وضعیت صنعت پتروشیمی کشور طی ۱۱۰۰ روز گذشته به هیچ وجه انتظارات فعالان صنعت نفت کشور را برآورده نکرده و هر روز یک خبر ناگوار در خصوص ضرر و زیان شرکتهای بزرگ و پتروشیمی در کشور منتشر می شود. بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت دولت تدبیر و امید حدود ۹ ماه است که مرضیه شاهدایی بی تجربه را به عنوان نخستین مدیر زن به سمت معاون خود در امور پتروشیمی منصوب کرده و از آن روز تا به حال وضعیت برای صنعت پتروشیمی کشور بحرانی تر شده است.
بعد از اخباری پیرامون کاهش صادرات محصولات پتروشیمی کشور در ماههای اخیر و زیان شدید پتروشیمی شیراز به عنوان یکی از مهم ترین پتروشیمیهای کشور، اخیرا گزارشهایی رسانه ها رسیده که حاکی از ضرر و زیان هنگفت یکی از قدیمی ترین پتروشیمی های کشور است.
پتروشیمی خارک با قدمت ۵۰ سال سابقه و تولید روزانه ۳۵۰۰ تن محصول در شش ماه نخست امسال با ۶۰ درصد کاهش سود مواجه شده است. این پتروشیمی نیمه دولتی که متعلق به شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت، صندوقهای بازنشستگی و پس انداز رفاه کارکنان صنعت نفت، صندوق بازنشستگی کشوری، شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری و شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین است، در ماههای اخیر روزهای بدی را پشت سر می گذارد.
بررسی سود خالص این شرکت در ۵ سال گذشته نشان می دهد که آنها در ۶ ماهه اول سالهای ۹۰، ۹۱، ۹۲، ۹۳، ۹۴ و ۹۵ به ترتیب ۱۹۹.۶ میلیارد، ۲۸۲.۷ میلیارد، ۴۰۳.۱ میلیارد، ۴۶۰.۳ میلیارد، ۲۵۹.۴ میلیارد و ۱۶۱.۸ میلیارد تومان سود خالص داشته اند. بنابراین سود خالص این شرکت در دو سال اخیر افت بسیار فاحش و بی سابقه ای داشته است. سود خالص این شرکت در ۶ ماهه نخست سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲، ۶۰ درصد یعنی معادل ۲۴۰ میلیارد تومان کاهش یافته است.
بررسی وضعیت این شرکت در سال جاری نسبت به سال ۹۴ هم به این شرح بوده که فروش آن ۲۱ درصد، سود ناخالص آن ۲۷ درصد، سود عملیاتی آن ۳۶ درصد و سود خالص آن ۳۸ درصد کاهش داشته است. همچنین مقدار تولید پتروشیمی خارک نسبت به سال گذشته هم ۲.۵۷ درصد افزایش داشته است. در این میان میزان فروش این شرکت ۰.۵۲ درصد کمتر از سال گذشته بوده است.
پتروشیمی خارک ابتدا برای سال ۹۵ برای هر سهم ۱۹۳۰ ریال سود پیش بینی کرده بود، اما بعد از گزارش ۳ ماهه تعدیل منفی ۶.۶۸ درصدی داد و سود پیش بینی شده برای هر سهم را ۱۸۰۱ ریال اعلام کرد. به عبارت دیگر پیش بینی سود پتروشیمی خارک برای سال ۹۵ از ۱۹۳۰ ریال برای هرسهم به ۱۵۵۱ ریال کاهش پیدا کرده که معادل با ۱۹.۶ درصد کاهش است. همچنین به نظر می رسد احتمال کاهش سود در ۶ ماهه دوم سال هم وجود دارد. با این تفاسیر باید دید وزیر نفت دولت روحانی و معاون او در امور پتروشیمی چه پاسخی نسبت به این وضعیت اسف بار برای یکی از قدیمی ترین پتروشیمی های کشور را دارند.
منبع نود اقتصادی