به گزارش «نماینده»، وزارتخانه در راستای روشنساختن اهداف و اولویتهای اصلی خود در طول چهار ساله دولت یازدهم برنامههایی را در ۱۵ محور مختلف مشخص کرده و البته در رابطه با برنامهریزی برای تامین نیاز مالی آنها نیز برنامههای اصلی را مشخص کرده است.
در قالب گزارش ارائه شده از سوی این وزارتخانه برقیکردن حدود یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر از خطوط ریلی کشور به عنوان نخستین اولویت در این حوزه اعلام شده است.
براساس این گزارش، برقی سازی خط ریلی تهران – مشهد به طول ۹۲۶ کیلومتر و خط ریلی اصفهان – اهواز به طول ۵۴۰ کیلومتر دو برنامه اصلی در این حوزه به حساب میآیند که بناست با حدود ۴.۵ میلیارد دلار سرمایه که از محل صندوق توسعه ملی تامین میشود ساخته شود.
این خطوط ریلی دو سهم عمده دیگر در این اولویتهای ۱۵گانه حملونقل ریلی دارند. احداث ۳۰۷۵ کیلومتر خطوط ریلی جدید به ارزش تقریبی ۷ میلیارد یورو که از محل فاینانس تامین خواهد شد و گسترش خطوط ریلی حومهای تهران و خطوط سوم و چهار راهآهن تهران – کرج نیز از دیگر برنامههای این وزارتخانه تا تیرماه سال ۱۳۹۵ اعلام شده است.
محورهای چهارم تا هفتم این برنامههای ۱۵ گانه به خطوط جادهای اختصاص یافته است براساس برنامههای ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی احداث ۱۲۰۰ کیلومتر آزادراه جدید با مشارکت بخش غیردولتی به ارزش تقریبی ۱۵ هزار میلیارد تومان از سوی این وزارتخانه در دستور کار قرار خواهد گرفت.
همچنین احداث ۵۵۲۱ کیلومتر زیرساخت جادهای جدید که شامل بیش از ۴۰۰۰ کیلومتر بزرگراه و ۱۴۰۰ کیلومتر راه اصلی می شود نیز از دیگر برنامهها در طول سالهای آینده خواهد بود.
احداث و ساخت ۱۳ هزار کیلومتر راه روستایی و آسفالت حدود ۱۳ هزار کیلومتر راه روستایی دیگر نیز دو برنامه عمده وزارت راه و شهرسازی در حوزه جادههای روستایی خواهد بود.
در بین این ۱۵ اولویت، اما بخشی که بیشترین سهم را به طور قاطع به خود اختصاص داده است حوزه بنادر و دریانوردی است. افزایش ظرفیت اسمی بنادر بازرگانی کشور به ۲۲۵ میلیون تن تا پایان سال ۱۳۹۶، افزایش ظرفیت کانتینری بنادر به ۸.۳ میلیون TEU تا پایان سال ۱۳۹۶ و افزایش ظرفیت مسافری بنادر به ۱۹.۳ میلیون نفر تا پایان سال ۱۳۹۶ سه برنامه محوری و عمده وزارت راه و شهرسازی در تمام بنادر کشور خواهد بود.
این وزارتخانه اما برای چند بندر به طور خاص برنامهریزیهایی را در دستور کار خود قرار داده است.
تکمیل فاز دوم طرح توسعه بندر شهید رجایی، اجرای فاز اول طرح توسعه بندر چابهار، انجام طرح فاز سه توسعه بندر شهید رجایی، انجام طرح فاز یک طرح توسعه بندر نگین بوشهر و تکمیل طرح توسعه بنادر امیرآباد و انزلی برنامهها و طرحهای کلانی است که وزارت راه و شهرسازی به طور خاص برای چند بندر مهم اقتصادی کشور در نظر گرفته است.
هرچند تعدادی از این طرحها جزو برنامههای اولویتدار محسوب شده و برخی دیگر نیز طرحهای ادامهداری هستند که باید در طول سالهای آینده پیگیری شوند، اما به نظر میرسد در راستای پیگیری هر یک از این برنامهها آنچه بیش از همه خودنمایی میکند نحوهی دریافت منابع اعتباری لازم برای آنهاست.
هر چند دولت تلاش کرده با متنوع سازی این منابع در قالب بودجههای دولتی، سرمایهگذاریهای بخش خصوصی، سرمایهگذاری مستقیم خارجی و جذب فاینانس بخشهایی از این مشکلات را حل کرده و سهمی را نیز برای صندوق توسعه ملی در نظر بگیرد اما باز هم با توجه به نیاز چند ده میلیارد دلاری حملونقل احتمالا باز هم نیاز به پیگیری برای جذب سرمایهگذاری وجود دارد.
البته در میان این اولویتها با توجه به محوریت حملونقل مسافری هوایی و فاصله آن با برنامههای اقتصادی نام این صنعت بسیار مهم نیز لحاظ نشده که با اضافه کردن آن قطعا میلیاردها دلار دیگر نیز به فهرست سرمایههای لازم در عرصه حملونقل اضافه خواهد شد.