شناسهٔ خبر: 63377 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم

در همایش تبیین سیاست‌های اقتصادی دولت

روحانی: دولت، دولتِ بدهکار و بدحساب است

روحانی/1 رئیس‌جمهور با بیان اینکه دولت، دولتِ بدهکار و بدحساب است، مشکل اقتصادی را ارث تحمیلی بر دولت دانست.

به گزارش نماینده، همایش یک روزه «تبیین سیاست‌های اقتصادی دولت برای خروج از رکود» با حضور حجت‌الاسلام حسن روحانی رئیس‌جمهور در محل سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی آغاز به کار کرد.

روحانی در ابتدای سخنانش در این مراسم با بیان اینکه به سالروز شروع کار دولت یازدهم می‌‌رسیم و این فرصت برایمان پیش آمد تا چند روز قبل‌تر در کنار کارآرینان باشیم تا در زمینه یکی از مهم‌ترین مسائل اقتاصادی به گفت‌و‌گو بنشینیم، گفت: در آغاز دولت یازدهم با مسائل و مشکلات پیچیده‌ای مواجه شدیم که برخی مربوط به اقتصاد، برخی به سیاست داخلی و سیاست‌خارجی و فرهنگ، مربوط بود اما در عین حال برخی موراد نیاز به تصمیم فوری و برنامه‌ریزی جامع داشت.

وی افزود: در مسئله آب برای ما بهتر ملموس شد که ایران در کمربند خشک قرار دارد و امید آن چنانی به ترسالی در سال‌های پیش رو نیست و کشور با یک معضل بسیار مهم به نام آب مواجه است.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: در ۱۱ ماه گذشته در مهار و صرفه‌جویی آب، تصمیم گرفیتم و برنامه‌ریزی کردیم که بر این مبنا که تصمیم گرفتیم که سال ۹۳، سالی حداقل ۲ میلیارد دلار برای مسئله آب هم تامین اعتبار و هم هزینه شود. این اعتبار تامین شده و امسال آن را هزینه خواهیم کرد و در سال‌های بعد هم هزینه خواهیم کرد.

روحانی به مشکلات زیست‌محیطی اشاره کرد و با بیان اینکه در این زمینه با مشکلات بزرگی از از آلودگی کلان شهرها تا خشک  شدن تالاب‌ها روبرو بودیم، تصریح کرد: امروز کسانی که در بیمارستان‌های دولتی در شهرها بستری می‌شوند، در مخارج ۷.۵ درصد پرداخت می‌کنند و در روستاها ۵ درصد هزینه ها را پرداخت می‌کنند. این قدم، قدم بسیار مهمی است و ما مصمم هستیم که این راه را ادامه دهیم.

روحانی افزود: اینها معضل بزرگی بود و ما برای اینکه برنامه‌ریزی کرده‌ایم و عملیات مربوط به آنها آغاز شده است؛ البته برخی از آنها زمان‌بر و برخی کوتاه‌تر است و هرآنچه که فکر می‌کردیم برای سلامت مردم و محیط زیست ضرورت دارد، در ارتباط با آن اقدام کردیم و این اقدامات ادامه خواهد داشت. از شما حاضران درخواست می‌کنم هر موضوعی که به محیط زیست مربوط می‌شود، آن را به عنوان اولویت در سرمایه‌گذاری بدانید و دولت نیز در این زمینه از کارآفرینان حمایت می‌کند.

به گزارش تسنیم، وی گفت: در میان ده‌ها مشکلی که پیش‌رو داشتیم، در سیاست‌خارجی و اقتصاد احساس دیگری در برنامه‌ریزی بود و بسیاری از صاحب‌نظران، سیاست‌خارجی و اقتصاد را تاثیرگذار در زندگی مردم می‌دیدند. بنده به عنوان رئیس‌جمهور هفته‌ای نبوده که مستقیما جلسه یا جلساتی راجع به این دو مسئله مهم نداشته باشم، البته سیاست‌خارجی دنیا وسیعی دارد.

روحانی با اعلام "هفته‌ای نبوده که مستقیماً جلسه یا جلساتی در این دو زمینه نداشته باشیم و مسائل کلان مربوط به این دو بخش را مستقیماً خودم مدیریتش را به‌عهده گرفتم" اظهار داشت: ما با یک رکود تورمی بی‌سابقه در کشور مواجه بودیم، یعنی اگر آمار و ارقام اقتصادی را از سال ۱۳۳۸ در نظر بگیریم که آمار رسمی بانک مرکزی از آن سال است و تا امروز، به‌استثنای سال‌های اولیه انقلاب مثل سال ۵۷ تا ۶۰، هیچ زمانی شرایط سال ۹۲ ــ ۹۱ را نداشتیم.

رئیس‌جمهور ادامه داد: طبق آمار بانک مرکزی رشد اقتصادی کشور در سال ۹۱، منفی ۶.۸ درصد و در سال ۹۲، منفی ۱.۱ درصد بوده است، دو سال رکود توأم با تورم بالای ۳۰ درصد داشته‌ایم که در تاریخ کشورمان سابقه نداشته یا کمتر سابقه دارد.

وی با بیان اینکه "از سال ۸۵ تا ۹۰ دلارهای نفتی فراوانی در اختیار دولت قرار گرفت"، گفت: این دلارها بی‌حساب و کتاب به بازار سرازیر شد اما چه وضعی پیش آمد؟ نفت گران می‌شود و همه خوشحال می‌شوند اما این بهار چقدر زودگذر بود که بلافاصله بعد از آن، نه تابستان بلکه پاییز و زمستان آمد. در ادامه واردات افزایش پیدا کرد و تولید کاهش یافت، دو هزار واحد تولیدی تعطیل و ۵۰۰ هزار نفر بیکار شدند.

"ممکن است برخی بگویند رکود سال‌های ۹۱ و ۹۲ در سایه تحریم بوده است، حتی اگر تحریم نبود، در سال ۹۱ ما با این مشکلات مواجه می‌شدیم و بسیاری از آنچه امروز به عنوان مشکلات اقتصادی وارث آن هستیم، ارث تحمیلی سال‌های قبل به ماست. "

وی افزود: کشورهایی در منطقه بودند که بخش تولیدی ما قدرت رقابت با آنها را نداشت. در چنین شرایطی تحریم هم بیاید و بخواهد یک‌مرتبه این دلار را از دست خارج کرده و یا قیمت دلار را به چند برابر افزایش دهد. شما رکودی که در سال ۹۱ و ادامه آن در سال ۹۲ می‌بینید، ممکن است برخی بگویند، صرفاً در سایه تحریم بوده، اما حتی اگر تحریمی هم نبود ما در سال ۹۱ مشکل می‌داشتیم و آثار آن سیاست‌ها ظهور و بروز می‌داشت.

رئیس دولت یازدهم خاطرنشان کرد: بسیاری از آنچه امروز ما به‌عنوان مشکل اقتصادی وارث آن هستیم، ارث تحمیلی بر ماست، در بحث تورم هم چنین است. اگر دست ما بی‌مهابا در کیسه بانک مرکزی باشد و هر آن که تصمیم گرفتیم، به رئیس بانک مرکزی دستور دهیم که از افزایش پایه پولی استفاده کند و مشکلات ریال ما را در هرکجا می‌خواهیم تأمین کند، آن روزش، روز قشنگی است، اما فردایش سیاه است.

روحانی تصریح کرد: ۴۰ هزار میلیارد تومان از بانک مرکزی گرفتند و مسکن مهر ساختند و بیش از ۸۰ درصد پایه پولی کشور را افزایش دادند که آثار آن نیز تورم به ۳۹ درصد افزایش یافت. دولت دولت مظلومی است و مظلوم‌تر از دولت، مردم نجیب و شریف ایران هستند که چه بار سنگینی را در زندگی خود بر دوش گرفته‌اند و تحمل کرده‌اند.

رئیس‌جمهور با بیان "دولت قادر است مشکلات را حل کند و با هم‌فکری موانع را از پیش پا برداریم، البته برخی مشکلات حل و فصلش قانون می‌طلبد" اظهار داشت: توانستیم با قدم‌های استوار به پیش، بر تورم مهار بزنیم و سیر صعودی سریع تورم را هم مهار بزنیم و هم کاهش دهیم.

وی افزود: به مردم وعده دادیم که تورم پایان سال ۹۳، به ۲۵ درصد خواهد رسید که امروز من خوشحالم که به شما اعلام کنم، طبق محاسبات و پیش‌بینی‌ها ما در این بررسی‌های دو ماه اخیر، ان‌شا‌ءالله در پایان سال ۹۳، رقم تورمی ما به‌مراتب کمتر از ۲۵ درصد خواهد بود و من رقم دقیقش را در آینده اعلام خواهم کرد.

روحانی اظهار داشت: دولت‌هایی بوده‌اند که تورم را برای یک یا دو سال مهار و بعد از دست‌شان رفته و ما هم از این آسیب مصون نیستیم و دولت مصمم به مهار تورم مستمر است تا روزی که تورم را یک‌رقمی کنیم و برنامه‌ریزی دولت این است که ان‌شاءالله در سال ۹۵، کشور شاهد تورم یک‌رقمی باشد. تورم هووی خروج از رکود است.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: از اساتید و صاحب‌نظرانی که نامه نوشته و نقد می‌کنند، از همه آنها سپاسگزارم. در هر مسئله اقتصادی، صاحب‌نظران اظهار نظر کرده‌اند و این جای امید است و نسبت به همه آنها سر تعظیم فرود می‌آوریم که هر آنچه می‌دانستند با کمال خلوص در اختیار دولت می‌گذارند. یکی از مشکلاتی که آنها می‌گفتند این بود که دولت همه توان خود را برای تورم گذاشته، اما رکود مهمتر است. اصل این حرف درست است، اما در جامعه‌ای که تورم نقطه به نقطه ۴۵ درصد است، کدام سرمایه‌گذار جرأت سرمایه‌گذاری در اینجا دارد.

وی در ادامه گفت: بدانید اگر تورم مهار نشود، قدرت خرید از کجا خواهد آمد و این جنسی که تولید می‌شود به چه‌کسی فروخته خواهد شد، لذا ما ناچار شدیم که شروع کار ما با مهار تورم باشد.

روحانی اظهار داشت: معتقد نیستم که پایه پولی بالا برود، در سایه آن تقاضا ایجاد شود و در سایه تقاضا تولید حرکت کند و ما از رکود خارج شویم. معتقد نیستم که بانک‌ها از بانک مرکزی پول بگیرند و تسهیلات بدهند.

رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: اگر شما با ایجاد تورم نو، در سایه بالا بردن پایه پولی به رونق بخواهید برسید، هم‌زمان تورم بالا رفته و قیمت هم بالا می‌رود و قدرت خرید پایین می‌آید و این دور باطلی است که ما را به تورم و رکود بازمی‌گرداند.

وی افزود: اطراف و منطقه ما، زمینه برای صادرات بوده و هست و این روزها بیشتر هم شده است. دولت باید تسهیلات لازم را و بانک‌ها باید تضمینات لازم را برای صادرات غیرنفتی فراهم کنند و ما باید این راه را باز کنیم تا حرکت شروع شود و تقاضا تحریک شود.

روحانی تصریح کرد: من به رئیس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد می‌گویم که باید موانع صادرات غیرنفتی را برداریم و این یک حرکت در زمینه تولید خواهد بود. به گزارشخبرگزاری تسنیم، روحانی اضافه کرد: رئیس‌جمهور شخصاً این مسئله را دنبال خواهد کرد تا راه‌های خروج از رکود را که یکی از آنها تسهیل در صادرات غیرنفتی هست آماده کنیم.

رئیس‌جمهور تصریح کرد: "و ماادرئک بانک"، اگر بتوانیم مشکل بانک را حل کنیم، مشکل عالم را می‌توانیم حل کنیم.

وی در ادامه گفت: دولت، دولت بدهکار و بدحساب است که باید هر دوی اینها را حل کنیم. یکی از راه‌حل‌هایش صکوک اجاره است که آن را در لایحه‌‌ای که تقدیم مجلس شده، آورده‌ایم.

روحانی خاطرنشان کرد: بانک‌ها باید اموال اضافه خود را به فروش برسانند تا نقدینگی انجام شده بتوانند تسهیلات بدهند. به گزارش تسنیم، روحانی گفت: بانک‌های ما کار غیربانکی هم می‌کنند. بانک‌ها اگر کار خودشان را بکنند، مشکلات حل می‌شود. بانک‌ها دارند بنگاه‌داری می‌کنند.

رئیس‌جمهور گفت: دولت گاهی مشکل آفرین بوده برای کارآفرینان و بنگاه داران. ثباتی که ما  در این یک سال در بازار مشاهده می‌کنیم و انضباطی که در سیاست‌ها و بخش مالی و پولی می‌بینیم و روند امیدبخشی که در این یک سال شاهدیم، همه اینها به‌خاطر این است که دولت با مشورت و حساب‌شده قدم‌های خود را برمی‌دارد.

وی در ادامه گفت: بخش خصوصی اقتصاد را بهتر می‌فهمد و می‌داند که کجا باید سرمایه‌گذاری کنند و ما باید اجازه بدهیم که آنها کار کنند و ما باید مشکلات‌شان را حل کنیم.

روحانی تصریح کرد: اگر به وفور دلار نفتی رسیدیم، شما به ما یادآوری کنید که اشتباهات قبلی‌ها را تکرار نکنیم. ما هم باید حواس‌مان باشد. ما برای تحریم قدمهای بزرگی را برداشتیم، تحریم را تضعیف کردیم و پایه‌های تحریم را لرزان کرده‌ایم.

رئیس‌جمهور در پایان خاطرنشان کرد: دنیا هم بداند، فرصتی که ملت ایران در اختیار آنها گذاشته فرصت بی‌انتها نیست و ما برنامه‌های اقتصادی خودمان را بر پایه شرایط فعلی تهیه کرده‌ایم، اما در عین حال توافق به‌نفع همه است، چون ادامه تحریم به‌ضرر همه است و چون رفع تحریم به‌نفع همه است.

نظرات مخاطبان 0 1

  • ۱۳۹۳-۰۵-۲۲ ۰۹:۴۵ 0 0

    با 40هزار میلیارد تومان مسکن مهر4/3میلیون واحد مسکن ساخته شده ویا درحال ساخت است با بیش از 160هزار میلیارد تومان افزایش نقدینگی یکسال دولت اقای روحانی(4برابرمسکن مهر)چه اقدامی با رشد اقتصادی صفرانجام شده است. دولتمردان جواب دهند؟! باتشکر
                                

نظر شما