شناسهٔ خبر: 58822 - سرویس جامعه
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

سرسام آورترین صداهای دنیا

به نظر شما آزاردهنده‌ترین صدا چیست؟ از صدای گریه بچه گرفته تا کشیدن ناخن روی تخته سیاه، صداهایی در زندگی روزمره ما وجود دارد که به قول معروف روی اعصاب آدم راه می‌روند.

به گزارش "نماینده"، به نظر شما آزاردهنده‌ترین صدا چیست؟ از صدای گریه بچه گرفته تا کشیدن ناخن روی تخته سیاه، صداهایی در زندگی روزمره ما وجود دارد که به قول معروف روی اعصاب آدم راه می‌روند.

صداهای آزار دهنده می توانند برای گوش هر انسانی بد باشند و همیشه باعث سردرد و مشکلات متفاوت می شوند. آخرین تحقیقات نشان می دهد انسان ها در سراسر دنیا از برخی صداها بیش از دیگر اصوات رنج می برند. تمام این صداها فرکانسی بین ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ هرتز دارند.

۱ـ استفراغ:

بهم خوردن حال انسان داری صدایی است که در جدیدترین تحقیقات به عنوان بدترین صدا انتخاب شده است. درواقع در مطالعه اینترنتی که ۳۸۳۰۰۰ نفر در آن شرکت کرده بودند داوطلبان بین شنیدن ۳۴ صدای ناخوشایند، استفراغ را از همه بدتر می‌دانستند. جالب این‌که ویژگی‌های صوتی استفراغ نفرت‌انگیز نیست. صدای آن اصلا تیز و دلخراش نیست بلکه با احساسی در ارتباط است که موارد منزجرکننده را به یاد فرد می‌آورد.

۲ـ انعکاس صدای میکروفن:

وقتی صدای بلند انعکاس میکروفن را می‌شنوید آیا فقط موهای پشت گردن‌تان سیخ می‌شود یا می‌خواهید انگشت‌تان را به درون گوش‌هایتان فرو کنید؟ از تمام صداهای تیزی که در آزمایشگاه تولید شده است، این صدا از همه بلندتر و تیزتر است و وقتی از سوی محققان دانشگاه سالفورد آزمایش شد از نظر وحشتناکی رتبه دوم را به خود اختصاص داد.

۳ـ کشیدن ناخن روی تخته سیاه:

این صدای سایش با صداهای تیز مرتبط است. اما تنها صدای تیزی آن نیست که عذاب‌دهنده است بلکه بسیار خشن نیز هست. بازسازی صدای کشیدن ناخن روی تخته سیاه به‌وسیله ضبط بسیار مشکل است زیرا بسیاری از بررسی‌های آزمایشگاهی تولید این صدا به‌وسیله دستگاه‌های صوتی را کمتر از صدای سایش ناخن روی تخته سیاه آزاردهنده می‌دانند. اما این صدا به نظر خیلی‌ها بدترین صدایی است که می‌توانند بشنوند.

۴ـ صدای کشیدن کارد روی یک بطری:

در بررسی انجام شده و بررسی‌های محققان در مدرسه پزشکی نیوکاسل، صدای خراشیدن شیشه بطری به‌وسیله کارد بسیار آزاردهنده‌تر از کشیدن ناخن روی تخته سیاه است. دیگر صداهایی از این دست که عذاب‌دهنده هستند ترمز قطار روی ریل راه‌آهن، جیغ ترمز خودرو ‌ و کشیدن یک چنگک فلزی روی تخته سنگ است.

۵ ـ جیغ زن‌ها:

صدای جیغ یک زن حتی از صدای گریه بچه‌ها هم ناراحت‌کننده‌تر است. به‌طور تکاملی این صدا در قبایل انسانی هشداری مبنی بر وجود خطر بوده است و بیشتر مواقع یا برای جلب کمک از آن استفاده می‌شود یا عقب راندن موجود مخاطره آمیز. از طرفی هنگام بررسی‌ها برخی از داوطلبان با شنیدن صدای جیغ یک زن لبخند می‌زدند زیرا آنها به یاد فیلم‌های ترسناک می‌افتادند. این موضوع دلیل محکمی بر این‌ است که ارتباط‌های فرهنگی می‌تواند اثرات هشداردهنده یک جیغ تیز و آزاردهنده را براحتی از میان بردارد.

۶ ـ صدای گریه بچه:

موضوع تکامل ما را به برخی صداهای ویژه چون صدای گریه یک بچه حساس کرده است . طیف صوتی گریه کودک ترکیبی از فرکانس‌های ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ دور در ثانیه است. این فرکانس‌ها بسیار تیز شنیده می‌شوند و ویژگی صوتی ناخوشایندی دارند. دلیل تکاملی حساس‌تر بودن به صداهای تیز و خشن این است که ما به صدای جیغ و دلخراش انسان‌ها و گریه کودکان واکنش نشان داده و دست به کار کمک شویم و جلوی مشکلات احتمالی را بگیریم.

۷ ـ ووووزلا:

ووووزلا (vuvuzela) یا لپاتاتا (lepatata) نام شیپوری است که در استادیوم‌های فوتبال استفاده می‌شود و حدود یک متر طول دارد. وووزلا صدای بلند و یکنواختی ایجاد می‌کند که شبیه صدای فیل و بسیار جنجال برانگیز است و می‌تواند به شنوایی بازیکنان و مربیان آسیب برساند. این شیپور در فاصله یک متری از گوش می‌تواند بیش از ۱۱۶ دسی بل صدا تولید کند. بنابراین می‌تواند به شنوایی انسان صدمه بزند. طراحی این شیپور مانند شاخ گوزن آفریقایی است. فیفا در سال ۲۰۰۹ با این بوق مشکل داشت و استفاده از آن را ممنوع اعلام کرد اما در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۱۰ با این فکر که این شیپور نمادی از فرهنگ و سنت مردم آفریقاست دوباره آزاد شد.

۸ ـ رعد:

دلیل اصلی این‌که کودکان از صدای رعد می‌ترسند این است که ناگهان بسیار بلند شنیده می‌شود. صدای ترقه‌ها و شلیک گلوله‌ها نیز به همان اندازه بلند و ترسناک است. هر صدایی که بسیار بلند باشد می‌تواند آزاردهنده نیز باشد. حلزون گوش، اندام حسی شنوایی گوش میانی به وسیله صداهای بلند صدمه می‌بیند. زمانی که دامنه امواج صوتی در حلزون گوش به آستانه تحمل نزدیک می‌شود، موجب گوش درد می‌شود.

۹ ـ پارس سگ شرور:

پارس سگ تقریبا همه ویژگی‌ها را در خود دارد. می‌تواند بلند و شگفت‌آور باشد و در ارتباط با خطر و تهدید است. ارتباط‌های ذهنی مردم به صدای پارس سگ به آنها حس بدی می‌دهد زیرا ذهن‌شان، آنها را به سمت خاطرات بد و ناخوشایند می‌کشاند. در حقیقت خود صدای پارس سگ به‌دلیل کیفیت خشن و دلخراش آن نیز آزاردهنده است. صداهای خشن بیشتر مواقع دلخراش حس می‌شود. صوت شناسان دلخراش بودن یک صدا را بر مبنای سرعت نوسان آن ـ ۲۰ تا ۲۰۰ بار در ثانیه ـ می‌سنجند و یک صدا باید به اندازه کافی نوسان داشته باشد تا شنیده شود و فقط به مقدار بلندی آن مربوط نمی‌شود.

۱۰ـ دستگاه‌های صوتی در شب:

یکی از بیشترین شکایت‌های دریافت شده صدای بلند دستگاه پخش موسیقی یا تلویزیونی است که به‌وسیله همسایه‌ها در شب پخش می‌شود. برای کسانی که در مهمانی‌ها شرکت کرده‌اند شنیدن صدای موسیقی لذت‌بخش است اما برای دیگران غیرقابل تحمل می‌شود. زمینه و میزان کنترلی که مردم می‌توانند روی موضوعی داشته باشند، مقدار واکنش احساسی‌شان به آن مورد را تعیین می‌کند و صدای موسیقی که از دور شنیده می‌شود و دیگران نمی‌توانند روی آن تسلطی داشته باشند، آنها را حساس می‌کند. این صدا حتی اگر ملایم باشد بازهم عذاب‌آور است و دقیقا به همین دلیل است که کسی نمی‌تواند صدای چک چک شیرآب را تحمل کند.

 

منبع:باشگاه خبرنگارن

برچسب‌ها:

نظر شما