به گزارش نماینده به نقل از مشرق، انتخاب قطر به عنوان میزبان جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۲۲ با حواشی گوناگونی همراه بوده است. از رسوایی های مربوط به پرداخت رشوه به رای دهندگان برای انتخاب میزبان گرفته تا احتمال انتقال این بازی ها به فصل زمستان و همچنین آماده نبودن زیرساخت های برگزاری، همگی از مواردی هستند که از ۳ سال پیش که میزبانی رسما اعلام شد مورد توجه رسانه ها قرار گرفته اند. این ماجرا اکنون با فشارهای بیشتری نیز همراه شده که موجب ایجاد شکاف در کشورهای عضو فیفا شده تا شاید میزبانی با تغییراتی همراه شود.
اشتباه بزرگ فیفا
در نگاه نخست دوحه، پایتخت میزبان جام جهانی ۲۰۲۲، شهری ساحلی با ساختمانهای مدرن است که برخلاف دبی، شهر توریستی امارات، وجود ساختمانهای قدیمی، مغازههای ناهمگون، زمینهای بیابانی و بایر و ... بخشهای مدرن آن را تحت الشعاع قرار داده است.
گرچه اکثریت مردم این کشور سوار بر ماشینهای مدل بالا از فروشگاههای زنجیرهای و مارک دار خرید میکنند؛ اما اگر از نظر فردی عادی که اطلاعی از اعطای بزرگترین تورنمنت فوتبال جهان به این کشور ندارد، به این شهر نگاه کنیم، متوجه میشویم، فیفا برای اعطای میزبانی جام جهانی به قطر اشتباهی بزرگ را انجام داده است.
بزرگترین جوک تاریخ فوتبال
زمانی که کمیته اجرایی فدراسیون جهانی در شامگاه روز یازدهم دی ماه سال ۱۳۸۹ قطر را به عنوان میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ معرفی کرد، جهان در بهت و حیرت فرو رفت زیرا کمتر کسی متصور بود این کشور گرم و کوچک حاشیه خلیج فارس کشورهای استرالیا، آمریکا، ژاپن و کرهجنوبی را برای میزبانی این تورنمنت بزرگ پشت سربگذارد.
"این بزرگترین جوک فوتبال در تاریخش بوده که می شد کسی بشنود. " این تیتر یکی از روزنامه های نروژی بود. "قطر جام جهانی را دزدیده است" نگاه دیگری بود که در آن روزها در اروپا بسیار دیده می شد. همه علیه تصمیم عجیب فیفا و مدیرانش موضع گیری می کردند.
اکنون که مدتی از آن اتفاقات می گذرد، بسیاری از حقایق در حال به نمایش در آمدن است. اکنون می توان جدی تر درباره این تصمیم صحبت کرد که برای فوتبال مانند تند بادی بود. اکنون همه از میزبانی کشوری می گویند که جمعیتی کمتر از دو میلیون نفر دارد و باید بزرگ ترین رقابت ورزشی جهان را پذیرا باشد.
وقتی این انتخاب صورت گرفت، صداهای اعتراض بسیاری بلند شده و هر روز نیز بیشتر می شود. این تا به آنجا بود که میشل پلاتینی، رئیس اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) عنوان کرد که نمی توانیم در قطر فوتبال بازی کنیم. البته این در شرایطی بود که فرانتس بکن بائر (عضو کمیته اجرایی فیفا) نیز مطرح کرده که باید به فکر چاره دیگری باشیم.
تغییر ملیت در قالب استعدادیابی
در جام ملتهای گذشته، قطر برای کسب عنوان قهرمانی در خانه، از سباستین سوریا از اروگوئه، حسین یاسر از مصر، قاسم برهان از آفریقا، محمد کاسولا از سودان، وسام ریکز از فلسطین، محمد السید از سودان، فابیو سزار از برزیل و ... که ملیت خود را تغییر داده بودند در ترکیب تیم فوتبالش سود برد تا لقب تیم چند ملیتی را به خود اختصاص دهد.
مسئولان قطری اما برای جام جهانی ۲۰۲۲ تدبیر جدیدی دارند. استخدام بورا میلوتینوویچ و چند مربی دیگر برای استعدادیابی در کشورهای دیگر. این مربیان از بین بازیکنان ۱۰-۱۱ ساله، نفرات مستعد را شناسایی و به قطر میآورند تا برایشان ملیت قطری بگیرد. این کار چه حسنی دارد؟ حسنش این است که بازیکن از نونهالی با فرهنگ قطریها بزرگ میشود و با ۲۴ سال سن در جام جهانی ۲۰۲۲ شرکت میکنند و با تعصب بیشتر با پیراهن این کشور در مسابقات شرکت خواهند کرد.
اما از نگاهی دیگر قطریها که آینده خود را در بها دادن به ورزش متصور و آن را ابزار مناسبی برای جلب گردشگر دانستند، در سالیان اخیر میزبانی درخشانی در تورنمنتهای همچون بازیهای آسیایی ۲۰۰۶ و جام ملتهای ۲۰۱۱ از خود ارائه کردند و پس از انتخاب به عنوان میزبان بیست و دومین دوره جام جهانی هم، برنامهریزی جامع و شگفت آوری برای میزبانی هر باشکوهتر این جام را انجام داده و خواهند داد.
شهری میزبان فینال است که وجود خارجی ندارد!
قطر برای اینکه آماده برگزاری جام جهانی بشود به شدت نیازمند توسعه زیرساخت هایی مانند ورزشگاه و هتل است. بر اساس اخباری که منتشر شده، آنها با بودجه ۱۰۰ میلیارد دلاری برای ایجاد زیر ساختها و ساخت و تکمیل پروژههای عمرانی قصد دارند با ساخت شهری مدرن که برجهای سر به فلک کشیده و ورزشگاههای بزرگ در آن چشم نوازی میکند، شرایط مورد نظر فیفا را تامین تا در زمان برگزاری جام جهانی مشکلی نداشته باشند.
قطر قرار است، علاوه بر ساخت ۹ استادیوم جدید، شهر جدیدی را نیز در این کشور به مناسبت برگزاری این مسابقات به نام "لوسیل آیکانیک" در دوحه بسازد. این استادیوم گنجایش میزبانی ۸۶ هزار و ۲۵۰ تماشاچی را دارد و توسط پارکینگها و غرفههای خدماتی محصور است که سقف تمامی آنها را صفحات خورشیدی تشکیل میدهند.
البته نباید فراموش کرد طبق وعده قطری ها، تعدادی از این ورزشگاههای مدرن پیش ساخته که ۶۰ تا ۸۰ هزار نفری هستند در پایان به کشورهای فقیر آفریقایی اهدا خواهد شد.
انتقادات بیشماری از جام جهانی ۲۰۲۲ قطر شنیده میشود. ولی شاید جالب باشد که بدانید فینال در استادیومی به نام "لوسیل" در شهری برگزار خواهد شد که هنوز ساخته نشده است.
یکی از مهمترین مشکلات میزبانی جام ۲۰۲۲، گرمای هوا در ماههای ژوئن و ژوییه زمان ثابت برگزاری جامهای جهان است که گرمای قطر در این ماهها به ۵۵ درجه با رطوبت ۱۰۰ درصد میرسد؛ یعنی "یک کتری آب جوش". در گزارش های بعدی به مخالفان این جام جهانی و نیز راهکارهای قطر خواهیم پرداخت.
البته وضعیت امروز محیطی شهر دوحه برای میزبانی این جام معتبر مطلوب نیست ولی دلارهای نفتی، برنامهریزی منسجم و استفاده از تکنولوژی و فناوریهای نوین، این کشور کوچک را به یکی از میزبانان رویایی جام جهانی مبدل خواهد کرد که عملی شدن آن برای سایر کشورها در حد یک معجزه است.
نظر شما