به گزارش نماینده به نقل از «رویترز»، «سوزان رایس» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به نمایندگان کنگره هشدار داد در حالیکه مذاکرات قدرتهای بزرگ جهان با ایران درباره محدود شدن برنامه هستهای در جریان است، به دنبال اعمال تحریمهای جدید علیه تهران نباشند؛ زیرا چنین مداخلهای میتواند تلاشهای دیپلماسی را با شکست مواجه کند.
رایس در سخنانی در کنفرانس سالانه کمیته امور عمومی آمریکایی- اسرائیلی موسوم به «آیپک» گفت: «کنگره در کمک به اعمال تحریمها علیه ایران نقش بسیار مهمی ایفا کرد ولی اکنون نباید نقش تخریبی بازی کند.»
این سخنان در آستانه سخنرانی «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل در کنگره آمریکا مطرح شد. پیشبینی میشود نتانیاهو در سخنرانیاش در کنگره که قرار است امروز- سهشنبه- انجام شود از استراتژی «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا در قبال ایران، انتقاد کند.
اما از سوی دیگر «باراک اوباما» رئیسجمهوری آمریکا، دیروز در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری «رویترز» عنوان کرد اختلاف با اسرائیل به دلیل سخنرانی برنامهریزی شده «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل در کنگره آمریکا که سهشنبه- امروز- انجام میشود و در آن از توافق (احتمالی) با ایران انتقاد میکند، یک اختلاف گذرا است و تحت هیچ شرایطی روابط آمریکا و اسرائیل را «برای ابد تخریب نمیکند.»
اوباما با بیان اینکه جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای از اهداف مشترک آمریکا و اسرائیل است، افزود: بین دولت آمریکا و اسرائیل «اختلافی مهم» بر سر نحوه تحقق هدف مشترک وجود دارد.
وی در ادامه گفت: «در حقیقت اگر ایران آماده توافق با این مسئله باشد که برنامه هستهای خود را حداقل به مدت ۱۰ سال در سطح فعلی حفظ کند و بخشهایی از آن را از سطح فعلی کاهش دهد، اگر ما شاهد موافقت ایران با این شرایط و نیز اقدامات قابل تایید آن باشیم، پس ما به منظور تضمین این مسئله که آنها سلاح هستهای ندارند، هیچ گام دیگری برنمیداریم.»
اوباما در ادامه گفت: «هدف ایالات متحده آن است که مطمئن شود ایرانیها برای دستیابی به توانایی ساخت سلاح هستهای حداقل به یک سال زمان نیاز دارند.»
اوباما که تلاش میکند تنشهای طولانی بر سر سخنرانی نتانیاهو در کنگره را کم اهمیت جلو دهد، خاطرنشان کرد «این یک اختلاف شخصی نیست و او در صورتی که نخستوزیر اسرائیل بار دیگر در انتخابات ۱۷ مارس اسرائیل برنده شود، با وی دیدار خواهد کرد.»
اوباما در عین حال گفت: «نتانیاهو در مخالفت با توافقنامه موقت با ایران در سال ۲۰۱۳، دچار اشتباه شد.»
رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرد «نتانیاهو هر نوع ادعایی را مطرح کرد... (مثلا) این یک توافقتنامه وحشتناک است که باعث خواهد شد ۵۰ میلیارد دلار از کاهش تحریمها عاید ایران شود و یا اینکه ایران به این توافقتنامه پایبند نخواهد ماند. ولی هیچیک از این ادعاها اثبات نشد. در حقیقت برای ما معلوم شد طی این مدت ایران برنامه هستهای خود را توسعه نداده و حتی بخشهای زیادی از آن را کاهش داده است.»
اوباما درباره امکان توافق نهایی با ایران در موعد نهایی ابراز تردید کرد و گفت: «این تردید وجود دارد که آیا ایران با درخواست بازرسیهای جدی و سطح پایین توانایی غنیسازی که باید حفظ کنند، موافقت خواهد کرد یا نه.»
نظر شما