخنانی در میدان آزادی این شهر خودمختاری را حق چندین هزار ساله مردم منطقه خواند!

وی مبارزات مردم کردستان را ناتمام خوانده و خواستار ادامه این مبارزات تا احقاق کامل حق شد.

پس از سخنرانی عزالدین حسینی طرفداران وی به تظاهرات در خیابان های شهر پرداخته و به نفع وی شعار دادند در مقابل نیز طرفداران مفتی زاده با برافراشتن پرچم سبز لااله الا الله به عنوان اعتراض دست به راهپیمایی زدند و با دادن شعارهایی علیه کمونیسم خواستار خروج عزالدین حسینی از سنندج شدند . (۴)

مفتی زاده درخواست کرد ؛ خودمختاری کامل برای کردستان !

گروهی از روحانیون و امامان جماعت و نیز روسای عشایر شهرهای بوکان ، مریوان ، کرمانشاه و بخش های تابعه برای دیدار و ملاقات با امام به قم آمدند و ضمن ملاقات با امام قطعنامه ای را به امضای احمد مفتی زاده تقدیم امام کردند .

در این قطعنامه حق خودمختاری کامل برای کردستان در چارچوب جمهوری اسلامی درخواست شده است .

در این قطعنامه همچنین پیشنهاد شده که شورایی متشکل از تمام روحانیون و نمایندگان ملت کرد در سنندج اجتماع نموده و برای تحقق خودمختاری کردستان فعالیت منظم و مستمر خود را آغاز کنند .

این قطعنامه کلیه کسانی را که از حضور در این اجتماع خودداری کنند مخالف حقوق ملت کرد تلقی کرده است .(۵)

۵ خرداد ۱۳۵۸

عزالدین حسینی : هدف انقلاب ایجاد ایرانی دموکرات !

عزالدین حسینی از سران کرد وارد بانه شد و طی سخنانی ضمن ناتمام خواندن انقلاب اظهار داشت : هدف انقلاب ایجاد ایرانی دموکرات بود که همه گروه ها در آن آزاد باشند .(۶)

۶خرداد ۱۳۵۸

یونسی : دانشگاه مستقل در کردستان ایجاد می شود

دکتر ابراهیم یونسی استاندار کردستان در مصاحبه ای ضمن اعلام خبر مستقل شدن دانشگاه تربیت دبیر سنندج مسلح بودن مردم در گذشته را ناشی از نبود آزادی دانست و اظهار امیدواری کرد با استقرار نیروهای نظامی و انتظامی جمع آوری سلاح در کردستان آغاز شود . (۷)

پی نوشت


[۱] کیهان ، ۲۷ اردیبهشت ۱۳۵۸ ، صفحه ۱

[۲] اطلاعات ، ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۸ ، صفحه ۳

[۳] اطلاعات ، ۳۰ اردیبهشت ۱۳۵۸ ، صفحه ۹

[۴] اطلاعات ، ۱ خرداد ۱۳۵۸ ، صفحه ۳

[۵] اطلاعات ، ۲ خرداد ۱۳۵۸ ، صفحه ۲

[۶] کیهان ، ۶ خرداد ۱۳۵۸ ، صفحه ۷

[۷] اطلاعات ، ۷ خرداد ۱۳۵۸ ، صفحه ۲

 

نظر شما