شناسهٔ خبر: 53651 - سرویس اقتصاد
منبع: تسنیم

نظام دو شغلی = بدون نفع عمومی

به گزارش نماینده به نقل از تسنیم، دوشغله بودن در جامعه فعلی معضلی ناشی از بحران‌های اقتصادی است که هر روز رواج بیشتری می‌یابد. دوشغله های جامعه ما گاهی کارمندانی هستند که بعد از ساعت اداری مغازه دار یا راننده تاکسی می شوند، گاه مغازه داران و رانندگان تاکسی هستند که به ساخت و ساز مشغولند، گاه کسانی هستند که صبح دکتر و بعدازظهر مهندس می شوند و به همین ترتیب گاه مدیران رده بالای دولتی هستند که با فعالیت در پست های مختلف رکورد ثبت می کنند.

چندین عامل می‌تواند باعث این مسئله شود. مشکلات اقتصادی مهمترین دلیل دوشغله بودن افراد به ویژه کسانی است که در رده های پایین شغلی قرار دارند. در واقع، به جز مدیران رده بالا که معمولا به دلایل پیچیده و منحصر به فردی در پست های مختلف مشغول به کار هستند، اغلب دوشغله ها برای کسب درآمد بیشتر به این کار مبادرت می کنند.

بروز پدیده دوشغله یا چند شغله بودن ناشی از مشکلا ت اقتصادی باعث می شود افراد زیادی چاره ای جز روی آوردن به شغل دوم نداشته باشند. از طرف دیگر چنین وضعیتی چرخه کاریابی جامعه را نا سالم می کند و ناسالم بودن چرخه کاریابی جامعه خود مزید بر علت می شود که افراد چاره ای جز روی آوردن به شغل دوم نداشته باشند.

* کاهش بهره‌وری نیروی کار با چندشغله‌ها

حمید حاج اسماعیلی، کارشناس بازار کار درباره معضل این پدیده حاکم بر جامعه امروز می گوید:قانون باید در این زمینه اجرا شود که متاسفانه روزانه به تعداد دو یا چند شغله‌ها در جامعه افزوده می‌شود و قوانین متعدد در حوزه قانون خدمات کشوری ظاهرا برای ثبت روی کاغذ است.

وی یکی از دلایل کاهش بهره‌وری نیروی کار در جامعه فعلی را دو یا چند شغله بودن می‌داند و می افزاید: در حال حاضر بیکاری در بین جوانان بالای ۲۵ درصد و در بین زنان بالای ۴۰ درصد است و دولت باید برنامه ای به کار بگیرد که میزان کار مفید در کشور افزایش یابد تا زمانی که افراد در شغل دوم مبادرت می کنند بازدهی کار آنها پایین است.

وی بیان می‌کند: یکی از موضوعات دیگری که هیچگاه در کشور رعایت نشده است مربوط به اشتغال دوباره افراد بعد از بازنشستگی است. متاسفانه نمی توان با توجه به تاکیدات مجلس درباره حل مشکل چند شغله بودن افراد، به متوقف شدن این رویه خوشبین بود.

این فعال کارگری کشور، ادامه می‌دهد: اگر این اتفاق بیافتد و راهی برای واگذاری تصدی های بیش از یک شغل افراد به گروه های فاقد شغل اتفاق بیافتد، حتی می توان گفت مشکل بیکاری در کشور حل می شود. وی بیان می کند: هم اکنون بسیاری از افراد هستند که در قالب هیئت مدیره ها حتی ۳ شغل و بیشتر نیز دارند و برآورد می شود به صورت کلی افراد دارای بیش از یک شغل در کشور بالغ بر ۳ میلیون نفر باشند. حاج اسماعیلی می‌گوید:اگر افراد در مشاغل خود حقوق و مزایای کافی دریافت کنند، مشکل بیکاری حل می‌شود.

بی ثباتی در اقتصاد و نوسانات شدیدی که در درآمد افراد صورت می گیرد باعث گرایش روزافزون به انجام مشاغل متعدد می شود.

بهره‌وری نیروی کار نیز به معنی حداکثر استفاده از توان، استعداد و مهارت نیروی انسانی به منظور حرکت در جهت اهداف سازمانی با کمترین زمان و حداقل هزینه ضمن حفظ و ارتقا رضایت آنان است. کارشناسان اقتصادی یکی از دلایل پایین بودن نرخ بهره‌وری نیروی کار را وجود چند شغله‌ها در جامعه می‌دانند و معتقدند ضرورت دارد در شرایطی که وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی به عنوان متولی امر اشتغال به دنبال افزایش بهره‌وری نیروی کار است تمام زیر‌ساخت‌های لازم در این زمینه را مهیا کند و به وجود دو یا چند شغله ها که یکی از زیرساخت‌های این رسیدن به ارتقا بهره‌وری است توجه کند.