شناسهٔ خبر: 111502 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان

تندروهای طالبان در صف داعش

کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه گروه‌هایی مثل داعش توسط کشورهای دیگر حمایت می‌شوند و تاکنون با همین پشتیبانی‌ها سرپا مانده‌اند، گفت: داعش نمی‌تواند هیچ پایه‌ای برای خود در افغانستان استوار کند.

به گزارش «نماینده»، "سید وحید ظهوری حسینی" کارشناس مسائل افغانستان در گفت‌وگو با شبکه خبر سیمای جمهوری اسلامی ایران به موضوعاتی از قبیل چالش‌های امنیتی افغانستان، حضور داعش در این کشور و رابطه آن با داعش سوریه و عراق و همچنین توافقنامه امنیتی کابل-واشنگتن پرداخته است.

ظهوری حسینی در پاسخ به اینکه گمانه‌زنی‌ها در خصوص حضور داعش در افغانستان تا چه اندازه به واقعیت نزدیک است، گفت: پیچیدگی امنیتی یکی از چالش‌های کنونی دولت افغانستان است و حضور داعش در افغانستان بر این پیچیدگی‌ها افزوده است.

وی با اشاره به اینکه فکر و اندیشه داعش در افغانستان توسط طالبان اشاعه پیدا کرد، گفت: در حال حاضر داعش که در افغانستان حضور دارد داعشی است که وابسته به طالبان می‌باشد و این ۲ ارتباط  تنگاتنگی داشتند.

ظهوری خاطرنشان کرد: بستری را که طالبان دیروز برای داعش درست کرد امروز نام داعش بر خود گرفته و حضور آن را در مناطقی از افغانستان لمس می‌کنیم.

وی افزود: خارجی‌ها از طالبان سوءاستفاده کردند و با هدف کسب قدرت سعی کردند اهداف خود را تحقق بخشند.

تندروهای طالبان به داعش پیوستند

این کارشناس مسائل افغانستان با اشاره به اینکه طالبان دارای ۳ گرایش تندرو، میانه‌رو و دموکراتیک است، گفت: تندروهای طالبان در خدمت داعش قرار گرفتند و در مناطق شمالی افغانستان و در قسمت‌هایی که نزدیک به آسیای مرکزی و چین بود حضورشان را اعلام کردند.

ظهوری ادامه داد: امروز طالبان پشتیبانی مردمی خود را بین مردم افغانستان به شدت از دست داده و مسلماً تحت این شرایط به هیچ نخواهد توانست جایگاهی در افغانستان داشته باشد.

داعش نمی‌تواند هیچ پایه‌ای در افغانستان برای خود استوار کند

وی تصریح کرد: وضعیت داعش بدتر از طالبان است و نمی‌تواند هیچ پایه‌ای در این کشور برای خود استوار کند.

ظهوری در ادامه اظهارات خود دشمن ستیزی را ویژگی اصلی مردم افغانستان دانست و گفت: گروههایی مثل داعش توسط کشورهای دیگر حمایت می‌شوند و تاکنون با همین پشتیبانی‌ها سرپا مانده‌اند.

کارشناس مسائل افغانستان در پاسخ به این سوال که احزاب سیاسی نسبت به حضور داعش در افغانستان چه واکنشی نشان دادند، گفت: تمام مردم و رهبران سیاسی افغانستان با داعش مخالفند و ظهور آن باعث شده حتی کسانی که تا پیش از این علیه طالبان موضع نمی‌گرفتند، در این باره تحرک داشته باشند و اعلام موضع کنند.

آمریکا به تعهدات خود عمل نکرد

ظهوری سپس به توافقنامه امنیتی کابل-واشنگتن اشاره کرد و گفت: با وجود گذشت یک سال از این توافقنامه، تقریباً آمریکا به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکرده و این امر افزایش ناامنی در افغانستان را به دنبال داشته است.

وی با اشاره به اینکه فلسفه اصلی توافق امنیتی کابل - واشنگتن تأمین امنیت برای خود آمریکا بود، گفت: آمریکا در کشورهای منطقه به هر نحوی به دنبال مدیریت است و سعی می‌کند زمینه آن را فراهم سازد.

کارشناس مسائل افغانستان تصریح کرد: هدف اصلی آمریکا از امضای قرارداد با دولت افغانستان رصد کشورهایی مانند روسیه، کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای قدرتمندی مانند چین بود؛ چرا که پایگاه استراتژیکی مثل افغانستان مکان خوبی برای رصد آنها به شمار میرود.

ظهوری در پاسخ به این سوال که آیا داعش در افغانستان با داعش در سوریه و عراق ارتباطی دارد، گفت: ارتباط بین داعش در افغانستان با عراق و سوریه یک ارتباط خارجی است و ارتباط مستقیم دوستی وجود ندارد.

داعش همانند ویروسی که در منطقه نفوذ کرده است

وی با اشاره به اینکه داعش در سوریه که خاستگاه اصلی ‌آن بوده ماهیت خود را از دست داده، گفت:  گروه تروریستی داعش همانند ویروسی می‌ماند که در منطقه نفوذ یافته و باکتری‌های سوار بر آن، آفت‌زا و کشنده می‌باشند.

کارشناس مسائل افغانستان ادامه داد: داعش با استفاده از نیروهای بومی افغانستان به دنبال اجرایی کردن ایده خلافت است که بسیاری از کشورهای منطقه را در بر می‌گرفت، بود.

ظهوری در پاسخ به این سوال که آیا حضور داعش در افغانستان ارتباطی با سیاست و راهبرد فرامنطقه‌ای آمریکا در این کشور و موضوع مهار چین و روسیه دارد، گفت: بله ارتباط نزدیک و تنگاتنگی بین آنها وجود دارد.

این کارشناس افغانستانی خاطرنشان کرد: امروز می‌بینیم که تقابل بین قدرت‌ها در مناطق ضعیفی مانند افغانستان و کشورهایی مانند سوریه و عراق بروز پیدا کرده و راهبرد فرامنطقه‌ای آمریکا مستقیماً به رصد منطقه برمی‌گردد.

ظهوری گفت: راهبرد امریکا رصد کشورهای درگیر بحران بوده و برای اینکار افغانستان را به عنوان مقر و قرارگاه انتخاب کرده است.
وی افزود: امروز در صحنه سیاست بین‌المللی و در صحنه تقابل بین کشورها، حقوق بین‌الملل پایمال شده و حتی کشورهایی که مدعی منشور ملل متحد هستند، ارزشی برای مرزها و حقوق کشورها قائل نیستند.

برچسب‌ها:

نظر شما