به گزارش «نماینده» ، جلسه هماندیشی کارشناسان دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی، با حضور سعیدرضا عاملی، دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، برگزار شد. در ابتدای این جلسه تعدادی از کارکنان دبیرخانه به ارائه سخنرانی پرداختند.
علیرضا دربندی، عضو شورای سردبیری فصلنامه راهبرد فرهنگ گفت: موفقیت هر سازمانی در گرو اهداف و چشم اندازهای آن سازمان و به تناسب آن خطی مشی های صحیح برای دستیابی به آن اهداف است.
وی افزود: برای توانمندسازی و افزایش انگیزه نیروهای دبیرخانه باید به «عدالت سازمانی»، «شفافیت»، «نظارت مستمر و جدی همراه با نظام تشویق و تنبیه عادلانه» و همچنین «ارتباط مستمر رأس سازمان با بدنه کارمندان» اهمیت داد.
احمدزاده، کارشناس کمیسیون مشورتی گفت: در کلام دبیر محترم شورا کلیدواژه «اجتهاد مجازی» قابل تأمل زیادی است.
وی ادامه داد: میتوان در دو ساحت به تعریف اجتهاد پرداخت که یکی فرآیندی فقاهتی توسط فقیه و بر اساس ضوابط فقاهتی است و دیگری نوعی تلاش معرفتی روشمند و استدلالی است که در این تعریف امکان به کار بستن اجتهاد چند مرحلهای وجود دارد.
کارشناس کمیسیون مشورتی دبیرخانه تأکید کرد: فرآیند اجتهاد در فقه اسلامی با تمامی تفاوتها و قرابتها، فن و علمی است که متضمن روش است.
در ادامه این جلسه آقای حبیب عزیزی کارشناس دبیرخانه مرکزی گفت: عقبه شورایعالی انقلاب فرهنگی دبیرخانه این شوراست و عقبه این دبیرخانه نیروی انسانی آن است.
وی ادامه داد: تمامی ورودیها و خروجیهای فرهنگی کشور باید از مسیر شورایعالی انقلاب فرهنگی عبور کند و از موازیکاری سازمانهای فرهنگی جلوگیری کرد.
نیلچی زاده، کارشناس کمیسیون فرهنگی و پیوستنگاری دبیرخانه به عنوان سخنران بعدی خاطرنشان کرد: ساماندهی جایگاه سلامت اجتماعی در دبیرخانه از مسائل حائز اهمیت است که به نوعی از زندگی آرام و بدون دغدغه کارکنان توجه دارد.
وی افزود: سلامت اجتماعی همان حمایت اجتماعی است که در اثر آن فرد باور کند مورد محبت و احترام است و به شبکه ای از ارتباط متعهدانه و متقابل تعلق دارد.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی در ادامه این نشست واعظی از کارشناسان شورای تخصصی تحول و ارتقاء علوم انسانی گفت: باید جایگاه شورایعالی انقلاب فرهنگی در سطح جهانی و ملی تبیین شود.
وی افزود: هگل در کتاب فلسفه تاریخ خود میگوید که فرهنگ جهان با فرهنگ ایران آغاز میشود و این نشان دهنده قابلیتهای رفیع فرهنگ ایرانی است.
واعظی ادامه داد: آمار دانشگاه های کشور ۲۵۶۹ دانشگاه است که تعداد ۱۴۱ دانشگاه آن دولتی است و شورایعالی انقلاب فرهنگی شایسته است نتیجه عملکرد این دانشگاهها را در نمایشگاه بزرگی گردآوری و ارائه کند.
وی پیشنهاد کرد دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی زمانی را برای ارائه مباحث مربوط به ظرفیت فضای مجازی به کارکنان شورا اختصاص دهد.
در ادامه گودرزی از مرکز رصد فرهنگ و علم دبیرخانه خاطرنشان کرد: در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی مقام معظم رهبری در مرحله تبیین شده است، گام دوم گام علم و فناوری، فرهنگ و اقتصاد است که مردم محور است.
وی افزود: ما نیاز به نوعی بازتعریف در مناسبات فرهنگی داریم تا از ظرفیتها و ارزشهای فرهنگ کشور استفاده کنیم.
رئیس گروه فرابری و پردازش آمار دبیرخانه افزود: شورایعالی انقلاب فرهنگی نیازمند تبیین استراتژی داخلی و خارجی است و همچنین به نوعی برآورد مدیریت سرمایه گذاری نسل پیش رو نیاز داریم.
در ادامه این نشست صمیمانه آقای ابراهیمی تبار از ستاد راهبری، نقشه جامع علمی کشور به ایراد سخنرانی پرداخت.
آقای ابراهیمی تبار گفت: اجرایی سازی مصوبات از مواردی است که انتظار میرود در دوران جدید مورد توجه دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی باشد.
وی افزود: یکی از کارکردهای دبیرخانه می تواند کمک به دستگاههای متولی برای رفع موانع موجود است.
کارشناس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: یکی از نقاط ضعف موجود نبود تخمین بودجه ای مشخصی از فرآیند اجرایی سازی مصوبات شوراست که شایسته است به آن توجه شود.
در ادامه آقای دولت کارشناس کمیسیون سبک زندگی گفت: ویژگی های فضای مجازی می تواند به عنوان ابزاری در پیشبرد فعالیتهای موجود در زندگی دو فضایی کمک کند تا بتوان از این فضا در جهت همدل کردن مخاطبین در حوزه فرهنگ استفاده کرد.
وی افزود: ما در دبیرخانه نیازمند افزایش توانمندی کارکنان است که می توان آن را با برگزاری دوره های ضمن خدمت و افزایش مطالعه کارکنان تقویت کرد.
به گزارش مرکز خبر شورایعالی انقلاب فرهنگی در ادامه آقای فتحعلی خانی رئیس گروه بررسی و پایش برنامه گفت: چنانکه مقام معظم رهبری اذعان داشته اند، دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی باید شهدنوش پژوهش هایی باشد که در کشور در حال انجام شدن است.
وی ادامه داد: بسیاری از پژوهشهای صورت گرفته تأثیر چندانی در مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی نداشته است حال آنکه میتوان با طراحی نظام موضوعات برای دبیرخانه از ظرفیتهای پژوهشی دانشگاهها استفاده کرد.
در پایان نیز آقای عبداللهی از مرکز رصد فرهنگ و علم خاطرنشان کرد: شکاف بین واقعیت فرهنگی جامعه و نگرش فرهنگی مسئولان باعث افزایش چالش جامعه و فرهنگ دولتی شده است.
به گزارش مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، در این نشست، عاملی با تأکید بر توانمندی و تسلط کارشناسان این دبیرخانه در حوزه مباحث فرهنگی گفت: اتکاء به توان و استعداد بالای جامعه ایرانی که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است، میتواند زمینهساز پیشرفتهای علمی و فرهنگی در آغاز پنجمین دهه حیات انقلاب اسلامی باشد.
وی ادامه داد: این توانمندی موجب شده تا توقع و انتظار نیز بالا باشد و روحیه کمالگرایی در جامعه ایرانی همواره با نقد همراه باشد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی گفت: کمالگرایی در جامعه ایران باعث افزایش "نقد تلخ" شده است که نتیجهای جز "هیچ سازی" ندارد حال آنکه نقد مؤثر ارائه راه حل مبتنی بر چالشهاست و می تواند بر مبنای چالشها راه حلهای بنیادین ارائه دهد.
عاملی گفت: در بیانیه گام دوم انقلاب هم این موضوع مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: در نظام جمهوری اسلامی، رهبر معظم انقلاب اسلامی(مدظلهالعالی) رکن اصلی است و با نگاه جامع به وضعیت جامعه، راهبرد و راهکارهای اجرایی و متناسب با شرایط ارائه میدهد.
عاملی ادامه داد: سلسله مراتب اداری نظام اسلامی اعم از قوای سهگانه کشور، وزرای کشور و کارگزاران این نظام همگی محترم هستند و با رعایت احترام و توجه جدی به تصمیم سازیهای ارکان نظام میتوانیم استحکام، استقرار و نظم انقلابی را برای پیشرفت مفید و موثر نظام جمهوری اسلامی ایران تامین کنیم.
وی گفت: نباید داشتههای خودمان را تخریب کنیم، بلکه باید از نقد در جهت سازنده و بر مبنای رعایت اخلاق استفاده کنیم.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی افزود: نقد عادلانه و عاقلانه و مبتنی بر اخلاق لازمه موفقیت و پیشرفت جامعه است.
عاملی ادامه داد: بنیان اصلی سلامت اجتماعی به حساب آوردن دیگران اعم از افراد و جامعه است. نظام اخلاقی مبتنی بر به حسابآوردن و نفی تبعیضها باید در کشور گسترش یابد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: کارشناسان دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی باید متصف به صفات پسندیده و فاخر فرهنگی باشند. بطور حتما توفیقات ما در انقلاب فرهنگی، در بهرهمندی از فضای فرهنگی فاخر مبتنی بر ارزشهای الهی در میان کارگزاران انقلاب فرهنگی است.
وی افزود: نظام واره اخلاق اجتماعی اسلامی مبتنی بر بر و تقوی است و آیه شریفه «تعاونوا علی البر و التقوی و لا تعاونوا علی الاثم و العدوان» حکایت از این امر دارد.
عاملی با تأکید بر نقش عقلانیت سیستمی گفت: باید مجموعه بهگونهای اداره شود که با تغییر افراد دچار تزلزل نشود.
وی افزود: مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی مانند قوانین لازمالاجراست و هر دستگاه باید نسبت به اجرای آن ملتزم باشند.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی ضمن گرامیداشت و تقدیر از اقدامات گذشته ادامه داد: یک سیستم و نظام بالغ نسبت به دستاوردها و داراییهای حاصل شده در گذشته را مورد تاکید قرار داد.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: شورایعالی انقلاب فرهنگی هماکنون مبتنی بر یک سابقه ارزشمند ۳۴ ساله ادامه مسیر میدهد که نهال تنومند و ریشهدار است.
وی افزود: تحولات و تغییرات فرهنگی و علمی در چند دهه اخیر موجب دگرگونیهای بنیادین در این دو حوزه شده است.
عاملی ادامه داد: فرهنگ جامعه تغییر کرده و در چند محور فرامحلی بودن فرهنگ، دیجیتال شدن، سیستمی شدن و شبکهای شدن نمود پیدا کرده است و از همین رو باید به چالشها و ظرفیتهای جامعه جدید توجه ویژهای داشت و آنرا درک کرد و الا سیاستگزاریها بینتیجه یا کم نتیجه خواهد بود.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: امروز به شرایطی رسیدیم که در بسیاری از کشورها وظایف دولتها به فضای هوشمند و دولت الکترونیک واگذار شده است.
وی افزود: عقلانیت عدالت گرای الگوریتمی سیستمی قابلیت دارد تا ساعت کار را کاهش دهد و فرصتی برای افزایش ارتباطات انسانی فراهم کند.
عاملی ادامه داد: هم اکنون در دوران گذار برای دستیابی به آن سیستم قرار داریم تا جایگاه مناسب آن نهادینه شود.
استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: فرهنگ علاوه بر آنکه فرامحلی است دارای ویژگی شبکهای شدن است و قابلیتهای گستردهای را به همراه آورده است.
وی ضمن تأکید برافزایش شفافیت در روابط کاری افزود: این افزایش شفافیت موجب کاهش فساد و ایجاد روحیه رضایتمندی خواهد شد.
عاملی گفت: باید توجه داشت که ما نیازمند یک "شناخت اجتماعی شده" هستیم که حاصل فرآیندهای اجتماعی و فهم ارتباطی با پدیده های فردی و اجتماعی است.
وی افزود: موضوع دیگر استفاده از ظرفیتهای کشور است و طی یک پژوهش صورت گرفته توسط دانشگاه استنفورد تحت عنوان ایران ۲۰۴۰، حدود ۳ درصد از تولید علم جهانی متعلق به کشورمان برآورد شده است که در آن ایرانیان خارج از کشور را هم به عنوان سرمایه های ملی ایران به حساب آورده است.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: باید از ظرفیتها و قابلیتهای ایرانیان داخل و خارج کشور استفاده بهینه شود، در واقع ما یک ملت بزرگ و توانا هستیم که بخش اصلی جامعه در سرزمین پهناور ایران اسلامی زندگی میکنند و بخش مهم دیگری از جامعه فکری و توانای ایرانی در سرزمینهای دیگر جهان و همه این مجموعه سرمایه انسانی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران است. در واقع سرمایه انسانی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران مهمترین سرمایه ملی محسوب میشود.
نظر شما