شناسهٔ خبر: 89695 - سرویس اقتصاد
نسخه قابل چاپ منبع: فارس

ایران جایگاه نخست تولید پسته جهان را از آمریکا پس گرفت

پسته43 معاون دفتر میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: با بارندگی‌های مناسب دو سال گذشته و نیز برنامه‌های توسعه‌ای وزارت جهاد کشاورزی، ایران دوباره جایگاه نخست تولید پسته جهان را از آمریکا پس گرفت و به دوران اوج برگشت.

به گزارش نماینده، علی محسنی در گفت‌وگو با فارس با اعلام اینکه براساس پیش‌بینی‌ها تولید سال ۹۳ پسته ایران از مرز ۲۳۵ هزار تن گذشته است، گفت: ایران با این تولید به جایگاه نخست تولید پسته در جهان برگشت و گوی سبقت را از آمریکا ربود.

معاون دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی افزود: به دلیل بارندگی‌های بسیار مناسبی که دو سال گذشته و برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی و تلاش بهره‌برداران که وجود داشت تولید پسته ایران بسیار وضعیت مطلوبی داشته و به جایگاه نخست تولید پسته جهان برگشته‌ است و به دنبال این هستیم تا درسال‌های آینده این جایگاه نخست تثبیت شود.

وی ادامه داد: براساس آمارهای غیر رسمی اعلام شده بود تولید پسته آمریکا ۲۴۰ هزار تن شده است و بر این اساس بسیاری گفتند که آمریکا جایگاه نخست تولید پسته دنیا را به چنگ آورده است اما در همان زمان هم آمارهای فائو این را تایید نمی‌کرد.

محسنی با بیان اینکه بیشتر از اینکه این آمارها واقعیت داشته باشد سودجویان به طبل این آمارهای واهی می‌زدند. ،   افزود: بسیاری سودجویان و واسطه‌ها برای اینکه پسته را با قیمت پایین‌تری از تولید کنندگان خریداری کنند با این نوع اخبار با قیمت‌ها بازی می‌کردند و زمزم‌های واردات پسته را مطرح می‌کردند.

محسنی در تحلیل اینکه ایران جایگاه نخست را از آمریکا دوباره گرفته است، گفت: طبق برآوردها ۴۰ تا ۵۰ هزار تن پسته مصرف داخلی وجوددارد. حدود ۵ درصد هم به صورت تازه‌خوری وارد بازار می‌شود و حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار تن هم طی  ۵ ماه آینده صادرات خواهیم داشت و با احتساب صادراتی که تاکنون انجام شده است بنابراین تولید پسته سال گذشته ایران از ۲۳۵ هزار تن فراتر رفته است.

معاون دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به اینکه چه برنامه‌ای برای حفظ این جایگاه دارید، افزود:برنامه توسعه باغات پسته در دستورکار است، در سال ۹۲ از ۵۶ هزار هکتار توسعه باغات میوه ۱۳ هزار هکتار مربوط به پسته بود که بیش از ۲۴ درصد محصولات باغبانی را شامل می‌شود که ۲.۵ برابر برنامه عمل شده است.

معاون دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی افزود: همچنین الگوی کشت مناطق تغییر می‌کند و با مطالعه و بررسی‌هایی که انجام می‌شود توسعه پسته در استان‌های دیگر در حال انجام است.

وزارت جهاد کشاورزی برنامه افزایش دو برابری تولید پسته را طی ۱۰ سال آینده در برنامه دارد که قرار است با توسعه سطح زیر کشت، اصلاح باغات موجود و نیز افزایش عملکرد در واحد سطح و همچنین اجرای سیستم‌های آبیاری به روش نوین به این عملکرد دست یابد.

به گفته محسنی هم‌اکنون پسته ایران در بیش از ۲۰ استان کشور شامل ۷۰ شهرستان کشت می‌شود و بخش عمده‌ای از این محصول از ۱۲ استان به دست می‌آید. حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد پسته تولیدی کشور از استان کرمان است.

معاون دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: بیشترین توسعه و تغییر الگوی کشت، در استان‌های قم، اصفهان، سمنان، خراسان رضوی و فارس ایجاد شده است.

محسنی در پاسخ به اینکه آیا استان‌های جدیدی نیز به توسعه کشت پسته اضافه شده است، گفت: ۱۴ استان جدید در مناطق غرب، شمال غرب، شمال شرق اضافه شده و در حال حاضر احداث جدید باغات پسته به صورت الگویی انجام می‌شود.

به گفته این مقام مسئول سطح زیر کشت پسته در سال ۹۲، ۳۶۸ هزار و ۳۳۴ هکتار بود که ۲۲۵ هزار تن پسته تولید شد اما با توجه به بارندگی‌های مناسب که طی دو سال گذشته داشته است پیش‌بینی تولید پسته در سال ۹۳، ۲۳۵ هزار تن بود که از رشد ۱۷ درصدی برخوردار است. با این آمار سرانه تولید پسته برای هر فرد ایرانی ۲.۸۸ کیلوگرم است.

*صادرات پسته

معاون دفتر امور میوه‌های سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی گفت: در سال ۹۳، ۱۸۰ هزار و ۲۶۲ تن صادرات به ارزش یک میلیارد و ۶۲۲ میلیون و ۷۸۱ هزار و ۶۰ دلار به کشورهای دیگر صادر شده است که در مقایسه با سال ۹۲ از نظر وزنی ۴۹ درصد و از نظر ارزشی ۵۰ درصد رشد داشته است.

وی ادامه داد: سطح زیر کشت و میزان صادرات پسته ایران نیز رتبه نخست دنیا را دارد.

محسنی در ادامه به کل صادرات باغی اشاره کرد و گفت: یک میلیون و ۸۵ هزار و ۹۳۴ تن به ارزش بیش از ۲.۷ میلیارد دلار صادرات باغی بوده است و کل تولید محصولات باغی هم بیش از ۱۵.۷ ۱۵ میلیون تن در سال ۹۳ بوده است.

وی همچنین گفت: جمع کل صادرات محصولات سردسیری خشک کشور ۷۵۹ هزار و ۳۵۳ تن به ارزش بیش از ۲.۱ میلیارد دلار شد که از نظر وزنی ۷۰ درصد و از نظر ارزشی ۷۸ درصد نسبت به سال ۹۲ رشد داشته است.

نظر شما