شناسهٔ خبر: 63324 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ منبع: فارس

نظر فعالان سیاسی اصولگرا و اصلاح طلب پیرامون تعطیلی خانه احزاب

احزاب علت تعطیلی خانه احزاب در مناظره بادامچیان، کمالی و نجفقلی حبیبی بررسی شد.

به گزارش نماینده به نقل از فارس، برنامه مناظره با موضوع «خانه احزاب» با حضور اسدالله بادامچیان قائم مقام شورای مرکزی حزب موتلفه، ‌حسین کمالی دبیر کل حزب اسلامی کار و نجفقلی حبیبی عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها از رادیو گفت‌وگو پخش شد.

بادامچیان در این مناظره با ارائه نگاهی تاریخی از سابقه ایجاد احزاب در کشور و تفاوت نگاه دینی و غیردینی به حزب گفت: حزبی که ائمه و قرآن  بر آن تاکید دارند با آن حزبی که درنظام های غربی و سکولار وجود دارد تفاوت دارد.

این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه سه نوع نگاه در احزاب وجود دارد ادامه داد: برخی از احزاب منفعت محور هستند و فقط برای منفعت خودشان به دنبال قدرت هستند. گروه دوم نیز به دنبال کسب قدرت برای خدمت به ارزشهای انسانی هستند و گروه سوم نیز با نگاه به ارزشهای الهی و ضمن رعایت ارزشهای انسانی حزب ایجاد کرده‌اند.

*بادامچیان:‌ ما با اصل  فعالیت خانه حزاب موافق هستیم

بادامچیان در مورد صحبت‌های  نجفقلی حبیبی یکی از مهمانان این برنامه مبنی بر اینکه زیاده خواهی اصولگرایان باعث از هم پاشی خانه احزاب شد با اشاره به چگونگی تشکیل خانه احزاب اظهار کرد: من خود از پایه گذاران آن مجموعه هستم، ما با اصل  فعالیت خانه حزاب موافق هستیم ولی این سخن که زیاده‌خواهی و اختلاف اصولگرایان باعث از هم پاشیدگی خانه احزاب شد کم لطفی است.

وی ادامه داد: در موقعی که خانه احزاب ایجاد شد قرار شد که این خانه، خانه همه باشد در شورای اول و دوم اصولگرایان اکثریت  آرا را به دست اوردند و منشور احزاب با ۱۸۰ امضاء تدوین شد.

بادامچیان افزود :در دوره سوم خانه احزاب خود آقایان اصلاح طلب از جمله آقای حشمتیان و کواکبیان گفتند که تقلب شده است و ما نیز بررسی کردیم و دیدیم تقلب شده و تأکید کردیم که انتخابات تجدید شود.

این عضو شورای مرکزی موتلفه با بیان اینکه  در دوره سوم ما هیچ گاه نگفتیم که رئیس شویم و خود آقایان تصویب کردند که آقای غفوری فر نایب رئیس بشود تصریح کرد: چون در مورد اصل قضیه اختلاف نظر  وجود داشت ما در جلسات شرکت نکردیم در اواخر دوره سوم فعالیت خانه احزاب، مرحوم عسکراولادی در سفر حج، آقای بهزاد نبوی را دیده بودند و در این دیدار صحبت بر این شده بود که این موضوع اختلافی حل شود.   پیرو این موضوع، در خانه آقای دمیرچی چند جلسه گذاشته شد. در انتخابات دوره چهارم باز هم تقلب شد و ما با این انتخابات مخالفت کردیم.

این فعال سیاسی اصولگرا در بخشی دیگر از صحبت های خود ادامه داد: در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب نامه‌ای برای اعضای شورای مرکزی خانه احزاب نوشته شد و اعلام شد که دوره شما تمام شده و از وضعیت خود گزارش دهید و در نهایت کمیسیون ماده ۱۰ احزاب اعلام کرد چون شورای مرکزی خانه احزاب تمدید نشده فعالیتش قانونی نیست، ولی آقایان اصلاح طلب اعتنایی نکردند در نتیجه وزارت کشور اعلام کرد نمی‌تواند اموال وزارت کشور را در اختیار  یک گروه غیرقانونی بگذارد.

این عضو شورای مرکزی حزب موتلفه با بیان اینکه هر جا که لازم باشد مستندات صحبت های خود را ارائه می‌دهد گفت: ما مخالف  فعالیت خانه احزاب نیستیم.

بادامچیان در مورد کارکرد خانه احزاب افزود: وقتی که احزاب مختلف در کشور حضور داشته باشند طبیعی است با هم اختلاف نظرهایی داشته باشند و تعدد و تکثر دیدگاه ها وجود داشته باشد، بنابراین راهکاری لازم است که این دیدگاههارا به بدون اینکه منجر به تنش و تخریب شود با یکدیگر نزدیک کند، چنانچه که خانه احزاب در دوره اول ودوم چنین نقشی را داشت.

*بادامچیان: به دور از انصاف اصولگرایان را متهم می کنند

وی با بیان اینکه خانه احزاب باید، مکانی برای تجمع احزاب باشد اظهار کرد: متاسفانه آقای نجفقلی و دوستانشان، به دور از انصاف اصولگرایان را متهم می کنند که به دنبال مقام بوده اند، در حالی که خود آن ها می توانستند از مواضعشان کوتاه بیایند و اجازه دهند انتخابات مجدداً انجام شود.

بادامچیان همچنین در بخشی دیگر از صحبت های خود ادامه داد: مناسب است خانه احزاب با این سوابق با نام دیگری فعالیت کند، چنانچه که مبانی و ضوابط حزبی در ارتباط با آن رعایت شود.

وی گفت: این مناسب نیست که حزبی که پنج نفر عضو دارد با احزابی که بیست سی شعبه در استان های مختلف دارند دارای حقوق یکسانی در خانه احزاب باشند؛ از سوی دیگر اهداف ما برای تشکیل خانه احزاب باید صادقانه باشد و در واقع خانه احزاب جایی برای جمع شدن احزاب و تبادل نظر باشد و  ما همه  باید همت کنیم تا این اتفاق بیافتد.

قائم مقام شورای مرکزی حزب موتلفه در بخش پایانی سخنرانی خود گفت: احزابی که بر اساس نظامهای لیبرال وسکولار و یا کمونیستی بخواهند در ایران شکل بگیرند؛ پایدار نیستند و احزابی که برگرفته از فرهنگ اسلام و تمدن ایرانی باشند پایدار وموثر خواهند بود.

در ادامه این مناظره سیاسی یک ساعته، نجفقلی حبیبی عضو انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه ها در مورد چرایی تعطیل شدن خانه احزاب اظهار کرد: خانه احزاب برای این ایجاد شد که تمامی احزاب در هر قالبی که تشکیل شده اند در جایی جمع شوند و برای پیشبرد نظام حزبی و سامان دهی حزبی تلاش کنند، تا در مجموع این فعالیت ها باعث تقویت فعالیت حزبی در کشور شود، ولی متاسفانه برخی از احزاب در صدد بودند که آن را تبدیل به باشگاه قدرت برای خودشان کنند در حالی که این خانه جایی برای فعالیت همه احزاب است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در ادامه به چگونگی توقف فعالیت خانه احزاب اشاره کرد و گفت: در آخرین مجمع خانه احزاب در دولت قبل آقایان و احزاب اصولگرا با هم اختلاف نظر داشتند، در انتخابات اقلیتی از آنها رای آورد و اکثریت کرسی ها به اصلاح طلبان رسید. وقتی اولین جلسه تشکیل شد نمایندگان اصولگرا اعلام کردند که ریاست خانه احزاب به آنها داده شود، ما در آن جلسه گفتیم که انتخابات برگزار شده و بر اساس رأی گیری، مسئولیت‌ها تقسیم می‌شود ولی آن دوستان موافق این موضوع نبودند و در آخر دوستان توافق کردند برای اینکه خانه احزاب دچار مشکل نشود نایب رئیسی اول خانه احزاب و ریاست یکی از کمیته‌ها به این آقایان داده شود. این دوستان بعد از مدتی در جلسات شرکت نمی‌کردند و ما با همین وضع مدارا کردیم.

وی با اشاره به تعطیلی خانه احزاب توسط دولت قبل تصریح کرد : دولت به دلایل موهونی این اقدام را انجام داد و در خانه احزاب را بست، تا کنون نیز این دوستان به بهانه‌های شگفت انگیزی حاضر نشدند که انتخابات توسط شورای مرکزی برگزار شود تا نتیجه هر آنچه شد همه بپذیرند.

*حبیبی: برای بازگشایی خانه احزاب همچنان امیدواریم

این عضو جریان اصلاح طلب با اعتقاد بر اینکه خود محوری های اصولگرایان باعث تعطیلی خانه احزاب شد گفت: طرح تشکیل خانه احزاب یک طرح بی‌سابقه ای بود که در دولت اصلاحات شکل گرفت و ما همچنان  امیدواریم که دوستان همکاری بکنند، تا سازشی صورت بگیرد، و با برگزاری انتخابات این تشکل بار دیگر فعالیت خود را از سربگیرد.

وی با بیان اینکه هر آنچه اشاره کردم مستندات آن وجود دارد افزود: نباید بگذاریم این بنیان اجتماعی به خاطر مسائل کوچک دچار آسیب شود. آنچه که مهم است این است که فعالیت خانه احزاب در جهت مصالح ملی است و باید در همین راستا نیز به صورت صحیح اداره شود.

این فعال سیاسی اصلاح طلب تأکید کرد: باید این زمینه فراهم شود که انتخابات خانه احزاب توسط اعضای شورای مرکزی قبلی برگزار شود. متاسفانه در این ارتباط در این چند سال ادعای خیرخواهی زیاد بوده ولی عمل به گونه ای دیگر بوده است.

در ادامه این برنامه یک ساعته حسین کمالی دبیر کل حزب اسلامی کار با اشاره به شبهاتی که برخی از افراد به فعالیت حزبی در کشور وارد می کنند گفت: من این شبهات را قبول ندارم. مثلاً برخی می گویند فقط باید حزب خدا و حزب الله وجود داشته باشد و حزب به معنای دیگر مفهومی ندارد.

وی افزود: در جامعه اسلامی و غیراسلامی افراد بر اساس افکار و دیدگاه هایی که به آن معتقدند، دور هم جمع می شوند و حزب ایجاد می کنند و اکثریت قریب به اتفاق آنها در مجموع سعی می کنند که خدمت به مردم را مبنای فعالیت خود قرار دهند تا استقبال مردم را در دوره های بعد نیز داشته باشند.

کمالی با بیان اینکه کار حزب بر اساس تعریف مورد قبول ما، کسب قدرت برای خدمت است گفت: این کسب قدرت در چارچوب گردش نخبگان معنا پیدا می کند.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در بخشی دیگر ازصحبت های خود به مشکلاتی فرهنگی که در کشور در زمینه فعالیت احزاب و فعالیت سیاسی وجود دارد اشاره کرد و ادامه داد : بر اساس مشکلات فرهنگی که داریم، افراد به راحتی نمی توانند با هم  صحبت کنند و بعداً‌ حرفهای همدیگر را واژگونانه بیان می کنند. وقتی که بحث قدرت می کنیم هر کسی که در راس قدرت است نسبت به گروهی که در تلاش است، قدرت را در دست  بگیرد به عنوان یک دشمن به آن نگاه می کند در صورتی که گردش قدرت یک امر طبیعی است و احزاب موتور محرکه این گردش قدرت در جامعه هستند.

کمالی تاکید کرد : اگر احزاب نتوانند نظرات مخالف و موافق خود را در ارتباط با مسائل مختلف بیان کنند و در جهت کسب قدرت حرکت نکنند پس چه کار می خواهند بکنند؟

این فعال سیاسی اصلاح طلب گفت: وجود احزاب مختلف در یک جامعه باعث می شود که نظرات مختلف در جامعه نمایندگی داشته باشند و  در نتیجه، مردم نیز حق انتخاب داشته باشند.

*کمالی: خانه احزاب برای همکاری بین احزاب تاسیس شد

حسین کمالی در ادامه با بیان این که خانه احزاب برای این تشیکل شد که همکاری بین احزاب گسترش پیدا کند اظهار کرد : هیچ گاه ما به این موضوع فکر نکردیم که خانه احزاب می تواند به عنوان سندیکای احزاب از قانون و حرمت احزاب دفاع کند.

وی با بیان اینکه ما باید به کارکرد خانه احزاب توجه کنیم و اینکه آیا می تواند از احزاب دفاع کند یا نه؟ گفت: خانه احزاب تحت هر عنوانی باشد باید به هماهنگی احزاب در ارتباط با مسائل کشور کمک کند.

کمالی با تأکید بر اینکه اساس کار حزب کسب قدرت است و هدف شهید بهشتی نیز از کسب قدرت این بود که خدمت کند به طرح جدید فعالیت احزاب که در مجلس مطرح است و رسیدگی به آن برای چند ماهی متوقف شده است اشاره کرد و ادامه داد : ‌دراین طرح محدودیت هایی برای احزاب ایجاد کرده و برای مواردی تعیین و تکلیف کرده که مربوط به خود احزاب و اساسنامه آنها است.

دبیرکل حزب اسلامی کار اظهار کرد :این طرح در واقع بیش از حد وارد جزئیات شده است و به عبارتی دیگر قانون گذار به جای مردم تصمیم گیری کرده است.

این فعال سیاسی اصلاح طلب با بیان اینکه احزاب باید وسیله‌ای برای بیان تفکرات مختلف بر جامعه باشند در بخشی دیگر از صحبت های خود ادامه داد: هر مجموعه و تشکلی که شکل می گیرد بر اساس اهداف شکل گرفته، دارای کارکرد هایی است؛ خانه احزاب که قرار بود باعث نزدیکی احزاب سیاسی و لطافت بخشی در این عرصه شود؛ با توجه به اتفاقاتی که رخ داد باعث افزایش فاصله ها شد.

وی با تأکید بر اینکه ما از لحاظ فرهنگی باید موضوع گردش قدرت و گفتمان را بپذیریم اظهار کرد: متاسفانه در کشور تعدادی از مسئولان نقش احزاب را تکذیب می کنند و از دیگر سو در مراجع قانونگذاری نیز برای فعالیت آنها بعضاً‌ محدودیت های بسیاری قائل شده‌اند.