به گزارش نماینده ازتسنیم، در ابتدای نشست رونمایی از جلد اول کتاب «دریانوردی و نیروی دریایی ایران در گذر تاریخ» امیردریادار سید مهرداد آلاحمد به سخنرانی پرداخت و گفت: در سال ۱۳۸۸ مقام معظم رهبری فرمودند که نیروی دریایی نیروی راهبردی است. اگر در این جمله دقت کنیم، میبینیم که نیروی دریایی نه فقط در عرصههای دفاعی بلکه در همه عرصههای فرهنگی، اقتصادی، عمرانی و ... باید فعالیت داشته باشد.
وی افزود: ما امروز شاهد به اهتزاز درآمدن پرچم ایران در دریای هند، خلیج فارس و دیگر مناطق دریایی هستیم. در عرصه اقتصادی نیز با وجود ناامنیها در منطقه خلیج فارس، همیشه کشتیهای ایرانی امنیت داشتند. حال در عرصه فرهنگی نیز میخواهیم تاریخ پربار کشورمان را مستند کنیم. در این رابطه از معتضد خواستیم که این زحمت را قبول کنند و الحمدلله وی نیز با پشتکاری که داشتند این کار را کردند. امسال جلد اول را رونمایی خواهیم کرد. امیدواریم تا سال آینده جلد دوم آن را نیز رونمایی کنیم.
در ادامه این مراسم خسرو معتضد به سخنرانی پرداخت و گفت: مردم ایران به دریا علاقه زیادی دارند و میدانند که چه نعمتی در این دریا و سواحل آن وجود دارد. البته مقام معظم رهبری نیز بسیار بر این موضوع تأکید دارند. اکنون من بسیار خوشحالم که یک نقطه به نام جاسک بههمت نیروی دریایی ایران، جایگاه اصلی خود را پیدا کرده و تکلیف آن روشن شده است. جاسک همان منطقهای است که در قرن ۱۶ و ۱۷ اروپاییان التماس میکردند که در آنجا فقط بمانند. پرتغالیها در سال ۱۶۰۲ که از هرمز و بندرعباس رانده شدند، تا سال ۱۷۴۵ با خواهش و تمنا در کنگان میمانند و در آنجا کشتیسازی میکنند.
وی ادامه داد : من اسناد و مدارک نیروی دریایی را که بین سالهای ۱۳۱۵ تا ۱۳۲۰ بود در آرشیو آنها دیدم. در آنجا اسنادی وجود داشت که من حتی در وزارت خارجه نیز ندیده بودم. در نتیجه تصمیم گرفتیم با همت دریادار، تاریخ دریانوردی در ایران را از کمی عقبتر و سال ۱۳۰۸ شروع کنیم.
معتضد به ارائه تاریخچهای از خلیج فارس پرداخت و گفت: در سال ۵۱۱ قبل از میلاد، داریوش در ارتش کمبوجیه بود و در سفری که به مصر داشت با نیروی دریایی و کاربرد آن در مصر آشنا میشود. در نتیجه متوجه میشود که ایران نیز باید نیروی دریایی داشته باشد. در حقیقت نیروی دریایی ایران بههمت داریوش و بهتوصیه اوزا اوسل شکل گرفت. در این کتاب که اکنون رونمایی آن را خواهیم داشت، ۶ لوحه از داریوش داریم. داریوش در این لوح گفته است که من دستور دادم که کانال سوئز را حفر کنند تا کشتیها به دریایی وارد شوند که از پارس میآید، پس یعنی در ۵۱۱ سال قبل از میلاد اسم خلیج فارس منتسب به پارس آمده است. این سند دلیل محکمی بر ایرانی بودن این خلیج است. درباره تاریخ غرب باید گفت که اگر جایی از آن با منطق و عقل سازگار باشد، میپذیریم اما وقتی یک تاریخنگار غربی میگوید که ایران سابقه دریایی ندارد و ایرانیها از دریا میترسند بسیار مسخره است. صدام حسین یک جمله گفت که بسیار مهم است. او گفت: جغرافیا علیه عراق است و ما فقط ۶۰ کیلومتر دریا داریم.
معتضد تأکید کرد: من دوست داشتم تا این کتاب را بتوان در یک جلد تمام کرد اما واقعاً نشد چرا که اینقدر تاریخ دریانوردی ما جذاب است و پر از سندها میباشد که حیفم آمد آن را در یک مجلد تمام کنم. دریانوردی در ایران یک علم معمولی نبوده و ما در دوران ساسانیان به علم دریانوردی کاملاً مسلط بودیم.
در پایان این مراسم، از کتاب «دریانوردی و نیروی دریایی ایران در گذر تاریخ» با حضور امیر دریادار سید مهرداد آلاحمد و خسر معتضد رونمایی شد.
نظر شما