به گزارش نماینده به نقل از پارس، دكتر علي اكبر صالحي پنجمين وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران و سابقه دو دور رياست سازمان انرژي اتمي در جلسه اي با تعدادي از عناصر جريان اصلاحات، بخش هايي كمي از جريان مذاكرات ايران و آمريكا و در زمان رياست جمهوري محمود احمدي نژاد را بيان كرد.
دكتر علي اكبر صالحي رئيس سازمان انرژي اتمي در جمع تعدادي از عناصر جريان اصلاحات با اشاره به مذاكرات هسته اي در زمان حضور دكتر سعيد جليلي گفت: در زمان آقاي دكتر جليلي به دليل نبود موضع بي طرفي در ميان كشورهاي درگير در موضوع به نتيجه خاصي نرسيد. ما شاهد بوديم كه فاصله نشست ها نامنظم بود و از فاصله نشست قبلي تا بعدي همه چيز يكباره تغيير مي كرد و طرف هاي مذاكره با رويكرد جديدي وارد مذاكرات مي شدند.
وي افزود: زماني كه اينجانب به وزارت خارجه رفتم قبل از انتخابات دوم آقاي اوباما، ما متوجه شديم كه مذاكرات با اين گروه، راه به جايي نمي برد. زيرا برخلاف تلاش گروه مذاكره كننده ايراني، آنها آمادگي تعامل و همكاري با ايران را نداشتند. مذاكره همزمان با شش كشور بسيار سخت بود ضمن اينكه وزن و جايگاه كشورها نيز با يكديگر متفاوت بود. بدين معنا كه ميزان تاثير ايالات متحده نسبت به ساير كشورهاي درگير در موضوع بيشتر بود.
وزير سابق امور خارجه با اشاره به ملاقات اش در آن مقطع با رهبر معظم انقلاب گفت: بنده به عنوان وزير خارجه خدمت مقام معظم رهبري رسيدم و درخواست كردم راه ديگري را امتحان كنيم. آمريكاييها در آن زمان پيشنهاد خود را از طريق عمان به ما اعلام كرده بودند بنابراين اينجانب با توجه به وزني كه آمريكا در مذاكرات داشت از محضر مقام معظم رهبري تقاضا كردم كه اجازه دهند ما مسير دوم را امتحان كنيم.
وي افزود: ايشان با توجه به سابقه اي كه آمريكا داشت فرمودند: «آمريكا عهد شكني مي كند» اينجانب عرض كردم كه اجازه دهند براي اتمام حجت هم كه شده ما اين مذاكره را انجام دهيم اگر به نتيجه نرسيديم براي همگان روشن خواهد شد كه اين طرف مقابل است كه مي خواهد لجاجت كند. با بزرگواري مقام معظم رهبري با انجام اين گفتگوها موافقت شد. البته ايشان شروطي را براي اين كار مقرر فرمودند.
بر اساس گزارش پارس، رئيس سازمان انرژي اتمي درخصوص شروط مقام معظم رهبري براي مذاكره با طرف آمريكايي در آن مقطع گفت: ايشان شروطي را تعيين كردند. يكي اينكه «مذاكره براي مذاكره» نباشد تا آمريكايي ها بخواهند وقت كشي كنند. شرط ديگر اينكه مذاكره فقط «اختصاص به موضوع هسته اي» داشته باشد و درباره «روابط دو جانبه و موضوعات ديگر» نباشد.
وزير سابق امور خارجه در مورد هماهنگي ها پس از موافقت رهبر معظم انقلاب گفت: پس از موافقت با معظم له، ضروري بود تا هماهنگي هايي در سطح دولت انجام گيرد كه در اين مرحله با مشكل مواجه شديم و با يك سري ناهماهنگي ها روبرو شديم.
وي افزود: البته آمريكاييها هم اصرار داشتند كه اين كار قبل از انتخابات آنها انجام شود. با اينكه ما ارتباطِ مكاتبه اي غير رسمي از طريق عمان داشتيم اما مذاكره حضوري، دير اتفاق افتاد.
رئيس سازمان انرژي اتمي به برقراري جلسه اول ملاقات تيم مذاكره كننده ايراني و آمريكايي اشاره كرد و گفت: بالاخره ما جلسه اول را برگزار كرديم و در آن زمان معاون وزارت خارجه آقاي «خاجي» به اتفاق «تعدادي از مديران كل وزارتخانه»، به عنوان مسوول مذاكره به اين جلسه رفتند و در جلسه اول روي يكسري اصول موافقت هاي اوليه انجام شد اما جلسه دوم به دليل همين عدم هماهنگي ها به تعويق افتاد. هر چقدر ما فشار آورديم كار پيش نمي رفت و در نهايت جلسه دوم هم برگزار شد كه همه اين موارد مستند است.
وي درخصوص موانع پيش آمده گفت: نامه نگاري ها و بداخلاقي هايي كه در اين فرايند انجام شده به صورت مستند وجود دارد كه تاريخ در مورد آن قضاوت خواهد كرد.
وي يادآور شد: من در دولت گذشته مصاحبه اي را انجام دادم پس از آنكه اين اجازه را گرفتم گفتم به زودي شاهد اتفاقات خوبي خواهيم بود البته با اين تصور كه مي توانيم اين مذاكرات را به راحتي جلو ببرم و نمي دانستم با مانع مواجه مي شويم.
وزير سابق امور خارجه با اشاره به جلسه دوم اين مقطع از مذاكرات اظهار داشت: خوشبختانه بار دوم منجر به اين شد در نامه اي كه سلطان عمان براي آقاي دكتر احمدي نژاد نوشت اين نكته ذكر شد كه نماينده آمريكا و نماينده ايران نزد بنده آمدند و نمايندگان آمريكا اعلام كردند كه غني سازي را به رسميت مي شناسند. اين نخستين قدمي بود كه در راه مذاكرات برداشته شد. پس از آن، چارچوب مورد نظر براي ادامه كار مشخص شد.
رئيس سازمان انرژي اتمي به رويدادهاي جلسه سوم اشاره كرد و گفت: همين اتفاقات موجب شد كه ما به جلسه سوم برويم كه به آستانه انتخابات رياست جمهوري ايران رسيديم. بر اساس گزارش پارس، وي تصريح كرد: براي هر دور از اين گفتگوها آنقدر انرژي و وقت صرف گرديد كه تا اين حد زمان بر شد. اما نتيجه اين بود كه خود آمريكاييها متعهد شده بودند كه توافقاتي كه با ما انجام مي دهند را خودشان به گروه ۵+۱ اعلام كنند. زيرا در نهايت ما بايد از مسير همين گروه به نتيجه مي رسيديم.
وي در مورد ادامه مسير مذاكرات با پيروزي حسن روحاني در انتخابات خرداد ۹۲ گفت: در آستانه دور سوم مذاكرات، اراده مقام معظم رهبري بر اين تعلق گرفت كه ادامه مذاكرات به دولت يازدهم واگذار شود و در نهايت با شروع به كار دولت آقاي روحاني وقتي ما خدمت ايشان رسيديم و گزارش فرايند كار را ارايه داديم روند اجراي كار بسيار براي ايشان شايان توجه بود.
وي افزود: در دولت آقاي دكتر روحاني، كميته سياسي تشكيل شد كه جناب آقاي ظريف و تني چند از مشاوران رئيس جمهور در آن حضور داشتند. من از آقاي «خاجي» و آقاي «عراقچي» درخواست كردم كه اين كميته را در جريان امور قرار دهند.
وي اضافه كرد: خوشبختانه در دولت يازدهم باهمدلي و همكاري جمعي، راه باز شد. رياست محترم جمهوري، وزير محترم امور خارجه و دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي، جملگي همفكر بودند و همين موضوع به پيشبرد امور سرعت بخشيد.
وزير سابق امور خارجه تصريح كرد: اين روايت مستند و تاريخي از يك فرايند سخت بود اما بدون ترديد، شخص مقام معظم رهبري هستند كه راهگشاي اين فرايند بودند. اينجانب صرفا نقش انتقال دهنده پيشنهادات را بر عهده داشتم.
نظر شما