به گزارش نماینده به نقل از فارس در گزارش گرت پورتر آمده که در حالی که مذاکرات هستهای ایران و گروه ۵+۱ همچنان در حال پیگیری است، مهمترین موضوع مورد منازعه همچنان چگونگی و زمانبندی لغو تحریمها است.
در این یادداشت که در پایگاه آنتی وار منتشر شده، آمده است: «(پایگاه) میدل ایست آی از یک منبع مطلع که با مذاکرهکنندگان لوزان در تماس است مطلع شده که موضوع کلیدی (اختلافی) باقی مانده که باید حل شود آن است که آیا گروه ۵+۱ برخی تحریمها به محض آنکه آنچه "اقدامات غیرقابل بازگشت" برای اجرای توافق خوانده میشود، پایان خواهد یافت یا نه».
در این یادداشت آمده است: «این منبع تصریح کرد که تا همین اکنون هم ایران برخی امتیازات قابل توجهی در قبال تحریمها داده است. ایران و گروه ۶ کشور به رهبری آمریکا توافق کردند که تحریمهای یکجانبه آمریکا و اروپا و تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل مرتبط به برنامه هستهای ایران به جای لغو دائمی، در ابتدا و شروع اجرای توافق "تعلیق" شوند. هیات ایرانی همچنین در حال اعتراض به قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل که کمک به برنامه موشکهای بالستیک را ممنوع کرده و باقی بودن قطعنامههای مربوط به دیگر برنامههای نظامی نیست».
در ادامه این یارداشت هم تصریح شد: «موضوع مورد اختلاف باقی مانده آن است که ۶ کشور (۵+۱) حتی با وجود تعلیق تحریمها هم بر حفظ کل سیستم قانونی تحریمها تاکید دارد و برداشتن آن را به این مضوع منوط کرده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این نتیجه برسد که برنامه هستهای ایران تنها و صرفا برای مقاصد صلحآمیز است- فرایندی که میتواند سالهای زیادی طول بکشد».
به گفته این منبع آگاه ایران به تیمهای مذاکره آمریکایی و اروپایی تاکید کرده که کاهش و به عقب راندن برنامه هستهای اقدامات غیرقابل بازگشت بوده و این اقدامات باید با لغو برخی از تحریمهای گروه ۵+۱ همراه باشد.
این منبع با زدن مثالی درباره این اقدامات غیرقابل بازگشت هم نوشت: «اجرای طراحی مجدد رآکتور آب سنگین اراک، نابودی ذخایر اورانیوم با غلظت پایین و تصویب پروتکل الحاقی توسط مجلس ایران اقدامات غیرقابل بازگشت هستند. ایران خواستار آن است که در پاسخ به اجرای واقعی هر یک از موارد(توافق) توافق شامل ادبیات پایان زمانبندی شده تحریمها باشد».
این منبع افزود: «ایران پذیرفته تا رآکتور آب سنگین را بازطراحی کند، رآکتوری که ۵+۱ آنرا تهدید گسترش سلاح خوانده بود چون میتواند حدود ۱۰ کیلوگرم پلوتونیوم در سال تولید کند. طراحی مجدد رآکتور این طور بوده که ایران پذیرفته در سال ۱ کیلوگرم تولید کند. ایران در پاسخ به این اقدام انتظار دارد که ۵+۱ فراتر از تنها تعلیق تحریمها برود».
در ادامه این گزارش میخوانیم: «مذاکرهکنندگان ایرانی درباره عدم پذیرش لغو تحریمها از سوی ۵+۱ تا زمانی که این کشور اطلاعات کاملی درباره "ابعاد احتمالی نظامی" بدهد، نگران نیستند زیرا ایران برای دادن دسترسی کامل به آژانس بر اساس بخشی از توافق آماده شده است».
این منبع همچنین گفت: «نگرانی بسیار جدیتر ایران اصرار و تاکید گروه ۶ کشور بر این است که آژانس هم باید درباره ماهیت صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران راستیآزمایی کند. مذاکرهکنندگان ایرانی تصریح کردند که قضاوت نهایی آژانس در این باره میتواند ۱۵ سال طول بکشد همانطور که در مورد آفریقای جنوبی اینطور بود».
نظر شما