به گزارش نماینده به نقل از تسنیم ؛ غلامرضا مصباحی مقدم در ارتباط با اخبار مطرح شده مبنی بر طرح تغییر شیوه عزل و نصب رئیس کل بانک مرکزی در مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهار داشت: اصل این موضوع که نصب و عزل رئیس کل بانک مرکزی یا قبول استعفا توسط رئیس جمهور انجام میشود در نامه ابلاغی مقام معظم رهبری به رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد تأکید قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه این موضوع منافاتی با تدوین و تعریف فرایند مشخصی برای نصب یا عزل رئیس کل بانک مرکزی ندارد، تصریح کرد: از همین رو مجمع تشخیص مصلحت نظام همان نامهای را که مقام معظم رهبری ارسال کرده و موضوع فرایند انتخاب رئیس بانک مرکزی و عزل وی را معضل تلقی کرده بودند.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس زمان نامه ارسالی مقام معظم رهبری را همزمان با بررسی قانون برنامه پنجم در مجلس عنوان کرد و افزود: در بررسی قانون برنامه پنجم به ماده مربوط به عزل و نصب رئیس کل بانک مرکزی رسیدیم، در آن مقطع مجلس مصوبهای را داشت که شورای نگهبان به آن ایراد گرفت و این مصوبه مجدداً برگشت به مجلس و بعد از آنکه مجلس روی آن اصرار کرد به مجمع تشخیص ارجاع شد.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در پیشنهادی که مجلس داشت، نصب و عزل رئیس کل بانک مرکزی به یک معنا تا حدودی از دست رئیس جمهور خارج شده بود و بعد از آن رئیس جمهور وقت خدمت مقام معظم رهبری نامه نوشت و گفت: اینگونه نمیتوان دولت را اداره کرد و نصب و عزل باید بهعهده رئیس جمهور باشد.
مصباحی مقدم با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری نیز در آن مقطع تأکید کردند که نصب و عزل رئیس کل بانک مرکزی بهعهده رئیس جمهور باشد، تأکید کرد: اما موضوع بانک مرکزی از همان سالهای نخست انقلاب اسلامی با مشکلاتی در کشور مواجه بوده و معضل است.
وی در تشریح چرایی معضل بودن مسئله عزل و نصب بانک مرکزی گفت: چراکه بانک مرکزی بانک دولت نیست بلکه بانک ملت است و نباید صندوق ذخیره دولت باشد و منابع این بانک بهتصمیم دولت یا رئیس جمهور جابهجا شود و همچنین بانک مرکزی نتواند سیاستهای پولی را بهدرستی اعمال کند و در نهایت دخالتهای دولت موجب پیدایش نوساناتی در سیاستهای پولی و ارزی شود.
نماینده مردم تهران در مجلس نهم با تأکید بر اینکه باید معضل فوق برطرف شود، افزود: مجمع تشخیص مصلحت نظام که در دولت یازدهم این موضوع را بررسی میکرد برخی از اعضا گفتند: دیگر نصب و عزل رئیس کل بانک مرکزی صورت گرفته و تحقق پیدا کرده و در این دولت با معضلی روبهرو نیستیم.
در خود مجمع هم البته گفته شد بهفرض دولت فعلی با این موضوع مشکلی نداشته باشد اما بدین معنا نیست که این معضل برای همیشه رفع شده چراکه صرفاً نصب و عزل مراد نبود بلکه چگونگی فرایند نصب و عزل ملاک است.
مصباحی مقدم تأکید کرد: به همین خاطر، مسئله با مقام معظم رهبری در میان گذاشته شد و ایشان فرمود که مجمع تشخیص مصلحت نظام موضوع را مورد رسیدگی قرار دهد و موضوع را به مجمع برگرداندند. برهمین اساس موضوع در مجمع مورد بحث قرار گرفت و رأی آورد که این یک معضل است و باید برطرف شود.
وی ادامه داد: از این جهت مجمع تشخیص مصلحت نظام به ماهیت این عزل و نصب ورود کرد. الآن کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص موضوع را در دستور کار خود قرار داده و کارشناسان از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد، مجلس و دانشگاهها روزهای شنبه در هرهفته بهصورت منظم دعوت میشوند و موضوع را رسیدگی میکنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین با تأکید بر اینکه معضل تنها در عزل رئیس کل بانک مرکزی نیست، گفت: در فرایند نصب موضوع این است که چهکسی با چه صلاحیتهایی رئیس بانک مرکزی بشود و چگونه چنین فردی تشخیص داده شود. همچنین در فرایند عزل مدت مدیریت رئیس کل بانک مرکزی مطرح است و اینکه چگونه فرایند خروج او از این مسئولیت پیشبینی شود مورد بحث است.
وی با بیان اینکه پیشنهاد ۷ساله شدن رئیس کل بانک مرکزی مطرح است، افزود: پیشنهادهای مختلفی درباره زمان مدیریت رئیس کل بانک مرکزی مطرح است و اینکه کنار رئیس جمهور دستگاههای دیگر نیز در این تصمیم گیری حق رأی داشته باشند نیز جزو پیشنهادها است ولی جمعبندی در کمیسیون انجام میشود و به صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام خواهد رفت.
نظر شما