شناسهٔ خبر: 99707 - سرویس اقتصاد
منبع: ایسنا

گرما آژیر خاموشی را به صدا درآورد

گرما43 در حالی که پیش بینی پیک مصرف برق سال جاری به گفته مسئولان وزارت نیرو ۵۱ هزار مگاوات است، در روزهای گذشته با رسیدن مصرف برق در ساعات پیک روز به مرز ۴۹ هزار مگاوات، قطعی های موردی برق در برخی کلانشهرهای کشور گزارش شده است.

به گزارش نماینده،  این درحالی است که مشترکان برق عمومی و دولتی بخش زیادی از بار سرمایشی کشور را به خود اختصاص داده‌اند که عدم مدیرت در مصرف موجب ایجاد مشکلات زیادی برای شبکه برق شده‌ است تا جایی که حسینی مدیرعامل برق منطقه‌ای در این زمینه هشدار جدی داده و صرفه‌جویی ۱۰ درصدی را برای جلوگیری از تشدید وضعیت لازم دانسته است.

به گفته وی نیروگاه‌های تولید برق نسبت به گرما حساس هستند و اگر صرفه‌جویی در مصرف برق صورت نگیرد احتمال حادثه نیز وجود دارد و با توجه به اینکه عمده مصرف برق منوط به دستگاه‌های سرمایشی است باید با فرهنگ‌سازی در نحوه استفاده از این وسایل انرژی موجود را کنترل کرد.

با توجه به اینکه استفاده از تجهیزات سرمایشی در شروع فصل گرم سال از دلایل عمده افزایش پیک بار شبکه سراسری کشور بوده است درهمین زمینه داده‌های آماری محدوده بارهای سرمایشی را ۱۳ تا ۱۸ هزار مگاوات نشان می‌دهد و از سال ۱۳۸۹ با افزایش چشم‌گیر بکارگیری وسایل سرمایشی در بخش عمومی از جمله ادارات دولتی، پیک بار شبکه از شب به روز انتقال یافت.

فروش برق وزارت نیرو در سال گذشته

روند تغییرات مصرف انرژی طی سال های اخیر نشان می دهد، تأمین حامل های مختلف انرژی، ازجمله حامل الکتریکی با بحران روبه رو است. طبق آمارهای سال ۱۳۹۳ فروش برق وزارت نیرو ۲۱۸۹۳۳ میلیون کیلووات ساعت بود که نسبت به سال قبل آن رشدی معادل ۷.۸ درصد داشت.

در سال گذشته همچنین پیک بار هم زمان شبکه سراسری۴۸۷۹۸ مگاوات گزارش شد که نسبت به سال پیش از آن ۶.۶۲ درصد افزایش داشته است.

این بررسی نشان می دهد که در سال گذشته سهم مصرف بخش ساختمان های کشور به بیش از ۴۷ درصد رسیده است و متوسط مصرف هر مشترک در این بخش ۳۳۶۸ کیلووات ساعت بوده که حدود ۵ درصد نسبت به سال ۱۳۹۲ افزایش نشان می دهد.

بنابر بررسی های انجام شده طی شش سال گذشته نرخ رشد افزایشی پیک بار همزمان شبکه سراسری به طور متوسط بیش از ۵ درصد ومعادل ۲۲۶۰ مگاوات است.

این داده های آماری همچنین حاکی است که محدوده بارهای سرمایشی(مصرف برق تجهیزات سرمایشی مانند کولرها) ۱۳ تا ۱۸ هزار مگاوات است.

از سویی دیگر نیز وقوع پیک بار شبکه از شب به روز از سال ۱۳۸۹ رخ داده و عامل اصلی این روند نیزافزایش استفاده از تجهیزات سرمایشی و رفتار مصرفی نادرست در بخش عمومی ازجمله ادارات دولتی است.

رشد نامطلوب بارهای سرمایشی و تهویه مطبوع در کشور را می توان به عواملی چون؛ رشد جمعیت و افزایش رفاه ناشی از رشد اقتصادی، ورود بی رویه تجهیزات راندمان پایین و غیراستاندارد، استفاده بی سابقه و روزافزون از وسایل تبرید تراکمی در مناطق معتدل و خشک، تغییر الگوی بومی تهویه مطبوع در مناطق گرم و خشک و معتدل و خشک از کولر آبی به کولر گازی، عدم انطباق نیاز سرمایشی ساختمان با سیستم سرمایشی طراحی شده و یا خریداری شده، رفتارهای نادرست مصرفی مشترکین و عدم توجه به مسأله تعمیر و نگهداری تجهیزات سرمایشی مرتبط دانست.

همچنین در بخش ساختمان به ویژه ساختمان های عمومی رعایت نکاتی مانند؛ انتخاب سیستم سرمایشی متناسب با اقلیم، توجه به برچسب انرژی در هنگام خرید تجهیزات سرمایشی، تنظیم دمای مناسب (۲۴تا۲۶ درجه سانتیگراد) استفاده از تهویه طبیعی، نصب صحیح و سرویس و نگهداری بموقع در هنگام راه اندازی وبهره برداری فصلی از تجهیزات سرمایشی می تواند تا بیش از ۳۰ درصد موجب کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از ایجاد خاموشی در ساعات اوج مصرف بار شود.

به‌طور کلی مدیریت مصرف برق باید در الویت تمامی مصرف‌کنندگان عمومی، دولتی‌ و حتی مصارف خانگی قرار بگیرد و بتوان فرهنگ‌سازی از طریق رسانه‌ها و روش‌های گوناگون مصرف برق را کنترل کرد.