شناسهٔ خبر: 184320 - سرویس مجلس
نسخه قابل چاپ منبع: فارس

زنگنه: تحلیل‌ها درباره تورم‌زا بودن بودجه اشتباه است

محسن زنگنه نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خصوص بودجه ۱۴۰۴، گفت: تحلیل‌ها درباره تورم‌زا بودن بودجه اشتباه است.

به گزارش «نماینده»، محسن زنگنه نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خصوص بودجه ۱۴۰۴، گفت: بودجه کشور در چند سال اخیر بیشتر بودجه حسابداری شده است یعنی ما یک هزینه‌های ضروری داریم که باید منابعی را برای آن پیدا کنیم و به آن اختصاص دهیم. اقتضا شرایط فعلاً در همین حد است. هر سال حدود ۳۰۰ الی ۲۰۰ همت و سال آینده ۵۶۰ همت از بودجه برای هزینه‌های عمرانی و زیرساختی قرار گرفته است. به همین دلیل از بودجه انتظار این‌که رفاه را افزایش دهد نداریم، بلکه انتظار ما از بودجه ثبات اقتصادی شرایط است. وی افزود: نزدیک به ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای تسهیلات منابع گذاشتیم. اگر ۵۰ درصد حتی ۳۰ درصد از این مقدار محقق شود حتماً در اشتغال‌زایی موثر خواهد بود.نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: نظر دادن برای تورم‎‌زایی زود است چرا که جداول هنوز ارائه و بررسی نشده است. کسانی‌که ادعای تورم‌زایی بودجه را دارند باید توضیح دهند کجای بودجه تورم‌زا است. فعلاً تبصره نوشتیم و در تبصره‌ها که مورد خاصی اضافه نکردیم. زنگنه با اشاره به افزایش قیمت آب، برق و گاز، گفت: فقط در قسمتی از بودجه پول آب، برق و گاز را که هر سال اضافه می‌شود مجلس اضافه کرده که برای این موضوع هم قانون مشخصی وجود دارد. مبنی بر این‌که هر سال باید پول این سه مورد اضافه شود و مقدار این مبلغ را باید مجلس تعیین کند. به غیر از این مورد مجلس در هیچ موردی افزایش قیمت نداده است.

وی ادامه داد: تورم بودجه وقتی ایجاد می‌شود که هزینه‌های زیادی برای دولت نوشته شود و منابعش مشخص نباشد، لذا دولت پول کم می‌آورد و دولت یا مجبور به قرض با مبالغ بالا می‌شود یا به اوراق‌فروشی روی می‌آورد یا پول چاپ می‌کند. یعنی از بانک مرکزی قرض می‌گیرد. پایه پولی را بالا می‌برد. یا مثلاً نرخ تامین مالی را در کشورافزایش می‌دهد. این امور موجب ایجاد تورم می‌شود. نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: لذا اگر بودجه‌ای بنویسیم که هزینه‌ها و منابع دولت مشخص باشد و به اندازه دخلش خرج کند از بودجه تورمی ایجاد نمی‌شود. حالا ممکن است برخی تصمیمات در بودجه گرفته شود که آن تصمیمات تورم‌زا باشد. مثلاً تصمیم بگیرند که قیمت ارز ترجیحی در سال آینده سه برابر افزایش پیدا کند. بله این قبیل تصمیمات موجب تورم می‌شود. این‌که چند درصد بر تورم تاثیر می‌گذارد باید کارشناسی شود.زنگنه با اشتباه خواندن سیاست تورم هراسی، گفت: بنابراین الفاظی که برخی برای تورم‌زایی بودجه به کار می‌برند غلط است. مثلاً این‌که برخی می‌گویند این بودجه ۴۰ درصد سال آینده تورم را بالا می‌برد درست نیست. کل تورم ما ۴۰ درصد است. سهم بودجه چقدر از این ۴۰ درصد است؟ دست‌هایی در کار است که فضای ناامیدی و انسداد را به جامعه تزریق کنند. وی اظهار کرد: برخی فقط فریاد می‌کشند که آی مردم برق، آب و گاز نداریم، اما نمی‌گویند چرا نداریم. اگر کسی از روی انصاف سخن بگوید و غرضی نداشته باشد خواهد گفت که این افزایش قیمت و این کمبود انرژی به علت افزایش صنایع، کارخانه فولاد و پتروشیمی‌های ما است.

نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با اشاره به رشد صنایع کشور، گفت: امروز در بوشهر پتروشیمی‌های بسیاری احداث شده است. همین‌طور غرب و شرق کشور از جمله اصفهان، خراسان، یزد و شیراز را مشاهده کنید. به مردم بگویید که ما کارخانه زدیم، لذا گاز کم آوردیم.زنگنه خاطرنشان کرد: هدف این افراد از این سخنان ۲ چیز است. اول آن‌که ناکارآمدی و تنبلی آینده خود را با تلقیین شرایط نامطلوب توجیه کنند و بگویند که شرایط خیلی بد بود برای همین ما نتوانستیم کاری انجام دهیم. دوم آنکه به راه‌حل منسوخ شده قبلی خود برگردند. همه هم شاهد شکست این راه‌حل مکررا بوده‌اند. آن راه‌حلی که در دنیا بارها شکست خورده چیزی نیست جز وابستگی مجدد به آمریکا.وی افزود: باید واقعیت‌ها رو بگوییم. ما گاز و برق نداریم. چرا گاز و برق نداریم؟ چون مردم شیر گاز را باز و برق را روشن کردند؟ خیر. گاز و برق نداریم چون کارخانه و مسکن ساختیم و صنایع خود را توسعه و افزایش دادیم. شما به رشد تهران نگاه کنید. آیا این همه مسکن جدید که ایجاد شده نیاز به برق و گاز نداشته؟نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: رئیس جمهور ۲ شأن دارد. شأن اول حل مشکلات و شان بعدی ایجاد روحیه به مردم است. خیلی بده که رئیس‌جمهور مملکت بگوید نداریم هر کس می‌تواند بیاید و شرایط را درست کند. گاهی اوقات می‌بینید یک رئیس‌جمهور هیچی ندارد، اما با کلامش به جامعه انرژی و حرکت می‌دهد.

زنگنه با بیان این‌که بهتر است به مردم تمام حقایق گفته شود، گفت: از جمله این‌که در دوران انقلاب پتروشیمی‌ ما ۴۰۰ درصد رشد کرده است، اما متاسفانه برای گازش فکر نکرده بودیم و الان گاز کم داریم. اگر با مردم این‌طور صحبت کردیم و مردم را در جریان همه موضواعات قرار دادیم؛ مردم خواهند گفت پس درپتروشیمی رشد داشتیم حالا گازشم باید بیاریم.وی یادرآور شد: در سطح کشور گلخانه‌های بسیاری احداث شده است. گلخانه نیاز به گاز زیادی دارد. گازش را تأمین نکردیم. یزد بی آب امروز صادر کننده محصولات کشاورزی است. مرغ‌داری‌ها نیاز به برق دارند. نایب‌رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در خاتمه گفت: تحولات سوریه در بودجه تاثیری ندارد، البته اگر درگیری‌های ما افزایش یابد بودجه بیشتری را باید برای تقویت بنیه دفاعی خود اختصاص دهیم. همان پنج درصدی که در برنامه هفتم برای تقویت بنیه دفاعی در نظر گرفتیم کفایت می‌کند.

نظر شما