به گزارش «نماینده»، حسین صمصامی، با اشاره به پیامدهای واردات بدون انتقال ارز، اظهار داشت: با رعایت ملاحظاتی مانند «ورود کالاهای سرمایهای»، «ورود مواد اولیه مورد نیاز بخش تولید»، «جلوگیری از ورود کالاهای لوکس» و «شفافیت منشاء تامین ارز» این نوع از واردات، اشکالی ندارد.
سرپرست پیشین وزارت اقتصاد ادامه داد: اما در این شکل از واردات چون منشاء تامین ارز و نقلوانتقال آن، برای بانکمرکزی شفاف نیست؛ لذا اگر ملاحظات یاد شده رعایت نشود، علاوه بر اینکه تولید داخلی را متضرر میکند، به بستر مناسبی برای انجام پولشویی و اقدامات مجرمانه تبدیل میشود.
وی در ادامه با مطرح کردن معضلات دیگر واردات بدون انتقال ارز برای اقتصاد کشور، اظهارداشت: در این نوع واردات، احتمال وقوع مخاطراتی همچون «قاچاق کالا»، «اتلاف منابع ارزی»، «از بین رفتن فرصتهای شغلی» و «بهم ریختگی صنایع تولیدی» وجود دارد، بنابراین اگر واردات بدون انتقال ارز تحت مدیریت بانکمرکزی نباشد، بیتردید بازار ارز دچار اختلال خواهد شد.
۱۶میلیارد دلار ارز صادراتی کجاست؟
سرپرست پیشین وزارت اقتصاد با بیان اینکه در هفت ماه نخست سال جاری حدود ۲۷ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم، گفت: طبق اعلام بانکمرکزی، تنها نزدیک به ۱۱ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات وارد کشور شده که از مجموع آنها، ۱۰میلیارد دلار توسط پتروشیمیها و فولادیها و یک میلیارد دلار نیز از طریق صادرات بخش خصوصی به سامانه نیما وارد شده درحالیکه تکلیف ۱۶ میلیارد دلار دیگر مشخص نیست.
مصوبات غلط ارزی دولت
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه علت عرضه نشدن ارز صادرکنندگان در سامانه نیما را باید در برخی از مصوبات اخیر دولت جستجو کرد، گفت: این موضوع را نیز میتوان در انتقاد رئیس کل بانکمرکزی درباره مصوبه اخیر دولت مبنی بر آزادی واردات دهها قلم کالا توسط مرزنشینان و ملوانان مشاهده کرد. تصمیمهای گرفته شده ارزی توسط دولت نشانگر آن است که تصمیمات بدون هماهنگی با بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار ارزی انجام میگیرد.
وی چهار گروه «متقاضیان ارز مسافری»، «قاچاقچیان»، «سفتهبازان» و «اخلالگران خارجی» را به عنوان گروههای اصلی تقاضا کننده در بازار آزاد معرفی کرد و افزود: به دلیل آنکه بانک مرکزی بر بازار آزاد کنترلی ندارد منابع ارزی تزریق شده به این بازار در اختیار آن گروههای تقاضا کننده قرار خواهد گرفت و در سفتهبازی وتامین مالی قاچاق هزینه میشود.
صمصامی با بیان اینکه ثبات نسبی بازار ارز در سه ماه قبل، از طریق تزریق منابع ارزی در بازار بود، اظهارداشت: نرخگذاری ارزی به این شکل، اشتباه بوده و موجب خروج کالاهای اساسی و کمبود ارزاق شده است.
وی گفت: در شرایط فعلی از مشکلات اصلی بازار به اصطلاح غیر منسجم ارزی، «عدم ورود ارز صادراتی به سامانه نیما» و «ورود ارز صادراتی به بازارآزاد با قیمت بیشتر» است که موجب اختلال در نظم بازار ارز میشود.