به گزارش نماینده به نقل از نسیم، شب گذشته برنامه دیروز امروز فردا در حالی از رسانه ملی پخش شد که مهدی محمدی، عضو شورای سردبیری روزنامه وطن امروز، حسین قربانزاده، سردبیر روزنامه همشهری مهمان استودیوی این برنامه بودند و در طول برنامه نیز با انتظامی معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد و کواکبیان، مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری تماس تلفنی برقرار شد
مهدی محمدی عضو شورای سردبیری روزنامه وطن امروزدر پاسخ به این سؤال مجری در رابطه با این که برخی می گویند در این فضای دوسال و با توجه به تغییر و تحولاتی که در قوه مجریه و دولت داشتهایم فضای عرصه رسانه بهتر و بازتر شده است اظهار داشت: من در مسیر آمدنم به این فکر می کردم که آیا ما قادریم مجموعه نگاهمان به موضوع رسانه به خصوص مطبوعات یعنی رسانههای مکتوب را در ذیل یک اصول کلی جمعبندی کنیم یا نه؟ در حقیقت این سؤال را از خود میپرسیدم که آیا یک سری اصول کلی وجود دارد یا خیر.
وی ادامه داد: به نظرم قواعد و اصولی دارد که بر اساس آن هم می توان راجع به فضای مطبوعات قضاوت کرد هم می توان به پرسش شما پاسخ داد که آیا ما در دو سال گذشته به سوی گشودگی پیش رفتهایم یا فروبستگی. من عقیده دارم فضای رسانه و مطبوعات ما فضای پر آسیبی است و ما به سمتی حرکت می کنیم که این آسیبها متأسفانه بر فرصتها در این فضا می چربد.
محمدی تأکید کرد: یک اصلی را که باید به آن توجه داشت این است که در فضای رسانهای حتما تخصص لازم است اما تعهد مهم تر است اگر جامعه رسانه و فضای مطبوعات ما به ارزشهای انقلابی، به منافع ملی و اخلاق اجتماعی متعهد نباشد میتواند آسیبهای جدی وارد کند. اما اگر رسانهای متعهد باشد اما متخصص نباشد حداکثر اتفاقی که می افتد این است که ناکارآمد است ولی حداقل آسیبهای جبران ناپذیر به وجود نمی آورد.
وی افزود: متأسفانه ما به سمتی در حرکت هستیم که برخی از اهالی رسانه و حتی برخی از مسئولان در حال نفی مفهموم تعهد در این فضا هستند، یکی از مهم ترین ویژگی های تعهد در فضای رسانهای و در فضای امروز ایران این است که بدانیم دشمنی وجود دارد و باید با این دشمن مرزبندی کرد.
عضو شورای سردبیری روزنامه وطن امروز تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که ما امروز داریم این است که وجود و توطئه و طراحی دشمن انکار میشود، اما واقعیت این است که دشمنی وجود دارد که نباید طبق فرموده آقا پازل آن را تکمیل کرد. باید این پازل را شناخت و نباید آن را تکمیل کرد.
وی با بیان این که یک اصل دیگری که من نگران آن هستم این است که یک تفکیک شیطنتآمیزی بین منافع ملی و اصول ایدئولوژیک در فضای رسانهای و مطبوعات دارد صورت می گیرد گفت: آن چیزی که امام به ما یاد دادند این است که منافع ملی ما همان اصول ایدئولوژیک ما است و اوصل ایدئولوژیک ما همان منافع ملی ما است اما امروز شاهد هستیم که در فضای رسانه و مطبوعات تلاش می کنند یک مرز مصنوعی، غیرواقع و خطرناک بین منافع ملی و اصول ایدئولوژیک بکشند و بعد به خیال خود به سمت منافع ملی بروند و اصول ایدئولوژیک را نفی بکنند.
حسین قربانزاده سردبیر روزنامه همشهری در رابطه با صحبتهای محمدی بیان داشت: قائدتا من هم به حرفهای آقای محمدی معتقدم که دشمن وجود دارد باید دشمن را شناخت و باید با او مرزبندی داشت، زیرا برخی به این موضوع معتقد نیستند و فکر می کنند که اینها توهم است. اما من به وجود دشمن معتقدم و این که باید با او به ویژه در فضای رسانه مرزبندی وجود داشته باشد. اما قائدتا من به این اصل یک تبصره می زنم که این تبصره ما را از افراط و یا تفریط نجات می دهد. آن هم این است که درست نیست ما همه گرفتاریها و چالشها و معضلات را به دشمنان خارجی نسبت بدهیم.
وی بیان داشت: مرزبندی گفته شده با دشمن نیاز به یک تشخیص و هوشمندی و درایت دارد تا این مرز دقیقا مشخص شود مثلا حضرت آقا در بحث اقتصاد نفتی، و یا اخیرا بچه پولداری ملی که اخیرا مطرح کردند کاملا معطوف به اقتصاد متکی به درون بود و این که ما به درون باید اهمیت بیشتری بدهیم بعضی وقتها برداشتی که از این در فضای رسانهای و یا سیاسی کشور می شود برداشتی صرفا نازل و سطحی است و همیشه ما این معضل را داریم.
قربانزاده ادامه داد: یکی از معضلات این است که ما از ولایت دم می زنیم اما در عمل خود را مقید به فهم منظومه گفتمانی رهبری نمی دانیم و به سراغ یک سری مسائل سطحی میرویم.
وی تأکید کرد: این که باید با دشمن مرزبندی داشت حرف کاملا درستی است اما این که ما صرفا فضای سیاستزدهای را ایجاد کنیم که همه کارهای دیگری که باید انجام شود با بهانه دشمن به تعویق و تأخیر بیفتد نکته درستی نیست.
محمدی در ادامه برنامه گفت: طبعا منظور من هم از این مرزبندی با دشمن این نیست که تمامی مشکلات را یک سره گردن دشمن انداخت و یا منظورم این نبود که رقبا و منتقدین خود را که داخل خانواده انقلاب هستند در قایق دشمن قرار دهیم.
وی با بیان این مطلب که یک پدیدهای که قبلا هم وجود داشت اما دو سه سالی است که اوج گرفته است اظهار داشت: این پدیده این است که یک شبکهای از روابط تعریف شده بین بعضی از رسانههای دخلی با گروهها در خارج ایران شکل گرفته است که اگر درباره رسانههای داخلی بحث داشته باشیم درباره آن طرف خارجی بحث وجود ندارد که ضد انقلاب است و هیچ وقت دلش برای اعتقاد ما و ملت ما نسوخته است.
وی تصریح کرد: بخشی از آن چه که تحت عنوان پروژههای حقوق بشری امروز علیه کشور دارد پیگیری میشود که البته تنها هم منحصر به حقوق بشر هم نیست دیتایش دارد از داخل کشور می آید. همین موضوع اسیدپاشی رسانههای ضد انقلاب مجموعه گزارشهایی که داده بودند کدهایش را از دو سه رسانه داخلی گرفته بودند. و این رسانه ها هم ابا نداشتند که به عنوان تغذیه کننده اصلی جریان ضد انقلاب مطرح شوند. این ها آشکارا برای ضد انقلاب کد دروغ تولید می کنند و ضرورت هم نمی بینند که یک عذرخواهی مختصر هم کنند.
محمدی تصریح کرد: در این اسیدپاشیها برخی رسانهها که از بودجه عمومی هم استفاده می کنند آمدند بدون داشتن کوچکترین کد موضوع را به بچه های مؤمن و متدین و آمران به معروف نسبت دادند و بعد هم گفتند ما عملکردمان خوب بوده است. بعضی رسانههای ما به کپی پیست منابع ضد انقلاب تبدیل شدند که این بده و بستان ما را نگران می کند البته این به بخش اعظم فضای مطبوعاتی ما که دارند به فضای خود عمل می کنند ربطی ندارد.
در ادامه، انتظامی معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد مهمان تلفنی برنامه دیروز امروز فردا شد و در این تماس تلفنی در پاسخ به این که آیا شما نگران این موضوع هستید که در خانواده مطبوعات گاهی پازل دشمن تکمیل میشود گفت: رسانهها باید هوشمند باشند تا پازل دشمن را تکمیل نکنند، دستگاههای نظارتی هم باید به این ماجرا توجه داشته باشند که البته این توجه را دارند و باید تقویت بشود.
وی در رابطه با نمایشگاه مطبوعات امسال و برگزار نشدن این نمایشگاه در سال گذشته اظهار داشت: سال گذشته به دلیل این که این نمایشگاه نیازمند یک سری تغییرات جدی هم به لحاظ رویکردی و هم به لحاظ برنامهها بود برگزار نشد.
انتظامی تصریح کرد: امسال برخی بخش ها از جمله کسب و کار مربوط به مطبوعات، کود ک و نوجوان، دین و اندیشه، رسانههای غیرفارسی زبان اضافه شده است. تقسیم بندیها بیشتر بر اساس موضوعات است و یک رویکرد این بود که ما به عنوان فعالیت تصدی گرایانه فاصله گرفته و برگزاری نمایشگاه را به خود صنوف بسپاریم امسال مقدمات این موضوع فراهم شده تا در سال آینده برگزار کننده نمایشگاه خود صنوف شورای هماهنگی که بین خودشان دارند باشند.
وی ادامه داد: قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات در سال ۸۸ در تشخیص مصلحت نظام تصویب شد، این قانون درخشانی است که دولت را به انتشار اطلاعاتی مکلف می کند که برای آحاد مردم ایجاد حق یا تکلیف می کند و لذا به شکایت و پاسخگویی بیشتر کمک می کند و حتی کمکی است برای رسانهها برای این که نقش نظارتی خود را بهتر انجام دهند.
معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد تأکید کرد: این موضوع متأسفانه متوقف شده بود که در دولت آقای روحانینژاد عملیاتی شد و در کمیسیون ماده ۱۸ این قانون، که متشکل از چند وزیر و رئیس دیوان عالی کشور و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس است حدود یک ماه و نیم پیش تشکیل شد و دبیرخانهای تأسیس شد و بنده هم دبیر این کمیسیون شدم.
وی افزود: آییننامه اجرایی اش الان در دولت دارد نوشته میشود این قانون به جهت اهمیتش دارای سه آیین نامه است. یکی آیین نامه اجرایی کل قانون، آیین نامه ماده ۱۸ و آیین نامه اجرایی ماده ۸ قانون بنابراین برای این که ما معطل آیین نامه کل قانون نشویم شاکله اصلی را شروع کردهایم. اما مسلما برای عملیاتی شدن دقیق قانون بایدآیین نامه اجرایی تصویب شده و بعد مصوبات مجلس هم بر آن صحه بگذارد تا مغایر با قانون مادر نباشد.
انتظامی در رابطه با لایحه قانون جامع رسانههای همگانی تأکید کرد: این لایحه نیز در برنامه چهارم و پنجم توسعه به دولت تکلیف شده بود که این را تهیه کند. هدف هم این بود که با توجه به رسانههای نوپدید ما بیاییم در عرصه حقوق و مسئولیتها و با رعایت اقتضای زمانه یک قانون جامع داشته باشیم تا با توجه به تفاوتهایی که رسانهها دارند بر همه این ها یک وحدت رویه حاکم باشد.
وی افزود: این موضوع الان دوباره در کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح است و با رایزنیهایی که با اعضا محترم کمیسیون فرهنگی مجلس انجام دادهایم قرار بر این شد که ما این را به عنوان لایحه تقدیم کنیم منتهی رویکرد ما این بود که نظر ذینفعان مشترک به ویژه خود مطبوعاتیها نیز در این رابطه در نظر گرفته شود.
انتظامی ادامه داد: یک پیش نویس تهیه شد به عنوان نظام صنفی رسانه، که این به غیر از آن لایحه جامع رسانههای همگانی است این پیش نویس که تهیه شد انتقاداتی به آن وارد شد لذا ما اعلام کردیم که در این رابطه و تا به دست آوردن یک اجماع هیچ عجلهای برای ارسال به مجلس نداریم.
وی در رابطه با موضوع اسیدپاشی و این که آیا به برخی از رسانهها در رابطه با عملکردشان در این رابطه تذکراتی داده شده است یا خیر بیان داشت: در آخرین جلسه هیئت نظارت بر مطبوعات این موضوع مطرح شد که قرار شد دبیرخانه هیئت نظارت بر مطبوعات موظف شود تا یک بررسی جامع بر عملکرد رسانهها در آن ایام داشته باشد تا اگر خطایی صورت گرفته تذکر داده شود.
وی در پایان سخنانش گفت: در جلسه دوشنبه هیئت نظارت بر مطبوعات دبیرخانه گزارشی را مطرح می کند.
مهدی محمدی، عضو شورای سردبیری روزنامه وطن امروز در ادامه ضمن ابراز امیدواری از اینکه معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد گزارش خوبی از عملکرد بعضی از رسانه ها در فتنه اسیدپاشی ارائه دهد، تاکید کرد: مسئله مهم در این زمینه این است که یک شبکه ای از روابط در حال شکل گیری است وبده بستانی از سوی یک جماعتی در داخل با خارج کشور ایجاد می شود که اگر این روند تثبیت شود اولین قربانی آن خود دولت خواهد بود چرا که این شبکه دائما مسائلی را تبدیل با مسائل اصلی می کند و نیز مسائل اصلی را اهمیت زدائی می کند و دراین بین دولت به اقتضای مطالبه افکار عمومی باید به دنبال احصای این امور برود که درنتیجه از وظایف اصلی خود غافل می شود.
وی همچنین با بیان اینکه رصد به تنهائی دراین زمینه کفایت نمی کند، اظهار تاسف کرد: دشمن برخی از خواسته های خود را جامه رسانه ای میپوشاند و این یعنی وقتی با موضوع با ماهیت واقعیش طرف می شوی میبینی که این مسئله خرابکاری، جاسوسی و اقدام علیه امنیت ملی و فریب افکار عمومی است اما در ظاهر یک عملکرد رسانه ای است.
محمدی ضمن اشاره به اینکه در موضوع هسته ای تلاش دو طرف ایرانی و غربی به دنبال آن است که شرایط را به سمتی ببرد که اگر توافقی حاصل نشد تقصر را بر گردن دیگری بیاندازد، گفت: اما در این مورد برخی از رسانه هائی که داعیه حمایت از دولت را دارند فضا را به گونه ای تبیین می کنند که اگر توافقی حاصل نشد تقصیر با جمهوری اسلامی است پس نظام باید هزینه عدم توافق احتمالی را پرداخت کند.
حسین قربانزاده، سردبیر روزنامه همشهری با اشاره به اینکه رهبر انقلاب در دیداربا کارگزاران نظام خطاب به مطبوعات کشور تاکید داشتند که روی اعصاب مردم راه نروید، بیان کرد: از این کلام میتوان تعابیر متفاوتی داشت.
وی در ادامه گفت:ما معتقدیم دغدغه اصلی مردم مسائل اجتماعی است و میگوئیم بدیهات زندگی مردم نباید نادیده گرفته شود.
مصطفی کواکبیان مدیر مسئول روزنامه مردم سالاری طی تماس تلفنی در پاسخ به سوال رنجبران مجری برنامه مبنی بر اینکه چقدر فضای کار رسانه را سیاسی می دانید، اظهارکرد: معتقدم سیاسی بودن فضای مطبوعات چقدر با امنیت ملی ما همگام است چرا که سیاست زدگی به منافع ملی ما آسیب می زند.
وی با بیان اینکه کلی نگری درمورد اینکه مطبوعات ما نباید در پازل دشمن حرکت کنند را درست می دانم، گفت: قطعا کسانی که در موضوع اسید پاشی برای دشمنان کد سازی می کنند باید تذکر بگیرند اما واقعیت این است که ما مطبوعات را مرغ عزا و عروسی کرده ایم چرا که اصل موضوع باید جدی گرفته شود.
کواکبیان ضمن رد اداعای برخی مطبوعات زنجیره ای داخلی در مورد اینکه اسید پاشی های اصفهان کار بسیجیان و مرتبط با امر به معروف است، تاکید کرد: اما آنچه مسلم است باید به دنبال شناسائی عوامل اصلی در این قضیه برویم اما نباید همه مشکلات را بر سرمطبوعات مان خالی کنیم.
مهدی محمدی در واکنش به بحث های مطرح شده بیان کرد: همان مردمی که آدم های سیاسی نیستند از نتایج و آثار این زیرساختهای ایجاد شده آسیب می بینند و اولین اسیب هم جابجائی اهمیت پرداختن به مسائل است یعنی بجای سوق دادن افکار عمومی به سمت مسائل اصلی کشور به سمت مسائلی سوق داده می شود که بزرگ نمائی آنها پروژه سیاسی یک محفلی است که گاهی میدانیم از کجا نشات می گیرد.
وی در همین زمینه افزود:مذاکرات هسته ای مسئله ای است که می خواهد برای بنیادی ترین حقوق مردم و برای ۱۰، ۲۰ سال آینده تصمیم گیری کند بنابراین سوال کردن در این مورد که برادران و اساتید ما در این زمینه چه کارهائی دارند انجام میدهند حق حتمی مردم است چرا که سوق دادن مردم به سمت حساس بودن به حقوق شان از وظایف رسانه است.
نظر شما