شناسهٔ خبر: 108401 - سرویس مجلس
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم

کارخانه‌ای بازدید اعضای کمیسیون برجام از تاسیسات هسته‌ای را تشریح کرد

تعداد دقیق و نوع سانتریفیوژهای مستقر در سایت‌های نطنز و فردو

کارخانه ای 43 عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام با اشاره به بازدید اعضای این کمیسیون از تاسیسات هسته‌ای نطنز و فردو، تعداد و نوع دقیق سانتریفیوژهای مستقر در این دو سایت هسته‌ای را تشریح کرد.

به گزارش «نماینده» ابراهیم کارخانه‌ای رئیس کمیته هسته‌ای مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام با اشاره به بازدید اعضای این کمیسیون از سایت‌های هسته‌ای نطنز و فردو اظهار داشت: اعضای کمیسیون برجام به همراه برخی دیگر از نمایندگان مجلس روز چهارشنبه هفته گذشته به تاسیسات هسته‌ای نطنز و فردو رفته و از تمام قسمت‌های این سایت‌ها اعم از سالن‌ها، سانتریفیوژهای فعال و سانتریفیوژهای غیرفعال بازدید کردند.

وی با تاکید براینکه در این تاسیسات روند فعالیت‌ها مانند گذشته است و هیچ اتفاق خاصی نیفتاده، گفت: براساس نشستی که با کارشناسان آنجا داشتیم و مسائلی که به عینه دیدیم، ۱۶ هزار سانتریفیوژ در نطنز نصب شده که از این تعداد، ۹۱۵۴ سانتریفیوژ مشغول غنی‌سازی هستند که قرار است براساس برجام، این تعداد به ۵۰۶۰ عدد کاهش یابد.

"از تعداد ۱۶ هزار سانتریفیوژ مستقر در نطنز ۱۰۴۴ سانتریفیوژ "IR۲M" هستند که قدرت جداسازی آنها ۵.۳ سو است یعنی ۵ برابر سانتریفیوژهای آی‌آر ۱؛ همچنین یک زنجیره آبشار کامل از سانتریفیوژهای پیشرفته "آی‌آر ۴" که معادل ۱۶۴ دستگاه سانتریفیوژ می‌شود و قدرت جداسازی هرکدام از آنها ۵ سو است، نیز در نطنز مستقر هستند. "

رئیس کمیته هسته‌ای مجلس افزود: در مرحله‌ای هستیم که سانتریفیوژهای آی آر ۲ ام را طراحی کردیم و می‌توانیم در تمام نطنز، سانتریفیوژ آی آر ۲ ام نصب کنیم چراکه تست‌های لازم روی آنها صورت گرفته و در این حالت قدرت نطنز ۵ برابر می‌شود. جای تاسف دارد که طبق توافقنامه باید این ۱۰۴۴ سانتریفیوژ را با زیرساخت‌های‌شان به انبار منتقل کنیم در مدت ۸ و نیم سالی که فرصت تحقیقات روی سانتریفیوژ پیشرفته داریم، این نوع سانتریفیوژها از رده خارج می‌شود.

کارخانه‌ای تصریح کرد: در نطنز یک دستگاه سانتریفیوژهای آی‌آر ۸، ۵ تا ۶ دستگاه سانتریفیوژ آی آر ۶ و تعدادی سانتریفیوژ ای‌آر ۵ مستقر بود اما نکته مهم استقرار زنجیره ۱۶۴ تایی آی آر ۴ و استقرار ۱۰۴۴ سانتریفیوژ آی آر ۲ ام بود.

وی با اشاره به بازدید اعضای کمیسیون از تاسیسات فردو نیز گفت: در فردو، ۱۶ آبشار با زنجیره ۱۷۴ تایی سانتریفیوژ مستقر است که از این تعداد مقرر شده ۶ آبشار آن همچنان در فردو مستقر باشد و دو آبشار به جداسازی ایزوتوپ‌های پایدار اختصاص یابد که برای این موضوع باید تغییرات اساسی در آنها و زیرساخت‌ها ایجاد شود و به طور کلی از چرخه غنی سازی خارج شوند.

عضو کمیسیون ویژه برجام در پایان گفت: همچنین مقرر شده ۴ آبشار سانتریفیوژ به صورت راکد در فردو مستقر باشد و مابقی که حدود ۲  هزار سانتریفیوژ است، برچیده شده و به انبار نطنز منتقل شوند.

نظر شما