شناسهٔ خبر: 73027 - سرویس اقتصاد
نسخه قابل چاپ منبع: فارس

رشد نقدینگی از متوسط ۸ سال اخیر فراتر رفت/ ۲۷.۵ درصد در ۱۲ ماه منتهی به مرداد

پول/1 بررسی آمارها نشان می‌دهد رشد پایه پولی در یک سال منتهی به مرداد امسال ۱۷ درصد و رشد خالص نقدینگی ۲۷.۵ درصد بوده در حالی که متوسط رشد پایه پولی در چهار سال (۹۱-۸۸) ۱۶.۵ درصد و متوسط نقدینگی ۲۵ درصد بوده است؛ متوسط رشد نقدینگی در سال‌های ۸۴ تا ۹۱، ۲۷.۱ درصد بوده است.

به گزارش نماینده، در دوره سال‌های ۸۴ تا نیمه اول سال ۹۲ محور اصلی انتقادات به سیاست‌های اقتصادی از سوی رسانه‌ها و کارشناسان اقتصادی که در برخی مواقع خط و خطوط سیاسی‌ هم داشتند، رشد بالای نقدینگی، ‌ وابستگی بودجه به نفت بود و معمولا علت تورم‌ در اقتصاد ایران را این مسائل می‌دانستند.

استفاده از پول پرقدرت بانک مرکزی یا همان پایه پولی در چند ماه اول، توسط وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک مرکزی و سخنگوی دولت (معاون برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی) بارها و بارها محور انتقادات نسبت به سیاست‌های اقتصادی گذشته بود.  

سهم ۴۰ درصدی مسکن مهر از کل پایه پولی و چند برابر شدن حجم کل نقدینگی در سال‌های گذشته همواره شاه‌کلید سخنرانی‌ها بود تا جایی که شنونده این صحبت‌ها این گونه برداشت می‌کرد که رشد بالای نقدینگی و پایه پولی به نوعی گناه نابخشودنی است که تنها در چند سال گذشته رخ داده است.

کار تا جایی پیش رفت که اجرای طرح مسکن مهر کند شد که از منظر اقتصاد کلان به دلیل عدم منابع مالی مناسب و اتکاء به منابع بانک مرکزی اقدامی مثبت تلقی می‌شد.

شاید با گذشت بیش از یک سال از مدیریت جدید اقتصاد ایران، بتوان عملکرد سیاست‌های پولی و مالی را بررسی کرد.

نقدینگی در ۱۲ ماه منتهی به مرداد ماه امسال ۳۰.۲ درصد و بدون احتساب آمار موسساتی که به تازگی ارقام نقدینگی آنها به آمارهای بانک مرکزی اضافه شده، نقدینگی حدود ۲۷.۵ درصد رشد داشته است.

حجم نقدینگی در پایان مرداد ماه سال گذشته ۴۹۱ هزار و ۸۲۴ میلیارد تومان بوده و این عدد در مرداد ماه امسال به ۴۶۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان رسیده که ۱۴۸ هزار میلیارد تومان رشد را نشان می‌دهد.

در واقع در مدت یک سال ۲۷.۵ درصد بدون احتساب آمار جدید موسسات پولی، به کل نقدینگی موجود در اقتصاد ایران افزوده شده است.

در صورتی که فکری برای رشد فزآینده کنونی نشود و سال آینده هم به همین نسبت، یعنی ۲۷ درصد نقدینگی به اقتصاد تزریق شود، حجم کل نقدینگی به ۸۷۷ هزار و ۷۵۹ میلیارد تومان خواهد رسید که بیانگر رشد ۸۱ درصدی نقدینگی در مدت ۲ سال است.

این در حالی است که متوسط رشد نقدینگی در ۱۵ سال ( ۷۷ تا ۹۱) ۲۶.۷ درصد بوده است. همچنین در طول سال‌های ۸۴ تا ۹۱ متوسط رشد نقدینگی ۲۷.۱ درصد و متوسط نقدینگی چهار ساله ۸۸ تا ۹۱ حدود ۲۵ درصد بوده است.

در بخش پایه پولی هم متوسط رشد این متغیر در چهار ساله ۸۸ تا ۹۱ بالغ بر ۱۶.۵ درصد بوده اما رشد پایه پولی در پایان اسفند سال گذشته حدود ۱۸ درصد رسیده است. حجم پایه پولی از مرداد ماه ۹۲ تا مرداد ماه امسال ۱۶ هزار میلیارد تومان رشد کرده که رشد ۱۷ درصدی را نشان می‌دهد.

بنابراین رشد پایه پولی در ۱۲ ماه منتهی به مرداد امسال حدود نیم درصد از متوسط رشد این متغیر در چهار سال گذشته (۸۸-۹۱) بیشتر بوده است.

سالپایه پولیدرصد رشدنقدینگیدرصد رشد
۷۷۶۱۹۶.۴۱۸ درصد۱۶۲۰۰۱۹.۴ درصد
۷۸۷۱۸۲.۲۱۵.۹ درصد۱۹۵۰۰۲۰.۱ درصد
۷۹۸۴۳۹.۸۱۷.۵ درصد۲۵۰۰۰۲۹.۲ درصد
۸۰۹۴۱۴.۷۱۵.۲ درصد۳۲۵۰۰۲۸.۸ درصد
۸۱۱۱۷۱.۶۲۳.۱ درصد۴۲۵۰۰۳۰.۲ درصد
۸۲۱۲۸۷۱۷.۶ درصد۵۳۰۰۰۲۶ درصد
۸۳۱۵۱۲۰۱۷.۵ درصد۶۸۰۰۰۳۰.۲ درصد
۸۴۲۲۰۹۰۴۵.۹ درصد۹۲۰۰۰۳۴.۳ درصد
۸۵۲۷۹۹۷۲۶.۹ درصد۱۲۸۴۰۰۳۹.۴ درصد
۸۶۳۶۵۴۹۳۵.۵ درصد۱۶۴۰۰۰۲۷.۷ درصد
۸۷۵۴۰۸۴۴۷.۶ درصد۱۹۰۰۰۰۱۵.۹ درصد
۸۸۶۰۳۷۸۱۱.۹ درصد۲۳۵۰۰۰۲۳.۹ درصد
۸۹۶۸۶۹۳۱۳.۷ درصد۲۹۵۰۰۰۲۵.۹ درصد
۹۰۷۶۴۵۶۱۱.۴ درصد۳۵۲۰۰۰۱۹.۴ درصد
۹۱۹۷۵۷۹۲۷.۶ درصد۴۶۰۰۰۰۳۰.۸ درصد
۹۲۱۱۵۱۴۳۱۸ درصد۵۹۴۷۸۵۲۹.۱ درصد
۵ ماهه اول ۹۳۱۱۰۰۰۰۴.۹- درصد۶۴۰۷۰۰۷.۷ درصد

به گزارش فارس، با وجود اینکه نقدهایی به درستی و با تحلیل‌های منطقی علمی به عملکرد سیاست‌گذاران پولی می‌شد، تیم اقتصادی دولت یازدهم همان راه را طی کرده و حتی در برخی بخش‌ها پا را فراتر گذاشته است.

 

نظر شما