شناسهٔ خبر: 140702 - سرویس اقتصاد
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم

بازار کار ۳ قفله شد

بازار کار آمارها از بین دانش آموختگان دانشگاهی حاکی از این است که ۷۵ درصد بیکاران فارغ التحصیل دانشگاهی هستند،افزایش ۱۵.۳۷درصدی داوطلبان کنکور ارشد در سال ۹۶ نسبت به ۹۵ نشان دهنده این است که کارجویان فارغ التحصیل برای یافتن شغل سطوح مختلف را سپری می کنند.

به گزارش «نماینده»، بسیاری از دانش آموختگان مقطع لیسانس چون نمی توانند وارد بازار کار شوند، به ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا می پردازند تا از این هم اوقات بیکاری خود را سپری کرده و هم در امید یافتن کاری بهتر باشند. امروز کشور با سونامی فارغ التحصیلان بیکار فوق لیسانس و دکتر روبرو است.

در حال حاضر ۹۰ هزار نفر دانشجو در مقطع دکترا، ۸۰۰ هزار نفر دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد وجود دارد که از این میان حدود ۷۵ درصد بیکاران دانش آموخته دانشگاه ها هستند. مطابق آمارهای ارائه شده نرخ بیکاری تحصیل کردگان ۳۵ درصد است. مطابق آمارهای ارائه شده از سوی کارشناسان بازار کار از هر سه جوان تحصیلکرده یک نفر بیکار  و از هر ۴ نفر جویان کار ۳ نفر دارای مدرک دانشگاهی هستند.   با توجه به اینکه فارغ التحصیلان با داشتن مدارک کارشناسی موفق به یافتن شغل نیستند، کنکور از مقطع ورودی دانشگاه ها به تحصیلات تکمیلی منتقل شده است.

بحران بیکاری امروز کشور تنها برای فارغ التحصیلان دانشگاهی است و این نوع از بازار کار ۳ قفله شده و دولت نمی تواند برای رونق آن کاری بکند، وگرنه بازار مشاغل ساده بحرانی ندارد و در بسیاری از موارد رونق هم دارد و مشاغل نیازمند مهارت و تخصص نیز تقریباً خوب بوده و ممکن است در دوره ای دچار شدت و ضعف شود، ولی مشکل خاصی نیست و مسئله تنها بیکار ماندن میلیونی فارغ التحصیلان بیکار است.

برخی فارغ التحصیلان دانشگاهی نیز برای جلوگیری از زیان بیشتر به کسب و کارهایی غیر از تحصیلات خود دست زده اند و با وجود اینکه سال ها عمر و هزینه خود را صرف تحصیلات دانشگاهی کرده اند، امروز به دلیل نبود زمینه اشتغال در رشته های تخصصی، وارد مشاغل و حرفه های دیگری شده اند یا به تحصیلات در مدارج بالاتر رفته اند به امید اینکه شغلی بیابند.

 آمار داوطلبان کنکور ارشد از سال ۸۵ تا ۹۶ نشان می دهد که در سال ۸۵ تعداد داوطلبان کنکور ارشد ۳۵۰ هزار نفر، در سال ۸۶ این تعداد به ۴۷۰ هزار نفر، سال ۸۷ به ۵۳۱ هزار نفر، ۸۸ به ۶۷۳ هزار نفر، ۸۹ به ۷۷۰ هزار نفر، ۹۰ به ۸۷۰ هزار نفر، ۹۱ به ۹۳۰ هزار نفر، ۹۲ به ۸۹۶ هزار نفر، ۹۳ به ۹۵۱ هزار نفر، ۹۴ به ۸۱۳ هزار نفر، ۹۵ به ۷۶۱ هزار نفر و ۹۶ به ۸۷۸ هزار نفر رسیده است. یعنی افزایش ۱۵.۳۷ درصدی داوطلبان در سال ۹۶ نسبت به ۹۵ را شاهد بودیم که این نشان دهنده این که فارغ التحصیلان کارشناسی به دلیل نداشتن شرایط کاری مناسب به سمت گذراندن تحصیل در مدارج بالاتر را کرده اند.

نظر شما