اقتصاددان نشريه فوربس:

نقض تحریم ایران توسط بانک‌ها نشان از تضعیف موقعیت آمریکا دارد

اقتصاددان نشريه اقتصادی فوربس در يادداشتي نوشت: نقض تحريم ايران توسط بانک‌های جهان نشان‌دهنده تضعيف موقعيت آمريکاست؛ موقعيتی که تکان‌دهنده‌ترين شواهد زوال آن تحت لوای جريان‌های رسانه‌‌ای پنهان میشود.

به گزارش مجلس ایران به نقل از کیهان، ایمون فینگلتون کارشناس مسائل اقتصادی و سردبیر پیشین فوربس و فایننشال تایمز در یادداشتی در نشریه اقتصادی فوربس نوشت: همان‌طور که در یادداشت‌های پیشین خود در این نشریه خاطرنشان کرده بودم، این روزها تکان‌دهنده‌ترین شواهد تضعیف موقعیت آمریکا در جهان در جریان‌های رسانه‌ای پنهان شده است.
به عنوان مثال، هفته گذشته زمانی که مشخص شد، یک بانک ژاپنی به طور فاحش تحریم‌های مالی آمریکا علیه ایران را نقض کرده شاهد نمونه دیگری بر این ادعا بودیم.

گفته می‌شود، این بانک که شعبه‌ای از گروه مالی «میتسوبیشی یواف‌جی» ژاپن است، 28 هزار مبادله به ارزش 100 میلیارد دلار را به نفع ایران و دیگر کشورهای تحت تحریم آمریکا انجام داده است. در اوایل قرن کنونی، چنین اتفاقی در شبکه‌های خبری پخش و در صفحه نخست تمام روزنامه‌ها منعکس می‌شد، اما در حال حاضر چنین خبری تقریبا به آرامی و بدون سر و صدا پخش می‌شود. اغراق در این مسئله مشکل به نظر می‌رسد، ژاپن به علت داشتن مقررات و قوانین کنونی خود شناخته شده است و احتمالا هیچ صنعتی در این کشور بیش از بانکداری به دقت مورد کنترل و بازبینی قرار نمی‌گیرد.

این به آن معنا است که حقیقتا هر اقدامی در بانکداری ژاپن در ابتدا باید برای وزارت دارایی این کشور شفاف باشد. به علاوه، وزارت دارایی ژاپن نه تنها در بانک «میتسوبیشی یواف‌جی» بلکه در تمامی بانک‌های بزرگ این کشور، افراد خود را مستقر کرده است. در این بانک نیز «تویو گویتن» یکی از افراد با سابقه ارشد این وزارتخانه به عنوان مشاور ارشد فعالیت می‌کند.

 

این اقدام، کار بزرگی است که در ژاپن صورت گرفته و برخلاف منطق غرب که نخستین وظیفه چنین فردی لابی کردن با وزارتخانه به نفع بانک است، وظیفه چنین فردی در سیستم بانکداری ژاپن، اطمینان از نوع عملکرد بانک در راستای اهداف وزارت دارایی توکیو است. یعنی اگر بخواهیم بر پیاز داغ ماجرا بیفزاییم،‌ برای مردم ژاپن، این وزارتخانه پرابهت‌ترین نماینده قدرت ژاپن است؛ در نتیجه، بی‌خبر بودن این وزارتخانه از آنچه انجام شده باورکردنی نیست، البته، بانک «میتسوبیشی یواف‌جی» تنها بانکی نیست که تحریم‌ها را نادیده گرفته، ناظران نیویورک از 2 شعبه بانک‌های «اچ‌اس‌بی‌سی» و «استاندارد چارترد» در لندن نیز به عنوان بانک‌هایی که تحریم‌ها را نقض کرده‌اند، نام برده‌اند.

به هرحال، سیستم نظارتی انگلیس در چند دهه اخیر در میان کشورهای توسعه یافته از سهل‌انگارترین آنها بوده، اگرچه هر 2 بانک «اچ‌اس‌بی‌سی» و «استاندارد چارترد» مدت مدیدی است که برای موفقیت مرموز خود در آسیا به شهرت رسیده‌اند، اما احتمالا بانک مرکزی انگلیس در مورد مبادلات آنها با ایران هیچ نمی‌دانسته است. افرادی که حافظه خوبی دارند، مورد توشیبا در سال 1987 را به یاد می‌آورند؛ در آن مورد، شعبه‌ای از توشیبا در توکیو، تحریم‌های آمریکا در مورد فروش ابزارآلات ماشینی دقیق به شوروی را به جنگ طلبید، این نقض تحریم‌ها، هفته‌ها در صفحه نخست نشریات قرار داشت و روابط آمریکا و ژاپن به تیرگی گرایید.

در حال حاضر، این روند نشان‌دهنده بازتاب جالبی از میزان قدرت نفوذ ژاپن در پشت صحنه‌ای است که به نظر می‌رسد، هیچ‌کس در واشنگتن شجاعت جنگ با این کشور را ندارد. واضح است که وزارت خزانه‌داری آمریکا مدت زیادی است که از فعالیت‌های غیرقانونی بانک «میتسوبیشی یواف‌جی» آگاهی دارد اما سیاست میانه‌رویی را اتخاذ کرده است. مشکل اینجاست که وزارت خزانه‌داری آمریکا منبع تمام کشمکش‌ها بر سر منافع است چرا که این وزارتخانه به ژاپن برای خرید اوراق قرضه آمریکا برای تامین سرمایه یک سوم کسری عظیم تراز حساب جاری این کشور نیازمند است. گفته می‌شود، چنین خریدهایی تحت کنترل وزارت دارایی توکیو قرار دارد؛ به علاوه، «میتسوبیشی یواف‌جی» از قدرت پرابهت دیگری در سیستم بانکداری آمریکا بهره می‌برد، از جمله مالکیت این بانک در «یونیون بانک» یکی از بزرگترین بانک‌های کالیفرنیا و برخورداری از یک پنجم سهام مورگان استنلی است.