شناسهٔ خبر: 92790 - سرویس اقتصاد
نسخه قابل چاپ منبع: مهر

تناقض‌گویی مسئولان در وزارت جهاد/ عبورتولید برنج از ۲ میلیون تن

برنج43 دبیر انجمن برنج با بیان اینکه وزارت جهادکشاورزی پیش‌بینی تولید امسال را ۲ میلیون تن اعلام کرده است، گفت: با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی، پیش‌بینی می‌شود میزان تولید به بیش از این رقم برسد.

به گزارش نماینده از مهر، علی‌رغم اعلام برخی مسئولان مبنی بر عدم نیاز کشور به واردات برنج و براساس آمار گمرک، در فرودین‌ماه امسال بیش از ۴۵ هزارتن برنج وارد کشور شده است.

واردات برنج در سال‌های اخیر یکی از جنجالی‌ترین مسایل بخش کشاورزی بوده و همواره بین مسئولان مربوطه در این زمینه اختلاف نظرات جدی وجود داشته است. امسال نیز این اختلاف نظرها از آنجا شروع شد که برخی مسئولان از جمله معاونت زراعت وزارت جهادکشاورزی و دبیر انجمن برنج اعلام کردند بازار برنج اشباع است و نیازی به واردات نیست.

دبیر انجمن برنج اعلام کرده کشور در سال ۹۴ کلا از واردات بی‌نیاز است و عباس کشاورز، معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که واردات برنج تا چه زمانی ممنوع است؟ به مهر گفت: فعلا شرایط بازار متعادل است و کمبودی احساس نمی‌شود اما چند روز پس از این اظهارات، محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی از برنامه واردات کمتر از یک میلیون تن برنج در سال ۹۴ خبر داد.

در همین حال، آمار گمرک نشان می‌دهد: در فروردین‌ماه امسال بیش از ۴۵ هزارتن برنج وارد کشور شده است. در همین زمینه دبیرانجمن برنج کشور در گفتگو با مهر اظهارداشت: مشکل تناقض‌گویی بین مسئولان وزارت جهاد کشاورزی است که حوزه معاونت زراعت بارها اعلام کرده نیازی به واردات در سال‌جاری نیست اما وزیر جهاد اعلام می‌کند که باید یک میلیون تن واردات انجام دهیم.

جمیل علیزاده شایق با بیان اینکه وزارت جهادکشاورزی پیش‌بینی تولید امسال را ۲ میلیون تن عنوان کرده است، اضافه کرد: با توجه به شرایط آب و هوایی مناسبی که امسال در گیلان، مازندران و گلستان وجود دارد، پیش‌بینی بنده این است که میزان تولید برنج یقیننا باید بیش از دو میلیون تن باشد.

وی ادامه داد: قبلا بارها اعلام کرده‌ام که یک میلیون تن برنج اضافه از سال قبل به امسال رسیده، حتی اگر میزان تولیدمان هم دو میلیون تن باشد براساس نیاز ۳ میلیون تنی کشور به واردات در سال ۹۴ نیازی نیست.

دبیرانجمن برنج کشور تصریح کرد: پس باید از مسئولان سئوال کرد که آیا آنان قصد کاهش تولید به یک میلیون تن را دارند یا می‌خواهند مصرف را از ۳ به ۴ میلیون تن برسانند؟

شایق با اشاره به اینکه مسئولان اعلام می‌کنند این واردات مربوط به ثبت سفارش‌های سال قبل است، گفت: شهریورماه سال قبل در جلسه‌ای که در سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد، نمایندگان وزارت جهاد و وزارت صنعت گفتند ثبت سفارش‌ها مربوط به فروردین‌ماه بوده و در آخر مهرماه اعلام شد بیش از ۹۰۰ هزار تن برنج براساس همان ثبت سفارش‌ها وارد شده است. مسئولان در همان جلسه عنوان کردند ما از اول اردیبهشت‌ماه ثبت سفارشی ندادیم و نخواهیم داد. اینکه دوباره چه زمانی ثبت سفارش دادند و اعلام نکردند بحث دیگری است.

وی تاکید کرد: متاسفانه هماهنگ کننده و ناظری در این زمینه نیست و در وزارت جهادکشاورزی هم میان مسئولان ناهماهنگی وجود دارد.

دبیرانجمن برنج کشور در مورد این موضوع که عمده برنج‌های وارداتی به کشور برنج هندی است، گفت: آلودگی برنج‌های هندی ثابت نشد اما وقتی می‌توان از نقاط مختلف مانند پاکستان، تایلند، ویتنام و اروگوئه برنج وارد کرد، چرا باید سراغ برنجی رفت که ابهام آلودگی در مورد آن وجود دارد.

شایق ادامه داد: زمانی‌که چنین شایعه‌ای وجود دارد مسئولان باید از جایی برنج بخرند که در مورد سلامتی آنها حرف و حدیث وجود نداشته باشد. هم اکنون دست مسئولان برای خرید از دیگر کشورها باز است، چرا از هند خرید می‌کنند که ذهن مردم نسبت به برنج این کشور مخدوش است بنده علت این موضوع را نمی‌دانم.

وی تصریح کرد: به اعتقاد بنده به عنوان یک کارشناس نه دبیر انجمن برنج کشور، سپردن تنظیم بازار محصولات کشاورزی به وزارت جهاد اشتباه بود. وزارت کشاورزی حامی تولید است و در سرلوحه وظایفش حمایت بر حق از تولیدکنندگان داخلی قرار دارد. اگر این وزارت‌خانه حافظ منافع واردکنندگان شود، کشاورزان از دل‌چرکین می‌شوند. بهتر بود این کار به وزارت‌خانه دیگری سپرده می‌شد.

شایق در مورد کیفیت برنج‌های هندی و پاکستانی نیز گفت: برنج‌های هندی و پاکستانی تقریبا از لحاظ کیفیت و قیمت شبیه هم هستند اما باز هم بنده به عنوان یک مصرف کننده و نه دبیر انجمن،  صرف نظر از بحث آلودگی و از نظر کیفیت، برنج پاکستانی را به هندی، تایلندی را به پاکستانی و اروگوئه‌ای را به هر دوی آنها ترجیح می‌دهم.

نظر شما