به گزارش نماینده به نقل از فارس طی روزهای گذشته و بعد از فرار «منصور هادی» رییس جمهور پیشین یمن به ریاض، عربستان سعودی با حمایت متحدان غربیاش و در راس آن آمریکا، حملات هوایی گستردهای علیه یمن صورت داده است. این عملکرد و اقدام در تضاد با ادعاهای آمریکا در حمایت از دموکراسی است که همواره از آن به عنوان ابزاری برای انتقاد و ضربه زدن به دیگر کشورهای جهان استفاده کرده است. در همین راستا گفتوگویی داشتیم با استاد دانشگاه و تحلیلگر آمریکایی و از دیدگاه وی این موضوع را بررسی کردم.
دکتر «جیمز پتراس» استاد بازنشسته در رشته جامعه شناسی از دانشگاه «بینگ همتون» نیویورک است که تا کنون بیش از ۶۴ کتاب به ۲۹ زبان دنیا با موضوعات مختلف شامل موضوعات سیاسی و جامعه شناسی همچنین بیش از ۵۶۰ مقاله تخصصی در نشریات تخصصی به نگارش درآورده است.
آمریکا همواره به بهانه برقراری دموکراسی به کشورهای متعددی تجاوز کرده اما تاریخ عملکرد آمریکا نشان میدهد بیش از آنکه از برقراری دموکراسی در دیگر کشورها حمایت کند، به حمایت از دولتها و حکام دیکتاتور پرداخته است. نمونه اخیر حمایتهای آمریکا از عربستان سعودی و اقدامات نظامی و حملات هوایی علیه یمن است که بعد از فرار رییس جمهور دیکتاتور آن انجام گرفته است.
آمریکا با بهانه دموکراسی به دنبال امپریالیسم است
در این رابطه دکتر پتراس میگوید «به نظر من کاملا واضح است که آمریکا هیچ وقت طرفدار دموکراسی نبوده، مثال آن تجاوز آمریکا به عراق است که در نتیجه حضور پایگاههای نظامی آمریکا در عراق ادامه داشت و منجر به بحران قومی و دینی در این کشور شده است.» دکتر پتراس مثالهای دیگری نیز ارائه کرد و گفت در مورد افغانستان نیز آمریکا به مدت ۱۳ سال این کشور را مورد تجاوز قرار داد و حضورش در افغانستان به دلیل برقراری دموکراسی یا حضوری دموکراتیک نبود بلکه آمریکا در افغانستان حضوری استعماری داشت.
آمریکا به جای حمایت از دولتهای رسمی به دنبال ایجاد بیثباتی در کشورهاست
این تحلیلگر آمریکایی افزود «در مورد سوریه هم میبینیم که آمریکا همواره از معارضان سوری مانند جبهة النصره و دیگر گروههای مزدوری حمایت کرده است که همیشه در تلاش برای برهم زدن ثبات سوریه و سست کردن دولت رسمی در سوریه بودهاند.»
وی در ادامه به کشورهای آمریکای لاتین اشاره دارد که آمریکا برای مدتی طولانی قصد اقدامات برای توطئههای نظامی در آمریکای لاتین و همچنین قصد بیثبات کردن این کشورها و برکنار کردن دولتهایی داشته است که به شکل دموکراتیک در این کشورها انتخاب شدند. وی برای نمونه به دولت اخیر ونزوئلا اشاره کرد و تاکید کرد این موارد نشان میدهد مسلما آمریکا به دنبال دموکراسی در دیگر کشورها نیست.
این چند نمونه تنها مثالهایی از آنچیزی است که آمریکا در طول سالهای اخیر در کشورهای متعدد جهان انجام داده است و نشان میدهد نه تنها به دنبال دموکراسی در کشورهای دیگر نیست بلکه علیه دولتهای دموکرات اقدام کرده و سعی در ایجاد بیثباتی در این کشورها را داشته است.
دموکراسی بهانه آمریکا برای تسلط بر دیگر کشورها و حضور نظامی است
در ادامه دکتر پتراس تصریح میکند آنچه انگیزه آمریکا برای حضور و دخالت در کشورهای دیگر میشود دموکراسی نبوده بلکه انگیزه آمریکا امپریالیسم است. وی افزود «آمریکا قصد دارد دولتهایی روی کار باشند که دموکرات نبوده بلکه امپراطوری و همدست آمریکا باشند. در واقع آمریکا از وجود دموکراسی در بسیاری از این کشورها ترس دارد چرا که در آن صورت حضور نظامی آمریکا در این کشورها زیر سوال خواهد بود و به تبع آن نمیتواند بر آن کشورها مسلط شود.» پتراس تاکید کرد نیت آمریکا برای حضور نظامی و تسلط بر دیگر کشورها در خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس به صورت ویژه برای آمریکا اهمیت دارد.
آمریکا با حمایت از حملات عربستان به دنبال محاصره و تضعیف ایران است
دکتر پتراس با اشاره به مورد حملات هوایی عربستان به یمن ادامه داد: «به نظر من در موضوع یمن و حملات هوایی عربستان سعودی و حمایت آمریکا از آن، قصد، محاصره ایران و تضعیف ایران است. من فکر میکنم تهدید اینجا عربستان سعودی است که به دنبال از بین بردن ایران است و مورد کلیدی در حمایت آمریکا از این حملات هم همین مساله است.» وی تصریح میکند «حملات هوایی عربستان علیه یمن تنها تهدیدی برای مردم یمن نیست بلکه این تهدیدی علیه ایران است.»
رژیم منصور هادی دستنشانده عربستان و آمریکا بود
اما در مورد مردم یمن، پتراس گفت حوثیها مدافع تمامیت ارضی در کشور خود هستند و این حق مردم هر کشوری است که تصمیم بگیرند چه دولتی باید بر آنها حکومت کند. وی ادامه داد «این مسالهای کاملا واضح و آشکار است که رژیم منصور هادی، آلت دستی بود که توسط عربستان سعودی کنترل میشد؛ همچنین آمریکا بود که این رژیم را تامین و از آن حمایت میکرد و برکناری دولت هادی بیشتر آزادی ملی بود تا اینکه موضوع دموکراسی در این کشور باشد.»
با اشاره به ادعای دموکراسی آمریکا در دیگر کشورها پتراس معتقد است مردم کشورهای دیگر مثل مردم کشورهای آمریکای لاتین همواره حضور آمریکا را با ادعای دموکراسی رد کردند؛ و تاکید کرد این ادعای آمریکا در واقع ادعایی کلیشهای است.
رفتار دوگانه آمریکا در موضوع روسای جمهور اوکراین و یمن نشان از عدم باور آمریکا به دموکراسی
در ادامه گفتوگو از استاد بازنشسته دانشگاه «بینگ همتون» نیویورک با اشاره به رفتار دوگانه آمریکا در مواردی چون عدم حمایت از رییس جمهور پیشین اوکراین و حمایت از رییس جمهور فراری یمن، نظر وی را در باره این استاندارد دوگانه جویا شدم.
دکتر پتراس گفت آمریکا در اوکراین از «پروشنکو» رییس جمهور کنونی که بازیچهای برای غرب و دستنشانده است حمایت میکند و افزود که به عقیده وی این افراد در اوکراین سعی دارند با ناتو ارتباط داشته باشند تا در راستای اهداف آمریکا به روسیه حمله کنند.
وی همچنین ادامه داد: «به نظر من مقاومت مردم شرق اوکراین قویا در برابر این اقدامات آمریکاییها و در مقابل ناتو مقاومت میکنند و موضوع اوکراین تایید دیگری بر اقدام ضد دموکراتیک آمریکا در کشورهای دیگر است که اصلا به دنبال دموکراسی نیست.»
آمریکا دولتهای دستنشانده را دموکرات و دولتهای مخالف خود را تروریست معرفی میکند
این تحلیلگر آمریکایی در مورد استاندارد دوگانه آمریکا گفت، «در واقع استاندارد آمریکا این است که هر دولتی از آمریکا حمایت کند، نمونهی یک کشور دموکرات، آزاد و دوست داشتنی برای زندگی است و اگر کشوری با آمریکا مخالفت کند و مقابل آن بایستند، آمریکا به آن برچسب تروریست بودن میزند.»
به نظر پتراس در واقع آمریکا سعی میکند دولتهایی برسر کار باشند که با آن هماهنگ هستند تا آمریکا امپراطوری نظامی خود را در دیگر کشورهای جهان همواره پابرجا نگه دارد.
استاد بازنشسته دانشگاه «بینگ همتون» به نقش دیگر کشورها همچون انگلیس و فرانسه و رژیم صهیونیستی در کمک به عربستان سعودی نیز اشاره کرد و گفت تمایلات دوسویه میان این کشورهای برای حمایت و همکاری همواره وجود داشته است.
وهابیت و صهیونیست همواره در یک جبهه با تمایلات مشترک بودند
در ادامه پتراس در مورد رابطه عربستان و اسراییل در این اقدامات تاکید کرد، همواره گزارشات متعددی دریافت شده است که اسراییل و عربستان همکاریهای متعددی در موارد متعدد با یکدیگر داشتهاند و در این مورد خاص هم همینطور است پس شگفتآور نیست اگر ببینیم که عربستان با اسراییل همکاری کند. وی یادآور شد در گذشته هم عربستان مدعی شده بود در صورت حمله نظامی رژیم صهیونیستی به ایران با اسراییل همکاری خواهد کرد؛ در واقع وهابیت و صهیونیست همواره در یک جبهه بودند و تمایلات و اهداف مشترکی داشتند.
مسلمانان بدانند عربستان به اسراییل قرابت دارد نه به جهان اسلام
این استاد دانشکاه «بینگ همتون» تصریح کرد «مسلمانان جهان باید به خوبی متوجه این مساله باشند که عربستان سعودی بیش از آنکه به جهان اسلام نزدیک باشد به اسراییل قرابت و نزدیکی دارد و ارتباط آنان در واقع با تمایل دوسویه است تا حرکات ملی و محبوب مردم را سرکوب کنند.»
در موضوع افغانستان یک رژیم سکولار وجود داشت که سعی داشت با حمایت شوروی تغییراتی ایجاد کند اما با دخالت آمریکا و تروریستهایی که خلق کرد، در واقع این کشور را نابود کردند و از سوی دیگر طالبان بوجود آمد که شرایط را بدتر کرد. به نظر من در این موارد آمریکا سعی دارد با خلق دشمن برای رقبای سیاسی و اقتصادی با آنها مقابله کند و دولتی باشد که به جای وفادار ماندن به مردم خود به آمریکا وفادار بماند.
حضور نظامی عربستان در یمن جنگی چنددههای به بار خواهد داشت
طی گفتوگو نظر دکتر پتراس را در مورد پیامد این حملات برای عربستان با حمایت آمریکا و در مقایسه با تجربیات پیشین آمریکا در دیگر کشورها جویا شدیم. وی گفت «عربستان سعودی میداند که اگر نیروهای نظامی به خاک یمن اعزام کند این اقدام به جنگی طولانی بدل خواهد شد و این جنگ ممکن است دههها ادامه یابد که به عربستان و دیگر کشورهای مزدور منطقه مانند مصر هم این جنگ کشیده خواهد شد. بنابراین عربستان سعودی تنها حمله هوایی را ادامه خواهد داد.»
این تحلیلگر آمریکایی ادامه داد، این جنگ عربستان هیچ ارتباطی با حوثیها ندارد بلکه عربستان سعودی میخواهد دولت دست نشانده هادی را دوباره در یمن روی کار بیاورد و به این دلیل اقدام به انجام این حملات هوایی کرده است.
بستر نظامی آمریکا و منافعش در عربستان دلیل حمایت از دیکتاتوری خاندان سعودی است
وی افزود، درباره همکاری و حمایت آمریکا از عربستان نیز دلیل آن مشترکات فراوان این دو کشور است. پتراس یادآور شد آمریکا ارتباطات نظامی و پایگاههای نظامی در عربستان دارد و عربستان آمریکا را در شرایط بسیاری از لحاظ مالی تامین میکند. عربستان میتواند بستر خوبی برای آمریکا باشد تا هرگاه خواست از خاک آن استفاده کند و علیه کشورهایی که در منطقه محبوبیت دارند، حمله نظامی انجام دهد و «به نظر من این ارتباط یک ارتباط طولانی مدت است و تا زمانی که عربستان سعودی نقش خود را برای منافع آمریکا به خوبی ایفا کند همچنان تحت حمایت آمریکاییها خواهد بود و آمریکاییها هم از این دیکتاتوری خانوادگی دفاع خواهند کرد.»
گفتوگو: زهرا کریمی
نظر شما