به گزارش «نماینده» محمدحسین ادیب در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم گفت: آنچه در ایران به صنعت پتروشیمی شهرت دارد در واقع فقط تبدیل گاز به مواد شیمیایی مایع و جامد قابل حمل است. صنعت پتروشیمی ایران، تنها صنعت بسته بندی گاز برای صادرات است.
وی افزود: کارخانه های پتروشیمی که در ۱۵ سال گذشته در ایران تاسیس شد به وسیله یک شرکت «سعودی آمریکایی» تامین مالی شد، شرط سرمایه گذاری شرکت سعودی، فروش ۵۰ درصد محصول در ۵سال اولیه بهره برداری با ۵۰ درصد تخفیف قیمتی به شرکت سعودی بود. اما متن قرارداد بگونه ای بود که تخفیف ۱۲ درصدی دیگری نیز لحاظ می شد، همه کارخانه های پتروشیمی به این گونه تامین مالی شد و فردی که در ستاد انتخاباتی روحانی در دوره قبل بود رابط این قراردادها بود.
این پژوهشگر ریسک گفت: ۷۵ درصد تولید فولاد جهان با روش کوره بلند است ولی تولید فولاد در ایران با روش احیا مستقیم است. در روش احیای مستقیم از گاز به جای ذغال سنگ برای تولید فولاد استفاده می شود. اینکه ۷۵ درصد فولاد جهان با روش کوره انجام می شود به این سبب است که تولید فولاد با گاز توجیه اقتصادی ندارد.
وی افزود: به عبارت دیگر، اساساً تولید فولاد با روش احیای مستقیم تنها وقتی توجیه دارد که سنگ آهن و گاز تقریبا مجانی در اختیار کارخانجات فولاد قرار گیرد.
ادیب گفت: در اصفهان دو کارخانه فولاد وجود دارد که هزینه احداث اولی ۲۰۰ میلیون دلار بود و تنها هزینه آموزش دومین کارخانه فولاد نیز ۲۰۰ میلیون دلار شد که قسمت عمده آن به صورت حق کمیسیون بین عده ای در ایران تقسیم شد. هزینه تنها آموزش کارخانه دومی معادل هزینه احداث کارخانه اولی شد و فردی که در دریافت این حق کمسیون دخیل بود و در آن دوره استاندار اصفهان بود، بعدا به سمت وزیر صنایع دولت اصلاحات معرفی شد.
وی اضافه کرد: ۱۸ پرونده فساد مالی وزیر صنایع دولت اصلاحات در یک مقاله در دوران دولت اصلاحات تحت عنوان " دعوت رئیس جمهور به مناظره در باب فساد در صنعت فولاد " در یکی از مطبوعات به چاپ رسید.
ادیب افزود: در یک فقره از فساد ۱۸ گانه، اشاره شد که قرارداد احداث یک کارخانه فولاد در اصفهان ۱.۳ میلیارد دلار بوده و چرا ۴.۵ میلیارد دلار هزینه شده است. روابط عمومی نهاد ریاست جهموری در پاسخ اظهار داشت، تا دو میلیارد دلار هزینه توجیه های قانونی دارد و بقیه نیاز به تحقیق دارد.
وی گفت: در عمل روابط عمومی نهاد ریاست جمهوری، مخدوش بودن هزینه مازاد بر ۲ میلیارد دلار را تائید کرد. همان فردی که به عنوان کمیسیون بگیر آن کارخانه عمل می کرد در دولت اصلاحات به وزارت رسید و در دولت روحانی مقام ارشد یافت و اکنون به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری وارد صحنه شده است.
ادیب افزود: در دولت روحانی در یک کارخانه خودرو ساز، اعضای هیئت مدیره اقدام به تاسیس شرکتهای کاغذی کرده و اقدام به ورود قطعه از چین می کنند، در مرحله دوم، قطعات پس از ورود در شرکتهای کاغذی به عنوان تولید داخل بسته بندی شده و به آن کارخانه خودرو ساز، فروخته می شود، در عمل کارخانه زیان آور است اما اعضای هیئت مدیره سود اصلی را می برند.
او اضافه کرد: نویسنده مقاله " دعوت رئیس جمهور به مناظره در باب فساد در صنعت فولاد در دوران اصلاحات " اکنون رئیس جمهور فعلی را به مناظره در باب همان ۱۸ پرونده و حق کمسیون های پرداخت شده به وزرا و منصوبین وی در قرارداد های فولاد و پتروشیمی دعوت می کند.