به گزارش نماینده به نقل از باشگاه خبرنگاران؛ برنامه هفت شب گذشته در حالی روی آنتن رفت که محمود گبرلو تهیه کننده و مجری این برنامه پس از عرض سلام به مخاطبانش گفت: این روزها بحث اکران شدن یا نشدن فیلمهای پروانهدار بحث محفلهای سینمایی است اما آنچه اهمیت دارد رفتار متولیان سینما در برابر این فیلمها است.
وی افزود: ما باید با پایبندی به اصول خودمان فیلمها و فرهنگمان را در جهان مطرح کنیم؛ با تدبیر در امور فرهنگی و استفاده از افکار علما و نخبگان زمینههای مختلف میتوانیم هنر خود را به جهانیان نشان دهیم.
گبرلو عنوان کرد: امروزه با پیشرفتهای به دست آمده دیگر توقیف فیلم جواب نمیدهد و در بسیاری از موارد این اقدامات تاثیرات معکوس بر جامعه می گذارد؛ ما باید تلاش کنیم وقتی فیلمی روی پرده ی سینما می رود به جای نقد های ویرانگر کمک بهتر اکران شدنش کنیم.
بنابراین گزارش پس از پخش قسمتهایی از این برنامه گبرلو بیان کرد: امروز اسامی ۲۲ فیلم منتخب بخش سودای سیمرغ جشنوارهی فجر اعلام شد و حسین معززی نیا به عنوان یکی از اعضای هیأت انتخاب که به دلیل بیماری نتوانسته بود در دراین انتخاب حضور داشته باشد، این اسامی را قرائت کرد.
وی سپس وارد گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان شد.
*سینما گران باید به سراغ روحانیون بیایند
حجت الاسلام پناهیان در این برنامه گفت: وظیفهی یک فیلم ساز ارتباط برقرار کردن با تمام صنوف و قشرها است وآنها در بطن زندگی مردم هستند؛ این سینما گران هستند که باید به سراغ روحانیون بیایند و با آنها در خصوص فیلمهایشان مشورت کنند.
وی در ادامه افزود: سینما بیش از هر وسیلهإی دیگری به درد دین می خورد پیامبر عزیز ما فرمودند حرف ها و پیام های خود رااز طریق عمل به مردم آموزش دهید و سینما مصداق این سخن است؛ من گاهی مواقع غصه می خورم که مثلا چرا فلان مفهوم دینی در سینما نمایش داده نمی شود و یا اینکه چرا وقتی یک سریال دینی ساخته می شود ابعاد دینی آن درست بیان نمی شود. بعضی اوقات لحظات طلایی در فیلمها برای بیان یک نکته ی دینی به وجود میآید که با بی تدبیری خراب میشود.
پناهیان اظهار داشت: من پیش بینی میکنم سینما در آینده به دین نزدیکتر شود.
*حاشیه های فضای ژورنالیستی سینما به روحانیون و سینما گران اجازهی گفتگو نمی دهد
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان بیان کرد: سینما قبل از اینکه محصول غرب باشد زاییدهی عقل و اندیشه است؛ فاصله ی بین سینماگران و روحانیون به دلیل فاصلهی سینما از دین است.
وی ادامه داد: فیلم های سینما و تلویزیون باید به گونه ای باشند که مسیر تکامل و تعالی را برای انسان ها هموار تر کنند؛ سینما می تواند بدون داشتن منبر و محراب خیلی از افراد را به هدف اصلی بشر نزدیک کند شاید انتظار روحانیون از سینماگران بالا است اما باید بگویم سینما تا به امروز در امور دینی موفق نبوده است.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان تصریح کرد: سرو صداهای حاکم بر فضای ژورنالیستی به روحانیون و سینما گران اجازهی گفتگو نمیدهد؛ من سالها در دانشگاه هنر تدریس کرده ام و دریافته ام که انگیزهای از سوی سینما گران برای ارتباط با روحانیون وجود ندارد.
وی عنوان کرد: بعضی از فیلم سازان هم در انتخاب روحانیون گزینشی کار می کنند مثلا در یک فیلم تلویزیونی که رویکرد دینی داشت یکسری مفاهیم کاملا اشتباه بیان شد و آن سریال از یک روحانی مشاور هم بهره می برد و من در این صورت هیچ حرفی نمی توانم بزنم و فقط باید تاسف بخورم.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان اظهار داشت: هر روحانی در یک حوزه تخصص دارد؛ یکی در مسائل تاریخی و دیگری هنری. روحانیون نباید در حوزه های غیر تخصصی شان پا بگذارند.
*روحانیون نیاز به فضای آزاد تری برای نقد فیلم ها دارند
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان عنوان کرد: ما برای جا انداختن یک مسئله در ذهن مردم باید مثال عینی بیاوریم و چه مثالی بهتر از فیلم های سینما یی، اما سینماگران باید از سطحی نگری بپرهیزند و فضای انتقاد را برای روحانیون آزاد تر کنند.
وی افزود: من در فیلم "طلا و مس" هم نکات مثبت و هم منفی را گفتم اما انگار منفیها نمود بیشتری داشت. من به سینماگران ایرانی احترام ویژهای میگذارم و کارگردانان را ارج مینهم زیرا کارگردانان افرادی عمیق هستند که با جامعیت به همه چیز نگاه میکنند و به طور مستقیم با مردم ارتباط دارند.
*سینما از واقعیت های جامعه خیلی عقب است
وی ادامه داد: اگر سینما گران ما دفاع مقدس را آنطور که باید و شاید انتقال می دادند الان در بعضی جوامع اسلامی جریان تکفیری راه نمی افتاد؛ آنها دارند از اقدامات جوانان ما در جبهه برداشت بد خود را عملی میکنند.
حجت الاسلام والمسلمین بیان کرد: سینما از واقعیتهای جامعه عقب افتاده است؛ در منطقه دیدگاهها نسبت به جمهوری اسلامی مثبت و مقتدرانه است اما سینما نقش کم رنگی در این موضوع داشته است.
*سینمای ایران باید بتواند قلوب اروپاییان و آمریکاییها را فتح کند
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان گفت: متاسفانه فیلمهای ما به دلیل نداشتن مفاهیم عمیق نتوانسته جایگاه اصلی خود در جهان را پیدا کند، مثلا فیلمهای فرهادی و کیارستمی داستان های سطحی پیش پا افتادهای را بیان کردهاند؛ ما زمانی حرفی برای گفتن داریم که بتوانیم قلوب اروپایی ها و آمریکایی ها را تسخیر کنیم، آنان تشنه ترین افراد برای پذیرش حرف های خوب و خداپسندانه هستند.
وی ادامه: باید تمام امکانات در اختیار فیلم سازان گذاشته شود و افرادی از اروپا و امریکا وارد ایران شوند و به زبان خودی برای ارشاد این افراد بسازند.
*نقدها، مراودهها و فیلم های ما باید عمیق تر شوند
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان اظهار داشت: قبیلهی روحانیون و سینماگران نباید از هم جدا باشد و فیلمهای ما باید عمیق تر باشند؛ من هیچ گاه از واژهی سینما ی دینی و غیر دینی استفاده نمیکنم و میگویم که ما سینمای خوب و بد داریم.
وی ادامه داد: سینمای بد سینمایی است که تاثیرات آن لحظهای باشد و در گذر زمان نتایج عکس از خود برجای بگذارد.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان عنوان کرد: لازم است در دانشکده های کارگردانی کلاس های روان شناسی ژرفی گذاشته شود و کارگردانان با اصول انسان شناسی آشنا شوند؛ وقتی کارگردان میخواهد فیلم بسازد باید با افراد عالمی مشورت کند اما متاسفانه در سینمای ما این کار انجام نمی شود. حتی باید فیلم های طنز ما هم عمیق و با دانش باشد که این طور نیست
*برداشتن ممیزیها در سینما و راه اندازی بازار نقد داغ تر به پیشرفت سینما کمک میکند
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان بیان کرد:من هیچ گاه در مورد پخش شدن یا جلوی پخش فیلمی را گرفتن نظر نداده ام اما به نظرم سینما گران باید برای رفع یکسری سوء تفاهم ها بکوشند، مردم ما مردم عمیقی هستند و به همین دلیل است که با حافظ ارتباط خوبی برقرار می کنند.
وی افزود: اگر مفاهیم گنجانده شده در فیلمها عمیق باشذد، مردم متدین هم به سمت آنها می روند؛ نباید جلوی اکران فیلمی را گرفت و داغ کردن بازار نقد و برداشتن یکسری محدودیت ها به رونق سینما کمک می کند.
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان عنوان کرد: جامعهی سینمایی باید فضای نقد را برای نظریه پردازان و روان شناسان باز کنند و با تاثیر بر افکار جهانیان جایگاه اصلی خود را پیدا کنند؛ متاسفانه سینمای ما داخلی و سطح پایین است و تنها در تعداد محدودی کشور خارجی آن را می شناسند.
*تاثیرسینمای غرب روز به روز روی جهانیان کمتر میشود
حجت الاسلام والمسلمین پناهیان بیان کرد: یک سینماگر حرفهای باید بتواند سوالهای اساسی در ذهن مخاطب ایجاد کند و مخاطب را به دنبال یافتن پاسخ بفرستد اما سوال نباید انحرافی باشد و ذهن بیننده را از هدف اصلی دور کند؛ ما نباید عالمان دینی را در مقابل سینما گران قرار دهیم.
وی افزود: در سینما هم واقعیت و هم حقیقت هر دو اگر درست بیان شود خوب هستند مگر میشود در سینما مسائل سیاسی، دینی فرهنگی و... را از هم جدا کرد؟
ویحجت الاسلام والمسلمین پناهیان در پایان گفت: امیدوارم از این به بعد سینما را از دین جدا ندانیم و به تمام مسائل نگاه عمیق تری داشته باشیم و بدانیم زمانی به موفقیت در سینما رسیده ایم که در جوامع غربی تاثیر مثبت گذاشته باشیم.
محمود گبرلو هم گفت: من هم امیدوارم با صحبتهای حجت الاسلام و المسلمین پناهیان دلها بیشتر به سینما نزدیک شود.
نظر شما