به گزارش نماینده از فارس، آخرین روز از ماه فروردین برابر با نخستین روز از ماه رجب المرجب است، باب الحوائج حضرت امام موسی کاظم(ع) در خصوص اهمیت ماه رجب میفرمایند: ماه رجب، ماه بزرگى است که در آن (پاداش) حسنات چند برابر است و گناهان (آدمى) در آن آمرزیده مىشود، کسى که یک روز در ماه رجب روزه بگیرد، آتش جهنم به اندازه ۱۰۰ سال از او فاصله مىگیرد و کسى که سه روز (در این ماه) روزه بگیرد، بهشت براى او واجب مىشود. (۱)
همچنین امام صادق(ع) درباره فضیلت روزهداری در ماه رجب میفرمایند: حضرت نوح(ع) در روز اول ماه رجب سوار بر کشتی شد و به همراهان دستور داد، این روز را روزه بگیرند و فرمود هر که این روز را روزه بدارد آتش جهنم یک سال از او دور شود و کسی که هفت روز از این ماه را روزه بدارد هفت درب جهنم بر او بسته شود و اگر هشت روز روزه بدارد هشت درب بهشت به روی او باز میشود و کسی که پانزده روز روزه بدارد خداوند حوائج او را بر آورده کند و کسی بیشتر از این مقدار روزه بگیرد خداوند افزون به او عنایت کند. (۲)
اعمالی که برای این ماه در روایات ذکر شده به دو گونه است؛ قسمتی از این اعمال مربوط به همه روزهای ماه است، مانند روزه گرفتن و بعضی از اذکار و ادعیه و قسمت دیگر آن مربوط به زمانهای مخصوصی از این ماه، مانند اعمال و دعاها و نمازهایی که برای هر شب و روز این ماه وارد شده است و همچنین اعمالی که در «ایام البیض» روز سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمری سفارش به انجام آن شده است.
*اعمال مشترک ماه رجب
-روزه: امام کاظم(ع) در این باره میفرماید: رجب، نام رودى در بهشت است که از شیر سپیدتر و از عسل شیرینتر است، کسى که یک روز از ماه رجب را روزه بگیرد خداوند متعال از آن رود به او مىنوشاند. (۳)
-اذکار: رسول خدا(ص) میفرماید: کسی که در ماه رجب ۱۰۰ مرتبه این ذکر را بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» و بعد از پایان آن انفاقی کند، خداوند امر او را به رحمت و آمرزش پایان برد ... و هنگامی که خداوند را در روز قیامت ملاقات کند، خداوند به او گوید: به سلطنت من اقرار کردی پس هر درخواستی داری بنما تا اجابت کنم که کسی جز من نمیتواند خواستههای تو را برآورد. (۴)
همچنین پیامبر(ص) در روایتی دیگر دیگر میفرماید: کسی که ۱۰۰۰ مرتبه در این ماه «َلا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ» بگوید خداوند ۱۰۰ هزار پاداش در نامه عمل او مینویسد. (۵)
*اعمال مخصوص ماه رجب
از جمله اعمال مخصوص این ماه غسل شب اول، شب پانزدهم، شب آخر(۶) نمازهای شب جمعه اول ماه رجب «لیلة الرغائب» (۷)، نمازهای شب سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم «لیالی البیض» (۸)، انجام عمره(۹)، زیارت امام حسین(ع) (۱۰) و زیارت امام رضا(ع) (۱۱) است.
همان طور که گفته شد از جمله اعمال این ماه، نمازهایی است که در هر شب باید خوانده شود و کیفیت آن در روایات آمده است(۱۲) که در ادامه میآید:
*نماز در هر شب ماه رجب
در هر شب، دو رکعت، بعد از «حمد» سه مرتبه سوره «کافرون» و یک مرتبه سوره «توحید» خوانده شود و چون سلام دهد، دستها را بلند کند و بگوید:
«لا اله الا الله وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حیّ لا یموت بیده الخیر و هو علی کلّ شیء قدیر و الیه المصیر و لا حول و لا قوة الا بالله العلی العظیم صلّ علی محمد النّبیّ الامّیّ و آله» و دستها را به صورت خود بکشد.
رسول اکرم(ص) درباره این نماز میفرماید: کسی که این عمل را به جا آورد، حق تعالی دعای او را مستجاب میگرداند و ثواب ۶۰ حج و ۶۰ عمره به او عطا میکند. (۱۳)
*نماز اولین شب جمعه ماه رجب
اولین شب جمعه این ماه «لیلة الرغائب» نام دارد که دارای فضیلت بسیاری است. دستور این عمل چنین است: روز پنج شنبه را روزه بگیرد و بین نماز مغرب و عشاء ۱۲ رکعت نماز دو رکعتی به ترتیب زیر بخواند:
- در هر رکعت بعد از «حمد» سه مرتبه سوره «قدر» و دوازده مرتبه سوره «توحید».
- بعد از نمازها بگوید: «اللهمّ صلّ علی محمّد النّبیّ الامّیّ و آله»
- سپس سجده کند و ۷۰ مرتبه بگوید: «سبّوح قدّوس ربّ الملائکة و الرّوح»
-سپس از سجده برخیزد و بگوید: «ربّ اغفر و ارحم و تجاوز عمّا تعلم انّک انت العلیّ العظیم»
- بار دیگر به سجده رود و ۷۰ مرتبه بگوید: «سبّوح قدّوس ربّ الملائکة و الروح». و در خاتمه نیازمندیهای خویش را از خداوند طلب کند. (۱۴)
*نماز در روز جمعه ماه رجب
رسول اعظم(ص) درباره نماز در روز جمعه ماه رجب میفرماید: کسی که چهار رکعت نماز مابین ظهر و عصر جمعه بخواند، در هر رکعت سوره «حمد» یک مرتبه و «آیة الکرسی» هفت مرتبه و سوره «توحید» پنج مرتبه و بعد از نماز ده مرتبه بگوید: «استغفرالله الذی لا اله الّا هو و اسأله التّوبة»، خدای تعالی برای او هر روز تا بمیرد هزار حسنه و عطا میفرماید، خدا به او به اندازه هر آیه که قرائت کرده شهری در بهشت از یاقوت سرخ و به هر حرفی قصری در بهشت از درّ سفید و خدای تعالی به او حور العین تزویج میفرماید و راضی می شود از او به رضایی که سختی و غضبی بعد از او نباشد و نوشته میشود از عبادتکنندگان و ختم عمرش به سعادت و مغفرت است. (۱۵)
*نماز در روز اول ماه رجب
نماز حضرت سلمان(ع) که رسول خدا(ص) به او فرمود این نماز را بخوان، این نماز ۱۰ رکعت است که به صورت پنج نماز دو رکعتی به شرح زیر خوانده میشود:
-در هر رکعت بعد از «حمد»، سه بار سوره «اخلاص» و سه بار سوره «کافرون».
-بعد از هر دو رکعت دستها را بلند کند و این دعا را بخواند: «لا اله الّا الله وحده لا شریک له، له الملک و له الحمد یحیی و یمیت و هو حیّ لا یموت بیده الخیر و هو علی کلّ شیء قدیر»
-سپس بگوید: «اللهمّ لا مانع لما اعطیت و لا معطی لما منعت و لا ینفع ذا الجدّ منک الجدّ»، پس دستها را به روی خود بکشد. (۱۶)
*نماز یک شبی در ماه رجب
از رسول اکرم(ص) روایت شده که فرمود: «هر کس در یک شب از ماه رجب دو رکعت نماز و در این دو رکعت ۱۰۰ مرتبه سوره «توحید» را بخواند، ثواب آن مثل این است که ۱۰۰ سال در راه خدا روزه گرفته است و خدا به او ۱۰۰ قصر در بهشت عطا کند که هر قصری در جوار یکی از پیغمبران(ع) باشد».(۱۷)
البته شبهای ماه رجب هر کدام نماز مخصوصی دارند که در کتاب «مفاتیح الجنان» به تفصیل آورده شده است.
*پینوشتها:
۱- صدوق، محمد بن علی، ثواب الأعمال، ص ۵۳، انتشارات شریف رضی، قم، ۱۳۶۴ ش.
۲-همان
۳-همان
۴- حر عاملی، وسائل الشیعه، ج ۱۰، ص ۴۸۴، ح ۱۳۹۰۷، مؤسسة آل البیت، قم، ۱۴۰۹ ق.
۵- همان، ح ۱۳۹۰۸.
۶-همان، ج ۳، ص ۳۳۴، باب ۲۲.
۷-همان، ج ۸، ص ۹۸، باب ۶.
۸-همان، ج ۸، ص ۲۴، باب ۳.
۹-همان، ج ۱۴، ص ۳۰۰، باب ۳.
۱۰-همان، ج ۱۴، ص ۴۶۵، باب ۵۰.
۱۱-همان، ج ۱۴، ص ۵۶۵، باب ۸۷.
۱۲- ر. ک:وسائل الشیعة، ج ۸، باب ۵، ص ۹۱.
۱۳- مفاتیح الجنان، ص ۲۸۶.
۱۴-بحار الانوار، ج ۹۸، ص ۳۹۶.
۱۵-اقبال، ص ۲۳۸، مفاتیح الجنان، ص ۲۸۶.
۱۶-مفاتیح الجنان، ص ۲۹۳، المراقبات، ص ۴۶.
۱۷- مفاتیح الجنان، ص ۲۸۷.
نظر شما