شناسهٔ خبر: 125472 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: هفته نامه نماینده

چقدر از دارایی‌های ایران آزاد می شود؟

مذاکرات/1

به گزارش «نماینده» بلومبرگ طی گزارشی نوشت:

 زمانی که ایران و قدرت‌های جهانی سال گذشته توافق هسته‌ای را امضا کردند، حامیان و مخالفان توافق در یک موضوع اتفاق نظر داشتند، اینکه توافق موجب ورود صدها میلیارد دلار سرمایه به ایران خواهد شد. مخالفان توافق بر این عقیده بودند که ورود این حجم از دلار به ایران باعث تشویق این کشور به اقداماتی می‌شود که تاکنون نیز از انجام آنها ابایی نداشته است. آنها هشدار می‌دادند که نباید بیش از این تحریم‌ها علیه ایران برداشته شده یا در مسائل اقتصادی به ایران آسان گرفته شود. آنها بر این عقیده بودند که تمام امکانات لازم را همچنان در دست خواهند داشت تا بتوانند به‌شدت با این رویه آسان‌سازی تبادل مالی ایران با دنیا مقابله کنند. تنها سؤال مطرح در آن زمان این بود که چه مقدار سرمایه وارد ایران می‌شود؟

اما پاسخ به این سؤال این بوده که تاکنون سرمایه چندانی وارد کشور نشده و این مسئله مقامات ایرانی را عصبانی ساخته است. اکنون مقامات ایرانی از آمریکا درخواست امتیازات بیشتری از جمله دسترسی به معاملات دلاری را می‌کنند. اما در آمریکا، مخالفان توافق نسبت به هرگونه اعطای امتیاز بیشتر به ایران هشدار می‌دهند و برای اینکه از عدم لغو بیشتر تحریم‌های ایران اطمینان حاصل کنند، از تأیید نامزدهای انتصاب پست‌های مهم در وزارت خزانه‌داری آمریکا خودداری می‌کنند.

«الیزابت روزنبرگ»، عضو مرکز امنیت آمریکای جدید در واشنگتن می‌گوید: «توافق آن‌قدر بین دو طرف محل نزاع بوده که اختلافات بعد از اجرای آن قابل پیش‌بینی بود... مخالفان فعالی وجود دارند که برای سقوط توافق تلاش می‌کنند.»

آمریکا برآورد کرده که تنها ۳ میلیارد دلار از ۵۵ میلیارد دلاری که قرار بوده از دارایی‌های ایران آزاد شود تاکنون در دسترس ایران قرارگرفته است. البته در مورد میزان دارایی‌های ایران در آمریکا هم هنوز بحث‌ها و اظهارنظرهای گوناگونی در جریان است. مقامات ایرانی که می‌گویند برای خرید هواپیما، بهبود زیرساخت‌ها و بهبود وضعیت اقتصادی به پول نیاز دارند، می‌گویند بانک‌های اروپایی و آسیایی تمایلی به همکاری با این کشور ندارند زیرا از تحریم‌های همچنان پابرجای دولت آمریکا نگران‌اند.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا و کمیته بانکی سنا روز چهارشنبه در نشست‌هایی جداگانه توافق هسته‌ای ایران را مورد بحث قرار دادند. «آدام زوبین»، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی که تأیید سنا برای انتصاب وی به این سمت به مدت بیش از یک سال است حاصل نشده، در هر دوی این نشست‌ها حاضر شد.

«جان کری»، وزیر امور خارجه آمریکا و «محمدجواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران ماه گذشته ۲ نوبت در حاشیه کنفرانس سازمان ملل برای حل موضوع، دیدار کردند. کری سپس با نمایندگان بانک‌های اروپایی در لندن ملاقات کرد و به آنها گفت که بانک‌های غیر آمریکایی به خاطر همکاری مجاز با ایران مجازات نخواهند شد.

اما برخی نهادهای ایرانی از جمله ۲۰۰ شخص و شرکت مرتبط با سپاه پاسداران، همچنان تحت تحریم‌های پابرجای دولت آمریکا هستند. آمریکا همچنین ممنوعیت دسترسی ایران به سیستم مالی ايالات متحده از جمله انجام معاملات دلاری را حفظ کرده است.

سناتورهای آمریکایی «مارکو روبیو» و «مارک کرک» که نگران اعطای امتیازات بیشتر از سوی دولت اوباما به ایران هستند؛ به «جیکوب لو»، وزیر خزانه‌داری آمریکا هشدار داده‌اند که تا زمانی که اطمینان یابند که «آمریکا امکان دسترسی ایران به دلار در کشورهای دیگر در سیستم مالی بین‌المللی را فراهم نخواهد کرد و به ایران امکان دسترسی به پرداخت‌های دلاری در خارج از سیستم مالی آمریکا را نخواهد داد.» نامزدهای تصدی پست‌های وزارت خزانه‌داری را تأیید نخواهند کرد.

یکی از نگرانی‌های اصلی مخالفان توافق هسته‌ای با ایران همواره این بوده است که منابع مالی آزاد شده ایران یک‌راست به دست نیروهای حزب‌الله در لبنان و سوریه بیفتد که هم‌اینک نیز در میدان مبارزه با نیروهای مخالف اسد در دمشق به‌شدت مشغول مبارزه هستند. بانک‌های مهم غیر آمریکایی که در سال‌های گذشته ۱۵ میلیارد دلار بابت نقض تحریم‌ها جریمه پرداخت کرده‌اند و موافقت‌نامه‌هایی را برای عدم نقض مجدد تحریم‌های آمریکا امضا کرده‌اند، همچنان تمایلی به همکاری با ایران ندارند. بانک‌هایی نظیر «بی پیان پاریباس» همچنان نگرانی‌های زیادی برای معامله با ایران دارند. به رغم اظهارات به ظاهر اطمینان‌بخش مقامات آمریکایی، سابقه رفتار دولت آمریکا با بانک‌ها، آنها را به احتیاط بیشتر وا می‌دارد.

«خوان زارانه»، رئیس شبکه یکپارچگی مالی که در دوران ریاست جمهوری جورج بوش پسر به کاخ سفید درباره مبارزه با تروریسم مشاوره می‌داد، گفت: «گسترش فعالیت‌های بانکی و تجاری در این فضا هیچ همخوانی‌ای با پیامی که دولت آمریکا در طی ۱۵ سال گذشته در عرصه بین‌المللی ارسال کرده، ندارد.»

 

برچسب‌ها:

نظر شما