به گزارش «نماینده»، سید مسعود میرکاظمی در نشست دوم از سلسله نشستهای بررسی عملکرد دولت اظهارداشت: بعد از برجام، دولت، کنگره و سیستمهای امنیتی آمریکا اعلام کردند اجازه نمیدهیم ایران از نظر اقتصادی نفس بکشد.
وی افزود: متأسفانه نگاه دولت تنها معطوف به ۲۰ درصد از مشکلات بود که منشأ آن بیرونی است و آن را تبدیل به ۱۰۰ درصد کرد و منتظر نشست تا آن مشکلات حل شود و همان انتظاری که ایجاد شد باعث تعمیق رکود در کشور شد.
عضو هیأت علمی دانشگاه ادامه داد: اگر یک فعال اقتصادی بشنود که ما نهالی کاشتهایم که قرار است چند سال آینده سبز بشود قطعاً برای هر نوع فعالیتی دست نگه خواهد داشت چنانکه ۴ سال پیش میگفتند ظرف ۱۰۰ روز و ۲ ماه و ۴ ماه مشکلات را برطرف میکنیم اما امروز حواله به چند سال دیگر میدهند.
وی تصریح کرد: میزان جذب سرمایهگذاری در دولت قبل وضعیت بسیار بهتری از دولت فعلی داشت، چنانکه در سال ۸۹ که تحریمها شدید هم شده بودند میزان سرمایهگذاری جذب شده در صنعت نفت در تاریخ بی سابقه بوده است.
میرکاظمی تاکید کرد: گره زدن مشکلات کشور به تحریم آدرس غلطی بود که دادند و خودشان هم به دنبال آن رفتند و به آن عمل کردند و به همین دلیل رکود عمیقتر شده است.
* حجم نقدینگی یک اژدهای خفته است
وی با تاکید بر اینکه حجم فعلی نقدینگی یک اژدهای خفته است، گفت: نقدینگی بالا رفته است آن هم در شرایط رکود و میگویند تورم را مدیریت کردهایم اما این مسئله با نقدینگی تطابق ندارد.
وزیر اسبق نفت ادامه داد: برای بدست آوردن پول متوسل به بی انضباطی مالی شدند از جمله برداشت از صندوق توسعه ملی یا ذخایر بانک مرکزی یا تسعیر ارز و این پول را هم در بودجههای جاری مصرف کردند.
وی اضافه کرد: ضریب جینی هم که بعد از هدفمندی کاهش یافته بود متاسفانه الان دوباره در حال افزایش یافتن است که به معنی تعمیق شکاف طبقاتی و ثروتمند شدن عدهای به بهای فقر دیگران است.
میرکاظمی با بیان اینکه نرخ بیکاری را دولت در بهار امسال با احتساب اشتغال یک ساعت در هفته ۱۲ درصد اعلام کرده است، گفت: باید پرسید کارخانجات و تولید در ۳ سال گذشته به راه افتاده یا تعداد بیشتری از آنها تعطیل شدند.
وی تصریح کرد: آماری که وزیر رفاه درباره سرعت از بین رفتن اشتغال ارائه داد نشان میدهد که خود دولتمردان این گفته را که از رکود خارج شدیم قبول ندارند.
وی با تاکید بر اینکه بدون شاخص نباید نقد کرد، گفت: همچنین دولت هم در هر یک از این زمینهها باید براساس شاخصهای معلوم شدهای خود را با دولتهای قبل مقایسه کند و عملکرد هریک از دولتهای بعد از انقلاب را باید در مجموع باید براساس همین شاخصها سنجید.
* دولت براساس شاخصها عملکرد خود را ارائه دهد
میرکاظمی در ادامه با تاکید بر اینکه دولت هر ادعایی دارد باید براساس شاخصها آن را ارائه کند، گفت: مثلاً دولت باید بگوید چه میزان سرمایهگذار خارجی جذب کرده است یا چه میزان پروژه عمرانی انجام داده است.
وی گفت: علیرغم سیاه نماییها و اینکه برخی میگویند اگر به آمریکا وصل نشویم کاری نمیتوانیم بکنیم و علیرغم همه شیطنتهای دشمنان، زیرساختهای خوبی در کشور توسعه داده شده است که مزیتهای مهمی برای ما ایجاد کرده است و از جمله اینها میتوان به جادهها، ریل، فرودگاهها، سیستمهای مربوط به انرژی اشاره کرد.
وزیر اسبق نفت با بیان اینکه با ۱۴.۵ درصد سهم نفت پروژههای نفتی راه نخواهد افتاد، گفت: وقتی قیمت نفت پایین میآید سهم وزارت نفت کم میشود که هم باید این مبلغ را برای نگهداشت تولید هزینه کند هم اقساط فاینانس و بیع متقابل را بپردازد و هم سرمایهگذاری جدید انجام دهد که امکانپذیر نیست.
وی گفت: برای سنجش عملکرد به دولتها باید مقایسه کرد که متوسط پیشرفت پروژهها مثلاً در پارس جنوبی در هر ماه چقدر بوده است یا میزان توسعه گازرسانی به شهرها و روستاها چند کیلومتر در سال بوده است، در پتروشیمی چه میزان سرمایهگذاری، بهرهبرداری، تولید و صادرات انجام شده است، پالایشگاهها چه وضعیتی داشتند و کدام دولت وارد کننده بنزین بوده و کدام دولت واردات را قطع کرده است. در وزارت راه چقدر راه اصلی و بزرگراه و امثال آن ایجاد شده و در وزارت نیرو یک دولت چند مگاوات ظرفیت تولید تحویل گرفته است و با چند مگاوات تحویل داده است.
وزیر اسبق بازرگانی تصریح کرد: در این چهارچوب باید نقد کرد و راه حل ارائه داد وگرنه سیاه نمایی مطلق درباره یک دوره ظلم به مردم و دادن اطلاعات غلط به مردم است.
* مشکلات توسعهای ایران از راهبرد کارگزاران شدت گرفت
وی در ادامه، با تاکید بر اینکه نیروی انسانی تحصیلکرده، جوان، انقلابی و علاقمند به کشور یک زیرساخت مهم است، گفت: این نیروی انسانی یک موقعیت اقتصادی پیشران برای کشور ایجاد میکند و در کنار آن یک موقعیت سوقالجیشی کشور و بازارهای منطقه نیز فرصتهای ویژهای برای ما ایجاد کردهاند اما باید پاسخ داد که چرا این امکانات هیچ زمانی بهرهور نشدهاند.
میرکاظمی گفت: راهبردهای توسعهای جواب این پرسش را که چرا برخی کشورها توانستهاند اما برخی کشورها علیرغم هزینههای کلان نتوانستند از امکاناتشان به درستی استفاده کنند به ما میدهد.
وی افزود: مشکلات توسعهای ما از زمان کارگزاران و وقتی شروع شد که آنها راهبرد جایگزینی واردات را به جای توسعه صادرات پایهگذاری کردند.
وزیر اسبق بازرگانی اظهارداشت: اگر تحریم و رکود هم نبود خیلی از واحدهای ما با ۱۰۰ درصد ظرفیت کار نمیکردند که باید پرسید چرا؟ این همه ظرفیت مازاد که گاهی ۲،۳ یا حتی ۱۰ برابر نیاز داخلی است چرا و چگونه ایجاد شد و چرا قدرت رقابت ندارد؟ چه کسانی این سیستم را آوردند و چرا آن را پیاده کردند؟
وی اضافه کرد: گذشته از این، آیا در این راهبردها مسئله عدالت دیده شد؟ وقتی رشد اقتصادی اتفاق میافتد باید ارتقای شاخصهای اجتماعی را هم ببینیم؛ آیا در آینده میتوانیم همین مسیر را برویم و به مشکل بر نخوریم؟
* بعضی اقدامات نه به یک دولت بلکه به اصل نظام ضربه میزند
میرکاظمی در ادامه با بیان اینکه باید مقایسه کرد که در کدام دولتها در هر بخش چه اتفاقاتی افتاده است، گفت: درباره مسکن مهر میگویند نحوه تامین مالی تورمزا بود اما در این دولت نقدینگی به ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است که این نقدینگی به قول آقایان قبلاً به مسکن مهر میرفت اما باید از آنها پرسید امروز این نقدینگی به کجا میرود؟
وی اظهارداشت: آیا راهی بجز حذف قیمت زمین برای خانهدار کردن قشر ضعیف جامعه وجود داشت؟ حالا اگر این را حذف کردید آیا جایگزینی برای آن دارید؟ آیا مردم باید فکر کنند که کسی که در خانه چند هزار متری زندگی میکند اهمیتی برای تأمین یک خانه ۴۰ متری برای اقشار ضعیف قائل نیست؟
نماینده ادوار مجلس تاکید کرد: بعضی اقدامات اصل نظام را زیر سئوال میبرد و سیاهنمایی بیش از حد نه به یک دولت بلکه اصل نظام را از بین میبرد چنانکه تشکیک و تزلزل در اعتقادات مردم راه را برای استعمار و تخریب بیشتر کشور باز خواهد کرد.
وی افزود: اگر محل تأمین منابع ایراد داشت آن را اصلاح میکردیم نه اینکه کل آن را تعطیل کنیم و از یاد نبریم که تحمل مردم هم تا حدی است و ممکن است در آینده قابل کنترل نباشد.
میرکاظمی در ادامه با بیان اینکه برای تخصیص منابع محدود کشور باید اولویتبندی کرد، گفت: آیا خرید هواپیما در اولویت است یا تخصیص منابع به تولید؟ هواپیما خریدن ایرادی ندارد اما اولویت کشور کجاست؟ بسیاری از واحدهای بزرگ ما به دلیل نداشتن نقدینگی تعطیل هستند و بخش مسکن هم در رکود به سر میبرد و پشت سر آن صنایع زیادی نیز معطل ماندهاند.
وی اضافه کرد: مردم وقتی میبینند نیازهای آنها زمین مانده است و دولت به فکر خریدن هواپیما است میگویند لابد دلال خرید این هواپیماها قدرت بیشتری داشته است.
* رفتار آمریکا با به قدرت رسیدن افراد مختلف تغییر نخواهد کرد
وزیر اسبق بازرگانی با بیان اینکه هرکس در آمریکا به قدرت برسد تاثیری روی رفتار این کشور با ایران نخواهد داشت، گفت: بعضی هیلاری کلینتون را فرشته نجات میدانستند و فکر میکردند ترامپ جهنم ایجاد میکند اما سیستم آمریکا استعماری است و منافع او با منافع مردم ایران در تضاد است.
وی تصریح کرد: اینکه عدهای مردم را از ترامپ بترسانند تا توافقات جدیدی امضا کنند، سیاست نخنما شدهای است چرا که هیلاری هم کوچکترین حقی برای گشایش اقتصادی ایران قائل نبود.
میرکاظمی ادامه داد: چه کسی داعش را حمایت کرد؟ خود هیلاری کلینتون میگوید به ۱۲۰ کشور رفتیم تا داعش درست شد و باید دید که خون از دست و دندان آنها میچکد و ذوقزدگی از حضور هرکدام از آنها بی معنی است.
وی اضافه کرد: سلاحهای آمریکایی خون بچههای یمنی و دیگر نقاط منطقه را میریزد و آمریکاییها امکانات بیحساب به آنها میدهند چنانکه با موشک نفرات پیاده را هدف قرار میدهند؛ چه کسی جز خانم کلینتون و اوباما این امکانات را به آنها داده است؟ فرقی بین کلینتون و ترامپ نیست و اولویت اول آنها رژیم صهیونیستی است چنانکه سیاستهای آنها در منطقه و سطح بینالملل در دورههای مختلف فرقی نکرده است.
نماینده ادوار مجلس با بیان اینکه جنایتهای منطقه در همین دولت اوباما اتفاق افتاد، گفت: ترامپ بیشتر سر و صدا میکند و دیگری با پنبه سر میبرد اما هر دو از هم بدتر هستند.
* ترامپ سیاست اوباما در برجام را ادامه میدهد
وی با تاکید بر اینکه ترامپ هم در بحث برجام همین سیاست اوباما را ادامه میدهد، گفت: کدام گشایش انجام شده که ترامپ بخواهد جلوی آن را بگیرد؟
وی اضافه کرد: آقایان میگویند کشتیهای ما به اروپا میرود و کشتیهای اروپایی به بنادر ما میآیند اما یادشان میرود بگویند وقتی سیستم بانکی عمل نمیکند ناوگان کشتیرانی جمهوری اسلامی نمیتواند بار دریافت کند و عملاً این مسئله به نفع آنها تمام شده است.
میرکاظمی با تاکید بر اینکه آقایان بگویند کدام تحریمها برداشته شده است، گفت: پول فروش نفت همین الان هم بلوکه میشود و یکی از دلایل رشد نقدینگی هم تبدیل پول بلوکه شده به ریال توسط بانک مرکزی است.
وی اضافه کرد: میزان تولید نفت هم هنوز به میزان قبل از تحریم نرسیده است و آقایان باید توضیح بدهند که آیا برای بازاریابی تخفیف میدهند یا مطابق قیمت فوب میفروشند.
وزیر اسبق نفت گفت: دولت باید دقیقاً توضیح بدهد که چه میزان از پول فروش نفت بر میگردد و چه میزان از آن بلوکه میشود و توضیح بدهد وقتی پولها بلوکه میشود چطور در منابع و مصارف بودجه اعلام میکنند که پول فروش نفت کامل دریافت شده است؟
* این شیوه نفت فروشی تفاوتی با استقراض از بانک مرکزی ندارد
وی با بیان اینکه پولهای بلوکه شده را به صندوق توسعه ملی دادهاند، گفت: با این شیوه صادر کردن نفت اگر نفت هم صادر نکنیم تفاوت چندانی نمیکند چرا که اثر این شیوه صادرات و نقد کردن پول آن به صورت ریال میتواند مشابه اثر استقراض برای کشور باشد.
میرکاظمی گفت: قبلاً میگفتند نقدینگی بیتردید باعث افزایش تورم میشود اما در این دولت همان افراد مبانی علم اقتصاد را ظاهراً عوض کردند و منکر ارتباط نقدینگی و تورم شدهاند.
وی ادامه داد: نقدینگی ابتدای دولت نهم ۷۰ هزار میلیارد تومان بود و انتهای دولت دهم به ۴۷۰ هزار میلیارد تومان رسید و در این دولت به ۱۲۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است و باید توضیح داده شود اجزای این نقدینگی چیست؟ این پول پر قدرت کجا میرود؟ این پول به بخش جاری میرود چنانکه اگر به بخش عمرانی میرفت تا این حد اثرات تخریبی نداشت.
* چینیها به خاطر اخراج شتابزده از میدان آزادگان ادعای خسارت کردهاند
وزیر اسبق نفت با بیان اینکه پیشبینی قیمت نفت همین روند است و بعید به نظر میرسد قیمت متفاوتی محقق شود، گفت: رکود آغاز شده از سال ۲۰۰۸ هنوز اثرگذار است و چشمانداز دقیق و روشنی برای رشد اقتصاد جهانی دیده نمیشود و قیمت نفت هم به قیمتهای گذشته بر نمیگردد.
وی گفت: چینیها آزادگان را در قالب بیع متقابل قرارداد بستند اما آقایان به محض اینکه آمدند آنها را به صورت ناگهانی با یک ذهنیت غلط بیرون کردند و امروز هم چینیها ادعای خسارت کرده و مبالغ زیادی را مطالبه میکنند چنانکه امروز آقایان کانال میزنند که کسی اگر میتواند چینیها را برگرداند.