به گزارش «نماینده»، بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران طی نامهای از رئیس جمهور خواسته است که جلوی فشار رانت خواران برای کاهش قیمت خوراک گاز پتروشیمی ها بایستد.
نامه بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران به حسن روحان به شرح ذیل است:
جناب حجت الاسلام و المسلمین دکتر روحانی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
با سلام
همانطور که مستحضر هستید در جریان تصویب طرح ”الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت» در مجلس شورای اسلامی (نیمه دوم سال گذشته)، موضوع تعیین فرمولی برای قیمت گذاری خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در بلندمدت کشمکشهای فراوانی را به وجود آورد. در نهایت، مجلس شورای اسلامی، وزارتخانههای نفت، اقتصاد و صنعت را موظف کرد تا براساس معیارهای کلی و مبهم موجود در متن این قانون، آییننامه تعیین نرخ خوراک پتروشیمیهای گازی را ظرف مدت شش ماه پس از ابلاغ این قانون تدوین کنند.
بر همین اساس، این موضوع در دستور کار دولت قرار گرفت و در نهایت با پافشاری و اصرار وزارت نفت برای قطع رانتدهی به پتروشیمیهای گازی، قیمت ۱۳ سنت (به ازای هر متر مکعب) به عنوان قیمت نهایی خوراک گاز به تصویب رسید. بسیج دانشکده فنی دانشگاه تهران این ایستادگی وزیر محترم نفت در مقابل فشار جریانهای خاص و به خصوص نهادهای خصولتی سهامدار پتروشیمیهای گازی که به دنبال قیمت پایینتر از ۱۰ سنت برای این سرمایه ملی بودند، را تحسین میکند. با این وجود، در روزهای اخیر و بعد از رسانهای شدن نامه چهار وزیر دولت به جنابعالی در زمینه رکود صنایع بورسی، اخباری به گوش میرسد که فشارهای سنگین به وزارت نفت در این زمینه افزایش یافته است و احتمال دارد این وزارتخانه مجبور به عقب نشینی از موضع صحیح خود شده و با قیمت ۱۰ سنت موافقت کند.
در حالی که قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه حدود بیش از ۳۰ سنت است؛ فروش آن با قیمتی حدود یک سوم به پتروشیمیهای بالادستی که با تولید محصولاتی مانند متانول که ارزشی کمتر از گاز صادراتی دارد و در حال تبدیل طلا به مس هستند، آیا توجیهی منطقی دارد؟ آیا این کار صرفاً باعث میدان دادن بیش از پیش به رانتخوارانی نمیشود که قصد دارند با استفاده از روابط خود با برخی نهادها و به بهانه رونق خیالی بورس، سودهای کلان و سرسام آور خود را مجددا بازیابند؟ به تعبیر درست مشاور جنابعالی، کاهش نرخ خوراک گاز پتروشیمیها به معنای دادن یارانه از بودجه وزارت نفت برای اصلاح شاخص بورس است. قطعا دادن چنین یارانهای به سهامداران این پتروشیمیها با توجه به مشکلات اقتصادی کشور منطقی نیست و نشاندهنده «تدبیر» در اداره امور اقتصادی کشور نخواهد بود.
بر اساس بررسیهای این مجموعه، تحقق نیافتن بندهای مرتبط با توسعه زنجیره ارزش نفت و گاز در سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و تداوم تشویق سرمایهگذاران برای تولید محصولات با ارزش افزوده بسیار ناچیز توسط پتروشیمیهای بالادستی گازی، همگی جزو مضرات بزرگ کاهش قیمت خوراک پتروشیمیهای گازی است.
پیشنهاد میشود دستور فرمائید هرچه سریعتر وزارت نفت فرمول قیمت گذاری بلندمدت خوراک گاز واحدهای پتروشیمی را بر مبنای شیوهای مشخص تعیین کند تا هر از چندگاهی رانتخواران با عناوین مختلف به دنبال کاهش نرخ خوراک گاز و افزایش ویژهخواریهای خود نروند و وزارت نفت را تحت فشار قرار ندهند.
جناب رئیس جمهور، از شما انتظار میرود با جریانهای خاصی در درون دولت یا نزدیک به آن که با فشار آوردن به بدنه کارشناسی دولت قصد دارند منافع کلان اقتصادی کشور را فدای منافع بخشی و حتی شخصی خود کنند و به رانتخواریهای خود ادامه دهند، مقابله کنید و برای حفظ سرمایههای ملی، جلوی تصمیم سازیهای نادرست و نسنجیده آنها را بگیرید.
و من الله التوفیق
بسیج دانشجویی دانشکده فنی دانشگاه تهران