شناسهٔ خبر: 94920 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ

توفیقی:

بسياری از علوم و فناوری ها در دوران تحريم به بار نشست

توفیقی مشاهده مي‌كنيد كه در همين سال‌هاي تحريم تعداد مقالات پژوهشگران ايراني در نشريه‌هاي معتبر بين‌المللي مثل ISI و... رو به افزايش بود. بطور كلي من معتقدم محدوديت‌هاي خيلي جدي در اين زمينه به وجود نيامد.

به گزارش نماینده به نقل از جهان، جعفر توفیقی وزیر علوم دولت اصلاحات که یکی از گزینه های احتمالی وزارت علوم در دولت حسن روحانی به شمار می آمد اما رییس جمهور با این برآورد که او موفق نخواهد شد از مجلس رای اعتماد بگیرد، تنها وی را به سمت سرپرستی این وزارتخانه برای مدت شصت و هفت روز منصوب کرد، در گفت و گویی با روزنامه اصلاح طلب آرمان با تاکید بر اینکه آنگونه که مطرح می شود تحریم‌ها نتوانست بر روند رشد علمی کشور تاثیرگذار باشد، گفت: شرايطي كه ماحصل اعمال تحريم‌ها بر كشور بوده، سبب شده دانشمندان ما با درك اين تهديد و محدوديت‌ها به اين فكر بيفتند كه مي‌توانند با اتكا به ظرفيت و توانمندي خودشان نسبت به توليد علم و مرتفع ساختن مشكلات كشور اقدام كنند و نتيجه اين شد كه بسياري از علوم و فناوري‌ها در همين دوران تحريم با وجود همه اين محدوديت‌ها به بار نشست و در برآيند كلي جايگاه علمي كشور ارتقاء پيدا كرد.

وی در پاسخ به این سوال که «تحريم‌ها در پذيرش و ارائه مقالات در مجلات علمي يا بورسيه دانشجويان در كشورهاي خارجي تاثير داشته است يا نه؟» افزود: «در مواردي براي چاپ مقاله‌هاي علمي پژوهشگران ايراني در مجلات علمي بين‌المللي محدوديت‌هايي پيش آمد ودر مواردي بعضي مجلات از پذيرش مقالات ايراني امتناع كردند اما به نظر من اين چندان گسترده و فراگير نبود چرا كه حتي جامعه علمي جهاني نيز پذيراي گسترش اين تحريم‌ها به حوزه علمي از جمله چاپ و مقالات نبودند. كما اينكه مشاهده مي‌كنيد كه در همين سال‌هاي تحريم تعداد مقالات پژوهشگران ايراني در نشريه‌هاي معتبر بين‌المللي مثل ISI و... رو به افزايش بود. بطور كلي من معتقدم محدوديت‌هاي خيلي جدي در اين زمينه به وجود نيامد.»

خبرنگار روزنامه آرمان که به نظر می رسد خیلی سعی دارد تا بتواند توفیقی را مجاب به بیان این جمله کند که «تحریم ها سد بزرگی بر سر راه مسایل علمی کشور ایجاد کرده»، با طرح سوال دیگری مبنی بر اینکه «در رابطه با دسترسي به نرم افزار‌ها و تجهيزات آزمايشگاهي تاثير تحريم‌ها در اين حوزه چگونه بوده است؟» به سراغ توفیقی می رود اما وی این بار نیز در پاسخ می گوید: «كشور عزم داشت كه به انرژي هسته‌اي دست پيدا كند و از حقوق خودش هم كوتاه نيامد بنابراين اين محدوديت‌ها را هم پذيرفت. همين الان بسياري از شركت‌هاي داخلي و بسياري از دانشگاه‌هاي داخل به خاطر همين محدوديت‌هايي كه شما اشاره كرديد خودشان اقدام به ساخت بعضي از اين تجهيزات كرده‌اند. به عنوان مثال سال پيش نمايشگاهي تحت همين عنوان يعني تجهيزات آزمايشگاهي ساخت داخل توسط معاونت علمي و فناوري رياست‌جمهوري برگزار شد و امتيازات بسيار خوبي براي دانشگاه‌هايي قائل شدند كه از تجهيزات ساخت داخل در دانشگاه استفاده مي‌كنند. هدف اصلي اين است كه نشان بدهيم دانشمندان ما در مقابل اين محدوديت‌ها دست و پا بسته نيستند و با ابداع و اختراع و طراحي و ساخت سعي مي‌كنند اين نقيصه را جبران كنند. با تجربه‌اي كه دانشمندان و محققان ما كسب كرده‌اند و با رفع موانع پيش رو و رفع تحريم‌ها مي‌توان اميدوار شد كه مسير پيشرفت بسيار سريع‌تر خواهد بود»

خبرنگار آرمان که این بار نیز تیرش به سنگ خورده بود، از توفیقی می پرسد: «در سال‌هاي اخير شاهد مهاجرت نخبگان بوديم به نظر شما اعمال تحريم‌ها چه تاثيري چه به‌صورت مستقيم چه غير مستقيم در اين امر داشته است؟»

توفیقی نیز در پاسخ می گوید: «بررسي‌هاي انجام شده نشان مي‌دهد كه مهاجرت نخبگان طبيعتا محدود به عرصه‌هاي علمي كشور و دانشمندان نيست بلكه اين اتفاق مي‌تواند در همه حوزه‌ها اتفاق بيفتد. بعضي‌ها به خاطر اينكه فضاي كسب و كار و اقتصاد در كشور محدود مي‌شود و به دنبال فرصت‌هاي اقتصادي و سرمايه‌گذاري هستند مهاجرت مي‌كنند. در اين ميان طبيعي است برخي هم به دليل دغدغه‌هاي علمي و فناوري مهاجرت مي‌كنند و طبيعتا يكي از دلايل عمده در همه مهاجرت‌ها اين است كه نخبگان فرصت‌هايي را در كشور محدود مي‌بينند و به دنبال فرصت‌هاي بهتر و وسيع‌تري براي فعاليت‌هاي خود مي‌گردند. »

البته وزیر علوم دولت اصلاحات در پایان این گفت‌وگو تنها شرط خوب بودن توافق را رفع یکباره تحریم‌ها عنوان می کند و می گوید: «رفع تحريم‌ها در صورتي‌كه به توافق نهايي برسيم بدون شك يكي از مهم‌ترين دستاوردهاي اين تفاهم يا توافق خواهد بود كه مي‌تواند در اقتصاد و جذب سرمايه‌گذاري بسيار تاثيرگذار باشد و اين به فضاي كسب و كار و افزايش اميد دانشجويان به بهبود وضعيت معيشتي و اقتصادي بسيار كمك خواهد كرد.»

نظر شما