شناسهٔ خبر: 173875 - سرویس مجلس
نسخه قابل چاپ

گزارش نماینده از تصویب طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار؛

مصوبه ای که "جیغ" انحصارگران را درآورده است/ایجاد یک میلیون شغل با تصویب طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار

کسب و کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب کلیات طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار در جهت برداشته شدن بزرگترین موانع در مسیر تولید و همچنین برچیده شدن امضاهای طلایی انحصارگران گام مهمی برداشتند.

به گزارش خبرنگار «نماینده» نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز چهارشنبه، 24 شهریورماه با کلیات طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار با 203 رأی موافق، 27 رأی مخالف و 11 رأی ممتنع از مجموع 203 نماینده حاضر در جلسه موافقت کردند تا بزرگترین موانع در مسیر تولید برداشته و با تحول در نظام صدور مجوزها، رانت‌ها و امضاهای طلایی برچیده شود.

محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی پس از رأی بالای نمایندگان به کلیات طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: از نمایندگان تشکر می‌کنم چرا که در راستای تسهیل گری در بازار کسب و کار و رفع موانع گام جدی برداشتند، امروز یکی از چالش‌های کشور ما، جوانان تحصیلکرده و با استعداد بیکاری است که فرصت‌ها از آنها گرفته شده است. ان‌شاء الله این طرح بتواند از هر انحصاری جلوگیری کرده و یک رقابت جدی را در فضای کشور فراهم کند.

به دنبال انحصارشکنی هستیم

محسن زنگنه سخنگوی کمیسیون جهش و رونق تولید در توضیح طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: براساس ماده 7 مکرر دولت را ملزم کردیم تا افراد متقاضی بعد از بارگذاری همه مدارک در سامانه به طور خودکار پس از مدت 3 روز شناسه یکتا دریافت کنند. این قدم بزرگی است البته در این طرح قید شده کسب و کارهایی که مربوط به امنیت ملی، بهداشت عمومی و اجتماعی و سلامت یا محیط زیست را تحت تأثیر قرار می‌دهد باید به صورت تأییدمحور مجوزهایشان صادر شود لذا هیچ نگرانی و دغدغه‌ای وجود ندارد و کسب و کارهای امنیت ملی را تهدید نمی‌کند.

وی افزود: در تبصره (4) این طرح نیز وضع هرگونه محدودیت و مانع قانونی در مسیر صدور مجوز خارج از چارچوب این قانون را حذف کردیم یعنی هرگونه دلایلی مانند محدودیت در ظرفیت، تعداد، موارد صنفی، فاصله جغرافیایی یا دلایلی مانند اشباع بازار را حذف کردیم. امروزه بسیاری از مجوزها را ذینفعان کسب و کار می‌دهند یعنی کسانی مجوزها را صادر می‌کنند که در کسب و کار آنها موثر است و این سدی شده که از نانوایی، داروخانه، سونوگرافی تا مراکز آموزش رانندگی و تا وکالت و سردفتری‌ها را دچار مشکل کرده است و ما در این طرح این محدودیت‌ها را حذف کردیم.

زنگنه همچنین یادآور شد: برخی ایرادها به مواد (5) و (6) گرفته شده و درباره آنها نگرانی دارم، ما به هیچ عنوان به مرجع صدور مجوز ورود نکردیم یعنی کانون وکلا همچنان مصدر و مرجع صدور مجوز است و سردفتران نیز مانند گذشته از همان مرجع مجوز دریافت می‌کنند حتی در مورد شرایط صدور مجوز نیز ورود نکردیم و برای موارد مربوطه همانند قبل آزمون برگزار می‌شود یا به طور مثال سوال کانون وکلا توسط کارشناسان رسمی یعنی مراجع ذیربط تهیه می‌شود، تنها چیزی که در این طرح آمده که حتی کیفیت را هم ارتقاء می‌دهد، برداشتن محدودیت‌ها است.

وی اظهار کرد: عمده شکایت مردمی که به ما نمایندگان مراجعه می‌کنند انحصارهایی است که در برخی از بخش‌ها ایجاد شده است لذا ما دنبال انحصارشکنی هستیم، برخی نیز در فضای مجازی این طرح را باعث بیکاری عده‌ای تلقی کردند در حالی که این طرح بیکاری را کاهش و اشتغال را افزایش می‌دهد و موجب رقابت در کسب و کار می‌شود. هرگونه محدودیت ایجاد رانت می‌کند، به عنوان مثال در حوزه کارگزاری‌های بورس، وزارت اقتصاد در طول یک دهه گذشته تعداد کارگزاری‌ها را افزایش نداد و چند کارگزاری منافع بسیاری را کسب کردند.

اگر دانشجویان شما صلاحیت ندارند چرا به آنها مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد دادید؟

بنابراین گزارش الیاس نادران عضو کمیسیون بودجه و محاسبات مجل در خصوص این طرح اظهارداشت: طبق آنچه در کمیسیون ویژه مورد بررسی قرار گرفته است بنا بر این بود که مقامات و دستگاه‌ها مجوزهایی که می‌خواهند صادر کنند را در یک سامانه ثبت کنند و افراد بر اساس مجوزها امکان فعالیت داشته باشند اما متأسفانه این مسئله به درستی انجام نشد و بعضاً ناقص و گزینشی صورت گرفت و بعد از آن بارها شاهد بودیم مجلس برای رفع نقیصه، قانون تسهیل محیط کسب و کار را تصویب کرد اما باز هم کسب و کارهایی باقی ماند و متأسفانه در چارچوب قرار نگرفتند.

نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آنچه در کمیسیون ویژه مورد بررسی قرار گرفت این بود که مجوزها دسته‌بندی شوند که یک دسته از مجوزها تأییدمحور هستند و یک دسته دیگر ثبت‌محور، یعنی نیازی به دخالت دستگاه ها نیست و آنها فقط نظارت می کنند که ضوابط قانونی و احراز صلاحیت ها صورت گرفته باشد و در فرآیند رسیدگی فارغ از اینکه چه کسی این تقاضا را داده آن را رسیدگی کنند.

وی افزود: اصل مسئله دو نکته بیشتر نیست ابتدا اینکه ما در محیط کسب و کار انحصار را می پذیریم یا نمی‌پذیریم، دوم اینکه آیا در بحث تعارض منافع، ذینفع می‌تواند نسبت به رقبای خود تصمیم بگیرد یا خیر؟ آنچه در این طرح بحث شده پایه این دو محور است، در اولی آنچه که مجلس را خطاب قرار داده‌اند دو دسته می‌شود؛ یکسری وکلا هستند و دیگری دفاتر اسناد رسمی.

نادران اضافه کرد: سوال من از اساتید حقوقی که در مخالفت با این طرح بیانیه دادند این است که اگر دانشجویان شما صلاحیت ندارند چرا به آنها مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد دادید و چرا اکنون آنها را محروم می‌کنید؟ مگر وکالت از پزشکی در کشور مهمتر است.

عضو کمیسیون بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی بیان کرد: گفته شد اگر این طرح اجرایی شود تعداد بسیاری از دفاتر بیکار می‌شوند، اتفاقا به همین دلیل باید این کار را کرد چرا که در بازار صلاحیت‌ها بر اساس ظرفیت افراد سنجیده می‌شود نه بر اساس امتیاز، اینکه پدر من سردفتردار بوده و من هم باید باشم در هیچ جای قانون نیست بنابراین باید گفت افراد بسیاری صاحب صلاحیت هستند که می‌توانند وکالت و سردفترداری کنند اگر هم نتوانستند مردم به آنها مراجعه نخواهند کرد بنابراین بهتر است اجازه دهید بازار رقابتی شده و انحصار شکسته شود.

ایجاد بیش از یک میلیون و سیصد هزار شغل با تصویب طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار

بنابراین گزارش سیدمحمدرضا میرتاج الدینی در موافقت با کلیات این طرح گفت: از آنجا که صدور مجوزها یکی از موانع اصلی کسب و کار وتولید در کشور است باید در سال رفع موانع تولید و پشتیبانی از تولید این موانع را برداشت که خوشبختانه کمیسیون ویژه تولید این کار را انجام داد و جای تشکر دارد. مجوزها در دو بخش تأییدمحور و ثبت‌محور تفکیک می‌شوند که حدود 6- 5 مجوز مانند سلامت، محیط زیست، امنیت، بهداشت عمومی، منابع طبیعی و تغییر کاربری تأییدمحور هستند.

وی بیان کرد: در صورت تصویب این طرح رکود ایجاد اشتغال در تاریخ انقلاب اسلامی با ایجاد بیش از یک میلیون و سیصد هزار شغل شکسته خواهد شد و انحصارات استثماری پایان یافته و بر اساس مدل‌سازی جدید در مدت زمان معین تولید ناخالص ملی را نزدی به 3 برابر خواهد کرد البته شخصا نسبت به ماده 5 و 6  این طرح نظر مخالف دارم که باید اصلاح شود.

طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار موانع را از جلوی پای جوانان برمی‌دارد

این گزارش می‌افزاید سیدمحسن دهنوی نیز در این خصوص گفت: در حوزه انتخابیه مراجعات بسیاری از جوانان تحصیلکرده‌ای وجود دارد که بیکار هستند اما باید پرسید علت این بیکاری چیست و ایجاد اشتغال چه راه‌حلی دارد؟.

نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: امروز کشور سرمایه و پول زیادی ندارد که به جوانان جهت ایجاد اشتغال، تسهیلات دهد اما حداقل کاری که می‌توانیم انجام دهیم این است که موانع را از جلوی پای آنها برداریم هر چند ایران به لحاظ شاخص سهولت کسب و کار در بین 190 کشور رتبه 120 را دارد که علت این افتضاح را باید یکسری مقررات دست و پاگیر دانست.

وی اضافه کرد: متأسفانه امروز برای تأسیس یک مزرعه پرورش ماهی 130 مدرک با دو سال زمان و برای ایجاد یک گاوداری 118 مدرک و تأییدیه و یک سال و نیم زمان نیاز است اما خلاصه این طرح تسهیل صدور مجوز است بنابراین بهتر است اجازه دهیم جوانان بتوانند برای خود کسب و کاری راه‌ بیندازند.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: در دنیا گرفتن مجوز به منزله ربان خط پایان رقابت میان کسب و کارها نیست بلکه صدور مجوز نقطه شروع کار است نه پایان اما در کشور ما مجوز قیمت پیدا کرده است. در همین اطراف تهران کمبود فضای بیمارستانی داریم اما مجوز یک مرکز درمانی 70 میلیارد تومان قیمت دارد یعنی سرمایه و جوان بیکار و متخصص وجود دارد اما یک عده با مجوز پولدار می‌شوند و کسی مجوز می‌گیرد که رابطه داشته باشد.

دهنوی با بیان اینکه 500 هزار شغل حداقل اشتغالی است که طرح مذکور به همراه دارد، گفت: با کدام سرمایه می‌خواهیم 500 هزار شغل ایجاد کنیم بنابراین باید فضای کسب و کار به شکلی باشد تا هر کسی امکان ایجاد کسب و کار خود را پیدا کند بنابراین تولید باید ارزش داشته باشد نه اخذ مجوز در حالی که امروز خود مجوز قیمت پیدا کرده است. امیدوارم با تصویب این طرح امید در دل چندین میلیون جوان زنده شود و با رأی به کلیات آن برگ افتخاری را برای مجلس شورای اسلامی ثبت کنیم.

کاهش امضاهای طلایی به موجب تسهیل مجوزهای کسب و کار

سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد نیز درخصوص کلیات طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار گفت: خوشبختم که اولین موضوع را در صندلی خدمت وزارت امور اقتصادی و دارایی بعد از کسب رأی اعتماد نمایندگان بزرگوار مربوط به موضوعی است که از نقاط افتخارآمیز مجلس یازدهم خواهد بود و این موضع رسمی وزارت اقتصاد درخصوص همین طرح است.

وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت سیزدهم افزود: در سال مانع زدایی از تولید، یکی از پیام های خوش به مردم و فعالان اقتصادی مبتنی بر فرموده رهبر معظم انقلاب با این طرح قابل مخابره از ساختمان بهارستان است و بخش زیادی از فعالان اقتصادی منتظر گشایش و باز کردن قل و زنجیر از پایشان هستند.

وی در ادامه اظهار کرد: در رتبه بندی موانع کسب و کار یا سهولت کسب و کار از 10 شاخص موجود یکی از بدترین شاخص های ارزیابی اقتصاد ایران مربوط به شروع کسب و کار است، متاسفانه رتبه ایران 178 کشور دنیا از جهت دشواری شروع فعالیت اقتصادی و کسب مجوزها و مراحل پیچیده ای که دست و پای فعالان اقتصادی را می بندد و هم انگیزه تولید را از فعالان می گیرد و مبدأ فرآیندهای ناسالم و فسادآلود در اقتصاد است.

این عضو کابینه دولت سیزدهم بیان کرد: متاسفانه در طول 5 سال گذشته رشد سرمایه گذاری در کشور ما نزدیک به صفر شده که اگر نسبت به قیمت ثابت در نظر بگیریم، نرخ استهلاک بیش از سرمایه گذاری بوده است، لذا نه تنها سرمایه گذاری نشده بلکه اشتغال نیز ایجاد نشده و شاهد رونق تولید نبوده ایم. سرمایه های کشور ما نیز نسبت به 10 سال گذشته کاهش یافته و کیک اقتصاد کوچک شده است.

خاندوزی در توضیح چرایی عدم رونق تولید گفت: نخستین مبدأ آن مربوط به تحریم های خارجی ظالمانه است و مبدأ دوم تحریم های ظالمانه داخلی است که دستگاه های اجرایی چوب لای چرخ تولیدکنندگان گذاشتند. یکی از همین تحریم ها، دیوان سالاری فرسوده و آزاردهنده و میوه نامبارک مجوزهایی است که ملاحظه می کنیم. اژدهایی هفت سر که بسیاری از انحصارها و رانت ها را به وجود آورده و اجازه نمی دهد کسی وارد این حوزه شود.

وزیر امور اقتصادی و دارایی کشورمان با بیان اینکه کاهش و از بین رفتن امضاهای طلایی که جزء نقاط مورد اتکای این مجلس است با تصویب کلیات طرح تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار کاهش پیدا می کند، افزود: به موجب این طرح تغییر رویکردی که دولت آیت الله رئیسی در مورد تبدیل رویکرد نظارت پیشینی به پسینی دنبال می کند را تحقق می بخشد، همچنین به موجب آن شاهد تدوین ضمانت اجرایی شفافیت اخذ مجوزها، شفافیت و دسترسی به قراردادهای بانکی با شاهد خواهیم بود.

وضعیت اشتغال یکی از مهمترین مشکلات کنونی کشور است

سید شمس الدین حسینی نیز با بیان اینکه وضعیت اشتغال یکی از مهمترین مشکلات کنونی کشور است، گفت: اگر امروز از شما بپرسم که یکی از مهمترین مشکلات کشور چیست می‌گویید اشتغال است و اگر بپرسم چرا سطح آن پایین است قطعا می‌گویید چون سرمایه‌گذاری پایین است و به دنبال آن تولید و درآمد نیز پایین است.

نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس ادامه داد: بر اساس آنچه مجموعه‌های متخصص ملی و بین‌المللی آنالیز کردند اینگونه جمع‌بندی شد که یکی از مهمترین دلایل پایین بودن سرمایه‌گذاری در ایران، سختی و صعوبت محیط کسب و کار است به گونه‌ای که رتبه شروع کسب و کار ایران در بین 190 کشور رتبه 127 دارد.

وی افزود: برخی معتقدند در این زمینه حتماً باید قانون اصلاح شود بنابراین ما با ارائه این طرح می‌خواهیم به اصلاح قانون بپردازیم ضمن اینکه محور و کانون این طرح که باید بر آن معطوف گردی، تسهیل صدور مجوز کسب و کار است، از سوی دیگر در این طرح دو دسته‌بندی در این زمینه صورت گرفته مبنی بر طرح‌های تعیین‌ محور که شامل ملاحظات زیست محیطی، امنیتی و ... می‌شود ولی بخش قابل توجهی از کسب و کارها این ملاحظات را ندارند؛ از سوی دیگر یکی از دلایلی که فعالیت‌های اقتصادی رشد پیدا نمی‌کنند این است که مجوزهای کسب و کار دست به دست شده و گرانتر فروخته می‌شوند.

رئیس کمیسیون ویژه جهش و ورنق تولید مجلس تأکید کرد: ما باید به گونه‌ای شرایط صدور مجوزها را تسهیل کنیم که اگر کسی تمایل دارد در خانه خود کارگاه صنایع دستی بنیان کند، از این امکان برخوردار شود و البته در این زمینه باید نظارت‌های پسینی نیز وجود داشته باشد.

حسینی افزود: مهمترین محور این طرح بهبود کسب و کار است که اگر بخواهیم مشکل اشتغال، سرمایه‌گذاری و افزایش تولید رفع شود باید آن را مورد توجه قرار دهیم تا کارها در این حوزه رقابتی شود.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم خاطر نشان کرد: این طرح موضوعات دیگری اعم از شفافیت، رقابت، رفع انحصار و تعارض منافع را نیز دنبال می‌کند.

جیغ دارندگان امضاهای طلایی درآمده است


همچنین حجت الاسلام علیرضا سلیمی عضو هیأت رئیسه مجلس در گفت و گو با خبرنگار نماینده  با تاکید بر اینکه طرح تسهیل صدور برخی مجوزهای کسب و کار باعث می شود جوانان راحت تر مجوز بگیرند، گفت: کسانی که دارای مجوز و امضای طلایی بودند و در بسیاری از مشاغل انحصار داشتند جیغشان درآمده و شروع به تخریب مجلس کردند.

وی تأکید کرد: مجلس با قدرت با انحصارگران مقابله خواهد کرد و مصوبه مجلس مهر پایانی بر امضا های طلایی و رانت عجیبی است که در خرید و فروش مجوز ها وجود داشت و امیدوارم که این مسئله نهایی شود و پاسخی به مطالبات جوانان باشد.

انتهای پیام/

نظر شما