به گزارش «نماینده»،احسان ارکانی، نماینده مردم نیشابور، فیروزه و زبرخان در مجلس شورای اسلامی، ضمن اشاره به اثرگذاری طرح برق امید در رفتار مصرفی مردم گفت: ترغیب مردم به کاهش مصرف انرژی با سیاستهای قیمتی و غیر قیمتی کار خوبی است، اما اگر در این راستا اقدامی صورت میگیرد، باید میزان اثرگذاری آن سنجیده شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به طرح برق امید بیان کرد: سازوکاری که در طرح برق امید معین شده است، اعطای تخفیف صددرصدی به مشترکان کم مصرف برق، به معنای رایگان شدن قبض برق با مبلغی در حدود ۵ تا ۷ هزار تومان است. این مبالغ نمیتواند فردی را ترغیب کند که رفاه حداقلی خود را کاهش دهد یا برای تجهیزات گران قیمت با بازدهی انرژی بالا هزینه کند.
وی ادامه داد: مشترکانی که برای مثال بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلووات ساعت در ماه مصرف میکنند، به طور متوسط ۷ هزار و ۳۰۰ تومان بابت برق مصرفی خود میپردازند. آیا معافیت از پرداخت این مبلغ اندک میتواند انگیزهای برای تعویض لامپها به نوع LED یا تهیه یک یخچال با رده انرژی بالا ایجاد کند؟
ارکانی اضافه کرد: مسئولان توانیر بیان کردهاند که اجرای این طرح در بلندمدت باعث عدم نیاز به سرمایهگذاری مازاد در بخش تولید برق خواهد شد، اما تعداد مصرفکنندگانی که مشمول تخفیف میشوند، اندک است و این طرح به ویژه در بلند مدت تقریبا هیچ اثری در کاهش مصرف نخواهد داشت.
*اثر نامطلوب رایگان شدن برق بر تعرفهگذاری صحیح و رگولاتوری قیمت
نماینده مردم نیشابور و فیروزه و زبرخان با اشاره به اهمیت نهاد مستقل تنظیمگر بخشی بیان کرد: روح حاکم بر طرح برق امید که تخفیف به مشترکان با مصرف کمتر از الگو و اعمال نرخ بیشتر در تعرفه مشترکان پرمصرف است، پدیده خوبی است. اما وقتی کالایی رایگان شد در آینده نمیتوان حتی در قالب یک نظام قیمتگذاری صحیح و عادلانه آن را برگرداند. یکی از نقشهای نهاد مستقل تنظیمگر بخش برق، قیمتگذاری با سازوکار مناسب است. چنانچه امروز برق برای گروهی رایگان شود، در نقشآفرینی آینده این نهاد تاثیر منفی خواهد گذاشت.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات افزود: یکی از چالشهای مهم وزارت نیرو مسئله اوج بار تابستان است. گرچه سهم پرمصرفها در ایجاد پیک بار بیشتر است اما همه مشترکین با هر میزان مصرف در شکلگیری اوج بار نقش دارند، زیرا این مسئله به ساعت استفاده از وسایل برقی بسیار مرتبط است. با این وجود در طرح برق امید سازوکاری برای کاهش اوج بار که در ساعات خاصی از روز اتفاق میافتد، دیده نشده است.
*کنتور هوشمند در مدیریت مصرف برق اهیمت دارد
این نماینده ادامه داد: چنانچه وزارت نیرو برای کاهش اوج بار تابستان در بخش خانگی تصمیم به اعمال سیاست قیمتی داشته باشد، باید در واحدهای مسکونی کنتور هوشمند نصب کند. این اقدام نیاز به تامین بودجه دارد که شایسته است بخشی از آن با درآمدهای حاصل از مدیریت مصرف و افزایش تعرفه مشترکین پرمصرف تامین شود. در حال حاضر بسیاری از مصرفکنندگان نه تنها کنتور هوشمند، بلکه کنتور چند زمانه هم ندارند.
نماینده مردم نیشابور و فیروزه خاطرنشان کرد: در آینده با نصب کنتور هوشمند باید تعرفه مخصوص ساعات اوج بار وضع شود. برخی کشورها از ساختار تعرفهگذاری اوج بار بحرانی (CPP) استفاده میکنند که به موجب آن قیمت برق در ساعات اوج بار چند برابر سایر زمانها خواهد شد. در عوض در سایر ساعات روز در نرخ برق مشترکان تخفیف داده میشود. نکته حائز اهمیت این است که اگر برق گروهی رایگان شود، دیگر نمیتوان برای مصارف برق آنها در ساعات شبانهروز نرخ تعیین کرد. بنابراین امکان مدیریت رفتار مصرفی برخی مشترکین از بین خواهد رفت.
نظر شما