شناسهٔ خبر: 112347 - سرویس اقتصاد
منبع: مهر

اجرای باروری ابرها در پایتخت

نقاشی های بارانی یک مقام مسئول در وزارت نیرو با اعلام کاهش ۱۰۷ میلیون مترمکعبی ذخایر آب در سدهای پنجگانه تهران، گفت: بیشترین ذخیره آب تهران در سدهای کرج و طالقان وجود دارد.

به گزارش «نماینده»، خسرو ارتقایی گفت: در سال آبی گذشته ۶۱۰ میلیون مترمکعب آب در سدهای پنج گانه استان تهران ذخیره شد که این میزان در مقایسه با سال های پُرآبی ۱۷۰ میلیون متر مکعب کاهش نشان می دهد.

ارتقایی افزود: ۱۴۸ میلیون مترمکعب از این آب در سد امیرکبیر، ۶۳ میلیون مترمکعب در سد لتیان، ۶۳ میلیون مترمکعب در سد لار، ۱۹۴ میلیون مترمکعب در سد طالقان و ۱۴۱ میلیون مترمکعب از آن در سد ماملو ذخیره شده است. این میزان آب با در نظر گرفتن شرایط نرمال، حدود ۶۱۰ میلیون مترمکعب کاهش را نشان می‌دهد.

وی، تعداد چاه های غیرمجاز استان را ۲۲ هزار و ۵۰۰ حلقه ذکر و تصریح کرد: باید بیش از ۱۰ هزار حلقه چاه خانگی غیرمجاز را نیز به آنها اضافه کرد. افزون بر ۷ هزار حلقه چاه غیرمجاز در بخش کشاورزی وجود دارد که ۱۳۱ میلیون مترمکعب برداشت غیرمجاز از آنها انجام می شود.

مدیرعامل آب منطقه ای تهران با اشاره به اجرای طرح تعادل بخشی سفره های آب زیرزمینی در سطح استان تصریح کرد: با وجود تخصیص ۵۰ درصد اعتبارات سال ۹۴، هنوز حتی یک ریال بابت اجرای طرح دریافت نشده است. در این طرح مصمم هستیم افزون بر هزار و ۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز را مسدود کرده و از حفر چاه های جدید نیز جلوگیری کنیم.

ارتقایی با اشاره به کسری انباشته ۶۵۰ میلیون مترمکعبی مخازن سطح استان و کسری سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعبی ناشی از اضافه برداشت ها از سفره ها خاطرنشان کرد: در صورت اجرای طرح تعادل بخشی ۱۱۰ میلیون مترمکعب از این میزان در سال جاری قابل جبران خواهد بود.

این مقام مسئول در وزارت نیرو گفت: در صورت تخصیص به موقع بودجه و اعتبارات، دسترسی به سطح تراز پیشین منابع آب زیرزمینی استان در یک دوره زمانی ۵ تا ۶ ساله قابل دسترس خواهد بود. در صورت عملیاتی و اجرایی شدن برجام می توانیم از توانمندی سرمایه گذاران خارجی بهره مند شویم.

وی درباره پروژه سد ماملو گفت: از مهر ۹۳ با راه‌اندازی این سد توانستیم بخشی از آب کشاورزی دشت‌های پاکدشت و ورامین را تامین کنیم و با وارد مدار شدن تصفیه‌خانه هفتم هم اکنون ۲۵۰۰ لیتر بر ثانیه آب به تهران منتقل می‌شود. از این سد ۷۰ میلیون مترمکعب آب به جنوب تهران و ۳۰ میلیون مترمکعب هم به شهرهای جنوبی و شرقی استان اختصاص داده شد.

ارتقایی پروژه باروری ابرها را یک فعالیت مستمر دانست و افزود: در صورتی که منابع مالی این طرح مشخص شود، کار اجرایی می‌شود. باروری ابرها در شرایط بسیار ایده آل ۱۰ تا ۱۵ درصد بارندگی را افزایش می‌دهد؛ بنابراین انتظار معجزه از آن نباید داشت.

این مقام مسئول در وزارت نیرو آخرین روش های باروری ابرها در تهران را روش‌های تلفیقی توسط ژنراتورهای زمینی همراه با باروری از طریق هلیکوپتر دانست و خاطر نشان کرد: باروری در ۴ مرحله در مناطق غرب، ارتفاعات جنوب و جنوب شرق تهران به مدت ۳ بار با همکاری مرکز تحقیقات آب انجام شد که ارزیایی نتایج آن هنوز مشخص نشده است.