نماینده/سیروس محمودیان : ۱- بهطور معمول، آلودگیهای زیستمحیطی در کلانشهرها تحت تاثیرعوامل متنوع طبیعی و مصنوعی از قبیل موقعیت جغرافیایی، استعداد محیطی برای پدیده وارونگی هوا، خشکی آب و هوا، گسترش بیابانها، توفان و گرد و غبار منطقهای، آتشسوزیهای جنگلی، تصاعدات شیمیایی و فیزیکی معادن و منابع زمینی و زیرزمینی، وسایل نقلیه موتوری، صنایع و نیروگاهها، سیستمهای سرمایشی و گرمایشی اداری و خانگی و تجاری، زبالهسوزیها، افزایش خودروها و مصرف سوختهای فسیلی و ترافیکهای درونشهری و دهها مورد مشابه شکل گرفته و استمرار مییابد. بدیهی است حتی کارشناس تازهکار غیرحرفهای نیز نمیتواند با گذر از بقیه عوامل موثر، آلودگی هوا را در یک مولفه مثلا بنزین تولید داخل کشور محدود کند.
۲- در یکسال گذشته سازمان حفاظت محیط زیست در اقدامی غیرمعمول، کوشش دامنهداری بهعمل آورده تا منشأ آلودگی هوای تهران و کلانشهرها را در بنزین تولید داخل خلاصه کند. وجود مغایرت در نگاههای فردی مدیریت ارشد این سازمان با منافع ملی و تاکید کارشناسانه(!) بر وجود یک رابطه مستقیم موثر میان آلودگی هوا و بنزین تولید داخل علاوه بر آنکه عملا موجب ناتمام ماندن یک اقدام انقلابی در زمینه تلاش برای قطع وابستگی ایران اسلامی در عرصه تامین انرژی مصرفی به بیگانگان در شرایط تحریم شده است بلکه عینا بستر مطلوبی را برای موجسواری واردکنندگان پشت پرده بنزین نامرغوب خارجی فراهم آورده که بهرهگیری این طیف سودجو از گزارشات سوء یادشده موجب شده است جریان واردات بنزین به شکل رسمی دوباره در متن دولت یازدهم جانی تازه بگیرد.
۳- از منظر عمومی اغفال از مسؤولیتهای ذاتی سازمانی، پرداختن به حواشی غیرمرتبط، سیاستزدگی فراگیر و تلاش مستقیم و غیرمستقیم برای تامین منافع سیاسی گروهی خاص از ویژگیهای اساسی سازمان یادشده در بخش سیاستگذاری در رده کلان مدیریتی در طول یک سال گذشته بوده است. مواضع متناقض و گزارشات غیرعلمی این سازمان مبنی بر سرطانزا بودن پارازیتهای ماهوارهای نیز موید دیگری بر سیاستزده بودن سازمان حفاظت محیط زیست است.
۴- به نظر میرسد مدیران ارشد این سازمان به جای ایفای وظایف اداری، دلمشغولیهای سیاسی و جناحی دارند. سکوت در برابر عدم رعایت استانداردهای زیستمحیطی از سوی برخی صنایع متعلق به اشخاص خاص و همچنین خودروسازان و بیتفاوتی مطلق نسبت به واردات بنزین نامرغوب از دیگر مشخصههای آن سازمان به حساب میآید. سکوت تلخ محیط زیست در برابر غیراستاندارد بودن بنزینهای وارداتی در یک سال گذشته حکایت از اسراری دارد که گذر زمان افشاگر آن خواهد بود.
۵- استمرار روند غیرعلمی مزبور و اصرار بر مواضع نادرست و اتخاذ مواضع سیاسی در قالب گزارشات اداری از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و هزینهکرد اعتبار سازمانی آن برای تامین منافع سیاسی برخی گروهها و اشخاص بهطور طبیعی سبب شده است به شکل معناداری از اعتبار این سازمان راهبردی و موثر در امر صیانت از سلامت زیستمحیطی کاسته شود. از منظر آسیبشناسی نیز این روند لطمات جبرانناپذیری برموقعیت ملی این سازمان وارد ساخته و عملا زحمات طاقتفرسای بدنه خدوم و زحمتکش سازمان حفاظت محیط زیست را به هدر میدهد. شاید محدودسازی مسؤولیت زیستی - محیطی رئیس سازمان به گرفتن یک عکس یادگاری خانوادگی روی جنازه دریاچه ارومیه یکی از تلخترین خاطرات دوستداران محیط زیست بهشمار آید.
۶- تلاشهای معنادار سازمان حفاظت محیط زیست بر محصور کردن منشا آلودگی هوای کلان شهرها در دایره توهمی غیراستاندارد بودن بنزین تولید داخل و بیتوجهی تعمدی بر سایر عوامل موثر بر آلودگی هوای کلانشهرها از قبیل وارونگی هوا، صنایع پایه، افزایش خودروها و... سبب شده است بهطور قابل تاملی بر دامنه و گستره شایعات متعدد درباره وجود یک رابطه مخرب میان واردکنندگان بنزین و مخالفان سازمانی بنزین تولید داخل وجود داشته باشد. نتیجه نهایی اتکای سازمان حفاظت محیط زیست بر مولفههای ناپایدار و غیرعلمی مانند بهبود آلودگیها با قطع تولید بنزین داخل، جز مخدوش شدن اعتبار علمی سازمان حفاظت محیط زیست چیز دیگری نمیتواند باشد.
۷- گذر زمان و ملاحظه تشدید آلودگی هوا با وجود قطع تولید بنزین پتروشیمیها در چند ماه گذشته و همزمانی برخی شایعات زیرپوستی در کشور مبنی بر وجود برخی ارتباطات خاص واردکنندگان بنزین، حکایت ناهضمی است که ضرورت دارد دستگاههای نظارتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با حساسیت ویژه نسبت به بررسی موضوع همت گماشته و با استفاده از اهرمهای نظارتی تحت اختیار زمینه تخلفات احتمالی رانتمحور در عرصه واردات بنزینهای آلوده را از بین ببرند. نباید فراموش کرد رسیدن به خودکفایی در امر انرژی و به پایان رسیدن داستان غمبار وابستگی ایران اسلامی به بنزین تولیدی دشمنان نظام از اهم اولویتهای راهبردی بهشمار میرود و تحت هیچ شرایطی نباید مغلوب جوسازیها و شانتاژهای افراد سودجو و سازمانهای مختلف شد.
نظر شما