شناسهٔ خبر: 46635 - سرویس سایر حوزه‌ها
نسخه قابل چاپ

نظر سلحشور درباره جشنواره فجر امسال

فرج‌الله سلحشور کارگردان و فیلمنامه‌نویس سینما را همگان به عنوان فیلم سازی ارزشی می شناسند. وی طی سال های اخیر با ساخت فیلم هایی نظیر یوسف پیامبر نه تنها در داخل کشور بلکه در خارج نیز محبوبیتی شایان توجه کسب نموده است.

به گزارش نماینده ؛ فرج‌الله سلحشور کارگردان و فیلمنامه‌نویس سینما را همگان به عنوان فیلم سازی ارزشی می شناسند. وی طی سال های اخیر با ساخت فیلم هایی نظیر یوسف پیامبر نه تنها در داخل کشور بلکه در خارج نیز محبوبیتی شایان توجه کسب نموده است. سلحشور با انتقاد به ماهیت فعلی سینما معتقد است که هالیوود سینما را تعریف کرده است و ارکانی مانند انسان‌محوری، دروغ‌محوری و مادی‌گرایی را در آن پایه‌گذاری کرده است. وی بر این باور است که سینما و تلویزیون فرهنگ و سنت‌های گذشته ما را تغییر داده است. سینما وسیله‌ای است تا آمریکایی‌ها فرهنگ ملتها را بگیرند و فرهنگ صهیونیسم را القا کنند.

جناب سلحشور به عنوان اولین سوال شما جشنواره فیلم فجر امسال را چطور دیدید؟

جشنواره ها وابسته به دولت ها هستند و برای خوشایند دولت ها است که تشکیل می شوند. البته باید به این امر نیز اشاره کرد که جشنواره ها به دولت ها وفاداری نمی کنند بلکه بیشتر خود را وابسته به سینمای هالیوود و کمپانی های صهیونیستی می دانند. علاوه بر این، هنرمندان به کسی وفا نمی کنند چون فیلمسازان می گویند ما قبل از این که ایرانی باشیم عضو جامعه جهانی فیلمسازی هستیم. یعنی خود را ملزم به رعایت قوانین بین المللی که از سوی هالیوود وضع شده می دانند. هنرمندان کعبه و معبد خود را نه در ایران بلکه در امریکا و اروپا جستجو می کنند. در هر حال و با این وضعیت جشنواره ها فقط به مراسم جشنی می ماند که عده ای برای نمایش خود و فیلمشان به آن جا می آیند. در واقع جشنواره هم که می گذارند در تایید و ادامه جریان موجود می گذارند و بدنبال یک جشنواره ایده آل و ارزشی نیستند.

معمولا در آخر این مراسم نیز کسانی که طرفدار دولت باشند و از نظر انحراف و وابستگی بیشترین امتیاز را داشته باشند جایزه ها را از آن خود می کنند. البته بعضا برخی از مسائل از زیر دست مسئولین رد می شود و ما شاهد تقدیر از بعضی فیلم های دیگر نیز می شویم.

من جشنواره امسال را مثل جشنواره سال های قبل می دانم با این تفاوت که امسال ۲-۳ فیلم خوب هم وجود داشت. البته این فیلم ها حاصل تلاش دولت فعلی نبود و همگی در دولت قبل ساخته شده بودند.

به طور کلی آیا امسال شاهد جشنواره قوی تر نسبت به دوره های بوده ایم؟

طبیعی است که فیلم هایی که با ۴۰ تا ۵۰ میلیارد تومان ساخته می شوند با فیلم هایی که دارای هزینه ای اندک هستند فرق داشته باشد.

اگر این هنرمندان کنونی وابسته به دولت هستند در دولت قبلی نیز بوده اند هنرمندانی که از دولت دفاع می کرده اند، آیا این به معنای نان به نرخ روز خوری است؟

هنرمندان از این دولت برای مقاصد خودشان سوء استفاده می کنند.

یعنی استفاده ابزاری؟

بله از دولت برای رسیدن به مقاصد خودشان استفاده ابزاری می کنند. هنرمندان در نهایت به هیچ دولتی وفاداری نمی کنند.

نظر شما درباره ورود برخی فیلم های حاشیه دار در جشنواره اخیر فیلم فجر چیست؟

بعضی از فیلم های در حمایت از فتنه ساخته شده بودند و آشکارا از این ایده حمایت می کردند. بدون شک این امر مورد حمایت دولت نیز بوده است چرا که در غیر این صورت حق شرکت در جشنواره و اکران را دریافت نمی کردند.

دولت نقش مستقیم داشته است؟

در ارائه این آثار دولت نقش مستقیم داشته است. اگر دولت مجوز شرکت در جشنواره و اکران این فیلم ها را نمی داد که پخش نمی شد. دولت در این کار اصرار هم داشته است و علاقه مند هم بوده است که این آثار حتما باید وجود داشته باشند.

فیلم هایی که از نظر شما در در حمایت از فتنه ساخته شده بودند را مثال بزنید؟

من عصبانی نیستم، قصه ها و آشغال های دوست نداشتنی فیلم هایی هستند که در حمایت از فتنه ساخته شده اند.

فارغ از جشنواره رویکرد فرهنگی دولت یازدهم را چگونه می بینید؟

در دوره گذشته لااقل مسئولین فرهنگی به زبان می گفتند که ما نیروهای ارزشی و آثار ارزشی رو حمایت می کنیم و گاهی هم این کار را می کردند و بودجه هایی به برخی آثار ارزشمند می دادند. به طور کلی در دولت قبل مسئولین فرهنگی سعی می کردند به حرف های خود عمل کنند.

اما دولت کنونی به صراحت می گوید همه فیلم ها یکی هستند و ارزشی و غیر ارزشی فرقی ندارد. همه از یک قماش هستند. در عمل هم به نیروهای ارزشی واقعا بها داده نمی شود. در زبان می گویند این ها نیروهای ارزشی هستند و باید مورد حمایت قرار گیرند اما در عمل کاری نمی کنند. به طور کلی مسئولین فرهنگی دولت فعلی مورد پسند جامعه حرف می زنند اما عمل نمی کنند.

میزان انطباق جشنواره فجر با اهداف انقلاب را چگونه ارزیابی می کنید؟

بعضی آثار از جمله در زمینه دفاع مقدس و دفاع از خانواده شهدا مثبت بوده است و توانسته است در به تصویر کشیدن برخی ارزش ها خوب عمل نماید ولی این امر دارای درصد بسیار کمی بوده است.

معلوم است که برخی آثار مثبت انجام شده اما این بدان معنا نیست که رویکرد دولت این آثار است. این آثار همه در دولت قبلی حمایت شده اند و ساخته شده اند. اگر این دولت هم حمایت کرده باشد از ۱۰۰ فیلم یک فیلم مثبت باشد این یعنی صفر، یکی دو درصد یعنی صفر.

در دهه گذشته فیلم هایی که از نظر شما با اهداف انقلاب هم تراز بوده است را بفرمایید؟

زیر نور ماه، آژانس شیشه ای، به رنگ خدا، ملک سلیمان، ۳۳ روز، شیار ۱۴۳ و فیلم چ و فیلم هایی که درباره دفاع مقدس بوده اند.

نظرتان درباره فیلم رستاخیر که در این جشنواره برخی جوایز را از آن خود کرد چیست؟

این فیلم شایستگی بردن این جوایز را نداشته است. به نظر من این فیلم کوهی از کاه است که فقط ظاهر دارد. کارگردان هیچ شناختی از عاشورا ندارد و قصه عاشورا را منعکس نکرده است. کارگردان با پرداختن به ظاهر از باطن غافل شده است. چنین فیلم هایی را نمی شود نشان دهنده عاشورا دانست. برخی از علما و بزرگان جامعه نیز آن را مورد انتقاد قرار داده اند.

برچسب‌ها:

نظر شما