شناسهٔ خبر: 67779 - سرویس جامعه
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا

جنتی: میانگین2100 نسخه‌ای تیراژ کتاب برای کشوری 77 میلیونی مایه تاسف است

علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی متوسط تیراژی کتاب را در کشور 2 هزار و 100 نسخه اعلام کرد و آن را برای کشوری 77 میلیونی و با سابقه زیاد فرهنگی مثل ایران، مایه تاسف توصیف کرد.

به گزارش نماینده به نقل از مهر علی جنتی  وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ظهر امروز یکشنبه ۳۰ شهریور در مراسم رونمایی از مجلدات ۵ گانه کتابشناسی ماه که به همت موسسه خانه کتاب تهیه شده است، در سرای اهل قلم گفت: حتی مخالفین و دشمنان این کشور هم باور دارند که ملت ما برخوردار از فرهنگ و تمدن دیرینه است و کسی نمی تواند این را انکار کند. طبیعتا مقدمه این تمدن، تولید کتاب و نوشته در طول تاریخ بوده است.

میانیگین ۲۱۰۰ نسخه ای چاپ کتاب باعث تاسف است

وی افزود: کتاب و کتابخوانی بین هر ملتی نشان دهنده بعد اساسی فرهنگی و تمدنی آن کشور است و هر اندازه افراد با کتاب مانوس باشند طبیعتا دانش و آگاهی هم افزایش پیدا می کند و توانایی علمی جامعه بالا می رود و وضعیت زندگی و رفتارهای اجتماعی و سبک زندگی انسانها تغییر خواهد کرد.

وی با اشاره به دغدغه مقام معظم رهبری در مورد وضعیت کتابخوانی در کشور گفت: واقعیت این است که اطلاعات و آماری که در خصوص کتاب در کشور در دسترس است، خیلی نویدبخش نیست. بر اساس بررسی‌هایی که ما کرده ایم بیشتر مراجعان کتابخانه های عمومی، هدف اصلی شان از مراجعه به این مراکز، مطالعه کتابهای درسی است بخصوص در فصل امتحانات و تعداد کسانی که صرفا برای مطالعه کتاب و یافتن پاسخ پرسش هایشان به کتابخانه ها می آیند، اندک است.

جنتی گفت: حتی در گذشته که گاه مطرح می شد که تعداد کتابخوان های ایرانی زیاد شده است، شما اگر به عمق این قبیل آمار مراجعه می کردید مشاهده می کردید که خیلی از اینها آمارسازی است و یا اینکه برخی ایستگاههای کتاب ایجاد شده بود و فکر می کردند این الزاما به معنای افزایش کتابخوان ها است در حالی که این مبنا نیست.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه متوسط تیراژ کتاب در ایران حدود ۲۱۰۰ نسخه است، این آمار را در کشوری که ۷۷ میلیون نفر جمعیت دارد بسیار تاسف آور توصیف کرد و گفت: شما به درون جامعه هم که می روید همین احساس را دارید در حالی که در برخی از کشورها، روحیه کتابخوانی مردم زنده است.

جنتی که در سرای اهل قلم خانه کتاب سخن می گفت، نقش این موسسه را در کمک به کسانی که جویای مطالعه هستند مهم توصیف کرد و گفت: کاری که آقای سید فرید قاسمی (رئیس مرکز کتاب پژوهی) در این مرکز انجام داده اند، واقعا کار ارزنده ای است و نشانه عشق و علاقه شخصی ایشان به این مسئله بوده است.

لایحه حقوق مالکیت فکری و ادبی بخشی از مشکلات صنعت نشر را حل می کند

وی با اشاره به مطالبی که در نشریات چند دهه قبل در خصوص وضعیت کتاب در کشور چاپ شده است، افزود: ظاهرا بسیاری از مسائلی که ما امروز هم در حوزه کتاب با آن مواجه هستیم، آن زمان هم مطرح بوده است مسائلی از قبیل ممیزی و مشکلات ناشران و کتابفروشان. پس باید راه حل های معقول و منطقی و علمی برای حل این مشکلات پیدا کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: مدتی قبل یکی از ناشران که بیش از ۴۰ سال است در کار نشر فعالیت می کند ملاقاتی با من داشت و می گفت ما واقعا نابود شده ایم. من پای درددل های این ناشر نشسته ام دیدم که مسائل و مشکلات زیرساختی در حوزه کتاب داریم به هر حال ما به عنوان مسئول موظفیم که این مشکلات را حل کنیم. اگر بحثی نیاز به تصویب قانون دارد ما آماده ایم که لایحه به مجلس بدهیم و یا اگر نیاز به مصوبه ای از طرف هیات دولت دارد ما حاضریم تلاش لازم را در این خصوص انجام دهیم.

جنتی همچنین ابراز امیدواری کرد که لایحه حقوق مالکیت فکری و ادبی که در این وزارتخانه و با همکاری وزارت دادگستری تهیه شده است به زودی به مجلس ارائه شود و با تصویب آن بخشی از مشکلات اساسی حوزه نشر کتاب در کشور حل شود.

باید میزان مراجعات مکرر ناشران را به وزارت ارشاد کم کنیم

وی گفت: ما باید بتوانیم میزان مراجعات مکرر ناشران را به وزارت ارشاد به تدریج کم کنیم و به صفر برسانیم. خوشبختانه مجموعه ای از اساتید الان در خانه کتاب حضور دارند و اینها افرادی صاحب فکر و اهل نظر هستند. من مطمئنم می توان با کمک چنین شخصیت های علمی و ارتباط بیشتر با سایر مراکز علمی و پژوهشی در کشور مسائل حوزه کتاب برطرف شود.

جنتی ضرورت توجه به بحث ترجمه کتابهای ایرانی به زبانهای خارجی را یادآور شد و گفت: در نمایشگاههای معتبر جهانی خوب است که در حد معرفی این کتابها اقدام شود تا مترجمان خارجی نسبت به ترجمه این آثار رغبت پیدا کنند.

آقای صالحی کار را به اهلش واگذار کرده است

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با یادآوری نطق خود در مجلس در زمان اخذ رای اعتماد و اینکه وعده داده بود که کار را به اهلش واگذار کند، خاطرنشان کرد: ما آقای صالحی را بعد از یک تلاش چند ماهه و بعد از بررسی شرایط ۱۰، ۱۵ نفری که تقریبا همگی هم دارای شرایط برای مسئولیت معاونت فرهنگی بودند، پیدا کردیم و امتیاز ایشان هم از همه بالاتر بود. من خوشحالم که آقای صالحی هم با روشن بینی، نیروهای خودشان را در معاونت فرهنگی انتخاب کرده اند و در واقع کار را به اهلش واگذار کرده اند.

جنتی در پایان سخنانش گفت: امیدوارم آیندگان وقتی درباره ما قضاوت می کنند، بگویند در دوره اینها دو، سه کار اساسی انجام شد.

این از افتخارات این کشور است که رهبر کتابخوانی مثل ایشان، پشتوانه بحث کتاب هستند

در این نشست همچنین سید عباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی  با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص ضرورت توجه به بحث کتاب گفت: این از افتخارات این کشور است که رهبر کتابخوانی مثل ایشان، پشتوانه بحث کتاب هستند.

وی تاکید بیش از حد در مسائلی مانند ممیزی را در حالی که از مسائل زیرساختی حوزه کتاب مثلا بحث تولید یا توزیع غفلت می شود، یک نگرانی خواند و با اشاره به روند انتخاب مدیرعامل خانه کتاب از نجفعلی میرزایی به عنوان فردی دارای روحیه بسیجی که همانند زمانی که در جبهه ها فعالیت می کرد، در موسسه خانه کتاب فعالیت می کند، یاد کرد.

هیات امنای خانه کتاب تشریفاتی نیست

صالحی ترکیب هیات امنای خانه کتاب را بسیار موجه خواند و گفت: هیات امنای خانه کتاب یک هیات امنای تشریفاتی نیست و جلسات آن هر دو هفته یک بار و به شکلی کاملا جدی برگزار می شود. صالحی از بررسی ۳۳ طرح در دستور کار هیات امنای خانه کتاب خبر داد و گفت: برای هر کدام از این طرح ها، گاه ساعت ها و روزها زمان صرف شده است و من امیدوارم که شاهد این باشیم که خانه کتاب در دوره جدید به یک نقطه مرجع تاریخی برای آینده بحث کتاب در کشور تبدیل بشود.

در این نشست همچنین نجفعلی میرزایی مدیرعامل خانه کتاب در سخنانی کتابشناسی ماه را کامل ترین، دقیق ترین، جامع ترین و علمی ترین محصول کتابشناسی در کشور خواند و افزود: این محصول فرهنگی یک اتفاق در حوزه کتاب محسوب می شود.

به گفته وی خانه کتاب در ۸ ماه گذشته نگاهی جامع و کامل به بحث کتاب و کتابخوانی داشته است و راه اندازی خانه ویرایش، خانه خبرنگاران کتاب و مرکز کتاب پژوهی گواهی است بر این مدعا.

همچنین سید فرید قاسمی رئیس مرکز کتاب پژوهی و مسئول اصلی پروژه کتابشناسی ماه در سخنانی با اشاره به پیشینه ۱۶۴ ساله کتابشناسی در کشور، این مقطع را به دو دوره ۸۲ ساله تقسیم کرد و گفت: در دوره اول گاهی به تناوب و گاهی به توالی شاهد انتشار کتابشناسی هایی بوده ایم اما در دوره دوم که از سال ۱۳۱۱ و با فعالیت حاج محمد رمضانی شروع می شود ما شاهد کتابشناسی هایی متعددی بوده ایم.

وی افزود: در حال حاضر وظیفه تدوین کتابشناسی ها در کشور بر عهده خانه کتاب گذاشته شده است که خوشبختانه با پیگیری های دلسوزانه مسئولان و دست اندرکاران، مجموعه کتابشناسی ما منتشر شد.

نظر شما