شناسهٔ خبر: 38924 - سرویس فرهنگ
نسخه قابل چاپ

پیشخوان/ سفرنامه «اعترافات شهر خدا»

سیدمجید حسینی دلت می خواهد، زهرا برای خودش هم دعا کند و تو با بچه ها آمین بگویی و این بار گویا فاطمه (س) برای خود دعا می کند. شاد می شوی، دوست داری مادر، زود برای خود دعا کند و تو با تمام وجود آمین بگویی. اما دعا که تمام می شود، قلبت منقبض می گردد.

شناسنامه کتاب

اعترافات شهر خدا/ سید مجید حسینی/ انتشارات سوره مهر/ سفرنامه/ 216 صفحه/ 8500 تومان

 

سیدمجید حسینیپیش درآمد

«اعترافات شهر خدا» نام جدیدترین اثر نویسنده و روزنامه نگار جوان، سید مجید حسینی است که به تازگی منتشر شده است. سید مجید حسینی سال گذشته نیز سفر خود به آمریکا و کانادا را در قالب کتابی به نام «هاروارد مک دونالد» ارائه کرد. اعترافات شهر خدا شرح سفر نویسنده به ریاض و حجاز است که با نگاهی متفاوت و جدید به فضای اجتماعی و فرهنگی آنجا می نگرد.

وی درباره اثر خود می گوید: در این کتاب، اسم آدم گذشته که بعد از ده سال دوباره به سفر حج می‌رود را «متن» و اسم آدم جدید را «حاشیه» گذاشته‌ام.

وی با اشاره به اینکه این آدم جدید حاشیه‌های که متن به آن می‌پردازد را در نظر می‌گیرد، گفت: نفر سوم این سفرنامه نیز فرزند یک ساله و نیمه‌ام بود که معنای خاصی به این سفرنامه داده است.

حسینی می افزاید: در این سفرنامه دیار حجاز با شهر ریاض مقایسه شده است؛ به طوری که حجاز با عنوان مکانی امن برای زیارت مسلمانان طی صدها سال گذشته بوده است و این در حالی است که ریاض بیشتر یک شهر آمریکایی و روی دیگر سکه شهر خداست. وی اضافه کرد: در این سفرنامه سه زاویه دید وجود دارد که شامل آدم متن، آدم حاشیه و کودک خردسالم است.

 

 

درآمد

کتاب اعترافات شهر خدا سفرنامه نویسنده به شهر حجاز و ریاض است که به صورت مقایسه ای نوشته شده است. کتاب در دو بخش (سفر به شهر خدا) و (سفر به شهر ظواهر) تالیف شده است و حاوی تصاویری از مکان هایی است که در متن از آنها نام برده شده است.کتاب را سه تن روایت کرده اند:

روایت متن، روایت غالب، مومن و عابد نویسنده است. روایت حاشیه، روایت گریزها و شیطنت های نویسنده از عبادت است. روایت امیر، روایتی نیمه عرفانی از برخورد کودکی (خود عریان و بی پیرایه انسان) با دیگر آحاد امت اسلامی، با خدای امت اسلامی، پاکی و سادگی های این دین و  ملاقات با پیامبر خاتم (صلی الله و علیه و آله و سلم) است.

هر  قسمت از کتاب از یک زاویه دید متفاوت بیان شده و همین امر باعث جذاب شدن و متفاوت بودن کتاب نسبت به سایر سفرنامه ها شده است. بخش اول کتاب، سفر به عمره مفرده درفروردین 92 است و بخش دوم کتاب، سفر به ریاض در زمان دانشجویی نویسنده. حسینی با بیان تعارضات فرهنگی و اجتماعی موجود در عربستان نگاه تازه ای را به مخاطب القا می کند.

هر درد دلی داری بگو، فاطمه (س) مشغول دعاست. مادر خانه که دست ها را بلند کند و بچه ها که آمین بگویند، عرش و فرش به هم دوخته می شوند و دعای این خانواده مستجاب می شود. همان جا پشت سر این کودکان بنشین، تو هم به دعای فاطمه (س) آمین بگو، اهل صفا باشی، تو را هم دعا می کند. کافی است با علی (ع) باشی که هستی. کلید دعای فاطمه (س) حب علی (ع) است که تو در قلبت یک گنجینه بزرگش را داری. البته فاطمه (س) همیشه این طور است، دیگران را دعا می کند. خودی میان او و پروردگارش نیست که برایش دعا کند.

دلت می خواهد، زهرا برای خودش هم دعا کند و تو با بچه ها آمین بگویی و این بار گویا فاطمه (س) برای خود دعا می کند. شاد می شوی، دوست داری مادر، زود برای خود دعا کند و تو با تمام وجود آمین بگویی. اما دعا که تمام می شود، قلبت منقبض می گردد. کاش آرزو نمی کردی؟ کاش زهرا (س) این دعا را نمی کرد؟ «خدایا! مرا هرچه زودتر به پدرم ملحق کن!» دست به دامن پدر خانواده می شوی که: تو کاری بکن. اما علی (ع) روی حرف فاطمه (س) سخنی نمی گوید. شاید این جور مامور به سکوت هم هست. اشک علی (ع) را که می بینی، می فهمی دل علی (ع) آشوب است، اما خم به ابرو نمی آورد. عشق فاطمه (س) ستون خیمه قلب علی (ع) است. چه می شود اگر این ستون فرو ریزد؟ خیمه قلب علی (ع) لرزان شده، وای اگر این خیمه رفیع فرو ریزد. اشک علی (ع) و دعای زهرا (س) را کنار هم تحمل کردن دل سنگ می طلبد و قلبی از جنس فولاد.

خانه علی (ع) را رها می کنی و برمی گردی روضه نبوی، کنار قرآن های طلاکوب، رو به روی ستون سریر و نماز زیارت حضرت رسول (ص) می خوانی: السلام علیک یا رسول الله (ص) السلام علیک یا نبی الله ...

 

جمع بندی

سفرنامه ها مثل کتب تاریخی مایه عبرتند و آدم را بدون اینکه سفری کرده باشد، شیرینی ها و تلخی های مقصد و راه را در اختیار خواننده قرار می دهد. این سفرنامه به دلیل بیان دقیق و تاریخی همراه با ادبیات احساسی در روایت کردن مکان ها و زیارت گاه های مختلف در مکه و همچنین وجود تصاویر از این مکان ها برای کسانی که تا کنون مشرف به حج نشده اند هم خالی از لطف نیست. اعترافات شهر خدا از نظر محتوایی و نگارشی کتاب خوب و مطلوبی است و دیدگاه و نگرش های جدیدی را به خواننده عرضه می کند.

برچسب‌ها:

نظر شما