به گزارش مجلس ایران به نقل از فارس، غلامعلی حداد عادل بعد از ظهر دیروز در جمع دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه تهران با اشاره به موضوع «استقلال» در جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: استقلال اولین کلمه اولین شعار ملت ایران در انقلاب اسلامی است.
نماینده مردم تهران در مجلس تصریح کرد: در تظاهرات سال 1357 اولین شعار که در واقع گستردهترین شعار هم بود و هنوز هم قدرت خود را حفظ کرده است، «استقلال، آزادی جمهوری اسلامی» بود و مردم در سراسر ایران به طور طبیعی روی کلمه استقلال پافشاری کردند و آن را بر زبان آوردند.
وی یادآور شد: علت این اجماع ذهنی و قلبی مردم در انقلاب بر روی استقلال این بود که همه میدانستند ریشه گرفتاریها و مشکلات و عقبماندگی کشور نداشتن استقلال بوده است که نمونههای بسیاری از این موضوع در تاریخ وجود دارد.
حدادعادل بر همین اساس به خاطرات بعضی از رجال دوره گذشته در زمان پهلوی و طاغوت اشاره کرد که در واقع نداشتن استقلال در ایران را به تصویر میکشد.
مشاور عالی مقام معظم رهبری با تاکید بر اینکه اولین گوهری که انقلاب اسلامی به ما عطا کرده است، استقلال است، اظهار داشت: این مسئله موضوعی است که هیچ گروه سیاسی در ایران درباره آن تردید ندارد؛ ممکن است در شیوه اداره کشور برخی مسائل مطرح باشد اما حقیقت این است که استقلال کشور قابل خدشه نیست و این یک نکته مهم، محوری و اصل است که میتواند همه ما را دور یکدیگر جمع کند.
عضو ائتلاف پیشرفت با تاکید بر اینکه در این زمینه میتوان به جغرافیای منطقه و کشورهای اطراف نگاهی داشت، تصریح کرد: بنده از شیخنشینان خلیج فارس صحبت نمیکنم اما میتوان دید که کشوری با سابقهای مثل ترکیه در حال حاضر در قضیه سوریه چگونه عمل میکند.
وی اضافه کرد: دو سه سال پیش در ترکیه عدهای با کشتی به راه افتادند تا به مردم محاصره شده غزه کمک کنند اما اسرائیلیها وسط دریا این کشتی را مورد هدف قرار دادند و 9 نفر از اطبا ترکیه را کشتند که مردم ترکیه از این جهت به خشم آمدند.
حدادعادل با بیان اینکه این مسئله روابط ترکیه و اسرائیل را قدری سرد کرد، افزود: فردی مثل جان کری به آنکارا میرود و دست اسرائیل را در دست ترکیه میگذارد و آنها را با یکدیگر متحد میکند.
رئیس مجلس هفتم گفت: وقتی بیداری اسلامی در مصر، تونس و لیبی آغاز شد یکباره در سوریه نیز یک حرکت شکل گرفت و بعد هم سراغ سوریه رفتند. گویی فقط در سوریه دموکراسی مطلوب نیست و در بحرین و عربستان مطلوب است.
نماینده مردم تهران در مجلس اضافه کرد: این مسئله از اینجا نشات میگیرد که در بین همه کشورهای عربی، سوریه از ابتدا به جبهه مقاومت در برابر اسرائیل تبدیل شده و دستهایش را به عنوان تسلیم بالا نبرده بود؛ از این رو سوریه باید مجازات شود.
حدادعادل اظهار داشت: کشور ما یعنی ایران دارای امکانات فراوان و مردم باهوشی است و من این را از سر تعارف عرض نمیکنم و به این جمله که «هنر نزد ایرانیان و بس» اعتقاد دارم.
وی افزود: جوانهای کشور ما استعدادهای فراوان و خوبی دارند، مردم فداکار و ایثارگری داریم که نمونه ایثارگری آنان را میتوان 8 سال دفاع مقدس دانست؛ ایران اسلامی از لحاظ موقعیت جغرافیایی ـ اقلیمی، داشتن ذخایری همچون نفت و گاز و دسترسی به آبهای آزاد بسیار غنی است.
عضو ائتلاف پیشرفت با طرح این پرسش که شاید شما از من بپرسید که با وجود این همه ذخایر و توانایی پس چرا دارای این همه مشکلات هستیم، گفت: ما یک عقبماندگی انباشته تاریخی داریم و چیزی نیست که با 20 سال و یا 40 سال به کلی برطرف شود، حتی اگر هیچ مشکلی هم نبود و این شیوههای دشمنی و توطئهها هم در کار نبود ما نمیتوانستیم با 20 سال و یا 40 سال مشکلات را برطرف سازیم.
حداد عادل اضافه کرد: انقلاب اسلامی خار چشم استکبار بوده و هست و از روز اول نیز با دشمنی آنها روبرو بودیم که یک جلوه از این دشمنیها جنگ بود که خیل عظیمی از نیروهای انسانی مخلص و انقلابی ما را از ما گرفتند.
«همیشه این انقلاب به دلیل اصالت با توطئه، تحریم و تهدید مواجه شده و در همان اندازه که ما با نیروهای موجودمان در حال حرکت بوده ایم، استکبار نیز در حال خنثیسازی بود».
وی با بیان اینکه تاکنون در بسیاری از مشکلات غلبه و توطئه و پیشرفت خوبی داشتهایم، تصریح کرد: این گفته را از تجربهای که خودم دارم عرض میکنم و آن این است که وقتی کشوری انقلاب میکند و سرنوشت خود را رقم میزند به کیمیایی احتیاج دارد که نام آن کیمیا مدیریت است.
عضو ائتلاف پیشرفت گفت: اگر از من بپرسند کشور ایران بیش از هر چیزی، به چه نیازمند است خواهم گفت که مدیریت و معتقدم ما باید با استفاده از استقلال و سرزمینی که در اختیار داریم از این مدیریت استفاده کنیم تا بتوانیم کشور را اداره کنیم.
حداد عادل خطاب به دانشجویان دانشکده مدیریت اظهار داشت: شما دانشجویان نیاز مدیریت را در کشور گسترش دهید و احتیاج به مدیریت را در جامعه به یک خودآگاهی تبدیل کنید که این خودآگاهی به یک فرهنگ تبدیل شود.
وی ایجاد پایههای مدیریت را از دوران مدرسه دانست و تاکید کرد در مهدکودک و کودکستانهای ما جهتگیریهای آموزشی باید به گونهای باشد که فرزندان ما در آینده یک مدیر تربیت شوند و در کنار درس و سواد و معلومات توانایی مدیریت یک جمع در مواجهه با مشکلات را داشته باشند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه شما از استقلال کشور سخن گفتید ولی هیچ اشارهای به آزادی نداشتید گفت: بنده راجع به استقلال صحبت کردهام اما صحبت من نفی آزادی نبود؛ من نه آزادی را سبک شمردم و نه نفی کردم و آزادی هم به همان اندازه مهم است و در قانون اساسی نیز به آن تاکید شده، بنده فقط میخواستم در خصوص استقلال سخن بگویم.
حداد عادل در بخش دیگری از سخنان خود گذری بر اوضاع سوریه داشت و تصریح کرد: سوریه فقط به دلیل اینکه از حزبالله لبنان حمایت کرده است امروز دارد تنبیه میشود چرا که در برابر نقشههای آمریکاییها تمکین نکرد.
وی در خصوص انحلال سازمان مدیریت گفت: من معتقدم تغییرات ساختاری باید با تأمل و کار کارشناسی طولانی صورت بگیرد؛ در طول 13 سالی که در مجلس حضور دارم هیچ وقت به پیشنهادهای شتابزده برای انحلال یک دستگاه رأی ندادهام و همواره نیز مخالفت کردم؛ بنده یکی از تغییرات شتابزده را انحلال سازمان مدیریت میدانم و معتقدم کشور برای اینکه بودجهاش درست مصرف شود نیاز به برنامه دارد.
عضو ائتلاف پیشرفت با بیان اینکه نه تنها انحلال سازمان مدیریت بلکه ادغام وزارتخانهها نیز من را قانع نمیکند، تأکید کرد: من قانع نیستم که راه کوچکتر کردن دولت ادغام وزارتخانهها است، کوچکترشدن دولت، کوچککردن عدد وزارتخانهها نیست.
حداد عادل اضافه کرد: بدتر از انحلال سازمان مدیریت و ادغام وزارتخانهها این است که ما یک روز تصمیم بگیریم و یک چیز را منحل کنیم و یک روز دیگر خودمان استدلال کنیم که تصمیم خود را عوض کنیم. به عنوان مثال دانشگاه علوم پزشکی تهران و ایران که رئیس جمهور گفت بنده در ادغام و استقلال مجدد آنها دخالت نداشتم.
وی با بیان اینکه این گونه رفتارهای سینوسی مردم را گیج میکند تصریح کرد: ما از خود همین آقا شنیدیم که این کار خوب است و بعد استدلال میکند که اصل این کار خوب بوده است،این گونه کارها اعتماد به عقلانی بودن را در جامعه از بین میبرد و دولت آینده باید اعتماد جامعه، تحصیلکردهها را به عقلانی بودن تصمیمگیریها بالا ببرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در خصوص سیاست خارجی دولت احمدینژاد نیز گفت: آقای احمدینژاد در دوره اول ریاستجمهوری خود در بعد سیاست خارجی موضعی عزتمندانه و استقلالی داشت که خیلی خوب بود، الان هم خوب است.
حداد عادل با بیان اینکه پافشاریهای احمدینژاد در مسئله هستهای یکی از جلوههای استقلال ما بود، گفت: دولت آقای احمدینژاد در سیاست خارجی بد عمل نکرده است.
وی در پاسخ به سؤال دانشجویی در خصوص هولوکاست تصریح کرد: آقای احمدینژاد در آن اظهارنظری که ابتدا کرد بهانهای به دست صهیونیستها برای جار و جنجال کردن داد؛ چرا که ما احتیاجی به آن شیوه صحبت کردن نداشتیم که البته خود ایشان هم دیگر تکرار نکردند.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری به سخنرانی محمود احمدینژاد در دانشگاه کلمبیا اشاره و خاطر نشان کرد: آقای احمدینژاد در کلمبیا گفتند که اگر هولوکاست درست است پس چرا اجازه تحقیق دوباره درباره آن را نمی دهید؟
حداد عادل در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چند درصد مشکلات فعلی ناشی از تحریمها و چند درصد مبنی بر سوء مدیریتها است، گفت: معتقدم مشکلات ناشی از هر دوی اینها بوده و ما کشوری هستیم که متأسفانه اقتصادمان وابسته به نفت است و ما مجبور بودیم به خارجیها نفت بفروشیم و غربیها نیز با استفاده از اتحادیهها و سازمانهایی که به وجود آورده بودند به بهانه انرژی هستهای نفت ما را تحریم، بیمهها را لغو، بانک مرکزی را تحریم و جلوی مبادلات ارزی ما را گرفتند که همه اینها سبب کاهش دلار شد.
وی ادامه داد: در به همین ریختن بازار دلار، مستکبران دلال و جاسوس هم دارند؛ عدهای در دوبی نشستهاند و با رمز کار میکنند، چند نفر را هم دارند که سرچهار راه ارز را با قیمت گران میفروشند و عده ای نیز با قیمت گران میخرند که هم خریدار و هم فروشنده هر دو از یک شخص دستور میگیرند و بعد هم پیامک رد و بدل میشود که دلار افزایش یافت.
مشاور عالی مقام معظم رهبری تصریح کرد: اگر این گرانیها ناشی از مدیریت بود باید از اول وضعیت دولت همینطور بود اما باید دانست که در یکی دو ساله اخیر این گرانیها افزایش یافته است.
حداد عادل در خصوص هدفمندی یارانهها نیز گفت: قرار بود 50 درصد یارانه به مردم، 30 درصد به تولید و 30 درصد به کشاورزی اختصاص داده شود که 30 درصد پول تولید داده نشد و قیمت کالاها افزایش یافت و یارانههای نقدی نیز جوابگو نشد.
حداد عادل در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما دولت اول آقای احمدینژاد را در عرصه فرهنگی بیشتر قبول دارید یا دولت دوم را، اظهار داشت: من به دوره اول نزدیکترم و کارهای آن را بیشتر روی حساب و کتاب میدیدم،استنباطم این است که در 4 سال اول مبناییتر از 4 سال دوم تصمیم گرفته میشد.
عضو ائتلاف پیشرفت در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شما به این موضوع اشاره کردهاید که وقتی ما ائتلاف کردیم کاندیداتوری زاکانی مطرح نبود و جبهه پایداری نیز نامزدشان را معرفی نکردند، اگر اکنون به آن زمان برگردیم و آقای زاکانی بودند و جبهه پایداری نیز گزینه خود را معرفی کرده بود، شما چه تصمیمی میگرفتید، یادآور شد: ما ائتلاف کردیم؛ گناه که نکردیم و در واقع وحدتی را انجام دادهایم که همه به آن توصیه میکنند. مثل این است که هر کس اختلاف کند باید برایش کف بزند، اما حال ما سه نفر که اختلاف نکردهایم میگویند چرا توبه نمیکنید؟
وی با بیان اینکه بنده با آقای زاکانی دوست و همکار هستم اظهار داشت: ما سه نفر به ذهنمان رسید ممکن است اگر بیاییم هر کدام درصدی از رای داشته باشیم. بعد گفتیم اگر سه نفر بیاییم و هر سه نفر رقابت کنیم احتمال اینکه سه نفرمان شکست بخوریم وجود دارد و احتمال دارد به دورانی که به آن انتقاد داشتیم نیز بازگردیم، ما قرار گذاشتیم با ساز و کاری که داریم دو نفر کنار بروند و یک نفر باقی بماند و این کل ماجراست. آن موقع خیلیها که الان اعلام نامزدی کردند نبودند و اکنون هم مدتهاست که ما گفته ایم در بین دوستان اصولگرا هر کس درصد رای قابل توجهی داشت که قابل مقایسه با درصد آن سه نفر باشد بیاید و جزو ائتلاف شود و با یکدیگر تدبیر کنیم تا یک نفر از ائتلاف بیرون بیاید. ما در درون اردوگاه اصولگرایی نباید با یکدیگر رقابت کنیم و این اصل است.
حداد عادل تصریح کرد: بنای ما حذف کسی نیست، اما اینگونه هم نیست که هر کس بگوید نامزد شدم بگوییم بفرمایید در ائتلاف؛چگونه با کسی که هفت دهم درصد رای را دارد بر سر میز ائتلاف بنشینیم؟
عضو ائتلاف پیشرفت یادآور شد: اما اگر کسی رای قابل توجهی داشت حال زاکانی، لنکرانی و جلیلی که بعید است بیاید یا آقای ابوترابی باشد، ائتلاف سه نفره به 4 یا 5 نفر میتواند افزایش یابد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا از پورمحمدی یا ابوترابی دعوت یا مشورت کردهاید، گفت: همیشه امثال شما پرسیدهاند و ما هم جواب دادهایم این در به روی کسانی که رای قابل توجهی داشته باشند باز است.
عضو ائتلاف پیشرفت در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه اگر آقای جلیلی و زاکانی حضور داشته باشند، آیا شما طبق ساز و کار پیشرفت در این زمینه عمل خواهید کرد، گفت: ما دوست داریم اینگونه باشد و در مقابل هم چنین عمل کنند.
*از روز اول بنا بود از سه نفر دو نفر کنار روند
حداد عادل در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آقای ولایتی و قالیباف تعابیری را مطرح میکنند مبنی بر اینکه هر سه نفر ما خواهند آمد و دوباره مطرح میکنند که یک نفر میآید، اگر اینگونه باشد این معما پیچیدهتر میشود نظر شما در این زمینه چیست اظهار داشت: این چنین نقلقولهایی از آقایان ولایتی و قالیباف درست نیست. از روز اول بنا بود از سه نفر دو نفر کنار روند و اگر ما 4 ماه پیش سخنی را مطرح کردهایم امروز هم آن را تکرار میکنیم؛ اینکه ما بنا داریم 17 اردیبهشت نامزد قطعی را معرفی کنیم به معنای این نیست که هر سه نفر در رایگیری شرکت میکنند.
*خیلی حرص و جوش رئیس جمهور شدن را نخوریم
وی تصریح کرد: یکی از عوامل موثر در انتخاب گزینه نهایی نظرسنجی است. اما مهم این است که خیلی حرص و جوش رئیسجمهور شدن را نخوریم و اگر این مسئله حل شود ساز و کار نیز پیدا خواهد شد.
حداد عادل در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نظرسنجیهای منتشر شده از سوی چه کسی صورت میگیرد، اظهار داشت: ما به دستگاه بی طرف آن را ارجاع میدهیم و این نظرسنجی یکی از دادههای ما خواهد بود و با کنار هم گذاشتن عوامل دیگر تصمیم میگیریم.
*ادعا نمی کنیم که صالح ترین و کارآمد ترین افراد هستیم
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما قبول دارید وقتی ائتلاف کردید یعنی این افراد کارآمدتر از دیگران هستند اظهار داشت: نه ما چنین ادعایی نکردیم که صالحترین و کارآمدترین هستیم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اگر احتمال دهیم اصولگرایی بیاید و رای را بشکند و رای وی بالاتر باشد ما کنار میرویم و مهم این است که کشور خوب اداره شود.
حداد عادل در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه رهبری در سخنانی فرمودهاند که به کارآمدی افراد تاکید داشته باشید و آیا شما این کارآمدی را در خود میدانید گفت: اینکه شخص باید کارآمد باشد درست. اما این همه ماجرا نیست، چرا که شاید فردی کارآمد باشد اما فکرش نیز منحرف باشد. بنابراین کارآمدی شرط لازم و کافی نیست.
وی افزود: کارآمدی سنجشسنج ندارد که براساس آن کارآمدی افراد تعیین شود. هر کس که قدم در میدان گذاشته در خود یک تواناییهایی را دیده و آمده و هیچ کسی هم نیست که کارآمدی در وی آنچنان باشد که معجزه کند و بیاید یکساله مشکلات کشورمان را حل کند.
*کارآمدی در افراد نسبی است
حداد عادل اضافه کرد: اگر کسی دنبال شخصی است که یک ساله بتواند مشکلات کشور را برطرف کند بداند که همچین شخصی وجود ندارد و در هیچ کشوری هیچ کس نمیتواند ادعا کند که من آنقدر کارآمدم که میتوانم مسائل را یک شبه حل کنم. بنابراین کارآمدی در افراد نسبی است.
این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری با بیان اینکه من ولایتی و قالیباف در مراحلی تجربههایی را داشتهایم گفت: این تجارب اجرایی، قانونگذاری، مدیریتی، فکری و فرهنگی است و به همین جهت است که به میدان آمدهایم و من نیز به هیچ وجه مدعی نیستم که کارآمدترین هستم و میتوانم همه مشکلات را با دست و فکر خودم حل کنم.
حداد عادل در ادامه به سوابق اجرایی و مدیریتی خود اشاره کرد و یادآور شد: بنده بعد از 22 بهمن 57 در اسفند ماه همان سال کار خودم را از سطح معاونت وزیر شروع کردم و از آن سال به بعد نیز مسئولیتهای بالاتری را داشتهام، البته هیچ وقت وزیر نبودهام؛ مجلس را هم اداره کردهام و در دوره چهارساله ریاست که دوران سختی هم بود نمونهای از کار خودم را به ملت عرضه داشتم، چهار بار به مجلس رفتم که سه دوره نماینده مردم بودم.
وی همچنین در خصوص تخصص علمی دانشگاهی خود گفت: فوقلیسانس فیزیک گرفتهام و بعد رفتم علوم انسانی که یکسال علوم اجتماعی و ده سال فلسفه خواندم و اکنون نیز نزدیک به 40 سال است که در دانشگاه تدریس میکنم که با چنین کارنامهای گمان کردم که در کنار بقیه کاندیداها می توانم نامزد شوم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: اگر از ائتلاف سهگانه بیرون آمدم، نیز تابع رای ملت هستم و اگر مردم بر اساس شناختی که از من دارند تشخیص دهند گزینه مناسبی هستم با توکل بر خدا کار را شروع میکنم و اگر هم کس دیگری رئیسجمهور شد ما کمکش میکنیم چرا که این یک وظیفه است.
حداد عادل در پاسخ به سوال دانشجویی که پرسید اصولگرایان در سال 84 میثاقنامهای را نوشتهاند و به تایید همه رسید اما از آن سرپیچی کردند چه تضمینی وجود دارد که در ائتلاف با شما این به وجود نیاید، گفت: بله، معلوم نیست؛ یک عدهای با هم قول و قرار گذاشتند حال وفا نکردند. اما در بین اعضای ائتلاف پیشرفت تاکنون این اتفاق نیفتاده و دلمان میخواهد تا انتخابات این ائتلاف برقرار باشد و برای این نیز کوشش میکنیم. غیر از این کسی چه تضمینی میتواند بدهد؟
وی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه به نظر شما مخاطب سخنان اخیر آقای احمدینژاد در خوزستان که گفته« عدهای پیغام دادند اگر رویت را زیاد کنی، میزنیم پدرت را درمیآوریم» و با واکنش آقایان زاکانی و شریعتمداری مواجه شده است چیست؟ اظهار داشت: من از صبح تاکنون مجلس بودم و فرصت نکردم سرمقاله آقای شریعتمداری را بخوانم. شما زیاد نگران نباشید.
مشاور عالی مقام معظم رهبری در خصوص کاندیداتوری اسفندیار رحیممشایی نیز گفت: احتمال قوی میدهم که ایشان قدم به میدان انتخابات بگذارد اما نمیدانم در ادامه چه اتفاقی خواهد افتاد به نظرم باید از شورای نگهبان بپرسیم چرا که صحیح نیست من از جانب این شورا حرف بزنم.
حدادعادل در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا برای کاندیدا شدن از مقام معظم رهبری نیز مشورت گرفتهاید، گفت: مقام معظم رهبری بنا ندارند در مسئله انتخابات ریاستجمهوری به کسی بگویند که تو بیا و یا نیا؛ همانطور که در مشهد نیز فرمودند، ایشان نظر خود را راجع به این موضوع دادهاند.
حداد عادل در خصوص وضعیت سوریه نیز گفت: ما از روز اول میدانستیم مخالفت با بشار اسد، دلسوزی برای دموکراسی و دفاع از مردم سوریه نیست بلکه از بین بردن حکومتی است که تابع رژیم صهیونیستی و آمریکا نبوده است.
«این سخن به این معنا نیست که رفتارهایی که با مردم سوریه شد،مورد تایید ماست و یا اینکه خدای نکرده ما دشمن مردم سوریه باشیم؛ ما در مذاکرات و ارتباطاتی که داشتیم سعی کردیم ماجرا را به سمتی هدایت کنیم که خواستههای به حق مردم تامین شود و توطئهای که آمریکا شکل داده را خنثی کنیم.»
وی با بیان اینکه راه حل ایران در قضیه سوریه مذاکره سیاسی بود گفت: اخضر ابراهیمی و آلمان نیز این اواخر همین نظر را دارند و فقط چند کشور مانند اسرائیل، آمریکا و چندی از کشورهای مزدور منطقه که بنیانگذار اسرائیل هستند خواستار ادامه وضع موجودند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه اگر دفاعیات این کشورها نبود، با تدبیر و برنامه مسائل سوریه را یک و نیم ساله حل میکردیم، گفت: اتفاقی که هماکنون در سوریه میافتد بسیار خطرناکتر از مسائل افغانستان است. چرا که در افغانستان، آمریکاییها برای بیرون راندن روسها، طالبان را تشکیل دادند که از دل طالبان نیز القاعده درآمد.
حداد عادل با بیان اینکه کارهای تروریستی در سوریه با نام جهاد اسلامی انجام میشود، گفت: اینکه افرادی را از چچن، آفریقا و لیبی به سوریه میفرستند و مسلح میکنند حتی اگر رژیم بشار اسد هم ساقط شود ماجرا خاتمه نمییابد. چرا که این افراطیگری و مسلح کردن القاعده بعدا دامن خود ترکیه و بقیه کشورهای منطقه را خواهد گرفت.
نظر شما