به گزارش «نماینده» مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات مالیه عمومی و توسعه مدیریت این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور ۶۴. شرکتهای دولتی (ویرایش اول)» آورده است: جمع کل منابع و مصارف شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، ۱۶ درصد نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۸ رشد داشته و با بررسی دقیقتر در بودجه شرکتها، مشخص میشود رقم درآمد و هزینه شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی حدود ۱.۲۰۰ هزار میلیارد ریال و شرکت ملی گاز ایران حدود ۲۰۰ هزار میلیارد ریال در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹، افزایش پیدا کرده است.
این گزارش می افزاید: حدود ۷۰ درصد از افزایش درآمد و هزینه شرکتهای دولتی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۹ متعلق به دو شرکت ملی پالایش و پخش فراوردههای نفتی و ملی گاز است و افزایش درآمد و هزینه باقی شرکتهای دولتی، بانکها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت حدود ۶۶۰ هزار میلیارد ریال (۳۰ درصد از مجموع افزایش درآمدها) است.
در بررسی کلی بودجه شرکتهای دولتی، میتوان دریافت که شرکتهای حوزه نفت، گاز و پالایش و پخش فراوردههای نفتی دارای بیشترین سهم از کل بودجه شرکتهای دولتی هستند. شرکت ملی نفت حدود ۳۳ درصد و شرکت ملی پالایش و پخش حدود ۲۴ درصد و در مجموع ۵۷ درصد از کل منابع و مصارف شرکتهای دولتی را بهخود اختصاص دادهاند. همچنین ۷۵ درصد مالیات مصوب شرکتهای دولتی و ۷۴ درصد کل سود سهام دریافتی دولت (شامل ۵۰ درصد سود ویژه و سود سهام سهم دولت) مربوط به شرکتهای مذکور است.
این گزارش همچنین تصریح می کند که در زمینه عملکرد بودجهای شرکتهای دولتی، بالاتر بودن ارقام عملکردی درآمد و هزینههای این شرکتها از ارقام مصوب قابل توجه است؛ بهطوری که مقایسه ارقام عملکرد و مصوب هزینههای این شرکتها حاکی از انحراف ۴۶ درصدی این قلم در سال ۱۳۹۷ و انحراف ۶۶ درصدی آن در ۶ماهه سال ۱۳۹۸ است. درخصوص درآمدها نیز انحراف ۳۵ درصدی در سال ۱۳۹۷ و ۵۰ درصدی در ۶ماهه سال ۱۳۹۸ قابل ذکر است. ازسوی دیگر، عملکرد نسبت هزینهها به هزینههای سرمایهای شرکتهای دولتی، بهصورت معناداری بیشتر از ارقام مصوب بوده است.
نظر شما