به گزارش «نماینده»، علی دینی افزود: قبل از وضع تحریم ها نیز سالها رکود و تورم را تجربه کردیم که دلیل عمده آنها به سوءمدیریت ها، ناکارایی های سازمانی و عدم برنامه ریزی های راهبردی بلندمدت مربوط می شد.
وی ادامه داد: تو در تویی نهادی در برنامه ها، موازی کاری ها و اتلاف منابع و ناهماهنگی سیاستی موجب افزایش ناکارآیی سازمانی و کاهش ظرفیت جذب شده و در نتیجه مشکلات به قوت خود باقی خواهد ماند.
این کارشناس اقتصادی گفت: در حالت تو در تویی نهادی و هنگامی که یک نهاد در عرض نهاد قبلی تاسیس می شود، میران ناهماهنگی، تنش های سازمانی، موازی کاری و اتلاف منابع و انرژی بشدت افزایش می یابد؛ در نتیجه مجموعه اجزای نظام برنامه ریزی نمی توانند با یکدیگر هماهنگ و سازگار باشند و این وضع پیامدهای منفی در پی خواهد داشت.
وی با اشاره به روند مذاکرات و تاثیر رفع تحریم ها بر اقتصاد نیز گفت: ممکن است یک توافق اساسی صورت بگیرد و یا مشکلی پیش بیاید و مذاکرات برای چند ماه تمدید شود اما صرفنظر از ابهامی که وجود دارد، پرسش اینجاست که اگر توافق اساسی صورت بگیرد و دوره رفع تحریم ها آغاز شود، در عرصه اقتصاد چه اتفاقی می افتد.
این تحلیلگر اقتصادی ادامه داد: باید دید گشایش در عرصه سیاست خارجی می تواند موجب رفع مشکلات اساسی ساختاری اقتصاد ایران شود که باید گفت؛ تردیدی نیست که بخش قابل توجهی از بی ثباتی در بازار ارز و افزایش قیمت کالا و خدمات و نیز دور افزایش نرخ ارز و نیاز بیشتر به نقدینگی ریالی در بنگاه ها که ریشه در تحریم ها و تشدید انتظارات روانی تورمی داشت، با رفع تحریم ها، تعدیل می شود.
به گفته دینی ترکمانی؛ تقاضای سفته بازانه ای که برای ارز و طلا وجود دارد نیز کاهش پیدا می کند و ضریب تمرکز نقدینگی در این بازارها کمتر می شود که این، به معنای کاهش فشارهای تورمی از محل انتظارات است.
وی افزود: در عین حال، با رفع تحریم شبکه بانکی، امکان گشایش ارزی فراهم می شود و کاهش تقاضای واقعی برای ارز به بنگاه ها کمک می کند تا با نقدینگی کمتری نیازهای وارداتی خود را تامین کنند که در نتیجه سبب تسریع در واردات و سرعت گرفتن در چرخه تولید خواهد شد.
این اقتصاددان تاکید کرد: رفع تحریم ها کمک می کند تا اقتصاد در موقعیت رکود تورمی با شدت کمتری در مقایسه با سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ قرار بگیرد اما با وجود این، مشکل ساختاری رکود تورمی و سایر مشکلات چون وابستگی بیش از اندازه به درآمدهای ارزی نفتی همچنان باقی خواهد ماند مگر آنکه عوامل اساسی آن رفع شود.
وی با اشاره به آنکه گره زدن مشکلات اقتصادی به مذاکرات باعث می شود، دشمن سوء استفاده کند و فشار تحریم ها بیشتر شود، افزود: تا زمانی که زیرساخت های داخلی را تقویت نکنیم مشکلات اقتصادی ما همچنان پابرجا خواهد بود.
لازم به ذکر است؛ منصور حقیقت پور عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با بیان آنکه رفع تحریم ها حلال مشکلات اقتصادی نیست و ریشه مشکلات اقتصادی از تحریم ها نیست، افزود: تکیه بیش از حد بر رفع تحریم ها برای گشایش گره های اقتصادی باعث می شود تیم مذاکره کننده را در جریان مذاکرات تحت الشعاع قرار گیرد و برای رسیدن به رفع تحریم ها در مقابل مطالبات طرف مقابل کوتاه بیایند.