نماینده/ شب گذشته به طور ناگهانی رسانههای بین المللی تصاویر اعدام «جیمز فلوی» خبرنگار آمریکایی توسط یک شبه نظامی داعشی که با لهجه انگلیسی صحبت میکرد را درحالی که همانند زندانیان گوانتانمو لباسی نارنجی رنگ به تن داشت، منتشر کردند.
اعدام این خبرنگار آمریکایی با واکنشهای زیادی همراه بود به طوری که امروز رئیس جمهور آمریکا در نشستی خبری در این باره سخنرانی کرد و این اقدام را محکوم کرد.
همچنین دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا و ماری هارف هم این اقدام را محکوم کردند اما در این میان نکته جالب توجه این بود که یک نکته در میان همه سخنرانیها مشترک بود و آنهم لزوم تشدید حملات علیه شبه نظامیان داعش در عراق.
در همین زمینه رئیسجمهور آمریکا گفت: هر نقطه از دنیا که شهروندان آمریکایی صدمه ببینند، ما در پی اجرای عدالت خواهیم برآمد و در این مسیر رحم به دل راه نخواهیم داد. داعش یک غده سرطانی است و آمریکا هر چه باید انجام خواهد داد، ما از مبارزه با داعش دست برنخواهیم داشت.
سناتور جان مککین خواستار صدور دستور حمله ارتش به داعش از سوی باراک اوباما شد. هرچه اوباما بیشتر تأخیر کند، داعش سازماندهی بهتری مییابد و سرسختتر میشود.
وی همچنین با اشاره به حضور داعش در سوریه گفت: یکی از تصمیماتی که باراک اوباما باید بگیرد، حمله به مواضع داعش در سوریه است زیرا این گروه تجهیزات به دست آورده را به این کشور منتقل میکند و آنجا نیز جزء قلمرو این گروه است.
این گروه مرز بین عراق و سوریه را از میان برده و در حال حاضر بر زمینهایی با مساحت بیشتر از ایالت ایندیانا حکومت میکند.
وی گفت: داعش وحشیترین گروه تروریستی است که تا بحال دیدهام، در مقابل این رئیسجمهور هم مدت زیادی است که وجود تهدید داعش را فراموش کرده و حال داریم بهای همین فراموشی را میپردازیم.
سناتور مارکو روبیو نیز می گوید که «داعش به آمریکا اعلان جنگ کرده» و اوباما باید این موضوع را متوجه شود. من نگرانی عمیقی دارم که به رغم وجود مدارک مستدل در خصوص شیطانی بودن بنیان داعش و تهدید این گروه برای آمریکا، رئیسجمهور اوباما به همین منوال، نسبت به انجام اقدام لازم برای مقابله با داعش بیمیل نشان بدهد و مردم را از خطری که این افراد برای کشور و شیوه زندگی ما دارند، مطلع نکند.
«روبیو» افزود: داعش تنها مشکل عراق و یا سوریه نیست و گرایش اقدام تدریجی نیز برای از میان برداشتن این تهدید روزافزون کافی نیست، تهدیدی گه متوجه آمریکا و متحدان ماست.
دیود کامرون هم در توصیف تهدید داعش و لزوم اقدام نظامی علیه آن این هفته _پیش از انتشار فیلم سر بریدن خبرنگار آمریکایی در یاداشتی در دیلی تلگراف تاکید کرد که اگر دولت لندن در عراق به جنگ با داعش نرود باید منتظر اقدامات تروریستها در انگلیس باشد.
لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه هم از همه کشورها از جمله ایران دعوت کرد تا با فرانسه در جنگ با داعش همراه باشند و متحد شوند.
وی افزود: عراق هدف امروز داعش است، هدف بعدی آنها کل منطقه و سپس چیرگی بر کل اروپا است.
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان هم اعلام کرد کشورش تا چند روز آینده به عراق تجهیزات نظامی ارسال میکند.
وی پیش از این در این زمینه به شبکه تلویزیونی (ZDF) گفته بود: «ما نمیتوانیم از یک طرف نیروهای امنیتی کرد را در مبارزه با داعش ستایش کنیم و از طرفی دیگر وقتی آنها درخواست کمک میکنند فقط بگوییم بگذارید تا ببینیم چه خواهد شد. »
ماتئو رنزی نخست وزیر ایتالیا نیز که به بغداد سفر کرده بود در دیدار با حیدرالعبادی نخست وزیر عراق بر حمایت همه جانبه از عراق برای مقابله با داعش تاکید کرد.
وزیر خارجه ایتالیا میگوید که دولت این کشور قصد دارد تسلیحات سبک و مهمات مورد استفاده در نیروهای نظامی کشورش را به عراق ارسال کند.
این در شرایطی است که آمریکا از چند هفته قبل با نزدیک شدن تروریستها داعشی به مناطقی از کردستان عراق حملات هوایی خود به تروریستها را آغاز کرده است.
در این میان چند نکته قابل توجه است؛ اول اینکه اعدام خبرنگار آمریکایی و بازتاب رسانهای آن تبدیل به یک بهانه جدید برای تشدید دخالت نظامی در عراق شده است. سران و مقامات کشورهای غربی با وقاحت تمام از لزوم حمله به عراق برای مقابله با تروریستهایی صحبت میکنند که تا دوسال قبل ازهمین افراد در سوریه برای جنگ با دولت دمشق بهره میگرفتند.
اوباما، کامرون، فابیوس، کری و ... در حالی داعش را خطرناکترین گروه تروریستی میدانند که در کنار کشورهای حاشیه خلیج فارس و برخی کشورهای منطقه از هیچ اقدامی برای حمایت از تروریستهای داعشی در سوریه دریغ نکردند اما حالا که داعشیها بلای جان منافع نفتی غرب در عراق شدهاند، از لزوم مداخله «بشردوستانه» و «مبارزه با تروریستها» سخن میگویند.
نکته دیگری که در این میان از نگاه تحلیلگران مغفول نمانده این واقعیت است که مبارزه با تروریستهای داعش بهانهای شده برای افزایش حضور نظامی در منطقه حساس شمال عراق؛ کشورهای غربی به بهانه کمک به کردستان عراق در جنگ با داعش و با نادیده گرفتن حاکمیت ملی بغداد، سیل تسلیحات سبک و سنگین خود را روانه اریبل کردهاند که میتواند باعث توهم قدرتی در میان برخی رهبران کُرد عراقی شود که در طی سالهای آینده بار دیگر منطقه را در جنگی به مراتب خطرناکتر از جنگ با داعش فرو ببرد.
از سوی دیگر رفتار کشورهای غربی در قبال داعش در خود عراق هم سوال برانگیز است، تا زمانی که داعش به اربیل و اقلیت نشین نزدیک مناطق نفتی شمال عراق نرسیده بود، آمریکا و دیگر کشورهای غربی از لزوم عملیات سخن نمیگفتند و با وعدههای خود تنها نظاره گر اقدامات داعش و جنایات این تروریستها در موصل، تکریت، فلوجه و دیگر شهرهای مسلمان نشین عراق بودند ولی به محض تامین اهداف سیاسیشان در دور شدن نوری المالکی از نخست وزیری گویا دیگر تاریخ مصرف داعش در عراق فرا رسید.
در پایان باید یادآور شد که هرچه زمان میگذرد پیچیدگی تحلیل رفتار گروههای تکفیری در منطقه بیش از پیش میشود، گروههایی که ابتدا به نام اسلام وارد عمل میشوند ولی نتیجه اقداماتشان همیشه به سود آمریکا و دیگر کشورهای غربی است. در افغانستان با ادامه عملیاتشهایشان زمینه را برای تمدید حضور ناتو فراهم میکنند، در عراق دلیلی منطقی برای لزوم بازگشت نظامی غرب میشوند، سوریه را به زمین سوخته تبدیل میکنند تا خیال تل آویو را از دشمنی قسم خورده راحت کنند، در لبنان به جنگ با مقاومت میروند، شمال مصر را به آتش میکشند تا سرکوب گروههای اسلامگرا تشدید شود، لیبی هم به جولانگاهی تبدیل میشود تا نفت ارزانتر به شرکتهای چند ملیتی برسد؛ باید منتظر ماند و دید این بازی پیچیده سرانجام تا کجا پیش میرود و خونریزیهای کسانی که با برداشت جاهلانه از دین اسلام اهداف امپریالیسم جهانی را فراهم می کنند تا کی ادامه خواهد داشت.
* یادداشت از حمید رضا کاظمی
منبع: فارس
نظر شما