به گزارش «نماینده» حجتالاسلام غلامرضا مصباحی مقدم عصر امروز در کارگروه اقتصادی گردهمایی بسیج اساتید کشور در بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی اظهار کرد: سیاستهای اقتصاد مقاومتی اسفند سال ۱۳۹۲ ابلاغ شد و رهبر معظم انقلاب فرمودند این سیاستها منحصر به زمان تحریم نیست و برداشت بنده نیز این است که در واقع سیاستهای اقتصاد مقاومتی یک الگوی جدید را ارائه میکند.
وی با اشاره به اینکه ما از ابتدای انقلاب فاقد یک الگوی اقتصاد بومی بودیم، افزود: در نشست راهبردی الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت مقام معظم رهبری فرمودند که اکنون ظرفیت اجرای این الگو در کشور ما فراهم شده است و بعداز آن بحث سیاستهای اقتصاد مقاومتی را مطرح کردند که به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارائه شد و در نهایت در مجمع مورد تصویب قرار گرفت.
* اقتصاد مقاومتی، الگوی بومی برای اقتصاد ایران است
مصباحی مقدم بیان کرد: اقتصاد مقاومتی راهبردهایی را به ما میدهد که الگوی بومی را برای اقتصاد ایران تدوین کنیم و البته برای اقتصاد مقاومتی تفسیرهای متفاوتی ارائه شده است و برخی این اقتصاد را اقتصادی سالم میدانند در صورتی که بر اساس فهم من راهبردهایی است که اقتصاد را به سمت یک اقتصاد مقاومتی جهت میدهد و مقصود از این نوع سیاستها مقاومت اقتصادی در برابر مشکلات بیرونی و درونی است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: نظام سلطه همه کشورها را در رنگ خود میخواهد و در بیش از دو قرن نیز این تلاش را انجام داده به طوری که وقتی به کتب دانشگاهی نگاه میکنیم، میبینیم که همه از همان هدف غرب بر سلطه در اقتصاد گفتهاند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس تصریح کرد: الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با توجه به اوضاع و احوال جغرافیایی، فرهنگی و تاریخی برای ایران تدوین میشود و متناسب با اوضاع خاص کشور است و اقتصاد مقاومتی میخواهد به ما بگوید که اقتصادی را بنیان بگذارید که به ظرفیتها و نخبگان داخلی اتکا کند.
* اقتصاد مقاومتی باید اتکا به خارج را کاهش دهد
مصباحی مقدم با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی باید اتکا به خارج را کاهش دهد، ادامه داد: البته این به معنای اقتصاد بسته نیست بلکه استفاده از همه ظرفیتهای ملت است و انسان دارای ظرفیتهای بالایی است که این ظرفیتها در شرایط فشار خود را نشان میدهد و کلمه مدیریت جهادی نیز در این راستا معنا میدهد و انقلاب اسلامی بر همین مبنا پیشرفت کرده است.
* باید اتکا به درآمدهای نفتی به طور کلی از بودجه حذف شود
وی بیان کرد: ما نقاط آسیبپذیری داریم که دشمن با استفاده از آن به ما فشار میآورد که باید این ضعفها را تبدیل به نقاط قوت کنیم و همچنین باید نفت را به کلی از بودجه کنار بگذاریم البته این موضوع نیازمند برنامهریزی است که حتی به نظر من در بودجه امسال این مهم امکانپذیر بود که باید در سالهای دیگر این موضوع مورد توجه قرار گیرد و نباید بنا بر این باشد که اقتصاد کشور را با نفت اداره کنیم.
*۸۳۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: طبق نقلهای صورت گرفته ۸۳۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در کشور وجود دارد و ۱۸ تا ۲۰ میلیارد دلار نیز ذخیره ارزی در اختیار مردم است و ذخیره طلا مردم نیز در کشور ما بسیار زیاد است و این سرمایههای نهفته کشور است و اگر فقط این سرمایهها مورد استفاده قرار گیرد شاهد افزایش نیروی کار و کارافرینی خواهیم بود.
مصباحی مقدم تاکید کرد: ما باید برای جهش اقتصادی از مصرف خویشتنداری کرده و سرمایه گذاری را تشویق کنیم.
* عزم جدی از سوی دولت برای اقتصاد مقاومتی وجود ندارد
وی در ارتباط با نگاه دولت به اقتصاد مقاومتی نیز عنوان کرد: اقتصاد مقاومتی در بیان گفته میشود اما موضوع اصلی عمل کردن به آن است که متاسفانه این عزم را در دولت ندیدهایم و در برنامه ششم دولت خیلی اصرار داشت که نرخ حدود ۵ درصد برای رشد اقتصادی کشور باشد که عملیاتی شود و مجمع تشخیص نیز تصویب کرد طی برنامه ششم تا پایان برنامه باید به ۸ درصد نرخ رشد اقتصادی دولت دست پیدا کند اما رهبری برای ابلاغ آن را تبدیل به میانگین ۸ درصد کردند و بعد آن را ابلاغ کردند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بر اساس اطلاعاتی که دارم اگر ۸ درصد رشد اقتصادی رخ ندهد نمیتوانیم توسعه پیدا کنیم و باید این جهش اقتصادی در کشور صورت گیرد همان گونه که در کشور چین صورت گرفت و طبق برنامه کشور در سال ۲۰۲۰ میتواند اقتصاد برتر جهان باشد و این در حالی است که ایران نیز میتواند جزء ۱۰ کشور در رشد اقتصادی باشد و این مهم باید حداقل با رشد کشور ۸ درصد باشد.
* تیم اقتصادی دولت اعتقادی به جهاد اقتصادی ندارد
وی خاطرنشان کرد: وقتی دولت یازدهم شکل گرفت و شخصیتهای اقتصادی وارد کار شدند من از همان ابتدا گفتم این عناصر اقتصادی، اعتقادی به جهاد اقتصادی ندارند و در این دو سال عمر دولت نباید از انصاف گذشت و تیم اقتصادی دولت در واقع عقلایی عمل کردند اما این موضوع خیلی کند بود و در بحث تورم ما شاهد کاهش تورم بودیم.
مصباحی مقدم ادامه داد: اگر امروز دولت میگوید کاهش تورم به ۱۵ درصد به پایین هسته سخت کار است باید گفت که اگر نمیتوانید کار کنید کار را رها کنید و نرخ اقتصادی به نظر من در این دو سال بسیار سریعتر از این میتوانست رشد کند اما متاسفانه عزم وجود نداشت و کار فوق العادهای در دولت در ظرفیتهای مختلف کشور و به ویژه در بنگاههای کوچک انجام نشد.
نماینده مردم تهران در مجلس افزود: دولت برای دور جدید رفع تحریمها که میخواهد با گشوده شدن راههایی برای دریافت داراییها و منابع پیدا کند و جمع پولهای بلوکه شده کشور در خارج را ۱۳۰ میلیارد دلار عنوان میکند در صورتیکه من ارقام دقیق دارم و دکتر سیف نیز رقم من را تصدیق کردند اما آن چیزی که آزاد میشود ۴۰ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی است ۶ میلیارد دلار برای دولت و ۲۳ میلیارد دلار سهم بانک مرکزی است که آزاد میشود.
وی یادآور شد: برای دور جدید باید دولت یک بازنگری در تیم اقتصادی خود بکند و باید شرایط جدید را در نظر بگیرد و شرکتهای خارجی برای سرمایهگذاری باید حضور یابند و انتقال فناوری در جهت صادرات ۴۰ درصدی صورت گیرد، البته برای این مهم باید ۶ ماهی انتظار داشت تا به صورت جدی وارد شوند چون تا زمانی که بخواهند سرمایهگذاری کنند قطعا زمانبر خواهد بود.