به گزارش نماینده به نقل از صداوسیما، محمد جواد ظریف در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما با بیان اینکه شورای امنیت پس از لغو کلیه قطعنامه ها علیه جمهوری اسلامی ایران نقش ناظر بر اجرای توافق را ایفا می کند گفت : این کار از نظر ما بسیار خوب است چرا که باید این نظارت وجود داشته باشد و وظیفه شورای امنیت از موضوعی به موضوعی دیگر تبدیل میشود.
وی گفت: این سازوکاری است که این توافق را مشروعیت می بخشد و بر اساس مقررات بین المللی باید اجرا شود.
وزیر امور خارجه با اشاره به نامه سناتورهای آمریکا که اگر توافقی صورت گرفت باید به کنگره بیاید و اگر این کار انجام نشود پشیزی ارزش نخواهد داشت ورئیس جمهور بعدی آمریکا می تواند با یک امضاء آن را لغو کند گفت : نظارت شورای امنیت بر اجرای توافق خط بطلانی بر این تصمیم ۴۷ سناتور آمریکاست.
دکتر ظریف تاکید کرد : شورای امنیت در سابقه تاریخی خود هیچ گاه از ملت ایران دفاع نکرده است اما این کار در موازین بین المللی می تواند ثبت سندی استوار و قطعی باشد.
وی گفت : شورای امنیت شش قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران دارد که قطعنامه ۱۹۲۹ آن یک فاجعه حقوق بین المللی است و پس از نهایی شدن توافق همه لغو خواهد شد.
وزیر امور خارجه گفت : آمریکاییها در ژنو به جای لغو از کلمه لیفتینگ یعنی تعلیق استفاده می کردند که گاهی اوقات معنای لغو می داد و گاهی اوقات معنای تعلیق و چند بار وزیر امور خارجه آمریکا نیز از این کلمه استفاده کرد وما به او گفتیم این کلمه معنای تعلیق هم می دهد و باید به بگویید قطعنامه ها کاملا لغو خواهد شد.
دکتر ظریف گفت: قطعنامه جدید شورای امنیت و برنامه جامع اقدام مشترک تایید می کند که تمام قطعنامه های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران لغو خواهد شد.
وزیر امور خارجه افزود : تعدادی از تحریم های شورای امنیت نیز وجود دارد که هیچ کدام اقتصادی و بانکی نیست و به اقلام اشاعه ای و تسلیحاتی مربوط می شوند که قرار است شورای امنیت در یک نامه ضمیمه ای آنها را محدود کند که هنوز در باره متن آن نامه صحبتی نشده است.
دکتر ظریف با بیان اینکه آنها می خواستند اراک و فردو را تعطیل و غنی سازی نطنز را تعلیق کنند گفت : روزی که توافق تصویب شود طرفها باید اقداماتی را انجام دهند و روز تصویب توافق تا اجرایی شدن ان فاصله ای وجود دارد که این فاصله هنوز به توافق طرفین نرسیده چرا که باید ما و آنها اقداماتی را انجام دهیم و نمی دانیم این اقدامات چقدر طول می کشد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران باید در فردو و اراک و نطنز و همچنین ذخایر خود اقداماتی را انجام دهد که مورد توافق مسئولان نظام باشد.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه امروز با دکتر صالحی جلسه داشتیم و بررسی کردیم این اقدامات جمهوری اسلامی چقدر طول می کشد تاکید کرد آمریکا نیز باید اقداماتی را انجام دهد.
دکتر ظریف افزود : خانم ماری هارف حدس خود را گفته است که شش ماه تا لغو قطعنامه ها و تحریم ها زمان لازم است.
وی تاکید کرد : این زمان می تواند شش هفته یا چهار هفته باشد.
دکتر ظریف گفت : ما فقط درباره لغو تحریم ها صحبت می کنیم و تضمین ما شورای امنیت است که عملکردها را تایید می کند و باید کشورها اقدامات خود را براساس شورای امنیت انجام دهند .
وی گفت: بعد از توافق همه به نیویورک می رویم و توافق نهایی را به تصویب می رسانیم و از همان لحظه تمام قطعنامه ها لغو می شود.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه از روز اجرایی شدن توافق آژانس بین المللی هسته ای اقدامات ما را تایید می کند تاکید کرد : آمریکا موظف است تمام تحریم های فرامرزی اقتصادی، مالی، نفتی و پولی را بردارد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: مردم امید کسانی که می خواستند با فشار وتحریم مملکت و مردم را به زانو دربیاورند و تسلیم کنند نا امید کردند.
آقای ظریف در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما با تبریک فرا رسیدن سال نو و ایام ولادت حضرت زهرا(س) افزود: سالی که مقام معظم رهبری آن را سال همدلی و همزبانی دولت وملت نامیدند نام مهم و نیکویی است و درابتدای این سال فعالیت هایی آغاز شد که خیر و برکت را برای ملت داشته باشد.
وی گفت : از رسانه ملی و از دستگاههای خبر رسانی دیگر که مردم را در جریان کار قرار دادند قدردانی می کنم اما باید بیش از همه از مردم تشکر کنم .
ظریف افزود : اگر امروز می توانیم در مقابل شش کشور جهانی که به ناحق خود را نماینده جامعه بین المللی می دانند وادعا می کنند مستحضرند به تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل و اجماعی که از آن حرف می زنند با صلابت بایستیم واز حقوق ملت دفاع کنیم تنها به علت این است که مردم امید کسانی که می خواستند با فشار و تحریم مملکت و مردم را به زانو دربیاورند و تسلیم کنند این امید را ناامید کردند .
ظریف گفت : به این دلیل آنها پای میز مذاکره آمدند و ما همواره آماده مذاکره بودیم اما آنها می خواستند زورگویی کنند و هنوز نیزهمین تلاش را دارند.
وی افزود : حتی وقتی به خواسته های خود نمی رسند در سخنان خود تلاش می کنند نشانه هایی از زورگویی را بروز دهند.
ظریف اضافه کرد: اینکه توانستیم در حد بسیار کوچکی اهداف کشور را پیش ببریم بیش از هر چیز مرهون حضور مردم بویژه در انتخابات هستیم و اینکه نشان دادند این مردم را نمی شود از نظام ، دولت و حکومت جدا کرد.
وی افزود : هیچ راهی نیز جز اینکه با این مردم باید با زبان تکریم سخن گفت نه با فشار و تحریم وجود ندارد.
از همه مردم قدردانی می کنم
وزیر امور خارجه کشورمان گفت : از همه کسانی که با لطف بیش از حد خود ما را شرمنده کردند سپاسگزارم وامیدوارم در آینده کاری کنیم که ذره ای شایسته این همه محبت مردم باشد.
آقای ظریف در ادامه گفتگویش در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما افزود: حتما از کسانی که از ما انتقاد می کنند خرده می گیرند و دلواپس کار ما هستند ممنونم چرا که یقین دارم آنها هم در همه روزها و شب ها برای ما دعا می کنند تا کار موفق و عزت کشور و افتخار مردم حفظ شود و خون شهدا بویژه شهدای هسته ای پایمال نشود و ثمره مقاومت مردم از بین نرود.
وی افزود : امیدوارم همگی با نقد سازنده و دیدگاه واقع بینانه به جایی برسیم که باعث افزایش قدرت و اقتدار روز افزون و پرافتخار کشور شود.
ظریف در پاسخ به پرسشی درباره دوری اش از خانواده در ایام نوروز گفت: البته خانواده اصرار کردند که این مسئولیت را بپذیرم پس ظاهرا ناچارند این مشکلات را تحمل کنند هر چند نوروزهای زیادی را به علت مشغله کاریم در دیپلماسی در خانه نبودم.
ظریف درپاسخ به پرسشی درباره طولانی بودن این دوره از مذاکرات در مقایسه با مذاکرات مهم کشورهای جهان گفت : در دهه ۹۰ میلادی نیز که اوج بحران بوسنی بود با ۱۷۰ تا ۱۸۰ کشور مذاکره داشتیم که آن هم طولانی بود اما گفته اند که این دور از مذاکره طولانی ترین مذاکره یک وزیر خارجه آمریکا از سال ۱۹۱۹ تا کنون بود.
وی تصریح کرد: در شبهای آخر مذاکرات خواب هر کدام از همکارانم تقریبا به طور متوسط سه ساعت بود که البته این منتی نیست بلکه انجام وظیفه بود.
ظریف گفت: مذاکرات مفهومی، محتوایی و در لغات وعبارات ادامه می یافت و سخت و تکراری بود بویژه اینکه اگر قرار است مواضع استقامت گونه یک کشور مطرح شود شاید اغراق نباشد که باید برخی موضوعات صدها بار تکرار شود.
وی با یادآوری خواسته های غرب درباره فن آوری هسته ای ایران و تلاش برای توقف آن گفت : زمانی می گفتند اراک را باید با بولدوزر خراب کنیم و در فردو را نیز باید گل بگیریم و بیشتر از ۲۰۰ تا ۳۰۰ سانتریفیوژ موجود نباشد و از سوی دیگر محدودیت های چند دهه ای مطرح می کردند اما بالاخره فهمیدند که نمی توانند برنامه هسته ای ایران را تعطیل کنند.
وی افزود : ما قبل از تحریم ها نیز در مذاکرات حضور داشتیم و این درست نیست که بگویند تحریم ما را به مذاکره کشاند بویژه اینکه در دولت هشتم سرپرست تیم مذاکره کننده بنده بودم و آقای روحانی نیز مسئولیت داشت مذاکرات ادامه یافت و تحریمی در کار نبود.
وزیر امور خارجه گفت: تحریم های اعمال شده شورای امنیت علیه ایران به استثناء تحریم های علیه صدام سخت ترین تحریم ها ضد یک کشور بود که در آن آمریکاییها و اروپاییها نیز در آن در اعمال تحریم ها به صورت جداگانه اقدام کردند.
امریکا درمقابل استقامت مردم ایران سرتسلیم فرود اورد
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: بسیار افتخار می کنم که مردم کاری کردند تا وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه ای تاکید کرد که ما نمی توانیم مردم ایران را به زانو درآوریم و وادار به تسلیم کنیم.
دکتر ظریف افزود: کری در ادامه تاکید کرد باید بنشینیم پای میز مذاکره چانه زنی کنیم تا بتوانیم به راه حلی مورد رضایت دوطرف دست یابیم.
وزیر امور خارجه گفت: این واقعیت را نباید فراموش کنیم که بزرگترین قدرت های جهان برای تحریم و فشار به ایران انتخاب شدند، شش کشور قدرتمندی که تنها یکی از آنها مانند آلمان بزرگترین اقتصاد جهان را در دست دارد.
وی افزود : سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه کشورهایی بودند که قبل از ورود پرونده ایران به شورای امنیت آنها در این رابطه حاضر بودند و بعد از ورود پرونده به شورای امنیت اعضاء دائم نیز وارد شدند و اروپاییها دوست دارند بگویند مذاکره با کشورهای ۳+۳ .
دکتر ظریف تاکید کرد : شش کشور بزرگ دنیا همه در تحریم ها علیه ایران شرکت کردند حتی کشورهایی مانند چین و روسیه که ما روابط خوبی با آنها داشتیم و داریم.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه هر شش کشور قطعنامه علیه ایران را در شورای امنیت به ناحق تصویب کردند گفت : هر ۵ عضو شورای امنیت رای مثبت به این قطعنامه ها دادندو بانی آن بودند برای اینکه مردم ایران را به زانو دربیاورند.
وزیر امور خارجه تاکید کرد : این افتخار بسیار بزرگی است که وزیر امور خارجه آمریکا گفت ما نمی توانیم مردم ایران را به زانو دربیاوریم و وادار به تسلیم کنیم.
دکتر ظریف تاکید کرد : ما به خاطر آرمانهایمان وانقلابمان ایستادیم و آرمان انقلاب ما بیانات امام خمینی (ره) علیه کاپیتالاسیون بود وهم اکنون آرمانهای امام خمینی به نتیجه نشست چرا که وزیر امور خارجه آمریکا صراحتا گفت مردم ایران را نمی توان به کاپیتولاسیون مجبور کرد.
وی گفت : به نظر من هم اکنون اهداف ما در مذاکرات حاصل شده چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه در صورت زیاده خواهی قدرت ها در مرحله تدوین قطعنامه بماند.
وی تاکید کرد : آمریکا به این نتیجه رسیده است که نمی تواند مردم ایران را وادار به تسلیم کند.
ظریف: به دنبال روابط خوب با همسایگانمان هستیم
ظریف در پاسخ به اینکه شما در طول این مذاکرات از واژه زیاده خواهی چندبار استفاده کردید و این زیاده خواهی ها شامل چه مواردی می شد گفت : تقریبا در همه موارد.
وی افزود: البته مذاکره است حتما آنها نیز همین را می گویند که البته اینطور نیست.
ظریف تصریح کرد : ما بیش از حقومان چیز بیشتری نمی خواهیم و بدنبال بمب و یا هژمونی منطقه ای نیستیم بلکه به دنبال روابط خوب با همسایگان هستیم.
وی گفت : ما امنیت همسایگان را امنیت خودمان می دانیم و رنج می بریم از اینکه در منطقه ما تروریسم وافراط همسایگان ما را به خاک و خون می کشد ما می خواهیم روابط بین همسایگان روابط مبتنی بر دوستی و همکاری وهمفکری باشد.
ظریف افزود: ما منافع مشترک زیادی با همه همسایگانمان داریم واین منطقه برای ما اولویت اساسی است و هیچ چیز فراتر از حقوقمان نمی خواهیم و معتقدیم این بحران ساختگی خطر برای منطقه است.
وی گفت : نگرانیم از اینکه چرا دوستان ما از اینکه مشکلمان را حل می کنیم نگران شده اند ما هیچ گاه مشکلات خودمان را به هزینه همسایگانمان حل نخواهیم کرد.
وزیر امور خارجه افزود : ما هیچگاه امنیت همسایگانمان را با هیچ کس معامله نخواهیم کرد زیرا امنیت انها امنیت ماست و قابل معامله نیست ما اگر در منطقه ای ناامن زندگی کنیم برای همه نا امن است و هیچ کس نمی تواند در یک دنیای ناامن زندگی کند .
وی گفت : منطقه خلیج فارس و آسیای میانه حوزه های امنیت ملی و اصلی سیاست خارجی ما هستند و بر این اساس ما به دنبال هیچ چیز فراتر از حقوقمان نبودیم.
ظریف افزود : اما طرف مقابل از ابتدا یک برنامه ای را تدوین کرده بود که البته به علت مذاکره نمی خواهیم درباره افراد خاصی صحبت کنم اما برنامه ای را رژیم صهیونیستی و تندروهای آمریکایی تولید کرده بودند که از ما یک خطر امنیتی بسازند.
وزیر امور خارجه گفت : برای آنکه بتوانند این خطر را بسازند باید از ایران تهدیدی بوجود می آوردند و بر این اساس می گفتند ایران بدنبال سلاح هسته ای است و پس از آن برای مقابله با این تهدید پیوسته تکرار می کردند ما باید چهار مسیر دستیابی ایران به سلاح هسته ای را ببندیم در صورتی که باید به آنها گفت ما بدنبال سلاح هسته ای نیستیم.
وی گفت : این چهار مسیری را که آنها می گویند ما خودمان بستیم این مسیرها را فتوای مقام معظم رهبری بسته است که فرمودند پیگیری سلاح کشتار جمعی حرام شرعی است این مسیرها را تاریخ ما بسته است.
ظریف ادامه داد: چندبار در جلسه این مطلب را تکرار کردم که شورای امنیتی که شما از ان صحبت می کنید و خود را نماینده آن می دانید می دانید کیست؟ ودر این جلسه آخر نیز این مطلب را تکرار کردم که شورای امنیتی که شما ادعای نمایندگی آن را می کنید شورایی است، که زمانی که بنده کارداری جوان در نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل بودم خواستم به سفیر شما در این سازمان بگویم که عراق از سلاح شیمیایی استفاده می کند و او گفت من اجازه ندارم و این شورای امنیت شماست بنابراین خیلی به آن افتخار نکنید.
ظریف افزود : صدام علیه ما سلاح شیمایی استفاده کرد و بازرسی هایی صورت گرفت دیدند که عراق استفاده کرد و ما استفاده نکردیم گرچه توانایی اش را داشتیم و شورای امنیت حاضر نشد حتی یکبار صدام را محکوم کند تا اینکه در حلبچه صدام از سلاح شیمیایی استفاده کرد و آن وقت سازمان سیای آمریکا از یک برنامه منسجم تبلیغاتی استفاده کرد که بگوید ایران از سلاح شیمیایی استفاده کرد نه عراق.
وی در پاسخ به این سوال که واکنش آنها در برابر شما چه بود گفت : یکی گفت من نمی خواهم راجع به آن زمان فکر کنم دیگری گفت ما متاسفیم و نفر بعدی اظهار کرد ما می خواهیم اینده ای متفاوت برای شما شکل بدهیم اما ما این مطالب را برای انها یاداوری کردیم.
وزیر امور خارجه افزود : انچه که من در مقابل دوربین های تلویزیونی گفتم اینها زیاده خواهی می کنند بیشتر آن را در حضور خودشان اشاره کردم.
وی افزود : اینطور نبود که ما بیاییم در مذاکره مطلبی را بیان و توافق کنیم بعد بیاییم و خارج از مذاکرات فکت شیت دیگری را مطرح کنیم ما هر آنچه را که بود مطرح کردیم بویژه بامردم خودمان .
وزیر امور خارجه افزود : ما معتقدیم با مردم خودمان باید روراست باشیم اول هم اشاره کردم که مذاکره یعنی بده بستان ، مذاکره این نیست که طرف مقابل تسلیم شود ما افتخارمان این است که در برابر شش قدرت جهانی ایستادیم و خودشان گفتند ما نتوانستیم اینها را به تسلیم واداریم اگر خاطرتان باشد سال گذشته اوباما گفت اگر در اختیار من بود نمی گذاشتم از برنامه هسته ای ایران یک پیچ ومهره باقی بماند اما مجبورم با انها مذاکره کنم و این بزرگترین سند افتخار این مردم است.
چیزی به نام فکت شیت ایرانی وجود ندارد
ظریف گفت: چیزی به نام فکت شیت ایرانی وجود ندارد و وزارت خارجه چیزی را منتشر نکرده است.
وزیرامورخارجه کشورمان در ادامه مصاحبه با برنامه نگاه یک شنبه شب در پاسخ سخن مجری که گفت حدود ۳۴ سوال از شما دارم به مزاح گفت: ظاهرا باید تا صبح صحبت با شما را ادامه دهم.
ظریف ادامه داد: چیزی بنام فکت شیت ایرانی وجود ندارد و چند نفر از دوستان ما یک رشته دستاوردهایی را از این مذاکرات نوشتند.
وی افزود: آمریکاییها هم در اظهاراتشان می گویند مذاکره این است و می گویند این حرفها را زده اند.
ظریف گفت: مثلا در همین متنی که خانم موگرینی و من خواندیم باید توضیحاتی بدهم چرا که متاسفانه در صدا وسیما یکی دو نفر حرفهایی زدند که خوب نبود.
ظریف افزود : برای نمونه آقای دکتر نوذر شفیعی که از دوستان و همکاران دانشگاهی من است اظهار نظرهایی داشت و من به وی گفتم که چرا شما گفتید متن موگرینی با متنی که من خواندم فرق می کند که شفیعی در جواب من گفت من متن خانم موگرینی را به انگلیسی گوش نکردم و مترجم همزمان داشت ترجمه می کرد.
وزیر امور خارجه گفت : متن من و خانم موگرینی حدود دو ساعت قبل از مصاحبه مطبوعاتی به انگلیسی آماده شد و متن مذاکره شده بود و این متن حقوقی نیست بلکه بیانیه مطبوعاتی است.
ظریف افزود : ما از ابتدا گفته بودیم که فقط یک توافق داریم و آن توافقی است که حداکثر در تیرماه یا ممکن است زودتر انجام شود و شاید هم نشود اما ما تلاش مان را می کنیم .
وزیر امور خارجه گفت : ما روی راه حل ها بحث کردیم اما راه حل هایی که بحث شد به شکل یک چرک نویس است و هنوز در آن پرانتز و اختلاف نظر وجود دارد که باید تبدیل شود و گرنه الان چیزی تحت عنوان توافق داشتیم.
ظریف افزود : این بیانیه بین خود ما تدوین و چند دوره هم مذاکره شد و باید شش کشور می دیدند و باید چند جمله اش عوض می شد و این روال را که طی کردیم ما متنی را دست همکارانمان دادیم که ترجمه کنند.
وزیر امور خارجه گفت : من به همکارانم گفتم بالاخره این ترجمه ، ترجمه ای است که هر دو متن خوانده می شود و باید مطمئن شوید که ما عین همان ترجمه را می کنیم و همکارانم عین آن را ترجمه کردند.
وی افزود : ما به جلسه وزرا رفتیم و همه ، متن انگلیسی را دیده بودند و می خواستیم آن را نهایی کنیم اما من دوباره با آقای عراقچی متن را نگاه کردیم تا یک وقت از متن اصلی کم و زیادی نداشته باشد و وقتی مطمئن شدیم نیم ساعت از جلسه وزرا گذشته بود و وزرا در محل کنفرانس مطبوعاتی منتظر ما بودند که بتوانیم یک ترجمه دقیق تهیه کنیم .
ظریف گفت : در صدا وسیما از مترجم همزمان استفاده می کند و مترجم هر قدر هم که قوی باشد ۵۰ درصد متن را می تواند ترجمه کند و مشکل ترجمه همزمان همین است .
وزیر امور خارجه افزود: برخی به من خرده می گیرند که چرا به انگلیسی مذاکره می کنم در حالیکه که اگر من به فارسی مذاکره کنم کسی که ترجمه می کند حتی ۵۰ درصد مفاهیمی را که می خواهم بگویم نمی تواند به طرف مقابل منتقل کند.
وی افزود: در ترجمه رسم است که می گویند بهترین مترجم همزمان حداکثر ۷۰ درصد مطالب را منتقل می کند .
ظریف گفت : متنی که دوستان ما تهیه کردند عین ترجمه است و آقای کری، فابیوس، اشتان مایر و دو نماینده چین و روسیه در صف اول نشسته بودند و برای مثال کری، سخنگوی فارسی زبان دارد و هیچکس نگفت ترجمه ما ایراد دارد.
وزیر امور خارجه ادامه داد : ای مردم بدانید که آنقدر به نمایندگان شما اطمینان دارند که نمی گویند می خواهیم ترجمه شما را چک کنیم اما برخی دوستان ما اینجا گفتند که ترجمه غلط است.
ظریف گفت : ما آخرین مذاکره مان ۹ ساعت درباره راه حل ها طول کشید و راه حل ها یک مجموعه مفهومی است و می خواهیم آن را به متن نگارش شده تبدیل کنیم و قرار است متن نهایی در پایان مذاکرات به عنوان متن کامل در آید و هیچ چیز در این فاصله متن توافق شده نیست.
وی افزود : یکی از ایراداتی که به ما گرفتند این است که آن بالا نوشتیم این متن توافق شده و حقوقی نیست و همانطور که آقای عراقچی چندین بار گفت این متن چرک نویس است.
ظریف گفت : آمریکاییها آمدند و آنچه را که خودشان مایل بودند گفتند و برخی از آن اظهار نظرها در متن بود و برخی با متن تناقض آشکار داشت و نمونه آن بحث تعلیق تحریم ها بود.
وزیر امور خارجه گفت : حتی نماینده اتحادیه اروپا به خانم شرمن ایمیل زد که چرا شما موضع ما را خلاف گفتید و ما هم در این خصوص اعتراض رسمی کردیم و حتی به کری اعتراض کردیم و گفتیم چرا گفتید اتحادیه اروپا ، تحریم را تعلیق می کند.
وی افزود : اگر بیانیه خانم موگرینی و بنده را دقت کنید می بینید که می گوید لغو کلیه قطعنامه های شورای امنیت.
توافق حداکثر تا ۱۰ تیر اماده خواهد شد
وزیر امورخارجه گفت : تاکنون تصمیم نگرفته ایم که این توافق را امضا یا ان را صادر کنیم.
آقای ظریف در برنامه نگاه یک شنبه شب شبکه یک سیما با بیان اینکه بیاینه مطبوعاتی الزام آور نیست و ما گفته ایم یک توافق خواهیم داشت افزود: چرک نویسی که تدوین آن را آغاز کرده ایم و بسیار مهم است، سند حقوقی نیست.
وی اضافه کرد : در نهایت توافق بین المللی حداکثر در ۱۰ تیر امسال خواهیم داشت اما هنوز تصمیم نگرفته ایم که این توافق را امضا یا صادر کنیم.
ظریف گفت : همه توافق کرده اند که یک قطعنامه تحت ماده ۴۱ فصل هفتم منشور ملل متحد در شورای امنیت صادر شود که همه قطعنامه های قبلی را لغو و این توافق را تایید می کند.
وی افزود : در آن زمان این توافق یک توافق بین المللی می شود.
ظریف گفت : اکنون راه حل های رسیدن به آن توافق بین المللی را نهایی می کنیم زیرا در توافق بین المللی جملات دقیق و کامل وجود دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان اضافه کرد : در حالی که ما تا ۶ صبح کار می کنیم و لحظه ای که متن می آید آمریکائیها آن را چهارشنبه آماده کرده بودند همانطور که دفعه قبل نیز این طور بود چون آنها اصراری ندارند.
ظریف گفت : البته من نمی خواهم بگویم آنها دروغ گو هستند بلکه آنها مشکل دارند و در داخل با فشار رو به رو هستند.
وی افزود : دیدید که نتانیاهو چه فشاری راه انداخت و کنگره آمریکا چه فشاری وارد می کند و می خواهد هفت هشت روز دیگر به خیال خود تحریم برضد ایران را تصویب کنند.
ظریف اضافه کرد : آنها باید آن مجموعه را آرام نگه دارند.
وزیر امورخارجه گفت : ما این تعهد را داریم که خلاف آن را نگوییم و من تاکید کردم هیچ چیز رسمی از وزارت امور خارجه نباید صادر شود چون هیچ چیز رسمی وجود ندارد.
وی افزود : ممکن است روزی بنشینیم براساس این متن که یک مقدار تمیز شده باشد برای تنویرافکار عمومی سخن بگوییم اما ساعت ۱۱ و نیم شب که هتل را به سمت فرودگاه ترک کردیم هنوز متن تمیز نبود البته متن تمیز نیز به قول ما بین المللی ها پر از پرانتز و شامل موارد مورد اختلاف دو طرف است.
ظریف گفت : متن کنونی شامل جمله های کامل نیست به عنوان نمونه کلمه بازفراوری، که در متن توافق به صورت جمله در می آید.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود : محدودیت غنی سازی ایران برای ده سال است اما محدودیت هایی را همه کشورهای دنیا پذیرفته اند که نمونه آن ان پی تی است و این محدودیت ها نامحدود است و زمان ندارد.
ظریف گفت : اگر روزی پروتکل الحاقی را بپذیریم پروتکل پایان ندارد.
هنوز چیز تعهد آوری وجود ندارد
وزیر امور خارجه گفت : هنوز چیزی نیست که تعهد آور باشد بلکه طرز نگارش متن باید مورد توافق قرار بگیرد البته به همه راه حل ها دست یافته ایم.
ظریف افزود : بیانیه ای که من و خانم موگرینی خواندیم کلی و در چرک نویس راه حلها درباره تعداد سانتریفیوژها مشخص است.
وی تصریح کرد: بیش از ۵ هزار سانتریفیوژ در نطنز و ۱۰۰۰ سانتریفیوژ در فردو خواهیم داشت که سانتریفیوژهای نطنز غنی سازی خواهند کرد و تصمیم نظام هم این است که سانتریفیوژهایی که در فردو هستند همانجا باشند به عنوان یک روش از آنها استفاده می کنیم و قرار نداریم با آنها غنی سازی کنیم.
وی ادامه داد : آمریکاییها گفتند مواد شکافت پذیر در آنجا تزریق نخواهد شد و غنی سازی نیز نخواهد بود و ما خلاف آن را نیز نگفتیم اما آمریکاییها هیچ گاه نمی گویند که ۱۰۰۰ سانتریفیوژ در فردو باقی خواهد ماند در حالیکه در چرک نویس هزار سانتریفیوژ که دو زنجیره اش در حال چرخش است باقی می ماند و این یک واقعیت است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: مردم حق دارند بدانند اما ما نمی خواهیم کاری کنیم که مانع از به نتیجه رسیدن تلاشها باشد بنابراین نمی خواهیم برطرف مقابل خرده گیری کنیم اما اطمینان می دهم در روزی که توافق نهایی شود به عنوان سند بین المللی منتشر خواهد شد و سندی که اطمینان پذیر نباشد نخواهیم پذیرفت.
وی در عین حال گفت : این گونه نیست که توافق صد در صد به نفع یک طرف باشد اما افتخار ما این است که بنشینیم و با شش کشور مذاکره کنیم که نتوانند همه خواسته ها را به ما تحمیل کنند بلکه مجبور شوند خواسته های ما را بپذیرند اما ما نیز باید کارهایی انجام دهیم که البته در مسیر جلوگیری از پیشرفت صنعتی نیست بلکه برای اعتماد سازی است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد : طرف مقابل در برابر ملت ایران انتخاب دیگری ندارد خودشان گفتند که انتخاب دیگری نیست اما اکنون مجبور به پذیرش غنی سازی در ایران هستیم در حالیکه در دنیا هفت یا هشت کشور غنی سازی می کنند و ما نیز غنی سازی را روی پیشرفته ترین ماشین ها ادامه خواهیم داد.
وی گفت : نمی خواهم وارد مباحثی شوم که طرف مقابل را در برابر افکار عمومی خود به انفعال وارد کند ما برای گفتگو کار می کنیم و در مذاکرات اهل دروغ و ریا و دورویی نیستیم ودر داخل سالن مذاکرات وبیرون از آن صادق هستیم وبازی نمی کنیم و با جدیت وارد می شویم.
ظریف افزود : با فشار با کسی بازی نمی کنیم و اکنون کری و اوباما ودیگران از جانب عوامل تندرو تحت فشار هستند.
وی با بیان اینکه گروهی می گفتند ایران نباید تحقیق و توسعه داشته باشد گفت : این در حالیست که از روز اولی که توافق اجرایی می شود روی بهترین ماشین هایمان که آی آر ۸ است با ظرفیت ۲۰ برابر آی آر ۱ تحقیق و توسعه ادامه خواهد یافت.
وی ادامه داد : من سواد هسته ای ام طوطی وار و ضبط و صوتی است و آقای صالحی در موضوع هسته ای دانشمند واستاد است و بهتر می داند.
اگر آنها بخواهند تحریم ها را برگردانند ما نیز توان برابر داریم
وزیر امور خارجه گفت: اگر بخواهند ترمینیت کنند باید بروند کنگره و دولت آمریکا این امکان را ندارد و این اختیار را فقط رئیس جمهور آمریکا بر اساس قانون دارد.
ظریف در ادامه سخنانش در برنامه نگاه یک، شنبه شب افزود: اصلا نمی خواهم وارد دعوای داخلی امریکاییها شوم و اتفاقا هنگامی که سناتورهای آمریکایی برای ما نامه نوشتند خواستند ما را وارد دعوای داخلی خودشان کنند و ما گفتیم که دعوای داخلی به خودتان ربط دارد و آنچه که به ما ارتباط دارد از نظر حقوق بین الملل دولتها نماینده تمامیت آن کشور هستند ما می خواهیم دولت آمریکا متعهد شود که کلیه تحریم ها را متوقف کند و مسائل داخلی به خودشان ارتباط دارد.
وی تصریح کرد : این شرایط درباره اروپا تفاوت دارد و اگر شورای وزیران تصمیم بگیرد برای همه لازم الاجراست آنها همه تحریم ها را از همان روز لغو خواهند کرد البته آنها ترمینیت می کنند در تفاهم نامه نوشته ترمینیت اپلیکیشن که آنها باید به مقررات داخلیشان رجوع کنند.
وی گفت : آنچه که اتفاق خواهد افتاد همه تحریم های پولی وبانکی حذف خواهد شد.
ظریف افزود : یک رشته تحریم هایی اتحادیه اروپا دارد به عنوان نمونه فروش برخی از اقلام و ما به دنبال اینکه این تحریم ها برداشته شود اصلا نبودیم.
وزیر امور خارجه در پاسخ به این سوال که آمریکاییها ادعا کردند معماری تحریم ها حفظ خواهد شد و امکان بازگشت فوری انها وجود دارد افزود : آنها بی جا می کنند معماری داخلی تحریم ها همین الان هم فرو ریخته به همین علت است که امروز وزارت خزانه داری آمریکا بیانیه داده حواستان باشد که تحریم ها فرو نریخته یعنی آنها اینقدر نگرانند.
وزیر امور خارجه گفت : برخی اظهارات آنها مصرف داخلی دارد ، مردم ما باید بدانند خوشحالیشان نباید به تشویش تبدیل شود.
وی با بیان اینکه دلم می خواهد جزئیات مسائل را مردم بدانند گفت : اظهارات آمریکاییها برای آن است که می خواهند مانع تحریم های کنگره شوند اشکالی ندارد بالاخره آنها نیز فضای داخلی دارند اما همه باید بدانند که معماری تحریمها فرو ریخته است.
وزیر امور خارجه با اشاره به موضوع بازگشت تحریم ها گفت : همه طرفها در این توافق می توانند در صورت نقض تعهدات طرف مقابل اقدامات خودشان را متوقف کنند کما اینکه ما نیز می توانیم .
ظریف افزود : در صورتیکه که ایران ادعا کند که موردی را طرف مقابل نقض کرده و در اگر طرف مقابل اعلام کند که مسئله ای را ایران نقض کرده اتفاقاتی خواهد افتاد.
وی گفت : روندی تعریف شده تا از اقدامات خودسرانه جلوگیری شود .
وی افزود : آمریکا ۳۵ سال علیه ایران تحریم کرده که هیچگاه تاثیری بر کشور ما نداشته است.
وی تصریح کرد : در دهه ۷۰ شمسی که آمریکا در اوج قدرت بود قانونی بنام داماتا تصویب کرد که بر اساس آن هیچکدام از کشورها اجازه سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز ایران را نداشتند آن زمان چون تصمیمات آمریکا مبنای جهانی نداشت نزدیکترین متحدان اروپایی یعنی آلمان وانگلیس گفتند اگر شما بخواهید ما را تحریم کنید شما را به دادگاه تجارت جهانی می بریم بر همین اساس شرکت شل انگلیس ان ایی ایتالیا و توتال فرانسه آمدند و در فرانسه سرمایه گذاری کردند زیرا مبنای جهانی نداشت.
ظریف افزود: بعد در چند سال گذشته هنگامی که تحریم های شورای امنیت وضع شد و حاصل آن شش قطعنامه بود که خاصیتشان این بود که اقدام خلاف قانون داخلی آمریکاییها، توانست سوار موج بین المللی شود و شرایط به گونه ای پیش رفت که حتی آنها اظهار کردند که کسی نمی تواند به ایران بنزین بفروشد و بر این اساس نزدیکترین کشورها به ایران نیز از فروش بنزین خودداری کردند، الان اگر آمریکا بخواهد دوباره تحریم ها را بازگرداند نه تنها بر اساس قطعنامه شورای امنیت عمل نمی کند بلکه بر خلاف قطعنامه عمل کرده و ما باید این تفاوت را احساس کنیم آمریکا در چنین شرایطی قرار می گیرد.
وزیر امور خارجه گفت : اگر آمریکا تحریم را برگرداند ما نیز اختیار داریم و احساس بنده این است که اگر آمریکا این اقدام را انجام دهد هیچ کس به آن توجهی نخواهد کرد.
ظریف افزود : ما درباره مسائلی از جمله حقوق بشر، موشک های ایران و تروریسم مذاکره نکردیم و از روز اول هم اعلام کردیم آنها نمی توانند تحریم ها را به بهانه های اینچنینی برگردانند تحریم های مربوط به موارد مذکور همیشه بوده حتی آمریکاییها قبل از این تحریم های جدید تحریم های دیگری نیز داشتند اما کسی برای آنها تره خرد نمی کرد .
وی گفت : ما در بحث هایمان پیشنهادهایی داشتیم که نتوانند تحریم های کنونی را به بهانه دیگری وارد کنند البته این یکی از موارد مشکل است زیرا باید بیشتر روی این مسئله کار شود.
وزیر امور خارجه به مجری گفت : شما آنقدر سوال می کنید که من همه مسائل ریز و استراتژیهای مذاکراتی را لو می دهم و این خوب نیست اما احساس می کنم چون در ذهن مردم اتفاقی که خوب و دستاوردی بشمار می رود به گونه ای دیگر شکل بگیرد درحالیکه ما هیچ چیز را تعلیق نکردیم.
وی گفت : رسانه ملی این لطف را می کند و تشویش ها را از بین می برد عده ای ایمیل و پیامک فرستادند و فریاد واسلاما سر دادند که البته ممنون آنها نیز هستیم و انها رانیز دوست داریم.
ظریف افزود : بعد از آنکه توافق نهایی و امضاء شد صحبت با منتقدان خوب است زیرا ما الان در حال مذاکره ایم و من احساس می کنم مسائلی را مطرح کردم که ممکن است به مذاکرات ضربه بزند اما احساس می کنم حرف هایی را طرف مقابل زده که مردم ما را نگران کرده است.
وی افزود : به مردم عرض می کنم اگر ما به توافق برسیم حتما این توافق دو طرفه است و هیچ توافقی در دنیا جز قرارداد تسلیم، یک طرفه نیست.
ظریف گفت : از نظر حقوق بین الملل یکی از دلایل لغو توافقات این است که توافق تحت فشار انجام شده باشد از این رو همه توافقات دو طرف دارد در این توافق ما تعهداتی را می پذیریم طرف مقابل نیزتعهداتی را می پذیرد.
وی افزود: ما تا کنون مذاکرات را براساس یک لجبازی پیش می بردیم آنها با ما لج بازی می کردند و ما نیز با آنها و یک بازی برد وباخت داشتیم.
وزیرخارجه کشورمان تصریح کرد : اینکه ما ادعا کردیم این بازی برد برد است معنایش این است که هر کس بگوید چه بدست آورده ام. اگر آنها معتقدند از این توافق جلوگیری از دست یابی ایران به سلاح هسته ای را به دست آورده اند خوشحال باشند ما که می دانیم نمی خواستیم سلاح هسته ای بسازیم اما ما از این توافق این را بدست آوردیم که برنامه هسته ای کشورمان به عنوان یک دستاورد ملی در همه ابعاد از جمله آب سنگین که تا یک ماه پیش درنظر انها، مانند یک کفر بود برای آنها حفظ شده است.
ظریف در پاسخ به این سوال که ایران چه تمهیداتی را برای جلوگیری از گریز آمریکا از تعهداتش اندیشیده است گفت : ایران چون نمی خواهد گریز نخواهد داشت خیلی انها دلشان را خوش نکنند به نظر من توافقی خوب و امکان مناسبی به دست آمده است آنها بدانند ایران نمی خواهدگریزی داشته باشد ما برای فتوای مقام معظم رهبری از هر سند بین المللی بیشتر احترام قائل هستیم.
وزیر امور خارجه افزود : به آنها گفته ام برای ما فتوای مراجع اهمیت دارد و چرا وقتی ما در یک اتاق تنها با یک خانم قرار داریم با او دست نمی دهیم فقط به این خاطر است که فتوای رهبر انقلاب و یا مرجع دیگری وجود دارد و براساس آن دست دادن با خانم نامحرم حرام است و همان کس که گفته دست دادن حرام است اظهار کرده که ساخت سلاح های کشتار جمعی نیز حرام است ما نیاز به دوربین های آژانس نداریم .
وی افزود : هر کاری که ما در برنامه هسته ای مان داریم می توانیم برگردانیم و برخی از اقداماتی که داریم به جهت منافع ماست و از آنجا که من تخصص ندارم وبلد هم نیستم درباره مسائل فنی آقای صالحی توضیح خواهد داد، دانش ما دانش بومی است و هیچ کس نمی تواند آن را از ما بگیرد، در راکتور اراک قطعات را از بازار سیاه تهیه می کنیم و بعضا در قطعات خرابکاری نیز صورت گرفته بود، اعتماد باید در مردم ما ایجاد شود و همه می دانند ما به دنبال سلاح نیستیم ما هرچه گفته ونوشته ایم تا قدم آخر اجرا می کنیم.
ظریف تاکید کرد: آنها اگر تحریم ها را برگردانند در دنیا خریدار نخواهد داشت و اگر ما تصمیم بگیریم می توانیم برنامه خودمان را با یک سرعت قابل توجهی برگردانیم، تحریم هایی که آمریکا علیه ما اجرا کرد شش سال زمان برد و یک شبه این تحریم ها ایجاد نشد و اگر آنها بخواهند تحریم ها را برگردانند ما نیز توان برابر داریم با یک تفاوت و اینکه به دنیا نشان دهیم که ما روی حرفمان ایستاده ایم و مسلمان ایرانی روی حرفش ایستاده و حرفش سند است آنها اگر بخواهند به تعهداتشان خیانت بکنند ما تصمیم می گیریم و روندش را هم تعیین کرده ایم.
وزیر امور خارجه گفت : هنگامی که کار شروع نشده نباید راجع به خراب شدنش صحبت کنیم .
عین متن توافق در اختیار مردم قرار خواهد گرفت
وزیر امور خارجه گفت: وقتی توافق ژنو بیرون آمد ما عین متن توافق را منتشر کردیم .
محمد جواد ظریف افزود : یک چیز بامزه بگویم که متن انگلیسی توافق ژنو را من به خبرنگاران آمریکایی دادم و آمریکاییها خودشان فکت شیت دیگر بیرون دادند.
وی گفت : ۱۵ روز بعد از توافق، واشنگتن پست نوشت که فکت شیت دولت آمریکا درباره خیلی از واقعیات یا سکوت کرده و یا با مقداری پیچش ، واقعیات راگفته است.
ظریف ادامه داد : من به شما اطمینان می دهم که ما روزی که توافق، نهایی شود عین توافق را در اختیار مردم می گذاریم و نگرانی از توافق نداریم و توافق ، سند می شود.
وی گفت : مردم ما هم حضور دارند و هم هوشیارند و همه مطالب را می خوانند لذا ما نمی توانیم به مردم دروغ بگوییم وخیلی هم منت نمی گذارم که گفته ام دروغ نمی گویم.
ظریف افزود : به حول قوه الهی امیدوارم یک روز از این حرفم تخطی نکنم کما اینکه اقای دکتر روحانی هم به همین موضوع امیدوار است.
وی با اشاره به اینکه اعتقادمان این است که باید با مردم راستگو باشیم گفت : دروغ پایدار نمی ماند و دروغ در دنیای ارتباطات روشن می شود.
وی گفت : مجدد تاکیدمی کنم که ما با توافق دو مرحله ای مخالفت کردیم اما برخی گفتند که بیانیه ، توافق دو مرحله ای است در صورتیکه کجای این بیانیه توافق دو مرحله ای است ؟ ای مومن یک خرده کاغذها را بخوان.
ظریف در واکنش به سوال مجری برنامه که از جزئیات بیانیه لوزان پرسید گفت : این بیانیه ، بیانیه سوئیس است نه لوزان اگر متن را نگاه کنید در آن آمده است که ما در سوئیس ملاقات کردیم اما شما خبرنگاران یک اسمی که به یک چیزی می دهید ما سیاسی ها باید دنبال شماها بدویم.
مجری برنامه پرسید بر اساس بیانیه سوئیس ایران تحت توافق ۶۱۰۴ سانتریفیوژ خواهد داشت که ۵۰۶۰ تای آن به مدت ده سال غنی سازی می کند؛ سانتریفیوژها از نوع آی آر ۱ است و این تعداد سانتریفیوژ چه میزان و چند سو غنی سازی می کند؟
ظریف پاسخ داد: موضوع آی آر ۱ مشخص است و ما هم در شرایط کنونی نیاز به چیز بیشتری نداریم .
وی گفت : ما توافق کردیم که ذخایرمان را در بازار بین المللی بفروشیم و با آن اورانیوم بخریم.
وزیرخارجه افزود: ۱۹۰ هزار سو زمانی است که بخواهیم سوخت بوشهر را تولید کنیم که باید در این خصوص آقای دکتر صالحی توضیح دهد.
ظریف افزود : برای تولید سوخت بوشهر باید بتوانیم میله سوخت را بسازیم که به حمد خدا توفیقات خوبی داشتیم و باید قرص ها را هم بسازیم و این روندی است که باید قرص ها و میله های ما ، لیسانس بین المللی و استاندارد بگیرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه زمانی به ۱۹۰ هزار سو می رسیم گفت : آقای صالحی باید در این خصوص جوابگو باشد.
ظریف در عین حال گفت : از روز توافق می توانیم آی آر ۸ را استفاده کنیم و آی آر ۸ باید به ماشین قابل اعتماد تبدیل شود.
وی در پاسخ به سوالی در این باره که آیا آی آر ۸ ما می تواند غنی سازی کند گفت : هنوز در مرحله غنی سازی نیست ؛ شما از روز توافق به آی آر ۸ همان گاز اورانیومی رامی دهید که به آی آر ۱ داده اید و این کار باید روی یک ماشین و سپس دو ماشین آزمایش شود و این اقدام روند خاص خود را دارد چرا که ما این فناوری را بومی می خواهیم تولید کنیم و می خواهیم به فناوری خود مطمئن شویم.
ظریف گفت : البته درباره زمان بندی مقداری با تانی و دقت پیش می رویم و این دقت ما در ایران کم سابقه است اما در دنیا مثلاً آمریکاییها ۱۵ سال دارند روی یک سانتریفیوژ جدید کار می کنند و هنوز به تولید نرسیده اند.
وی گفت: برخی اوقات نگرانیهایی ایجاد میشود که کاملاً بی مورد است و ما بر اساس روند بین المللی کار را پیش می بریم اما چون در این حوزه تخصص ندارم توضیحات بیشتر را به برادر دانشمندم آقای صالحی واگذار می کنم چرا که وی واقعا دانشمند هسته ای است.
ظریف گفت : البته در ایران هم اکنون خیلی دانشمند هسته ای داریم اما من یکی از آنها نیستم .
وی افزود : ما مدیون شهدای هسته ای هستیم و همینجا سپاس خود را از خانواده شهدای هسته ای اعلام می کنیم که هم پس از توافق اول ما در ژنو به فرودگاه تشریف آوردند وایندفعه چون خواهش کردیم کسی نیاید برای من نامه دادند و بزرگواری و تشکر کردند.
ظریف گفت: البته نمی دانم چندتای آنها بودند ولی بالاخره نامه ای از خانواده های شهدای هسته ای دریافت کردیم که از همین جا سرتعظیم به این شهدای هسته ای فرود می آورم و خداوند روح آنان با روح سرور شهیدان محشور کند.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا پرونده هسته ای ما پس از ده سال به حالت عادی باز می گردد؟ افزود : آنچه که ما گفتیم و آقای کری هم گفت این است که محدودیت های غنی سازی ما ۱۰ ساله خواهد بود و سپس روند علمی خود را طی می کند و حتی می تواند از حالت موجود هم ارتقاء یابد.
وی گفت : یک بحثی را مخالفان توافق یعنی نتانیاهو در کنگره آمریکا مطرح کرد و گفت که اینها می خواهند ۱۵ سال دیگر اجازه دهند ایران بمب بسازد و اولین کسی که این حرف را رد کرد من بودم و در مصاحبه با ان بی سی گفتم چرا مردم را گول می زنید.
وی به اصلاح انگلیسی " زمان خاموش شدن " اشاره کردو گفت : در تعهدات هسته ای ما زمان خاموش شدن مطرح نیست ، ان پی تی و پروتکل الحاقی دائمی است و ده ساله نیست و محدودیت غنی سازی ما ۱۰ ساله است.
ظریف افزود : برخی اقدامات را برای ۱۵ سال قبول کرده ایم و مثلا قبول کردیم تا ۱۵ سال موادی را که تولید می کنیم به قرص و میله سوخت تبدیل کنیم و سپس بفروشیم.
وی گفت : روزی که به توافق ژنو رسیدیم ۸ هزار کیلو داشتیم و سالی ۲ هزار کیلو هم تولید می کنیم که این موضوع در توافق ژنو به توافق رسیده بود.
وی گفت : اکنون این ذخایر برای ما باید به چیزی که کارخانه های ما را راه اندازد تبدیل شود و اکنون ما مصرف سوخت نداریم ولی برای کارخانه یو سی اف داریم و اینها را بر اساس نیازهای خود تبدیل می کنیم.
ظریف افزود : البته این اقدام کاملا یکجانبه نیست و این اقدام یک توافق است که اطمینان لازم را در طرف مقابل ایجاد کند و من قصد ندارم بگویم اقدامی که می کنیم صد در صد اختیاری و یک طرفه است و معتقدیم برای ما ضرری ایجاد نمی کند چرا که ما به دنبال بمب نیستیم .
وزیر امور خارجه گفت : آنها خیال می کنند هشت هزار کیلو یعنی هشت بمب ولی ما می دانیم که نمی خواهیم بمب بسازیم لذا برای ما هشت هزار کیلو ارزش استراتژیک هشت بمب را ندارد و مهم برای ما برنامه صلح آمیز است.
وی افزود : نتانیاهو دارد می بیند که ما قصد ساخت بمب نداریم و حالا گریبان چاک می کند چرا که مشکل آنها این است که خودشان به اصطلاح اسنادی علیه ما تولید کرده اند.
ظریف گفت: صهیونیست ها ح را خ تلفظ می کنند و به حزب الله و حماس، خزب الله و خماس می گویند و حتی آنها در سندهایی که تولید کردند حسن را خسن نوشتند و در این حد سندهایشان جعلی است.
ظریف گفت : همه نگرانیها این است که فضاسازیهایشان دچار فروپاشی شده است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پس از چند سال پرونده هسته ای ایران عادی می شود گفت : ما همین امروز هم از حقوق کامل هسته ای برخورداریم و محدودیت ها را برای مدتی پذیرفتیم و این محدودیت ها در حوزه غنی سازی ۱۰ سال است.
ظریف درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پس قضیه ۱۵ سال چیست؟ گفت : ما احتمالا قصد نداریم در حوزه بازفرآوری پلوتونیوم هیچوقت وارد شویم چون پلوتونیوم مصرفی ندارد که مفید باشد اما می گوییم ۱۵ سال و احتمالا هیچوقت نخواهیم داشت.
دوستان به مذاکره کنندگان اعتماد کنند
وزیر امور خارجه با بیان اینکه تدابیر دائمی پروتکل الحاقی را شامل می شود و توافق هایی مثل ان پی تی نیز دائمی است گفت : اینها را بارها خود من گفته ام که ایران به آن متعهد است و اولین بار نیز در آمریکا تاکیدکردم که مسئولان آمریکایی اینقدر مردم را نترسانند و وحشت افکنی نکنند چرا که این بازی رژیم صهیونیستی است.
وی با بیان اینکه ما به ان پی تی متعهدیم گفت : مسئله ۲۵ سال تعهدات در پروتکل الحاقی دائمی است و ما هیچ تعهد اضافی قبول نخواهیم کرد و بار آن را به کشور تحمیل نمی کنیم .
ظریف گفت : در قطعنامه شورای امنیت قرار شد که همه تحریم ها لغو و تحریم های دیگر نیز به محدودیت تبدیل شودو تمام تلاش ما این است که آن محدودیت ها نیز برداشته و تحریم های دیگر نیز لغو شود و تا زمانی که همه تحریم ها لغو نگردد به توافقی نمی رسیم .
دکتر ظریف گفت : دوستان عزیز من نقد خوب است اما ما وسط مذاکره ایم و مشغول مذاکره و نباید آنقدر وارد جزئیات شویم که دست خود را باز کنیم .
وزیر امور خارجه تصریح کرد : دوستان به ما و به مذاکره کنندگان خود اعتمادکنند چرا که این راه برای ما هم سخت و دشوار است.
وی گفت : سه ماه به ما اجازه دهید مذاکره کنیم.
دکتر ظریف با بیان اینکه این هشت نه روز آخر از سخت ترین روزهای زندگی من بود گفت: در زمان قطعنامه ۵۹۸ که بار تمام سختی ها بر دوش دکتر ولایتی بود و من هم در این مذاکرات حضور داشتم از روزهای سخت زندگی من بود و اکنون نیز سخت ترین و شیرین دوران زندگی خود را می گذرانم.
وی گفت : این روزها برای من بسیار سخت است چرا که هر قدم آثاری دارد و برایم بسیار شیرین است چرا که از منافع ملی و منافع مردم کشورم دفاع می کنم.
وزیر امور خارجه تاکیدکرد : در این مذاکرات باور کردیم که آمریکا نمی تواند ایران را به زانو درآورد در این مذاکرات باور کردیم که آمریکا اگر کاری را بخواهد الزاما نمی تواند انجام دهد.
دکتر ظریف گفت : آمریکا قابل اعتماد نیست و ما امیدواریم اعتمادی را که از مردم شکستند و خیانت هایی که به مردم کردند قدری تخفیف دهند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه آنقدر به آمریکاییها بی اعتمادیم که وقتی متنی را مذاکره می کنیم فردای آن روز دوباره باید کلمه به کلمه ان متن را بخوانیم که نکند جابه جا شده باشد گفت : بی اعتمادی بین ایران و آمریکا یک فاجعه تاریخی است.
دکتر ظریف با بیان اینکه مردم ایران مردمی عزتمند و بسیار نجیب هستند تاکید کرد : اگر مردم ایران نجیب نبودند هیچگاه پای مذاکره نمی نشستند.
وی با بیان اینکه سایت هسته ای فردو یک سایت هسته ای باقی می ماند و از پیشرفته ترین فناوریهای هسته ای برخوردار است گفت : ۱۰۴۴ سانتریفیوژ هم اکنون در فردو وجود دارد واین تعداد سانتریفیوژ باقی خواهد ماند ولی دران غنی سازی نمی کنیم چرا که فردو برای امنیت نطنز تشکیل شده است.
وزیر امور خارجه تاکید کرد : در فردو تحقیقات درحوزه های دیگر ادامه می یابد که یکی از آنها بحث ایزوتوپ های پایدار است که با حمایت بین المللی ایزوتوپ های پایدار را تولید خواهیم کرد.
وی تاکید کرد : وجود ۱۰۴۴ سانتریفیوژ در فردو برای انست که خیالمان راحت باشد که تاسیساتمان هست.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه شش قطعنامه ای که علیه ایران امضاء شد بر اساس آن باید نطنز تعطیل می شد اما امروز قطعنامه شورای امنیت می گوید ۵ هزار سانتریفیوژ در نطنز وجود داشته باشد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد : تا زمانی که طرف مقابل متعهد به تعهدهای خود است هیچ کشوری مانند ایران به تعهداتش متعهد نیست.
وی گفت: دیدیم که جان کری در صحبت های خود تاکید کرد در یکسال گذشته ایران به تمام تعهداتش عمل کرده است اما من نمی توانم چنین صحبتی را در مورد آمریکا بکنم.
وی گفت : هر گاه منافع ملی ما با نقض طرف مقابل خدشه دار شود ما خود تصمیم می گیریم که برگردیم به زمان گذشته و این روند زمانی کمتر از دو ماه را می طلبد.
فردو پابرجاست
وزیر امور خارجه کشورمان گفت : وقتی هزار سانتریفیوژ در فردو داریم یعنی فردو پا بر جاست و معتقدم کسی جرات حمله به جمهوری اسلامی ایران را ندارد.
آقای ظریف در برنامه نگاه شبکه یک سیما افزود : گروهی دلشان پر می زند برای اینکه به ایران حمله کنند اما جرات و توان آن را ندارند.
وی گفت : هزار سانتریفیوژ در فردو وجود دارد که هر لحظه می تواند به کار گرفته شود.
وزیر امورخارجه کشورمان با بیان اینکه بارها می گفتند پنج عضو دائم شورای امنیت در موضوع هسته ای ما هماهنگ شدند اضافه کرد : به آنها گفتم شما می دانید دفعه قبل که پنج عضو شورای امنیت در اوج جنگ سرد با هم هماهنگ شدند در حمایت از صدام بود و اکنون صدام کجاست و ملت بالنده ایران کجا؟
وی گفت : من دست فرماندهان و سربازانی که از مرز وبوم ما دفاع می کنند می بوسم اما به باوری رسیده ایم که مبنای قدرت جمهوری اسلامی ایران، باور و اقتدار و فرهنگ شهادت و مقاومت ملت است.
ظریف با بیان اینکه قدرت نظامی و بازدارندگی ما بسیار بالاست افزود : بالاترین بازدارندگی ما این است که با فشار این مردم تسلیم نمی شوند.
وزیر امورخارجه کشورمان گفت : این موضوع را وزیر امور خارجه آمریکا و رئیس جمهور این کشور یکسال پیش گفتند و این را ما به دنیا ثابت کردیم.
وی با بیان اینکه نباید خوش خیال باشیم و دیگر راههای بازدارندگی را از دست بدهیم افزود : نیروهای مسلح ما قدرت بازدارندگی خوبی دارند اما نهایت بازدارندگی اعتقاد مردم ما به خدا است و اینکه باور کنند آمریکا قدر قدرت نیست.
ظریف گفت : به جرات می گویم اگر آمریکا قدر قدرت بود پای میز مذاکره نمی نشست.
وزیر امورخارجه کشورمان افزود : خود آمریکائیها می گویند اگر بتوانیم ایران را تسلیم کنیم خوب است اما نمی توانیم این کار را بکنیم.
وی گفت : مردم ایران نشان دادند که مقاومت می کنند و جلوی خواسته ها می ایستند.
ظریف درباره راکتور آب سنگین اراک اظهارداشت: چون فناوری ساخت این نوع راکتور را داشتیم ساخت آن را آغاز کردیم اما این راکتور تا عملیاتی شدن فاصله دارد.
وزیر امورخارجه کشورمان گفت : ما این راکتور را باز طراحی می کنیم در حالی که هیچ کس نمی خواست اینجا آب سنگین باشد و آخرین موضوعی که پذیرفته شد آب سنگین اراک بود.
وی اضافه کرد : همه می گفتند آب سنگین یعنی بمب اما ما می گفتیم راکتور آب سنگین می تواند راکتور صلح آمیز باشد و ما در پی بمب نیستیم.
ظریف گفت : به آنها گفتیم در پی به سرانجام رساندن فناوری هستیم که آن را تولید کرده ایم.
وزیر امورخارجه کشورمان افزود : دانشمندان ما با جدیدترین فناوری های بین المللی آب سنگین اراک را طراحی کرده اند که ساخت آن نیاز به همکاری بین المللی دارد اما اگر همکاری نکنند خودمان آن را می سازیم.
وی گفت : راکتور اراک آب سنگین خواهد بود و دوست داریم همزمان با ساخت راکتور آب سنگین ساخت راکتور آب سبک را به دست آوریم.
ظریف افزود : اگر فناوری ساخت راکتور آب سبک را یاد بگیریم به همه فناروی های هسته ای دست یافته ایم.
وزیر امورخارجه کشورمان اضافه کرد : بیشتر راکتورهایی که در جهان می سازند از نوع آب سبک است اما آب سنگین نیز ساخته می شود و می خواهیم آخرین فناوری راکتور آب سنگین و جدیدترین فناوری ساخت راکتور آب سبک را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه اکنون به جز روسیه کسی در ایران راکتور قدرت و تحقیقاتی نمی سازد گفت : تحریم ها و موانع موجب شد روی پای خودمان بایستیم البته مجبور شدیم برخی محدودیت ها را بپذیریم.
ظریف اضافه کرد : می توانیم وارد عرصه های نوین فناوری شویم.
وزیر امورخارجه کشورمان با بیان اینکه راکتور تحقیقاتی آب سبک در متن ذکر شده است و در آن اختلاف نیست افزود : به ایران می آیند و پیشرفته ترین راکتور های تحقیقاتی را با ما همکاری میکنند اما امیدی به خارجی ها نبسته ایم و میخواهیم همه چیز را خودمان یاد بگیریم.
وی گفت : در توافق هسته ای با کشورهای دیگر مبنا مالکیت ایران است و اینکه باید بر فناوری تملک داشته باشیم.
ظریف افزود : اینها سیاست دولت، نظام و مقام معظم رهبری است.
وزیر امورخارجه کشورمان گفت : فناوری صادراتی را دوست داریم اما می خواهیم آن را به فناوری تبدیل کنیم که خودمان از پس آن بر بیاییم زیرا دنیا بارها به ما خیانت کرده است و کشورهای صنعتی بارها ما را میان راه گذاشته اند و همه این موارد را خودمان تمام کرده ایم.
وی اضافه کرد : امکانات را گرفته ایم و خودمان روی آن را ساخته ایم و این امکانات جدیدی برای کشور خواهد شد.
وزیر امور خارجه کشورمان گفت : وارد عرصه نوین بالندگی هسته ای و فناوری خواهیم شد.
ظریف افزود : اینکه به قول رئیس جمهور سانتریفیوژها باید بچرخد و چرخ اقتصاد و صنعت کشور و زندگی مردم نیز باید بچرخد، محقق خواهد شد.
توافق با تصویب مجلس دائمی می شود
وزیرامور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره تفاوت گفته های مقامات ایران وآمریکا درباره پروتکل الحاقی گفت : عبارت انگلیسی آن مشخص است آمریکاییها حرف خود را می زنند اما توافق زمانی دائمی می شود که به تصویب مجلس برسد و آمریکاییها نیز این را میدانند .
ظریف گفت : قرار شده با نظامهای داخلی مان کاری نداشته باشیم و هر کشوری بر اساس قوانین داخلی خود عمل می کند ما نیز در چارچوب قانون و رئیس جمهور و شورای امنیت ملی به مسئله نگاه می کنیم و در متن نیز اجرای داوطلبانه موقتی پروتکل نوشته شده است.
وی تاکیدکرد : پروتکل الحاقی باید به تصویب مجلس برسد البته آمریکاییها نیز می گویند باید تحریم را کنگره لغو کند که البته ما کاری به آنها نداریم و به داخل خود معتقد هستیم چرا که دولت قانونمند است و در دو سال گذشته بودجه را نیز به موقع تقدیم مجلس کرده و در سایر موارد نیز اینگونه است.
وی تاکیدکرد : زمانی که پروتکل الحاقی به تصویب مجلس برسد دائمی می شود.
ظریف در پاسخ به پرسشی درباره سوء استفاده غربی ها از برخی بازرسی ها از تاسیسات هسته ای در صورت قبول پروتکل گفت : در پروتکل الحاقی تمهیداتی برای این اندیشیده شده است .
وی ادامه داد : کد سه ممیز یک کمی مانند پروتکل الحاقی است البته پروتکل فراتر از آن است که آن را اجرا خواهیم کرد.
ظریف خاطر نشان کرد : کد سه ممیز یک به این معناست که بر اساس پادمان امکانی وجود دارد که قبل از ۱۸۰ روز تزریق اورانیوم به دستگاهی نباید به آژانس این مسئله اطلاع داده شود بنابراین ما می توانستیم نطنز را بسازیم و سانتریفیوژها را نصب کنیم و تا زمانی که اورانیوم تزریق نکرده بودیم نباید به آژانس می گفتیم وموضوع نطنز نیز همین بوده است.
وی تاکید کرد : اکثریت قریب به اتفاق کشورها پادمان سه ممیزیک را اجرا کردند شاید تنها جمهوری اسلامی ایران آن را اجرا نکرد که آن هم به نقض تعهد آنها بر می گردد .
وزیر امور خارجه افزود : بیش از ۱۰۰ کشور عضو پروتکل الحاقی هستند و اجرای آن نیز چندین سال طول کشیدوهمه مسائلی که ما می خواهیم بپذیریم بسیار بیشتر از آن را ژاپن ۲۰ تا ۳۰ سال پیش پذیرفته بود و بسیاری کشورها نیز زودتر اجرا کردند واگر آنها نگران امنیت خود نباشند نگران جاسوسی صنعتی هستند که امروز در دنیا بین آمریکا و چین و ژاپن و برخی کشورها نگرانی صنعتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
وی تاکید کرد : ما نیز درباره جلوگیری از این سوء استفاده ها سازو کارهایی داریم مقرراتی که با دسترسی های کنترل شده مانع از این باشد که دخالتی صورت گیرد .
وی تاکید کرد : مطمئنا در این باره ما همه ملاحظات و ابعاد مختلف آن را با چشم باز و توجه به همه ابعاد در نظر خواهیم گرفت.
وزیر امور خارجه درباره پی ام دی نیز گفت : پی ام دی ربطی به توانمندی دفاعی ندارد البته پی ام دی اصطلاح انهاست که ما قبول نداریم که به آن پی پی آی می گوییم و حتی خانم موگرینی نیز حرفی از پی ام دی نزد.
وی با بیان اینکه به ادعاهای دروغ و غلط پاسخ داده ایم و آنها را رفع خواهیم کرد افزود : این ادعاها ساخته رژیم صهیونیستی است تا فضای امنیتی ایجاد کند ما نیز گفته ایم که توانمندی وامکانات دفاعی ما خارج از هر گونه بحثی است ودر این باره مذاکره نمی کنیم چرا که ما هیچ مشکلی نداریم در پی سلاح نبوده و نیستیم .
ظریف خاطر نشان کرد : ما اولین کشوری نیستیم که پروتکل را پذیرفتیم بقیه کشورهایی هستند که نگران وضعیت صنعتی و امنیتی و جاسوسی هستند .
وی گفت : روش های تثبیت شده ای وجود دارد که اجازه می دهد اسرار صنعتی، امنیتی و دفاعی را حفظ و من اطمینان می دهم که هیچ یک از اسرار کشور در اختیار بیگانه قرار نگیرد .
ظریف با یادآوری تلاش دشمنان برای خرابکاری در تاسیسات هسته ای گفت : تلاش کردند نطنز را با ویروس استاکس نت از کار بیندازند در زمانی که هنوز پروتکل اجرا نمی شد بنابراین چنین تلاشهایی ادامه خواهد داشت اما ما باید با چشم باز و حواس جمع بدون اینکه در پی تئوری توطئه و نگران سازی و تشویش افکار عمومی مردم باشیم حواس خود را جمع کنیم چرا که ما یک دولت مقتدر هستیم .
وی گفت : آنان تلاش کردند با انواع وسایل سیستم هسته ای را از کار بیندازند که با تلاش دانشمندان ما جلوی اقدام آنان گرفته شد که این یک خودباوری در عرصه امنیتی و دفاعی است بنابراین اجازه نخواهیم داد با ساز و کار بین المللی از اسرار ما کسب اطلاع کنند .
ظریف ادامه داد : ما می خواهیم حربه را از جنگ افروزان بگیریم و قواعد بین المللی را اجرا کنیم .
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه آژانس طی یک سال ونیم گذشته بر عملکرد ایران نسبت به تعهداتش صحه گذاشته است گفت : آژانس باید اعلام کند در تاسیسات یک کشور هیچ تخلفی نبوده است این حداکثر اجازه پادمان به آژانس است و آژانس در همه گزارش ها از سال ۲۰۰۴ که آمدند از چیزی که از پاکستان آمده بود و منشاء آلودگی داشت و ربطی به ایران نداشت براساس آن به ناحق ما را به شورای امنیت بردند اما بعدها ثابت شد که به این کار پادمان می گویند.
وی افزود : بر اساس پادمان آژانس نمی تواند بگوید اقدامات اعلام شده وجود ندارد یعنی قانونا نمی تواند بگوید بلکه زمانی می تواند بگوید که پروتکل اجرا می شود چرا که پروتکل الحاقی به آژانس این امکان را می دهد که پس از چند سال اعلام کند فعالیت های هسته ای یک کشور صلح آمیز است و انحرافی ندارد .
وزیر امور خارجه ادامه داد: البته ما در این زمینه سوء استفاده آژانس را دیده ایم و با همین بهانه مسئله هسته ای را به شورای امنیت بردند و من در آن دوره که سفیر ایران در سازمان ملل بودم خطاب به کشورهای حاضر توضیح دادم اما گوش شنوایی نبود بنابراین از آژانس می خواهیم به عنوان سازمان مستقل عمل کندو تحت تاثیر تبلیغات قرار نگیرد.
وی تاکید کرد : ما آماده همکاری خوب و فعال با آژانس هستیم اما باید حواسش جمع باشد که از این سازمان سوء استفاده نشود آژانس بایداعتماد ایران و مقامات کشورمان را جلب کند که بر همین اساس مذاکرات بسیار مفصلی با آژانس داشته ایم و خواهیم داشت.
امنیت همسایگان ما، امنیت ماست
وزیر امور خارجه درادامه سخنانش در برنامه نگاه یک شنبه شب در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا مسئولان آمریکایی پس از تفاهم سوئیس اتهامات واهی خود را در بحث حقوق بشر اعلام می کنند؟ افزود: ما داریم راجع به مسائل هسته ای مذاکره می کنیم و قرار نبود درباره روابط دو جانبه مذاکره کنیم .
آقای ظریف با اشاره به اینکه امروز در دنیا همه میدانند که چه کسی در منطقه ما از تروریسم و افراط حمایت می کند افزود : همه می دانند که اسرائیل به جبهه النصره، امکانات می دهد و مجروحانش را در بیمارستانهای اسرائیل مداوا می کند.
ظریف گفت : امروز چیز قابل تردیدی نیست و همه می دانند که ایران از حکومت قانونی سوریه و عراق که در مقابل تروریست ها ایستاده اند حمایت می کند وهمه می دانند که ایران از نیروهایی حمایت می کند که در مقابل تروریسم دولتی اسرائیل مقاومت می کنند و اینها سیاست های ماست .
وی با اشاره به اینکه ما در این سیاست ها با آمریکا اختلاف داریم و این اختلافات باقی خواهد ماند افزود : البته آمریکاییها اگر با دیدگاه واقع بینانه تری به منطقه نگاه کنند می بینند که ایران است که در این منطقه ثبات ایجاد می کندو با ناهنجاریها می جنگد ، تنها کشوری که درمنطقه همه دولت هایش بر اساس انتخابات روی کار آمده اند ایران است و در ۳۵ سال گذشته یکبار کودتای نظامی در ایران نشده و انتخابات یک بار به تعوق نیافتاده است .
وزیر امور خارجه گفت : دلیل این که خیلی ها نمی خواهند این موضوعات را ببینند به خاطر فضاسازیهای داخلی آمریکا به خاطر گروههای فشار و به خاطر این است که سیاست در برخی از این کشورها در واقع گروگان منابع مالی، اقتصادی و رسانه ای صهیونیست هاست.
ظریف با اشاره به اینکه حتی خیلی ها در آمریکا این واقعیت تاسف بار را باور دارند به وضعی که برای دو دانشمند معروف آمریکایی بنام والت و مر شایمر بوجود آوردند اشاره کردو گفت : حرف این دو دانشمند برجسته هاروارد این بود که سیاست آمریکا بیش از آنکه منافع آمریکا را حمایت می کند منافع رژیم صهیونیستی را تامین می کند.
وی گفت : این برای آمریکا افتخار نیست که با کشورهایی هم پیاله باشد که از داعش و القاعده حمایت می کند.
ظریف افزود : آنها باید به خودشان بیایند و ببینند واقعا این حرفهای سیاسی که می زنند چه معنایی دارد؟
وزیر امور خارجه با اشاره به اینکه ایران به دنبال ایجاد روابط معقول با همه دنیا و بدنبال روابط بسیار نزدیک با همه همسایگانش است گفت : خلیج فارس حوزه امنیت ملی ماست و امنیت همسایگان ما در خلیج فارس، امنیت ما محسوب می شود.
وی گفت : ما برای همه کشورهای خلیج فارس، امنیت، اقتدار، آرامش و پیشرفت می خواهیم و اینها سیاست های ما بوده و خواهد بود.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دور بعدی مذاکرات چه زمانی آغاز می شود گفت : ما دیگر دور بعدی نداریم و از همین اکنون آغاز می شود؛ فقط قرار بود به افرادی که یک هفته نخوابیدند فرصت استراحت بدهیم و از هفته آینده کار را شروع می کنیم.
ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه زمانی را اختصاص می دهید که در این برنامه در مورد مسائل سیاست خارجی سخن بگویید افزود : اتفاقا این موضوع دغدغه اصلی من و همکاران من است.
وی اوضاع کنونی منطقه را بسیار خطرناک توصیف کرد و گفت : ما اکنون نیاز داریم که همه در این منطقه با هم تلاش مشترک داشته باشیم چرا که منطقه ما به درگیری ، تفرقه، فرقه گرایی و طایفه گرایی نیاز ندارد و این گونه کارها آتشی است که دامن گیر آنهایی می شود که امروز این آتش را شعله ور می کنند .
ظریف بر همکاری هر چه نزدیکتر با همسایگان تاکیدکرد و گفت : هیچگاه بحث هسته ای ما را از اولویت سیاست خارجی مان که منطقه است غافل نکرده و آماده ایم با جدیت این کار را دنبال کنیم.
نظر شما