به گزارش «نماینده» دونالد ترامپ" بعد از به دست گرفتن سکان ریاست جمهوری آمریکا در ۲۰ ژانویه تا به حال چندین طرح و دستور جنجال برانگیز را صادر کرده است که جامعه بین المللی را در شوک و حیرت و نگرانی فرو برده است.
یکی از دستورات اجرایی رئیس جمهور جدید آمریکا که با اعتراضات و انتقادهای شدید بین المللی و داخلی روبرو شده است طرحی جنجالی مبنی بر ممنوعیت سفر اتباع هفت کشور عمدتا مسلمان از جمله لیبی، سوریه، ایران، عراق، سودان، سومالی و یمن به آمریکاست.
طرح انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به بیت المقدس نیز از دیگر تصمیمات یکجانبه رئیس جمهور جدید آمریکاست که وعده آن را در مبارزات انتخاباتی خود داده است.
در چنین شرایطی بسیاری تحلیگران نگران مناسبات آینده آمریکا با جهان اسلام و اروپا در سایه تصمیمات عجولانه و نسنجیده ترامپ هستند.
در همین ارتباط گفتگویی را با پروفسور دکتر "هاینس گرتنر"، رئیس موسسه سیاست بین الملل اتریش (oiip) انجام داده است.
دستور اجرایی ترامپ علیه مسلمانان نقض قانون اساسی آمریکا و کنوانسیون ژنو
پروفسور گرتنر درباره تصمیم جدید رئیس جمهور آمریکا مبنی بر منع صدور روادید برای اتباع هفت کشور عمدتا مسلمان گفت: ترامپ یکی از وعده های انتخاباتی خود را اجرا می کند. وی در دوران مبارزات انتخاباتی اش از اعمال ممنوعیت سفر به آمریکا علیه مسلمانان سخن گفته بود. این تصمیم ترامپ مربوط به یک گروه مذهبی و نه تنها شهروندان برخی کشورهای خاص است. در ضمن اقلیت های مسیحی در این دستور ترامپ مورد استثناء قرار گرفته اند.
وی افزود: این دستور ترامپ نه تنها قانون اساسی آمریکا و کنوانسیون ژنو را نقض می کند، بلکه ادعای لیبرالی جامعه آمریکایی را زیر سوال قرار می دهد.
سوابق تبعیض نژادی در آمریکا
یک سابقه در دوران جنگ جهانی دوم در این راستا وجود داشته است و آن زمانی است که آمریکا همه متولدین ژاپن را در اردوگاه هایی توقیف و مجزا کرد. از ۱۵۰ هزار نفر آن ها ۶۵ درصد شهروندان آمریکایی بودند. آمریکا بعدها برای این اقدام خود عذرخواهی کرد.
ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود درباره این طرح ممنوعیت سفر از تصمیم بررسی افراط گرایی سخن به میان آورده است. این یادآوری کننده دوران سناتور مک کارتی است که در دهه های پنجاه و شصت کمیته فعالیت های ضد آمریکایی را تاسیس کرد که قرار بود به شناسایی فعالیت های کمونیستی بپردازد؛ اما در اصل هر گونه رای و نظر انتقادی را به عنوان کمونیستی مشخص می کرد. همه بیگانگان در این طرح مورد تبعیض قرار می گرفتند.
این پروفسور برجسته اتریشی در ادامه درباره این مسئله که با وجود اینکه عاملان حمله تروریستی ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ آمریکا بر اساس اسناد خود آمریکایی ها از عربستان بودند چرا این کشور در لیست کشورهای ممنوعه ترامپ قرار نگرفته است گفت: با این تصمیم ترامپ، جهان اسلام دچار جدایی و انشقاق شده و این تصور به وجود می آید که همه مسلمانان شامل طرح منوعیت سفر به آمریکا از طرف ترامپ نیستند. در واقع رئیس جمهور جدید آمریکا وعده حمایت از کشورهایی را داده است که بخصوص برای آمریکا منافع اقتصادی دارند.
اکثریت قریب به اتفاق اروپاییان مخالف دستور ترامپ علیه مسلمانان هستند
وی در ادامه در پاسخ به این پرسش که شما انتظار چه واکنشی را از اتحادیه اروپا در مقابل این اقدام ترامپ دارید گفت: اکثریت قریب به اتفاق اروپاییان این اقدام ترامپ را رد می کنند.
وقتی آمریکا دیگر نمی تواند تکیه گاه و حامی ایده های لیبرال در دنیا باشد اتحادیه اروپا باید این نقش را بر عهده گرفته و بر آزادی مذاهب تاکید کند و به صورت روزافزون به افرادی که تحت تاثیر این دستور ترامپ قرار گرفته اند از جمله دانشجویان، دانشمندان، اساتید و کارشناسان امکان سفر را ارائه دهد.
تصمیم انتقال سفارت به قدس نشانه بی اهمیتی شرایط فلسطینیان برای ترامپ
پروفسور گرتنر در ادامه این گفتگو درباره تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس نیز گفت: این پیشنهاد برای بنیامین نتانیاهو خوشایند خواهد بود. این بدین مفهوم است که ترامپ به شرایط فلسطینیان علاقه ای ندارد و راه حل دو دولتی را رد می کند.
مبارزه فرهنگی – مذهبی ترامپ به نفع افراط گرایان است
وی در پایان در پاسخ به این پرسش که شما روابط آینده بین آمریکا و جهان اسلام را تحت ریاست جمهوری ترامپ چگونه ارزیابی می کنید گفت: ترامپ به این ترتیب دوباره یک مبارزه فرهنگی و مذهبی را آغاز کرده است که به نفع افراد متعصب و افراط گرا در جهان غرب و اسلام بوده و توسط آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. این شرایط همچنین در جامعه آمریکا هم آشکار و قابل لمس خواهد بود.
افزایش اعتبار مسلمانان در آمریکا در سایه دستور اجرایی ترامپ
وی واکنش قدرتمندانه و اعتراضات در جامعه آمریکا علیه این اقدام را مثبت ارزیابی کرده و گفت: علاوه بر این اعتبار مسلمانان بر اساس نظر سنجی ها در بین آمریکایی ها افزایش پیدا کرده و تقریبا ۷۰ درصد آن ها نظر مثبتی درباره مسلمانان دارند.
نظر شما