شناسهٔ خبر: 108954 - سرویس اقتصاد
نسخه قابل چاپ منبع: مهر

جزئیات راه‌اندازی بورس ارز

بورس رئیس سازمان بورس با اعلام جزئیات راه‌اندازی بورس ارز، از آغاز بررسی درخواست سرمایه گذاران خارجی در بورس کشورمان خبرداد و به سهامداران توصیه کرد که برای سرمایه‌گذاری با خبره‌ها مشورت کنند.

به گزارش «نماینده»، محمد فطانت امروز در جمع خبرنگاران درباره ورود سرمایه گذاران خارجی به بازار سرمایه کشورمان گفت: بسترهای حقوقی برای حضور سرمایه گذاران خارجی در بازار سرمایه کشورمان فراهم است و مذاکراتی با بخش‌های مختلف صورت گرفته و بسیار محتمل است که حجم مناسبی از سرمایه ها در بخش‌های مختلف اعم از بازار اولیه و سبدگردانی، بازار سرمایه وارد شود.

رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: برخی از نهادهای بین المللی از ما تقاضای تاسیس سبدگردانی مستقل کردند که در حال بررسی این موضوع هستیم تا مجوزهای لازم به آنها ارائه شود اما تمامی این مسائل موکول به این است که به صورت ویژه کشور از بحث تحریم‌ها خلاصی پیدا کند.

سهم ناچیز خارجیان در بورس ایران

وی در پاسخ به سئوال مبنی بر اینکه در حال حاضر سهم خارجی ها در بورس کشور ما چقدر است و پیش بینی می شود که پس از توافقات نهایی به چقدر برسد؟ گفت: سهم خارجی ها در بورس زیاد نیست و تقریباً به قول اعراب «النادر کل معلوم» یعنی نسبت به کلیت بازار رقم کمی است.

فطانت ادامه داد: اما اینکه تا چه حد سرمایه گذاری خارجیان در بورس کشورمان پتانسیل افزایش دارد و بر اساس آئین نامه مصوبه هیات وزیران آنها بیش از ۲۰ درصد از فری فلوت «سهام شناور» شرکت‌های داخلی بورس را نمی توانند داشته باشند و این موضوع توسط ناظر بازار باید کنترل شود.

وی گفت: همچنین برای اینکه مشکلات مربوط به بورس‌های آسیای جنوب شرقی برای کشور ما پیش نیاید، تمهیداتی اندیشیده شده است تا از طریق ناظر بازار نسبت به این موضوع کنترل های لازم صورت گیرد.

وی ادامه داد: خارجیان مذاکراتی را با ما انجام داده اند و در حال حاضر سازمان بورس درخواست‌های آنها را دریافت کرده است. در عین حال، اعلام آمادگی می کنیم در صورتی که تمایل دارند درخواست‌های خود را به ما ارائه دهند تا با بررسی های لازم براساس قوانین حاکم بر کشور اقدامات لازم برای حضور آنها در بازار سرمایه فراهم شود.

رایزنی برای راه اندازی بورس ارز

سخنگوی سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر مبنی بر آخرین وضعیت راه اندازی بورس ارز در کشور، گفت: یکی از اتفاقاتی که پس از توافقات هسته ای می تواند اتفاق بیفتد، قابلیت جذب سرمایه گذار خارجی است. مهمترین ریسک سرمایه گذاران خارجی برای آوردن پول به داخل کشور این است که بتوانند به نحوی مکانیزم هایی را داشته باشند که نسبت به آینده قیمت ارز قابلیت پیش بینی داشته باشد، در این زمینه رایزنی هایی صورت گرفته و در مصوبه رفع موانع تولید رقابت پذیر نیز قوانین مناسبی برای آن پیش بینی شده مبنی بر اینکه بتوانیم بورس آتی ارز را راه اندازی کنیم.

وی گفت: البته این کار باید با مشارکت بانک مرکزی، سیستم بانکی و شبکه صرافی ها صورت گیرد. همانگونه که معاملات سکه در بورس کالا در حال انجام است و مردم می توانند سکه را برای ماه های آتی پیش خرید کنند و در اصل قیمت سکه به نحوی در این بازار برای ماه های آتی قابلیت پیش بینی برای سرمایه گذاران دارد، همین کار با ارزهای رایج بین المللی صورت گیرد.

وی ادامه داد: با فضایی که در حال حاضر برای تک نرخی شدن ارز در حال وقوع است، این امکان فراهم خواهد شد، یعنی مقدمات راه اندازی بورس ارز در حال انجام است.

جزئیات ایجاد بورس مسکن

فطانت در مورد بورس مسکن، از فراهم کردن امکاناتی در بورس کالا برای انجام خرید و فروش مسکن بر روی تابلوها خبر داد و افزود: البته اولویت با مزایده ها است که بانک‌ها و سایر بخش‌هایی که علاقه مند هستند به صورت مزایده واحدهای تجاری- اداری و مسکونی خود را به فروش برسانند از طریق این بازار اقدام کنند.

رئیس سازمان بورس اوراق بهادار درباره برنامه های این سازمان برای انجام عرضه ها تا پایان سال جاری گفت: عرضه های اولیه را آغاز کرده ایم و دیروز اولین عرضه اولیه در فرابورس انجام شد. با توجه به شرایط بازار که همواره مورد سنجش قرار می گیرد، تصمیم می گیریم که عرضه ها ادامه داشته باشد یا خیر.

انتقاد از عدم رعایت نرخ‌های سود

وی درباره ارتباط بازار پول و سرمایه گفت: ارتباط بازار پول و سرمایه از نرخ سود بانکی متاثر می شود و به دلیل بالا بودن نرخ سود بانکی به ویژه عدم رعایت نرخ‌ها از سوی موسسات غیر مجاز و برخی از بانک‌ها، نرخ بدون ریسک بازار افزایش می یابد که آثار نامطلوبی بر روی بخش واقعی اقتصاد می گذارد.

وی خاطرنشان کرد: انتظار بازار این است که با توجه به شرایط، کاهش نرخ سود بانکی اتفاق بیفتد، این در حالی است که کل تسهیلات پرداختی بانک‌ها به شرکت‌های تولیدی در سال ۹۳ بالغ بر ۴۷ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به سال قبل از آن فقط به اندازه سودهایی که به سیستم بانکی پرداخت کرده اند، توانستند جذب منابع کنند، این در صورتی است که کل مانده تسهیلات سیستم بانکی در پایان سال ۹۳ بیش از ۷۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.

فطانت بیان کرد از انتظارات بخش واقعی اقتصاد از سیستم بانکی این است که سهم بالاتری از تسهیلات بانکی را به خود اختصاص دهد.

توصیه به سهامدارن بورسی

وی در پاسخ به سئوال دیگر مبنی بر اینکه با توجه به شرایط فعلی بازار و نوساناتی که متوجه سهام است، چه توصیه ای به سهامداران دارید؟ گفت: شرایط بازار نیاز به تحلیل عمیق دارد و لازم است که سهامداران حتما در سرمایه گذاری های خود از مشورت با مشاورین سرمایه گذاری و افرادی که خبره بازار سرمایه هستند، بهره جویند.

وی درباره آمار تخلفات صورت گرفته در بازار سرمایه گفت: برخی از تخلفات در حد تذکر است و بررسی و نظارت بر تخلفات یک فرایند دائمی است اما برخی دیگر نیاز به تصمیم گیری مقامات دارند و پرونده آن در محاکم دادگستری طرح و برای آن تصمیم گیری صورت می گیرد.

نظر شما