شناسهٔ خبر: 47034 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ

تشریح یک تناقض پیچیده از سوی لیلاز :

اگر روحانی با سرعت اصلاحات حرکت کند دچار شکستگی اجتماعی می شویم

لیلاز

نماینده- یکی از انتقادات منتقدین دولت سابق ، بی توجهی دولت قبل به نظرات کارشناسی و طراحی اقدامات اقتصادی بدون توجه به عواقب اقتصادی و اجتماعی آن بود. این انتقادات به دولت نهم و دهم در طول 8 سال از سوی جریان رقیب شکل گرفت و تداوم یافت.

لیلاز

اما در شرایط کنونی، هنوز 7 ماه از آغاز دولتی که با شعار بازگشت به کار کارشناسی و میدان دادن به نخبگان به صحنه آمده است، نگذشته است که صدای طیف همفکران دولت در آمده است.

در همین زمینه، سعید لیلاز تحلیل گر اقتصادی و روزنامه نگار اصلاح طلب در گفت‌و‌گو با ایلنا، به بهانه فعالیت‌های رئیس جمهور سابق و اخبار اخیر در خصوص برگزاری جلسات منظم وی با همکاران و وزرای خود ،‌ نسبت به امکان بازگشت مجدد تفکر اقتصادی مقابل دولت به صحنه هشدار می دهد. شاید به این دلیل که  برنامه های دولت موسوم به اعتدال و تدبیر مبتنی بر نیازمندی های درونی جامعه ایرانی نیست و بر اساس مولفه هایی غیر از دغدغه مردم تدوین و اجرا می شود.

آقای لیلاز که سیاست های احمدی نژاد را پیوسته به مفهوم پوپولیسم پیوند می زند، در پاسخ به این سوال که چه شرایط اجتماعی می‌تواند زمینه ساز بازگشت گفتمان احمدی‌نژاد و ظهور دوباره مشی وی باشد‌، گفت:« اگر احمدی‌نژاد بخواهد دوباره با همان شعار‌ها بازگردد، منوط به این است که جامعه ایران حالت توده وار پیدا می‌کند یا نه. اگر قیمت نفت مثلا به ۲۰۰ دلار برسد و به فرض صادرات نفت ایران به ۲ میلیون بشکه در روز برسد چرا احمدی‌نژاد دوباره بازنگردد؟ در این حالت اساسا حضور روحانی بلاموضوع می‌شود».

این تحلیل گر اقتصادی با اشاره به وضعیت اقتصادی مردم و لزوم توجه به این امر در تحلیل احتمالات گوناگون، با بیان اینکه امروز ۵۰ درصد از قدرت خرید نیمی از جمعیت کشور دچار مشكل شده است. به مطالبات مردمی وناتوانی دولت جدید در پاسخ گویی به آن اشاره کرده و اظهار می دارد: «اگر دولت آقای روحانی نتواند ظرف مدت کوتاهی به این مطالبات پاسخ دهد و یا نتواند به گونه‌ای شرایط را ساماندهی کند، طبعا مطالبات از دولت روحانی عبور خواهد کرد. من به شما گفتم که این شرایط به شدت مستعد ظهور پوپولیسم است. یعنی شعارهایی که طبقات فرودستی را جذب می‌کند که دولت روحانی نتوانسته است در ساماندهی و تحقق مطالبات آنان موفق عمل کند. دقت کنید که ۵۰ درصد از جامعه ایران عملا نادیده گرفته شده‌اند و ما فرصتی فراخ و طولانی و زمانی موسع برای برآورده کردن مطالبات فوری مردم و ساماندهی امر اقتصاد نداریم. ما برای احیای زندگی مردم فرصتی طولانی نداریم».

وی تاکید کرد: «به گمان من احمدی‌نژاد به شدت روی فرصت کم ما و کند بودن روند اصلاحات حساب کرده است. در دوره این دولت ما مشکل دیگری هم داریم. تناقض دولت روحانی این است که اگر روحانی سرعت اصلاحات را اضافه کند دچار شکستگی اجتماعی خواهیم شد. اگر شتاب اصلاحات را کم کند مطالبات از او عبور می‌کند. از این جهت احمدی‌نژاد روی ناتوانی روحانی حساب کرده است».

این در حالی است که طیف حامیان دولت مدعی بودند سیاست های احمدی نژاد و ضربه هایی که به  خاطر سیاست های وی به مردم وارد شده بود عامل پیروزی روحانی بوده است.

حال پرسش اساسی این است که اگر مردم از سیاست های اقتصادی احمدی نژاد رویگردان بودند ،  دولت کنونی در مدت اندکی چه سیاستی اتخاذ کرده است که امکان روی آوردن مردم به جریان رقیب قوت گرفته است؟

 

نظر شما