به گزارش«نماینده» قدرتالله نصیری امروز در یک نشست خبری در شرکت ملی پتروشیمی اظهار داشت: واحدهای HSE بیش از یک دهه است که در نفت ایران شروع به کار کرده است و اگر به روند حوادث در این یک دهه توجه شود، مشخص است که حوادث منجر به آتشسوزی و فوت کاهش چشم گیری داشته است. چنانکه به عنوان مثال ۸۰ تا ۸۵ درصد از شدت و فراوانی حوادث منجر به فوت کاسته شده است.
وی با بیان اینکه ۲۵۰ میلیارد تومان در حوزه محیط زیست برای اجرای فضای سبز و ساخت تصفیهخانهها در صنعت پتروشیمی هزینه شده، گفت: ۵ طرح جامع مطالعاتی درباره پدافند غیرعامل و همچنین طرح جامع مدیریت بحران برای عسلویه تهیه و اجرا شده و طرح مشابهی هم برای ماهشهر در دست تهیه است.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست کیفیت و پدافند غیر عامل شرکت ملی پتروشیمی با تاکید بر اینکه سناریوهای تهدید و سناریوهای مقابله با تهدید در برنامهها گنجانده شده سالانه ۲۰۰ مانور در مجتمعها و دو مانور سراسری پدافند غیرعامل و شیمیایی برگزار میکنیم، تا برای مقابله با حوادث انسانساز و حوادث طبیعی و آتشسوزی ایجاد آمادگی شود.
نصیری با بیان اینکه یک تهدید بینالمللی برای کشور در رابطه با محیط زیست وجود دارد، گفت: تغییرات آب و هوا و گرم شدن کره زمین باعث بسته شدن پیمانهای مختلف از جمله کیوتو شد که براساس آن کشورها ملزم به کاهش گازهای گلخانهای شدند.
وی افزود: تا قبل از سال ۲۰۱۲ قرار بود این کاهش انتشار برای کشورهای توسعهیافته اجباری و برای درحال توسعهها غیراجباری باشد، اما بهدلیل تأثیرگذار نبودن آن همه کشورها مکلف شدند، تا پایان ۲۰۱۵ برنامههای خود را برای کاهش انتشار ارائه دهند.
مدیر ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت ملی پتروشیمی ادامه داد: این الزام برای کشور ما هم وجود دارد و وزارتخانهها تا پایان شهریور مهلت داشتند که برنامههای خود را به دولت ارائه دهند.
وی تصریح کرد: تا پایان ۲۰۲۰ کشورها مکلف به کاهش گازهای گلخانهای خواهند بود و باید دید در چه حدی به ایران تکلیف میشود، چنانکه اگر کشور این تکالیف را اجرا نکند با تحریمهای سختگیرانهتری از تحریمهای هستهای روبهرو خواهد شد.
نصیری در پاسخ به پرسش فارس درباره رعایت الزامات ایمنی در شرکتهای خصوصی، گفت: در واگذاریها بندی گذاشتند که شرکتهای خصوصی مکلف هستند که ضوابط HSE را رعایت کنند، اما از لحاظ الزامات قانونی ما هیچ چیزی در اختیار نداریم که براساس آن شرکتهای خصوصی ناچار باشند از سیاستهای ایمنی، بهداشت و محیط زیست شرکت ملی پتروشیمی تبعیت کنند.
وی اضافه کرد: در حوزه محیط زیست سازمان محیط زیست در حوزه بهداشت، وزارت بهداشت و در حوزه ایمنی، وزارت کار اختیارات قانونی را در اختیار دارند و بسته به قوت و ضعف هر یک از این دستگاهها پتروشیمیهای خصوصی ضوابط را رعایت میکنند.
نصیری اضافه کرد: در سطح وزارت نفت به دنبال ارائه بعضی الزامات از طریق دولت به مجلس هستیم که خصوصیها وادار شوند و از این الزامات تبعیت کنند.
وی در ادامه اظهار داشت: دو مجتمع شامل پتروشیمیهای فجر و مبین بهصورت کلی همه پسابها را از دیگر مجتمعها دریافت کرده و تصفیه میکنند و در حد استاندارد در دریا تخلیه میکنند.
نصیری افزود: در بعضی موارد دچار شوک میشویم، به گونهای که به عنوان مثال برق سراسری قطع میشود، ولی در این شرایط باز هم تلاش میکنیم از ورود پسابهای آلوده به دریا جلوگیری کنیم.
مدیر ایمنی بهداشت و محیط زیست شرکت ملی پتروشیمی اظهار داشت: درمورد جیوه که پتروشیمی بندر امام با آن کار میکند، مستندات لازم را تهیه و حتی از سازمان ملل هم استفاده کردیم تا از انتشار جیوه با تغییر فرآیند تولید کلر جلوگیری کنیم، اما متأسفانه به تشدید تحریمها برخوردیم که مشکل انتقال پول و حتی انتقال تکنولوژیهای محیط زیستی را برای ما ایجاد کرد.
وی توضیح داد: ما در پتروشیمی شیراز ۶ واحد قدیمی را که آلاینده بودند، جمعآوری کردیم و در مورد پتروشیمی بندر امام هم همین برنامه را داشتیم که به تحریم خوردیم، ولی چون کل یکی از محصولات استراتژیک و پایههای بهداشت کشور محسوب میشود، نمیتوانیم واحد بندر امام خمینی را قبل از جایگزینی جمعآوری کنیم.
نصیری اضافه کرد: اگر تحریمها کاهش یابد میتوانیم ظرف ۱ یا ۲ سال واحد تولید کلر فعلی بندر امام را با واحد تولید کلر با استفاده از تکنولوژی غشایی جایگزین کنیم.
وی در پایان با اشاره به گرفتن ۵ ستاره ایمنی جهانی توسط بعضی شرکتهای پتروشیمی در ایران، گفت: طبق الزامات زیست محیطی سطح فضای سبز باید ۱۰ درصد مساحت کل مجتمع باشد که در مجتمعهای پتروشیمی ما فضای سبز بیش از ۶۷ درصد از سطح کل را تشکیل میدهد و در عین حال در ماهشهر هم ۱۰ میلیون اصله درخت مانگورو (جنگلهای حَرّا) کاشتهایم.